Jaktiabloggen

Helenas inledning på jaktsäsongen

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Helena berättar i detta inlägget om sina första månader av denna jaktsäsong. Hon har bl a hämtat sin drömbössa, Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS.

2016-10-21-photo-00000004

Nu äntligen är verkligen jaktsäsongen igång även här uppe i mellan Sverige. Jag har hunnit med lite av varje den här hösten med betoning på ”lite” av varje…

Började med bockjakt och björnjakt i augusti. Sedan blev det varken älg eller dovpremiär i september då det krockade med mitt arbete. Dock har oktober börjat bättre och jag har fått gå med både våra tyskterrriers och älghundar i skog och mark.

2016-10-21-photo-00000006

Oktober började med att jag fick möjlighet att åka med Per och hans jaktkamrater för att jaga dov, vildsvin och rådjur lite söder om våra hemmamarker. Dagarna till ära hade jag precis hämtat min drömbössa, en Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS. Fick skjuta in den samma dag vi åkte men helgen bjöd på tre olika sorters vilt med min nya vän så vi kommer riktigt bra överens från start. Rådjurskidet blev skjutet för Argo vår tyskterrier så det kändes extra bra. Dovkalven och grävlingen blev på smygjakt vilket kan vara nog så svårt ibland.

img_7086

Blev inte många dagars älgjakt men en nog så härlig dag i skogen. Gick med Wilde som blev illa sparkad av en älgko förrförra säsongen och blivit ordentligt lagad. Nu äntligen går han som tåget och han verkar hålla ihop som han ska. Extra tack och bock till alla veterinärer vi har där ute i landet som gör ett kanonjobb med våra fyrbenta familjemedlemmar.

Hur som så hittade vi älg som han ställde så matte fick motionera med en liten löptur genom skogen för att lagom hinna se älgtjuren, utan att få något bra läge, innan det gick loss och ut på passkytt som fick avsluta. Jaja, jag kommer i alla fall närmre och närmre mina älgar även om just älgjakt inte riktigt vill sig för mig. Hundarna sköter sig men älgarna är lite för blyga för att stanna och vill gärna röra på sig i de marker vi jagar på. Sitter jag på pass så händer absolut ingenting och jag får myror i hela kroppen.

img_7087

Nu jobbar jag på några dagar innan det är dags att ta med mig ett gäng tjejer upp till ett trevligt lag norrut för att jaga lite älg. Passa på att kom in i butiken och hälsa på mig. Gissar att det finns en del saker att komplettera utrusningen med nu när ni jagat en stund, det har gått en och annan hörsnäcka till radion under älgjaktsveckan vill jag lova.. ;)

Väl mött i skog & mark!
//Helena Tysk

2016-10-21-photo-00000007_v2

Totte Zetterdal: Björnpasset – check!

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. Den 21 augusti startar säsongen för björnjakt i Sverige. Totte Zetterdal har varit på Varpsund och skjutit Björnpasset och i detta inlägg berättar han om hur det går till, samt visar en filmsnutt på vilka jakter det finns att tillgå i skjutbion. 

image1

Bokade en timme i skyttebion på Varpsund för att skjuta björnpasset. Men jag han även med lite lek/träning så klart.
Björnjakten närmar sig med stormsteg och det är inte bara hundarna som behöver träning, även husse.

image2

Redo.

För er som inte vet hur Björnpasset utförs så går det till så här:

Sidofigur 80 meter.

4 skott under 40 sekunder. Samtliga inom träffområdet. Stöd skall användas, ej liggande.

Sidofigur 40 meter.

4 skott under 40 sekunder. Samtliga inom träffområdet. Stöd tillåtet, ej liggande.

Frontfigur 20 meter.

Inget träffkrav (mycket märkligt) 2 skott och andra skottet skall avlossas inom 4 sekunder från första skottet.

Förutom skjutbion har man på Varpsund även skjuttunnel, älgbana och några hagelbanor. Även ny Jaktiabutik med allt du kan tänka dig; jaktprylar, kläder och vapen.

image3

Hagelskytte

image4

Skjuttunnel

Första gången jag testar skjutbio, men definitivt inte sista. En mycket rolig och givande träning till skillnad från älgbanan, det ska vara kul att öva.

