Jaktiabloggen

Jaktias kunddag – En dag som kunde ”betala” sig!

Under Jaktias kunddag i höstas fanns ett unikt erbjudande. En heldagskurs med Aimpoints skjutinstruktör Erik Ås. Ett fantastiskt sätt att utveckla och förbättra sitt snabba instinktsskytte genom KONTROLL. För det är nog mycket det handlar om. Det vi ofta kallar instinktsskytte är när allt stämmer. Kanske vet vi inte varför. Det är just det Erik försöker lära oss. Att få det att stämma VARJE gång.

Varje sikte som såldes under Jaktias kunddag var en lott till detta unika event som gick av stapeln i den fina Jaktia-butiken i Västervik under två dagar. Varje butik som sålde ett sikte kunde lotta ut en plats på denna prislösa kurs. Utbildningen som sådan får nog betraktas som just prislös då den inte går att köpa. Utbildningen är ett extrakt ur den tre dagar långa Aimpoint Shooting Academy.

Utbildningen leddes av Aimpoints färgstarke, men mycket pedagogiske, skjutlärare Erik Ås. Erik har tidigare arbetat länge inom försvarsmakten, men för några år sedan värvades han över till Aimpoint för att genomföra och utveckla skytteutbildningen. Här är en kort beskrivning över hur utbildningen gick till:

Erik Ås tar inledningen och börjar tala om det instinktiva skyttet och vikten av rätt kroppsposition för att skjuta ett välriktat skott. Med olika övningar visar han med tydlighet hur man ska stå för att ha ett bra utgångsläge.

Bara en sån enkel sak som att peka på något. Där använder vi reflexer vi kan överföra på skyttet.

Bara en sån enkel sak som att peka på något. Där använder vi reflexer vi kan överföra på skyttet.

Bara genom att peka på målet får eleven lära sig att reflektera över kopplingen mellan ögonens anpassning och koppling till pekfingret när man pekar på något. Erik menar att vi ska använda samma reflexmässiga koppling. Så under en lång stund får eleverna bara peka på olika saker och känna efter hur man kan koppla det till pekandet med en gevärspipa.

_d4d_7854_1024px

Sedan kopplar Erik in själva skjutställningen där mycket handlar om att först ha rätt position för att skjuta ett skott rakt fram. Här får eleven hitta sin ”optimala” skjutställning genom att analysera pipans rörelse vid andning.

_d4d_8022_1024px

Det är de små detaljerna som gör det. Erik rättar till fötterna på en elev för att få allt perfekt.

Erik lägger en del vikt vid den viktiga kindkontakten. Det är där den känslan av att vapnet sitter i ett skruvstäd eller kanske till och med blir en del av dig.

– Vad kostar en kolvkamshöjning idag, frågar Erik. Några få tusen och det är ett billigt sätt att snabbt förbättra ditt skytte avsevärt.

Simulatorskytte med rätt handledning kan utveckla skyttet stort.

Simulatorskytte med rätt handledning kan utveckla skyttet stort.

Seminariet fortsätter vid olika skjutsimulatorer där det talas om hur man med siktet går in i ett stillastående respektive rörligt mål, och hur man avlossar skottet.

Det moderna skyttet i sk skjutbiograf är också det av godo då det tillämpas rätt.

Det moderna skyttet i så kallad skjutbiograf är också det av godo då det tillämpas rätt.

Erik har samma tanke som den Jocke Smålänning predikar i sina skytteutbildningar. När det gäller stillastående mål, att man ska komma in underifrån, gå upp genom målet och trycka av när man passerar mittcirkeln. Tekniken som utvecklats för det rörliga skyttet är att man går ifatt bakifrån och lite underifrån.

– Jag vill kalla det ”kontrollerat driv” och inte sving, vilket är vanligt inom hagelskyttet, säger Erik. Inte ligga och ”hålla” under hakskägget på älgen, vilket är brukligt.

En slängande vapenrem kan lätt förstöra chanserna till att avfyra ett riktigt bra skott. Därför måste man hålla i remmen eller kanske ta bort den innan man ska skjuta.

En slängande vapenrem kan lätt förstöra chanserna till att avfyra ett riktigt bra skott. Därför måste man hålla i remmen eller kanske ta bort den innan man ska skjuta.

 

Pimpelsäsongen 2016-17 är äntligen här!

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Som ni säkert märkt har kylan kommit och snön fallit i hela Sverige – till och med Gotland har snö. Alla som fiskar då och då brukar få känslan av en klump i magen när kylan kommer, vilket betyder att fiskesäsongen tagit slut för denna gång. Man börjar tänka tillbaka till sommaren som varit och de dagar man faktiskt lyckades träffa den där kläckningen eller huggperioden på aggressiva abborrar som tuggar sönder gummijiggen likt en stövare som nyss fått ett nytt tuggben.

När dessa tankar har lagt sig inser man att det nu börjar en fantastisk säsong där man utan båt i stort sett kan ta sig till vart man vill på sina fiskeplatser. Favoritsjön blir ett kristallklart golv att promenera på. De första stegen på isen får en att känna sig likt Christoffer Columbus som utforskar en ny kontinent: man vet inte riktigt om det är säkert eller inte.

Stora fördelen med denna härliga tid och dess spännande isar att vandra på, är att det blir lätt att nå ut till den där djupgropen där fisken normalt sett brukar stå.

Men denna gång behöver man inget ankare för att slippa driva iväg med båten. Möjligtvis ett par isbroddar på skorna om det är blankis och hård blåst, så man inte glider bort.

En annan fördel med vintern är att man kan ta med sig en karta och anteckna djupkanter m.m. En möjlighet som man inte har på sommaren, om man inte har båt och ekolod.

Jag vill tipsa alla som inte har vågat prova att pimpla tidigt på säsongen. När isen precis har lagt sig kan man lyckas få riktigt heta huggperioder. Men det kan vara väldigt svårt att smyga sig på fisk i grunda vatten när det inte är någon snö på isen. Då kan man ibland få se när fisken simmar iväg, så det gäller att vara väldigt försiktig och lugn på isen för att ha en chans.

img_0107_960px

Om man tänker ge sig ut på de första isarna för första gången är det lite saker man bör tänka på:

 • Fördelen med isen i början på säsongen är att det oftast är riktigt fin kärnis – inte lika lömsk som vårisarna.
 • In- och utlopp samt kallkällor, eller andra liknande ställen där vattnet strömmar, fryser sist och är farliga platser.

Säkerhet är A och O på tunna isar!

Utrustning som jag tycker är ett krav på första isarna är följande:

 • Långt rep eller hansa räddningslina. Ifall olyckan är framme.
 • Isbroddar runt halsen. INTE i ryggsäcken eller skryllan.
 • Flytoverall eller flytväst –både säkert och varmt att ha på sig.
 • Åk helst inte ensam om det är nya isar du tänker besöka. Vem ska dra upp dig ur vaken om olyckan är framme?

Trots mina ovan nämnda tips och krav på utrusning ska jag vara helt ärlig, jag åker själv på tunna isar ibland. Det jag brukar göra då är att jag tar med mig ett långt rep, fäster det antingen på land eller så har jag med mig en isskruv att fästa på säker is. Då har man ett rep som ska följa efter vart man än går. Skulle du gå igenom isen så kan du själv dra sig upp ur vaken med hjälp av rep och isdubbar.  Med lite övning så går det ganska lätt att ta sig upp ur en vak med hjälp av isdubbar eller rep. Prova att lägga dig på mage på isen och försök ta dig framåt, utan att använda isdubbar, så förstår du hur viktiga dom är.

Många har haft möjligheten att prova på hur det är att ta sig upp ur en vak i kontrollerade former. Av egen erfarenhet kan jag säga att det nästan är omöjligt utan isdubbar. Detta har jag erfarit i skarpt läge – inte kul. Väldigt glad att jag hade en kompis med mig den gången.

Nu lämnar vi den allvarliga biten och pratar om fisket. Vad har jag egentligen med mig i fiskeprylar?

Först så vill man ha något bra att sitta på. Jag har valt att använda en ryggsäcksskrylla från Kinetic. Enkel att bära med sig samt att den rymmer mycket utrustning. Den har dessutom en hård plastbalja som är lätt att göra ren om man haft fisk med sig hem.

I skryllan ligger följande:

 • pimpelspön
 • en ask med mormyskor och balansare
 • maggot och mask
 • rep
 • påse till matfisken
 • första-hjälpen-kit
 • kniv
 • tändstickor (gärna stormstickor)
 • handduk
 • termos och något att äta

img_0087_1024px

Tänkte jag skulle prata abborrfiske då denna art finns i hela Sverige. Med risk att få kritik från min kamrat och svensk pimpelmästare Thomas Larsson som lärt mig pimpelfiska, ska jag komma med lite utrustningstips till den som vill prova på.

Abborrpimpling är ungefär som mete med ett stort, klassiskt, rödvitt bullflöte. Alla kan och det behöver inte kosta en massa pengar. Men det är väldigt lätt att fastna och halka in på vinterfiskets fantastiska värld.

Det man behöver är följande:

 • pimpelspö
 • maggot eller mask (inget måste, men det ökar chansen att få fisk)
 • blänke, pirk, balansare eller mormyska
 • isborr (om man inte vill springa och leta gamla hål)

Ett pimpelspö, färdigt med lina och bete, finns att köpa från 60 till 70 kr och uppåt. En burk maggot kostar ca 25 kr och håller flera turer.

Det behöver alltså inte kosta skjortan att komma ut och fiska på vintern. Min absoluta favorit på stor abborre är balanspirk, då det oftast blir rejäla hugg. Då gäller det att hålla hårt i grejerna.

 Mina 5 hetaste tips till den som ska prova på pimpelfiske:

 • Varma kläder. Det är aldrig kul att frysa och man tappar lätt tålamodet.
 • Fråga på din lokala jakt- och fiskebutik. De vet vilka isar som är säkra.
 • Kolla gamla pimpelhål efter fiskrens, fjäll eller andra spår på om dom fått fisk där.
 • Tålamod och uthållighet. Leta, leta, leta! När du väl hittar abborren kommer du få fisk.
 • Ta med en mindre handduk. Du fryser mindre med torra händer.

Vill man veta lite om hur pimpeltekniken går till kan man se en av mina tidigare filmer, där jag pratar om mormyskafisket på Jaktias youtubekanal.

Som allt annat så utvecklas även pimpelfisket i rasande fart och tekniken gör snart allt möjligt.