Björnpasset då, ja det gick bra, som det borde göra.

image5

Klippte ihop lite från skyttet, lite exempel på vad som finns att tillgå i filmväg:

Mvh Zetterdal

Sommarens bästa harr med Viktor Johansson

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om fisketuren som blev sommarens bästa harrkväll. Han fick ungefär 50-60 harrar med 10 harrar över kilot. Läs mer om hur det gick till och hans bästa tips för vad du borde ha med dig för att laga fisken du fiskat. 

En av sommarens roligaste händelser är när jag lyckas tajma in en lugn och varm kväll på mitt favorit-fiskeställe. När det är spegelblankt på de lugna ytorna och när jag kan se fisken stå och vänta i det klara vattnet. Detta händer någon gång varje sommar och är riktigt spännande.

Jag hade planerat att åka ut med en av mina goda fiskekamrater denna kväll då detta hände, men han fick förhinder och var tvungen att stanna hemma. Solen stekte och luften stod helt still, perfekt harr-väder. I dessa förhållanden så kläcks det massor av insekter. När det börjar falla lite i temperatur mot kvällen så är insekterna ganska många på ytan och i vattnet och det är då harren är som mest aktiv enligt min erfarenhet.

Denna eftermiddag startade med en lång och varm promenad i solen, och jag insåg snabbt att min lathet att inte vilja bära vadarna i ryggsäck och istället ha på dom när jag gick, var en dålig idé. Tips är att skaffa en bra ryggsäck som rymmer vadare, ditt flugfiskeset och fika för dagen, en 45 liters vandrings-ryggsäck är en lagom storlek.

Klockan var ungefär 5 på eftermiddagen när jag kommer fram till kvällens flugfiskesträcka. Det första jag nästan alltid gör när jag kommer fram till en fiskeplats med flugspöt är att sitta och titta i ca 10-15 min. Detta gör jag för att veta vad som kläcker just denna gång; vad gör fisken? Äter den under vattnet eller går den upp och vakar?

På detta sätt har jag ökat mina chanser ganska stort på att bara vänta några minuter och observera. Finns även en annan fördel som gör detta väldigt kul, när man lär sig att se skillnad på vak så kan man snabbt avgöra om det är en stor fisk eller liten fisk som vakar. Vissa gånger sitter jag bara och väntar tills jag ser en större fisk gå upp på samma ställe några gånger och så riktar jag in mig på den.

Denna kväll var det nästan inga vak alls, så jag bestämde mig att smyga fram till kanten på bäcken och försöka se om det stod någon fisk i en av djupgroparna. Jag vill bara säga till alla som inte har provat polaroid glasögon när man fiskar; GÖR DET. När jag kom fram till kanten så ser jag flera stora harrar stå i gropen och väntar på att strömmen ska komma med mat. Provade att ta av mig glasögonen då såg jag knappt vart gropen var. Åter igen det lönar sig att titta och smyga innan man börjar fiska.

IMG_8459

Eftersom dessa fiskar inte vakade något alls och inte ville stiga upp ur sin grop valde jag att sätta på en stor guldskalle-nymf. Eftersom strömmen tar flugan ganska snabbt så placerade jag flugan 2-3 meter ovanför djupgropen. Med det klara vattnet här uppe i Norrland och med hjälp av sol och glasögon gjorde det att jag kunde se flugan hela resan mot platsen där fiskarna stod. När flugan kom ca halvmetern från första fisken steg den upp direkt och tog flugan. När harren spänner upp seglet och förstår att den är krokad då böjer sig spöt rejält och jag förstår att detta är en finare harr. Efter en stunds fight så kan jag landa harren och se att den är ca 48cm lång enligt mina tejpade mått på spöklingan. Bra att tejpa fast färdiga mått på spöt då går det snabbt och enkelt att mäta fisken om man ska släppa tillbaka den.

IMG_8441

Det får bli några snabba bilder med kameran så jag kan skicka till kompisen som stannat hemma, harren simmar lugnt tillbaka och jag laddar upp för nästa fisk. Till min stora förvåning så har inte harrarna flyttat på sig i gropen efter allt plaskande från mig och fisken. Efter ca 3 timmar har jag landat ca 20 harrar och nästan alla är över 45cm, en sån harr här uppe väger ungefär 8-9hg.