När man pimplar idag finns det undervattenskameror som spelar in eller visar live. Det går även att koppla upp sig via telefon om man vill. Detta är ett perfekt sätt att få ut ungdomar som kanske inte är så sugna på att lämna dator eller TV-spelet hemma. Säg bara att dom ska få prova ”reallife gaming”. Att sitta och titta på en liten TV-skärm mitt ute i ingenstans och se en stor fisk närma sig. För att sen följa varje liten rörelse du gör med pimpelspöt och se den hugga och ta ditt bete. Tro mig – det barnet kommer aldrig mer prata om hur bra grafikkort eller upplösning det nya actionspelet har. Det enda barnet kommer prata om är hur häftigt och vilken fajt dom där hugg-galna abborrarna gav. Det är action som heter duga! Om du nu prompt inte får ut dina barn på ett fiskeäventyr kan jag tipsa om att det finns riktigt roliga fiskespel till dator och mobiltelefon. Detta kan vara ett bra sätt att väcka ett fiskeintresse.

img_6089_1024px

Jag har även denna vinter fått möjlighet att prova ett vinterställ från Woodline, modell Wintergame. Min första känsla är att byxan kommer bli mitt nya favoritplagg i vinter. Det är fickor överallt! Byxan går högt upp på bröstet och värmer även utan jacka. Kan bli många pimpelfiskares och även jägares nya favoritvinterplagg. Provade detta ställ i helgen då det var -15 och jag frös inte överhuvudtaget.

Jackan går att öppna från båda håll. Perfekt när man ska sitta på en skrylla och kunna öppna den nerifrån.  Stora och bra sidofickor, som en stor maskburk eller maggotburk lätt får plats i. Även den klassiska stora ryggfickan finns. Där brukar jag ha en liten sittlapp samt en extra tröja ifall det blir kallt. Fördelen att ha en tröja där är att svanken håller sig extra varm och man undviker ryggont. Det finns även en huva som går att koppla av och på med tryckknappar. Den blir ett ordentligt vindskydd för nacken om man har den monterad.  Det finns också en djup och stor innerficka som både rymmer plånbok och telefon. Jackan har totalt nio fickor varav två innerfickor och sju ytterfickor.

Byxan: Jag har länge haft ett par hängselbyxor som varit fodrade och ordentliga, men med dålig passform. Då jag är lång och smal brukar jag ha svårt att hitta bra vinterkläder, men dessa wintergame-byxor satt perfekt. Jag fick faktiskt gå upp en storlek större än vad jag brukar ha. Jag är 1,83 lång och ganska smal, så storlek 50 passade klockrent, då jag vill ha lite extra plats för tjocka långkalsonger.

Denna modell är en bib-modell. Det betyder att den fortsätter hela vägen upp till bröstet och hålls uppe med hängslen samt stora holkar för livrem om man vill ha det.

Byxan har ett ganska grovt tyg precis som jackan och det känns som att den kommer tåla slitage från skoteråkning , krokar m.m.  Jag har valt att ha ett brett läderbälte så att man kan bära med sig kniv och fisketång lättillgängligt. Tyckte även att det såg lite snyggt ut med läderbälte till dessa byxor.

Det finns en lång dragkedja för att kunna öppna upp byxorna när man ska ta av och på dem. En detalj som många flytoveraller brukar ha på slutet av dragkedjan, är det där lilla snö- och vattenskyddet innanför dragkedjan. Till min manliga glädje, finns inte detta på dessa byxor. Underlättar väldigt när man druckit för mycket kaffe och måste ge sig på ett nytt konstverk i snön ;)

Byxan har två stora utanpåliggande benfickor som är lättåtkomliga när man sitter på en skoter eller pimpelskrylla. Totalt har byxan åtta fickor som rymmer massor, fickorna är väl tilltagna och samtliga har dragkedja.

För- och nackdelar med detta vinterställ:

+ Massor av stora fickor på både jacka och byxa. Stort plus är att byxans fickor har dragkedja.

+ Byxans rejäla bältesholkar

+ Löstagbar huva som faktiskt sitter kvar när man vill ha den där, ingen enkel kardborrelösning .

– Jackan har lite korta ärmar. Fördel vid pimpelfisket, men vid skoteråkning är det lite kallt.

– Väldigt smal i byxbenen längst ner. Passar inte att dra över stora stövlar om man inte vill ha dragkedjan uppdragen. Vanliga vinterkängor var inget problem.

Helena testar kängor

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

I år blev det dags för nya kängor!

Eftersom jag jobbar i butik börjar jag så sakta förstå vilket utbud det finns. Mitt val blev Härkilas Staika känga som sitter som ett smäck på foten. Jag ville ha en känga som inte är för låg, som är stabil och som jag kan gå länge i.

300103457_m01

Började med att ”gå in dem” under bockjakten, men till min förvåning så kändes de helt ok från början. Har förstått att kängan är uppbyggd med något inuti som anpassar sig till foten och bara gör att den passar just mig bättre och bättre för varje gång jag använder dem. Fortsatt hösten med dov- och älgjakt under oktober och ännu inget skavsår.

Det enda minus jag kan tänka mig är att det kanske inte är självklart från start hur de ska skötas då de har en mjukare yta, men eftersom de köps i butik så förväntar jag mig att vi som jobbar här berättar hur du sköter ditt nyköp!

ha%cc%88rkila_staika_gtx_je-med-swash_1024px

Helenas inledning på jaktsäsongen

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Helena berättar i detta inlägget om sina första månader av denna jaktsäsong. Hon har bl a hämtat sin drömbössa, Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS.

2016-10-21-photo-00000004

Nu äntligen är verkligen jaktsäsongen igång även här uppe i mellan Sverige. Jag har hunnit med lite av varje den här hösten med betoning på ”lite” av varje…

Började med bockjakt och björnjakt i augusti. Sedan blev det varken älg eller dovpremiär i september då det krockade med mitt arbete. Dock har oktober börjat bättre och jag har fått gå med både våra tyskterrriers och älghundar i skog och mark.

2016-10-21-photo-00000006

Oktober började med att jag fick möjlighet att åka med Per och hans jaktkamrater för att jaga dov, vildsvin och rådjur lite söder om våra hemmamarker. Dagarna till ära hade jag precis hämtat min drömbössa, en Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS. Fick skjuta in den samma dag vi åkte men helgen bjöd på tre olika sorters vilt med min nya vän så vi kommer riktigt bra överens från start. Rådjurskidet blev skjutet för Argo vår tyskterrier så det kändes extra bra. Dovkalven och grävlingen blev på smygjakt vilket kan vara nog så svårt ibland.

img_7086

Blev inte många dagars älgjakt men en nog så härlig dag i skogen. Gick med Wilde som blev illa sparkad av en älgko förrförra säsongen och blivit ordentligt lagad. Nu äntligen går han som tåget och han verkar hålla ihop som han ska. Extra tack och bock till alla veterinärer vi har där ute i landet som gör ett kanonjobb med våra fyrbenta familjemedlemmar.

Hur som så hittade vi älg som han ställde så matte fick motionera med en liten löptur genom skogen för att lagom hinna se älgtjuren, utan att få något bra läge, innan det gick loss och ut på passkytt som fick avsluta. Jaja, jag kommer i alla fall närmre och närmre mina älgar även om just älgjakt inte riktigt vill sig för mig. Hundarna sköter sig men älgarna är lite för blyga för att stanna och vill gärna röra på sig i de marker vi jagar på. Sitter jag på pass så händer absolut ingenting och jag får myror i hela kroppen.

img_7087

Nu jobbar jag på några dagar innan det är dags att ta med mig ett gäng tjejer upp till ett trevligt lag norrut för att jaga lite älg. Passa på att kom in i butiken och hälsa på mig. Gissar att det finns en del saker att komplettera utrusningen med nu när ni jagat en stund, det har gått en och annan hörsnäcka till radion under älgjaktsveckan vill jag lova.. ;)

Väl mött i skog & mark!
//Helena Tysk

2016-10-21-photo-00000007_v2

Totte Zetterdal: Björnpasset – check!

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. Den 21 augusti startar säsongen för björnjakt i Sverige. Totte Zetterdal har varit på Varpsund och skjutit Björnpasset och i detta inlägg berättar han om hur det går till, samt visar en filmsnutt på vilka jakter det finns att tillgå i skjutbion. 

image1

Bokade en timme i skyttebion på Varpsund för att skjuta björnpasset. Men jag han även med lite lek/träning så klart.
Björnjakten närmar sig med stormsteg och det är inte bara hundarna som behöver träning, även husse.

image2

Redo.

För er som inte vet hur Björnpasset utförs så går det till så här:

Sidofigur 80 meter.

4 skott under 40 sekunder. Samtliga inom träffområdet. Stöd skall användas, ej liggande.

Sidofigur 40 meter.

4 skott under 40 sekunder. Samtliga inom träffområdet. Stöd tillåtet, ej liggande.

Frontfigur 20 meter.

Inget träffkrav (mycket märkligt) 2 skott och andra skottet skall avlossas inom 4 sekunder från första skottet.

Förutom skjutbion har man på Varpsund även skjuttunnel, älgbana och några hagelbanor. Även ny Jaktiabutik med allt du kan tänka dig; jaktprylar, kläder och vapen.

image3

Hagelskytte

image4

Skjuttunnel

Första gången jag testar skjutbio, men definitivt inte sista. En mycket rolig och givande träning till skillnad från älgbanan, det ska vara kul att öva.

Björnpasset då, ja det gick bra, som det borde göra.

image5

Klippte ihop lite från skyttet, lite exempel på vad som finns att tillgå i filmväg:

Mvh Zetterdal

Sommarens bästa harr med Viktor Johansson

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om fisketuren som blev sommarens bästa harrkväll. Han fick ungefär 50-60 harrar med 10 harrar över kilot. Läs mer om hur det gick till och hans bästa tips för vad du borde ha med dig för att laga fisken du fiskat. 

En av sommarens roligaste händelser är när jag lyckas tajma in en lugn och varm kväll på mitt favorit-fiskeställe. När det är spegelblankt på de lugna ytorna och när jag kan se fisken stå och vänta i det klara vattnet. Detta händer någon gång varje sommar och är riktigt spännande.

Jag hade planerat att åka ut med en av mina goda fiskekamrater denna kväll då detta hände, men han fick förhinder och var tvungen att stanna hemma. Solen stekte och luften stod helt still, perfekt harr-väder. I dessa förhållanden så kläcks det massor av insekter. När det börjar falla lite i temperatur mot kvällen så är insekterna ganska många på ytan och i vattnet och det är då harren är som mest aktiv enligt min erfarenhet.

Denna eftermiddag startade med en lång och varm promenad i solen, och jag insåg snabbt att min lathet att inte vilja bära vadarna i ryggsäck och istället ha på dom när jag gick, var en dålig idé. Tips är att skaffa en bra ryggsäck som rymmer vadare, ditt flugfiskeset och fika för dagen, en 45 liters vandrings-ryggsäck är en lagom storlek.

Klockan var ungefär 5 på eftermiddagen när jag kommer fram till kvällens flugfiskesträcka. Det första jag nästan alltid gör när jag kommer fram till en fiskeplats med flugspöt är att sitta och titta i ca 10-15 min. Detta gör jag för att veta vad som kläcker just denna gång; vad gör fisken? Äter den under vattnet eller går den upp och vakar?