Ett tips är att alltid ha en påse i ryggsäcken med lite matprylar,
I min ryggsäck hittar ni följande.

– Gasolkök ink kastruller och stekpanna
– kaffepanna
– kaffe
– tändstickor
– oblandad saft (Tänk på vart du tar vatten när du ska blanda, renast vatten är oftast det som rör på sig )
– vattenflaska
– kryddor (salt och pepparmix)
– matskål
– bestick
– disksvamp
– diskhanduk
– tvål
– första hjälpen kit
– folie (så man lätt kan laga fisk över öppen eld)
– en burk med korv ifall man blir ute längre än vad man tror, så finns det alltid lite mat.

 

IMG_8448

Jag bestämde mig för att äta en av fiskarna, tog ur fisken och kryddade med salt och peppar. Sedan lindade jag in den i ett foliepaket och la på elden. Enklare sätt finns inte att laga mat i skogen. När man tar ur en fisk, passa på att kolla magens innehåll. Där ser man ju vilka insekter fisken har ätit. Gräv sedan ner fiskrenset för att förhindra smittospridning. Medans jag satt och tittade på brasan och väntade på mat så passade jag på att byta till en torrfluga (Elk hair Caddis). Jag visste att det fanns en djupgrop längre ner så la ut min fluga så strömmen skulle ta den dit, när flugan började stripa i ytan och jag skulle ta upp för ett nytt kast ser jag en plog komma bakom flugan och jag stannar upp. Likt ett gäddhugg på ytbete plaskar det till och jag gör ett mothugg. Fisken sitter och jag är helt säker på att det är en mindre gädda som tagit min fluga, fisken gör ett högt hopp i luften och jag ser en makalös ryggfena speglas i solen. Efter en stunds fightande fram och tillbaka känner jag lukten av fisk, har glömt bort att det ligger ju en fisk på brasan, med lite krångel bland stenar och buskar har jag lyckats vänt på fisken och även lyckats håva den harr som jag haft på spöt. Måttar harren och inser att den passerar 50cm, efter att ha tagit några vackra bilder på ryggfenan och fisken får den simma tillbaka.

IMG_8463

En stripande fluga kan locka till hugg då fisken lättare upptäcker flugan men jag har även en teori om att fisken tror att flugan börjat röra på vingarna och ska snart flyga iväg och då lockas den till hugg.

Denna fisketur skulle visa sig att bli sommarens bästa harrkväll. Efter maten fortsatte jag att fiska och fisken blev bara mer och mer aktiv, dom började även ta mer och mer på torrfluga. Efter att ha fått ungefär 50-60 harrar tar jag upp telefonen och kollar vad klockan är. Döm av min förvåning, klockan är 2 på natten och fisken forsätter att vaka, den stora fördelen med Midnattsolen. När jag kommer till jobbet några timmar senare möts jag av en kollega som frågar om jag fiskat hela natten, då jag har röda ögon och en frisyr som får stig Helmers tofs att se liten ut. Svaret blir enkelt jag kom hem vid fyra tiden och fisken vakar förmodligen än.

IMG_8471

Summering av denna sagolika kväll blev att jag fick massvis med harr och totalt 10 harrar över kilot. Nästan alla harrar såg jag innan dom högg pga det klara vattnet och polaroid glasögonen. Fick även nytta av min extra mat i ryggsäcken. Nattfiske på harr är grymt kul och spännande och man vet aldrig hur det slutar, tur att man har kollegor som förstår en när man är trött på jobbet.

I södra delarna av Sverige kan detta kvällsfiske sträcka sig in ända i september om man har tur  annars så är den bästa tiden enligt mig mitten juli till slutet av augusti. Det är då de flesta insekterna har fått liv här uppe samt att det börjar bli lite svalare och lugnare på kvällarna.

Väl mött för denna gång!

Fiskehälsningar //Viktor

Nicklas Hallnors bästa gädda

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. Vi kallar Nicklas för Gäddkungen från Norr. Det är inte för inte. I detta inlägg berättar han om hur han för någon vecka sedan fick upp sin absoluta drömgädda. Vi gratulerar Nicklas till hans bästa gädda som numera håller hans personbästa, och undrar vad som kommer härnäst…?