På detta sätt har jag ökat mina chanser ganska stort på att bara vänta några minuter och observera. Finns även en annan fördel som gör detta väldigt kul, när man lär sig att se skillnad på vak så kan man snabbt avgöra om det är en stor fisk eller liten fisk som vakar. Vissa gånger sitter jag bara och väntar tills jag ser en större fisk gå upp på samma ställe några gånger och så riktar jag in mig på den.

Denna kväll var det nästan inga vak alls, så jag bestämde mig att smyga fram till kanten på bäcken och försöka se om det stod någon fisk i en av djupgroparna. Jag vill bara säga till alla som inte har provat polaroid glasögon när man fiskar; GÖR DET. När jag kom fram till kanten så ser jag flera stora harrar stå i gropen och väntar på att strömmen ska komma med mat. Provade att ta av mig glasögonen då såg jag knappt vart gropen var. Åter igen det lönar sig att titta och smyga innan man börjar fiska.

IMG_8459

Eftersom dessa fiskar inte vakade något alls och inte ville stiga upp ur sin grop valde jag att sätta på en stor guldskalle-nymf. Eftersom strömmen tar flugan ganska snabbt så placerade jag flugan 2-3 meter ovanför djupgropen. Med det klara vattnet här uppe i Norrland och med hjälp av sol och glasögon gjorde det att jag kunde se flugan hela resan mot platsen där fiskarna stod. När flugan kom ca halvmetern från första fisken steg den upp direkt och tog flugan. När harren spänner upp seglet och förstår att den är krokad då böjer sig spöt rejält och jag förstår att detta är en finare harr. Efter en stunds fight så kan jag landa harren och se att den är ca 48cm lång enligt mina tejpade mått på spöklingan. Bra att tejpa fast färdiga mått på spöt då går det snabbt och enkelt att mäta fisken om man ska släppa tillbaka den.

IMG_8441

Det får bli några snabba bilder med kameran så jag kan skicka till kompisen som stannat hemma, harren simmar lugnt tillbaka och jag laddar upp för nästa fisk. Till min stora förvåning så har inte harrarna flyttat på sig i gropen efter allt plaskande från mig och fisken. Efter ca 3 timmar har jag landat ca 20 harrar och nästan alla är över 45cm, en sån harr här uppe väger ungefär 8-9hg.

Ett tips är att alltid ha en påse i ryggsäcken med lite matprylar,
I min ryggsäck hittar ni följande.

– Gasolkök ink kastruller och stekpanna
– kaffepanna
– kaffe
– tändstickor
– oblandad saft (Tänk på vart du tar vatten när du ska blanda, renast vatten är oftast det som rör på sig )
– vattenflaska
– kryddor (salt och pepparmix)
– matskål
– bestick
– disksvamp
– diskhanduk
– tvål
– första hjälpen kit
– folie (så man lätt kan laga fisk över öppen eld)
– en burk med korv ifall man blir ute längre än vad man tror, så finns det alltid lite mat.

 

IMG_8448

Jag bestämde mig för att äta en av fiskarna, tog ur fisken och kryddade med salt och peppar. Sedan lindade jag in den i ett foliepaket och la på elden. Enklare sätt finns inte att laga mat i skogen. När man tar ur en fisk, passa på att kolla magens innehåll. Där ser man ju vilka insekter fisken har ätit. Gräv sedan ner fiskrenset för att förhindra smittospridning. Medans jag satt och tittade på brasan och väntade på mat så passade jag på att byta till en torrfluga (Elk hair Caddis). Jag visste att det fanns en djupgrop längre ner så la ut min fluga så strömmen skulle ta den dit, när flugan började stripa i ytan och jag skulle ta upp för ett nytt kast ser jag en plog komma bakom flugan och jag stannar upp. Likt ett gäddhugg på ytbete plaskar det till och jag gör ett mothugg. Fisken sitter och jag är helt säker på att det är en mindre gädda som tagit min fluga, fisken gör ett högt hopp i luften och jag ser en makalös ryggfena speglas i solen. Efter en stunds fightande fram och tillbaka känner jag lukten av fisk, har glömt bort att det ligger ju en fisk på brasan, med lite krångel bland stenar och buskar har jag lyckats vänt på fisken och även lyckats håva den harr som jag haft på spöt. Måttar harren och inser att den passerar 50cm, efter att ha tagit några vackra bilder på ryggfenan och fisken får den simma tillbaka.

IMG_8463

En stripande fluga kan locka till hugg då fisken lättare upptäcker flugan men jag har även en teori om att fisken tror att flugan börjat röra på vingarna och ska snart flyga iväg och då lockas den till hugg.

Denna fisketur skulle visa sig att bli sommarens bästa harrkväll. Efter maten fortsatte jag att fiska och fisken blev bara mer och mer aktiv, dom började även ta mer och mer på torrfluga. Efter att ha fått ungefär 50-60 harrar tar jag upp telefonen och kollar vad klockan är. Döm av min förvåning, klockan är 2 på natten och fisken forsätter att vaka, den stora fördelen med Midnattsolen. När jag kommer till jobbet några timmar senare möts jag av en kollega som frågar om jag fiskat hela natten, då jag har röda ögon och en frisyr som får stig Helmers tofs att se liten ut. Svaret blir enkelt jag kom hem vid fyra tiden och fisken vakar förmodligen än.

IMG_8471

Summering av denna sagolika kväll blev att jag fick massvis med harr och totalt 10 harrar över kilot. Nästan alla harrar såg jag innan dom högg pga det klara vattnet och polaroid glasögonen. Fick även nytta av min extra mat i ryggsäcken. Nattfiske på harr är grymt kul och spännande och man vet aldrig hur det slutar, tur att man har kollegor som förstår en när man är trött på jobbet.

I södra delarna av Sverige kan detta kvällsfiske sträcka sig in ända i september om man har tur  annars så är den bästa tiden enligt mig mitten juli till slutet av augusti. Det är då de flesta insekterna har fått liv här uppe samt att det börjar bli lite svalare och lugnare på kvällarna.

Väl mött för denna gång!

Fiskehälsningar //Viktor

Nicklas Hallnors bästa gädda

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. Vi kallar Nicklas för Gäddkungen från Norr. Det är inte för inte. I detta inlägg berättar han om hur han för någon vecka sedan fick upp sin absoluta drömgädda. Vi gratulerar Nicklas till hans bästa gädda som numera håller hans personbästa, och undrar vad som kommer härnäst…?

Datumet var 13:e Juli, solen stekte på och det var nästan helt vindstilla. Termometern visade på 22 grader i skuggan. En sån där dag då allting kändes omöjligt. Gäddorna var mer rädda än intresserade när betet passerade mitt framför käften på dem. Trots att gäddorna var enormt skygga den dagen så hade Magnus lyckats lura två gäddor till hugg, men ingen av storlek. Vi bestämde oss för att sätta oss ned, ta en fika och avvakta i hopp om att fisket skulle komma igång.

45 minuter senare hade vi med hjälp av lite fika fått upp hoppet igen. Under tiden vi fikade hade två åskoväder passerat vid sidan av sjön vilket gett oss lite vind. Det tog inte många kast innan Magnus såg en bättre gädda som följde efter hans bete in till båten. I samma veva bommade jag ett hugg på en bättre gädda bara några meter åt andra hållet. Sedan dog allt ut igen. Till slut lyckades även jag lura två mindre gäddor. Vinden hade avtagit och solen var åter igen framme. Fisket var avslaget och allting kändes hopplöst.

Men skam den som ger sig. Helt plötsligt stod jag där i båten med böjt spö. Av hugget att döma handlade det om dagens första 100+. De följande långa tunga rycken avslöjade att så också var fallet. När gäddan närmade sig båten blev jag väldigt förvånad över hur stor hon var. Att det rörde sig om 10+ var inget tvivel, sekunderna senare så jag att det även var nytt pb, med råge! Pulsen steg. Några mindre barnvänliga ord om hur stor gäddan var haglade tätt. Magnus förberedde håven samtidigt som gäddan gjorde en kortare rusning. Hon närmade sig båten, men strax utom räckhåll vred hon om och tog upp kampen mot min hårt ställda slirspärr. Det stänkete ordentligt i ytan när hon paddlar på. Jag fick henne att vända håll och komma rakt in mot båten. Magnus kontrollerade håvnätet en sista gång innan han säkert styrde ner håven precis när hon passerar.

I håven hade vi min livs fisk! Ett monster av dess like. Vi krokade loss henne i håven samtidigt som vi blötte mätbrädan och förberedde allt för att minimera tiden i båten. Vågen stannade på 18 000g. Håven blöt väger 1700g och betet 75g. När vi tagit bort håvens vikt, betets vikt och ett säkerhetsavdrag på 100g stod det klart att mitt nya pb är en helt sjuk gädda på finfina 16 125g. När vi sedan lägger upp henne på mätbrädan visar det sig att hon är hela 134 cm lång. För att ge en liten hint om hur långt det är, det nuvarande svenska rekordet i vikt är en gädda på 21,07 kg. Den gäddan var 128 cm lång.

En glad Nicklas om precis har tagit personbästa på gädda.

En glad Nicklas om precis har tagit personbästa på gädda.

Några snabba bilder senare fick hon åter friheten tillbaka. Fisketuren var räddad. Dagens var räddad. Ja hela 2016 års fiskeår var räddat. Jag hade lyckats fånga en gädda på över 15 kg, min absoluta drömgräns.

 

Nicklas gädda vägde 16 125 g och var hela 134 cm lång!

 

Fiskeåret 2016 är räddat för Nicklas Hallnor.

Fiskeåret 2016 är räddat för Nicklas Hallnor.

Totte tränar björnhägn med hund

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. I detta inlägg berättar Totte om hur han tränar och fodrar sina hundar. Han berättar även om hur han tränar sin hund Ösa i björnhägn.

Efter en lång drevjaktsäsong gick hundarna på ”semester”, bortsett från lite eftersök. Även om hundarna tycker om att hålla igång så är dom ändå värda att ha ledigt emellanåt. Så vår/försommar har det varit rätt så lugnt, lite eftersök, lite spårträning, lek med mera.

Vid ”semestertider”, när hundarna har det lugnt och skönt byter jag även foder. Samma märke men ett med mindre energi och fett.  Under lugnare perioder kör jag med Mästers Jakt och nu i slutet av juli byter jag till Mästers Extra+ och kör med det från grävlingspremiären 1 Augusti till slutet av Januari när drevjakterna är slut.

Totte fodrar hundarna med Mästers Hundfoder.

Totte fodrar hundarna med Mästers Hundfoder.

För utom eftersök, spårträning med mera så cyklas det med hundarna om det inte är alldeles för varmt. Inga jättelånga sträckor på flera mil som en del gör, mest för att hålla igång fysik och flås.

Hundarna tränas på cykeltur.