Datumet var 13:e Juli, solen stekte på och det var nästan helt vindstilla. Termometern visade på 22 grader i skuggan. En sån där dag då allting kändes omöjligt. Gäddorna var mer rädda än intresserade när betet passerade mitt framför käften på dem. Trots att gäddorna var enormt skygga den dagen så hade Magnus lyckats lura två gäddor till hugg, men ingen av storlek. Vi bestämde oss för att sätta oss ned, ta en fika och avvakta i hopp om att fisket skulle komma igång.

45 minuter senare hade vi med hjälp av lite fika fått upp hoppet igen. Under tiden vi fikade hade två åskoväder passerat vid sidan av sjön vilket gett oss lite vind. Det tog inte många kast innan Magnus såg en bättre gädda som följde efter hans bete in till båten. I samma veva bommade jag ett hugg på en bättre gädda bara några meter åt andra hållet. Sedan dog allt ut igen. Till slut lyckades även jag lura två mindre gäddor. Vinden hade avtagit och solen var åter igen framme. Fisket var avslaget och allting kändes hopplöst.

Men skam den som ger sig. Helt plötsligt stod jag där i båten med böjt spö. Av hugget att döma handlade det om dagens första 100+. De följande långa tunga rycken avslöjade att så också var fallet. När gäddan närmade sig båten blev jag väldigt förvånad över hur stor hon var. Att det rörde sig om 10+ var inget tvivel, sekunderna senare så jag att det även var nytt pb, med råge! Pulsen steg. Några mindre barnvänliga ord om hur stor gäddan var haglade tätt. Magnus förberedde håven samtidigt som gäddan gjorde en kortare rusning. Hon närmade sig båten, men strax utom räckhåll vred hon om och tog upp kampen mot min hårt ställda slirspärr. Det stänkete ordentligt i ytan när hon paddlar på. Jag fick henne att vända håll och komma rakt in mot båten. Magnus kontrollerade håvnätet en sista gång innan han säkert styrde ner håven precis när hon passerar.

I håven hade vi min livs fisk! Ett monster av dess like. Vi krokade loss henne i håven samtidigt som vi blötte mätbrädan och förberedde allt för att minimera tiden i båten. Vågen stannade på 18 000g. Håven blöt väger 1700g och betet 75g. När vi tagit bort håvens vikt, betets vikt och ett säkerhetsavdrag på 100g stod det klart att mitt nya pb är en helt sjuk gädda på finfina 16 125g. När vi sedan lägger upp henne på mätbrädan visar det sig att hon är hela 134 cm lång. För att ge en liten hint om hur långt det är, det nuvarande svenska rekordet i vikt är en gädda på 21,07 kg. Den gäddan var 128 cm lång.

En glad Nicklas om precis har tagit personbästa på gädda.

En glad Nicklas om precis har tagit personbästa på gädda.

Några snabba bilder senare fick hon åter friheten tillbaka. Fisketuren var räddad. Dagens var räddad. Ja hela 2016 års fiskeår var räddat. Jag hade lyckats fånga en gädda på över 15 kg, min absoluta drömgräns.

 

Nicklas gädda vägde 16 125 g och var hela 134 cm lång!

 

Fiskeåret 2016 är räddat för Nicklas Hallnor.

Fiskeåret 2016 är räddat för Nicklas Hallnor.

Totte tränar björnhägn med hund

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. I detta inlägg berättar Totte om hur han tränar och fodrar sina hundar. Han berättar även om hur han tränar sin hund Ösa i björnhägn.

Efter en lång drevjaktsäsong gick hundarna på ”semester”, bortsett från lite eftersök. Även om hundarna tycker om att hålla igång så är dom ändå värda att ha ledigt emellanåt. Så vår/försommar har det varit rätt så lugnt, lite eftersök, lite spårträning, lek med mera.

Vid ”semestertider”, när hundarna har det lugnt och skönt byter jag även foder. Samma märke men ett med mindre energi och fett.  Under lugnare perioder kör jag med Mästers Jakt och nu i slutet av juli byter jag till Mästers Extra+ och kör med det från grävlingspremiären 1 Augusti till slutet av Januari när drevjakterna är slut.