Hundarna tränas på cykeltur.

Senare från 1 Augusti så är det grävling som gäller, det är då de kommer i form på riktigt. En jakt och träningsform som är riktigt bra, och kul för både hundar och husse. Även perfekt till ställande unghundar. Sen är det betydligt svalare vilket är ett plus.

image1

En lyckad grävlingsjakt från förra året med Ösa.

 
Första hälften av Augusti  blir det jakt varje natt, innan nästa premiär; Björnjakten. Det är en höjdpunkt på året.

I år hoppas jag mycket på att unghunden Ösa ska få chansen att springa av sig.

Jag var iväg med henne för ett tag sedan till ett björnhägn för att kolla lite hur hon betedde sig mot levande björnar. Hon har som valp bara gått lite spår och skällt på permobjörn med gott resultat.

Till skillnad från andra hägn så kan man här bortsett från prov även träna sin hund, vilket är ett stort plus. Ett minus är att det ej är tillåtet att filma och fota framme vid björnarna, vilket var lite tråkigt. Men det kommer eventuellt att bli ändring. Där av inga bilder eller film på björnarna.

Så jag bokade in en träningstid.

Väl framme så går vi igenom hur upplägget är, hägnets utformning och så vidare.
Hägnet är utformat som så att hundförare samt hund går in i ett större hägn där man inväntar signal om att det är okej för släpp. Björnarna är tre stycken och är placerade i ett lite mindre hägn en bit bort som är utformat som ett U vilket gör att hundarna kan jobba nära björnarna och även se dom hela tiden. Även hägnansvarig sitter gömd i ett torn invid hägnet där björnarna är placerade och har bra koll på både hund samt björnarna.

Ösa väntar på släpp.

Ösa väntar på släpp.

Släpper lös Ösa, hon knallar iväg och hittar snart björnarna. Jag hör först ett par ”boffboff”, sen är det fullt skall. Lite på sin vakt men inte rädd. Hon jobbar på helt okej, hon får stå en stund innan jag går fram och ger beröm. Vi tar sedan en liten paus för lite snack och vatten.

Släpp nummer 2, samma procedur. Men nu förstår hon vad som gäller. Kopplar loss och hon drar iväg som ett skott, nu jobbar hon betydligt bättre och ligger på än mer. Låter hon stå en stund för att sedan testa en inkallning, vilket funkar kanon. Skickar på igen och det är full fart. Då får hon stå ca 10 min innan jag går fram och ger beröm och vi gör ett avslut.

En lyckad och lärorik träning, både för husse och hund.

Nu är inte detta på något sätt en garanti för att en hund jagar frilevande björnar, men är en indikation på att hunden i fråga eventuellt har förmågan att jaga björn i det fria. Vi hoppas på att få se det i höst!

Klippte ihop en lite filmsnutt från när jag testar inkallningen. Där bjuds det i alla fall på härlig sång, alltid något…


Nu räknar vi ner, 00:00 på söndag natt krokar vi loss och hoppas på bra jakt med någon grävling!

 

Väl mött!

//Totte Zetterdal

Totte Zetterdal testar Dangate komplett åtelplats

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. Totte har fått testa en komplett åtelplats från Dangate under en tid. I detta inlägget kan du läsa om vad Totte tycker om den och hur den fungerar.

image1

Jag har testat Dangates kompletta åtelplats. Ett smidigt paket med foderspridare wf-15 inkl batteri, 110 L svart fodertunna med tillhörande benställning.

Monteringen av ben och spridare gör man bäst med en hjälpande hand då det är genomgående bultar till dessa och man behöver då hålla i mutter/bult från varsitt håll. Benen går bra att skruva dit själv, om man inte sätter dit spridaren först (som undertecknad gjorde…)

 

image2
Väl monterad är den smidig att transportera ut i skogen, benen är 2m men är tvådelade så dom tar ingen större plats.
image1
Spridaren är timerstyrd och kan ställas in på upp till 6 spridningar per dag samt motorstyrka i 3 steg. Timern är mycket lätt att förstå sig på. Batteriet som medföljer skall enligt Dangate hålla mellan 4-6 månader, beroende på hur mycket spridaren går samt kyla. Solpanel finns som tillbehör att koppla in på foderspridaren.
image2

Batteri samt timer ryms i behållaren under spridaren.

Något jag använt länge är boktjäran från Dangate. Dels ett måste vid nyetablering av foderplatser/åtel, men även regelbunden påstrykning. Mycket omtyckt.

 

image1-2
Det ska tilläggas att marker med mycket vilt använder större behållare till fodret. Men om det rör sig om utfodring, som i detta fallet till åtel, är Dangates kompletta foderautomat perfekt!
// Zetterdal
Vill du veta mer om utfodring av vildsvin? Läs reportaget här! 

Viktors pontonbåtsfiske under midnattsolen

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om hans förkärlek för pontonbåtar, och vad skillnaden är att vara ute och fiska med dessa. Han berättar om gäddturen under midnattsolen, som också bjöd på en hel del annan fisk. 

Jag provade på pontonbåtsfisket första gången för ca 12 år sedan då var ute och utforskade Gysingeforsarna med en känd flugfiske tidning som ville göra  ett reportage med ett guideföretag där hemma. Redan då väcktes intresset för dessa udda farkoster. Att med en liten båt kunna fiska och ta sig på ställen som en stor båt inte klarar, och samtidigt kunna utmana en liten fors om det behövs.

Fördelarna är många oavsett om man väljer kajak eller pontonbåt. Men största skillnaden är vikt och storleksfördelarna med pontonbåten. Att kunna lyfta och bära sin båt ner till ett vatten där inte möjligheten för båttrailer finns, då öppnar man upp en helt ny värld med möjligheter till fisket från båt.

Om man jämför med kajak är pontonbåten också lättare att packa undan när man kommer hem. Kan vara svårt att hitta plats till en lång kajak om man bor i en liten lägenhet. En annan fördel med pontonbåten är att när du sitter i båten så kan du nå allt du har med dig, då den inte är lika lång som en kajak. Man får även en mycket stadigare farkost om man väljer ponton båten. En kajak är lite snabbare men är man ute efter fart så finns det båtmotorfäste till de flesta pontonbåtar på marknaden. Jag själv har valt en 2hk fyrtaktsmotor då den dricker väldigt lite bränsle och är väldigt pålitlig.

IMG_8073

Jag har själv två modeller; en lite mindre som jag använder till dagsturer och en större som jag har om jag ska ut på längre turer tex drifta ner längs en flod eller bäck.

IMG_3781

IMG_4400

Pontonbåten är lätt att ta med och tar inte mycket plats.

Jag har i sommar varit på lite olika turer med mina båtar. Senaste turen var en blandning på upptäcksfärd och fisketur. Jag och en av mina bästa fiskekamrater skulle utforska ett nytt ställe för gädda. Vi hade hört gammelgubbarna prata om stora hål i näten och söndertuggade fiskar. Detta lät förmodligen mycket roligare i våra öron än nätägarens så vi var bara tvungna att prova. Vi hade haft ett långt fiskepass dagen före så ingen av oss var speciellt morgonpigga. Det fick bli kvällsfiske, tur att vi har midnattssolen här uppe.

IMG_8115

IMG_4500

Det fick bli kvällsfiske under midnattsolen.

Efter att ha tömt bilarna på grejer träffar vi en trevlig man som småskrattar åt oss när vi säger att det är gädda vi ska fiska och säger att ”det ligger en i hans båt om vi vill ha”. Ett bra tecken, då finns det alltså gädda här, tänker vi.

Jag packar min båt med både mat och fiskegrejer. Ett långt styvt spö för mina tunga gummibeten samt ett Jerkbait spö. Flugspöna lämnade jag i bilen.

Jag började med att göra iordning för lite trollingfiske på väg till vårt planerade mål. Väljer att sätta på en Mike the Pike och en Tommy the Trout. Jag blir lika förvånad varje gång jag ser dessa beten simma i vattnet. Dom är fruktansvärt naturtrogna. Det går inte speciellt lång tid innan första hugget kommer och det är en gädda på ca 8 kilo som kommer upp. Men tyvärr så har kroppen lossnat på min Mike Wobbler. Tips till er som använder denna Wobbler; lägg lite snabblim så sitter kroppen kvar bättre. Ta inte för mycket bara, man vill fortfarande kunna byta ut den.

 

IMG_7559

En gädda på 8 kilo för Viktor med Mike Wobbler.

Nu har vi kommit fram till eldoradot med gäddvassar och vikar som vi tittat ut på kartan. Sätter på en Heddon Walk the Dog på spöt och kastar ut. Det är väldigt segt i första vikarna med bara några få hugg.

Som jag nämnde var detta en liten upptäcksfärd för att se vad detta vattnet hade att erbjuda. Det tog inte allt för många timmar innan vi fick syn på några fina abborrar i det klara Norrlandsvattnet. Bytte till en av mina minsta Jerkbait i lådan; Tiny Buster är ett riktigt fint bete för både abborre och öring. Abborren jag hade sett tog på första kastet och vägde runt halvkilot. Vi gled vidare på vår färd och fick syn på några finare harrar, jag muttrar lite om att någon sa åt mig att lämna flugspöna i bilen.

Men jag lyckades hitta en ask med flugor och med lite knep och knåp hade jag gjort om ett av mina spinnspön till ett tillfälligt flugspö. Sänkte ner en Double Legs, en ganska stor och tung fluga som är mycket effektiv i djupgropar. Fick några harrar i mindre storlek men även ett väldigt fint exemplar på hela 53 cm.

Nu var det dags för mat och min kamrat, som oftast är kocken i fält, ber mig att skära upp det vi ska äta. Efter att ha gjort i ordning allt så steker han upp en Pasta Carbonara på sitt Primus Gourmet kök. Jag förstår varför jag låter honom laga maten när jag tar en tugga med min spork. Denna carbonara hade passat på vilken lyxrestaurang som helst. Som jag sagt tidigare, prova laga riktig mat ute. Det blir supergott och man orkar fiska mycket längre.

Ett annat tips och råd när ni är ute och fiskar är vara förberedd på allt. Man kan vara inställd på att bara fiska gädda en dag. Senare när man kommer fram så ser man att det vakar för fullt och vackra öringar visar sig gång på gång. En sån dag är det skönt att ha flugfiskegrejerna i bilen.

Nästa helg så blir det båtpremiär i en av mina favoritsjöar. Denna sjö öppnas några dagar varje år då man får använda båt. Självklart följer en pontonbåt med ut. Det är även denna tid på året som nattfisket efter storharren börjar här uppe. Glöm inte att prova fiska alla tider på dygnet, man blir oftast förvånad vilken skillnad det kan vara. Fördelen med kvällsfisket är att dom större fiskarna törs komma närmare land och blir då lättare att komma åt.

Vi hörs snart igen så får ni höra om hur harrfisket går.

/ Viktor