Totte fodrar hundarna med Mästers Hundfoder.

Totte fodrar hundarna med Mästers Hundfoder.

För utom eftersök, spårträning med mera så cyklas det med hundarna om det inte är alldeles för varmt. Inga jättelånga sträckor på flera mil som en del gör, mest för att hålla igång fysik och flås.

Hundarna tränas på cykeltur.

Hundarna tränas på cykeltur.

Senare från 1 Augusti så är det grävling som gäller, det är då de kommer i form på riktigt. En jakt och träningsform som är riktigt bra, och kul för både hundar och husse. Även perfekt till ställande unghundar. Sen är det betydligt svalare vilket är ett plus.

image1

En lyckad grävlingsjakt från förra året med Ösa.

 
Första hälften av Augusti  blir det jakt varje natt, innan nästa premiär; Björnjakten. Det är en höjdpunkt på året.

I år hoppas jag mycket på att unghunden Ösa ska få chansen att springa av sig.

Jag var iväg med henne för ett tag sedan till ett björnhägn för att kolla lite hur hon betedde sig mot levande björnar. Hon har som valp bara gått lite spår och skällt på permobjörn med gott resultat.

Till skillnad från andra hägn så kan man här bortsett från prov även träna sin hund, vilket är ett stort plus. Ett minus är att det ej är tillåtet att filma och fota framme vid björnarna, vilket var lite tråkigt. Men det kommer eventuellt att bli ändring. Där av inga bilder eller film på björnarna.

Så jag bokade in en träningstid.

Väl framme så går vi igenom hur upplägget är, hägnets utformning och så vidare.
Hägnet är utformat som så att hundförare samt hund går in i ett större hägn där man inväntar signal om att det är okej för släpp. Björnarna är tre stycken och är placerade i ett lite mindre hägn en bit bort som är utformat som ett U vilket gör att hundarna kan jobba nära björnarna och även se dom hela tiden. Även hägnansvarig sitter gömd i ett torn invid hägnet där björnarna är placerade och har bra koll på både hund samt björnarna.

Ösa väntar på släpp.

Ösa väntar på släpp.

Släpper lös Ösa, hon knallar iväg och hittar snart björnarna. Jag hör först ett par ”boffboff”, sen är det fullt skall. Lite på sin vakt men inte rädd. Hon jobbar på helt okej, hon får stå en stund innan jag går fram och ger beröm. Vi tar sedan en liten paus för lite snack och vatten.

Släpp nummer 2, samma procedur. Men nu förstår hon vad som gäller. Kopplar loss och hon drar iväg som ett skott, nu jobbar hon betydligt bättre och ligger på än mer. Låter hon stå en stund för att sedan testa en inkallning, vilket funkar kanon. Skickar på igen och det är full fart. Då får hon stå ca 10 min innan jag går fram och ger beröm och vi gör ett avslut.

En lyckad och lärorik träning, både för husse och hund.

Nu är inte detta på något sätt en garanti för att en hund jagar frilevande björnar, men är en indikation på att hunden i fråga eventuellt har förmågan att jaga björn i det fria. Vi hoppas på att få se det i höst!

Klippte ihop en lite filmsnutt från när jag testar inkallningen. Där bjuds det i alla fall på härlig sång, alltid något…


Nu räknar vi ner, 00:00 på söndag natt krokar vi loss och hoppas på bra jakt med någon grävling!

 

Väl mött!

//Totte Zetterdal

Totte Zetterdal testar Dangate komplett åtelplats

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. Totte har fått testa en komplett åtelplats från Dangate under en tid. I detta inlägget kan du läsa om vad Totte tycker om den och hur den fungerar.

image1

Jag har testat Dangates kompletta åtelplats. Ett smidigt paket med foderspridare wf-15 inkl batteri, 110 L svart fodertunna med tillhörande benställning.

Monteringen av ben och spridare gör man bäst med en hjälpande hand då det är genomgående bultar till dessa och man behöver då hålla i mutter/bult från varsitt håll. Benen går bra att skruva dit själv, om man inte sätter dit spridaren först (som undertecknad gjorde…)

 

image2
Väl monterad är den smidig att transportera ut i skogen, benen är 2m men är tvådelade så dom tar ingen större plats.
image1
Spridaren är timerstyrd och kan ställas in på upp till 6 spridningar per dag samt motorstyrka i 3 steg. Timern är mycket lätt att förstå sig på. Batteriet som medföljer skall enligt Dangate hålla mellan 4-6 månader, beroende på hur mycket spridaren går samt kyla. Solpanel finns som tillbehör att koppla in på foderspridaren.
image2

Batteri samt timer ryms i behållaren under spridaren.

Något jag använt länge är boktjäran från Dangate. Dels ett måste vid nyetablering av foderplatser/åtel, men även regelbunden påstrykning. Mycket omtyckt.

 

image1-2
Det ska tilläggas att marker med mycket vilt använder större behållare till fodret. Men om det rör sig om utfodring, som i detta fallet till åtel, är Dangates kompletta foderautomat perfekt!
// Zetterdal
Vill du veta mer om utfodring av vildsvin? Läs reportaget här! 

Viktors pontonbåtsfiske under midnattsolen

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om hans förkärlek för pontonbåtar, och vad skillnaden är att vara ute och fiska med dessa. Han berättar om gäddturen under midnattsolen, som också bjöd på en hel del annan fisk. 

Jag provade på pontonbåtsfisket första gången för ca 12 år sedan då var ute och utforskade Gysingeforsarna med en känd flugfiske tidning som ville göra  ett reportage med ett guideföretag där hemma. Redan då väcktes intresset för dessa udda farkoster. Att med en liten båt kunna fiska och ta sig på ställen som en stor båt inte klarar, och samtidigt kunna utmana en liten fors om det behövs.

Fördelarna är många oavsett om man väljer kajak eller pontonbåt. Men största skillnaden är vikt och storleksfördelarna med pontonbåten. Att kunna lyfta och bära sin båt ner till ett vatten där inte möjligheten för båttrailer finns, då öppnar man upp en helt ny värld med möjligheter till fisket från båt.

Om man jämför med kajak är pontonbåten också lättare att packa undan när man kommer hem. Kan vara svårt att hitta plats till en lång kajak om man bor i en liten lägenhet. En annan fördel med pontonbåten är att när du sitter i båten så kan du nå allt du har med dig, då den inte är lika lång som en kajak. Man får även en mycket stadigare farkost om man väljer ponton båten. En kajak är lite snabbare men är man ute efter fart så finns det båtmotorfäste till de flesta pontonbåtar på marknaden. Jag själv har valt en 2hk fyrtaktsmotor då den dricker väldigt lite bränsle och är väldigt pålitlig.

IMG_8073

Jag har själv två modeller; en lite mindre som jag använder till dagsturer och en större som jag har om jag ska ut på längre turer tex drifta ner längs en flod eller bäck.

IMG_3781

IMG_4400

Pontonbåten är lätt att ta med och tar inte mycket plats.

Jag har i sommar varit på lite olika turer med mina båtar. Senaste turen var en blandning på upptäcksfärd och fisketur. Jag och en av mina bästa fiskekamrater skulle utforska ett nytt ställe för gädda. Vi hade hört gammelgubbarna prata om stora hål i näten och söndertuggade fiskar. Detta lät förmodligen mycket roligare i våra öron än nätägarens så vi var bara tvungna att prova. Vi hade haft ett långt fiskepass dagen före så ingen av oss var speciellt morgonpigga. Det fick bli kvällsfiske, tur att vi har midnattssolen här uppe.

IMG_8115

IMG_4500

Det fick bli kvällsfiske under midnattsolen.

Efter att ha tömt bilarna på grejer träffar vi en trevlig man som småskrattar åt oss när vi säger att det är gädda vi ska fiska och säger att ”det ligger en i hans båt om vi vill ha”. Ett bra tecken, då finns det alltså gädda här, tänker vi.

Jag packar min båt med både mat och fiskegrejer. Ett långt styvt spö för mina tunga gummibeten samt ett Jerkbait spö. Flugspöna lämnade jag i bilen.

Jag började med att göra iordning för lite trollingfiske på väg till vårt planerade mål. Väljer att sätta på en Mike the Pike och en Tommy the Trout. Jag blir lika förvånad varje gång jag ser dessa beten simma i vattnet. Dom är fruktansvärt naturtrogna. Det går inte speciellt lång tid innan första hugget kommer och det är en gädda på ca 8 kilo som kommer upp. Men tyvärr så har kroppen lossnat på min Mike Wobbler. Tips till er som använder denna Wobbler; lägg lite snabblim så sitter kroppen kvar bättre. Ta inte för mycket bara, man vill fortfarande kunna byta ut den.

 

IMG_7559

En gädda på 8 kilo för Viktor med Mike Wobbler.

Nu har vi kommit fram till eldoradot med gäddvassar och vikar som vi tittat ut på kartan. Sätter på en Heddon Walk the Dog på spöt och kastar ut. Det är väldigt segt i första vikarna med bara några få hugg.

Som jag nämnde var detta en liten upptäcksfärd för att se vad detta vattnet hade att erbjuda. Det tog inte allt för många timmar innan vi fick syn på några fina abborrar i det klara Norrlandsvattnet. Bytte till en av mina minsta Jerkbait i lådan; Tiny Buster är ett riktigt fint bete för både abborre och öring. Abborren jag hade sett tog på första kastet och vägde runt halvkilot. Vi gled vidare på vår färd och fick syn på några finare harrar, jag muttrar lite om att någon sa åt mig att lämna flugspöna i bilen.

Men jag lyckades hitta en ask med flugor och med lite knep och knåp hade jag gjort om ett av mina spinnspön till ett tillfälligt flugspö. Sänkte ner en Double Legs, en ganska stor och tung fluga som är mycket effektiv i djupgropar. Fick några harrar i mindre storlek men även ett väldigt fint exemplar på hela 53 cm.

Nu var det dags för mat och min kamrat, som oftast är kocken i fält, ber mig att skära upp det vi ska äta. Efter att ha gjort i ordning allt så steker han upp en Pasta Carbonara på sitt Primus Gourmet kök. Jag förstår varför jag låter honom laga maten när jag tar en tugga med min spork. Denna carbonara hade passat på vilken lyxrestaurang som helst. Som jag sagt tidigare, prova laga riktig mat ute. Det blir supergott och man orkar fiska mycket längre.

Ett annat tips och råd när ni är ute och fiskar är vara förberedd på allt. Man kan vara inställd på att bara fiska gädda en dag. Senare när man kommer fram så ser man att det vakar för fullt och vackra öringar visar sig gång på gång. En sån dag är det skönt att ha flugfiskegrejerna i bilen.

Nästa helg så blir det båtpremiär i en av mina favoritsjöar. Denna sjö öppnas några dagar varje år då man får använda båt. Självklart följer en pontonbåt med ut. Det är även denna tid på året som nattfisket efter storharren börjar här uppe. Glöm inte att prova fiska alla tider på dygnet, man blir oftast förvånad vilken skillnad det kan vara. Fördelen med kvällsfisket är att dom större fiskarna törs komma närmare land och blir då lättare att komma åt.

Vi hörs snart igen så får ni höra om hur harrfisket går.

/ Viktor

Helena på besök hos Gyttorp och Varpsund skyttebana.

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår Youtubekanal samt på vår instagram (jaktiase) och Facebook. Helena berättar i detta inlägget om vikten av rätt optik samt övningsskytte nu under sommaren. Hon har besökt Gyttorp i Karlskoga och skyttebanan i Varpsund, som nyligen vars butik har gått med i Jaktiakedjan. 

Min sommar började med en utbildning nere hos Gyttorp i Karlskoga med Leupold, Norma & Merkel i dagarna två. Vi fick utbildning i optik men även skytte på 400 m samt på 80 meters banan. Alltid lika kul när det smäller. Gillar verkligen Merkel Helix med sin rakrepeter som gör att du blir grymt snabb med ett andra skott. Jag fick även min teori bekräftad att det är viktigt att lägga energi på sin optik för bäst möjligheter i skogen och på banan.

Hoppas du tar tillfälle på semestern och skjuter så mycket du bara kan. Dels är det roligt men det ger dig även så många fler chanser i skogen ju mer du övar.

IMG_7770

Helena med Merkel Helix

 

IMG_7772

Förutom skyttet hos Gyttorp så har jag vart nere på Varpsund skjutbio och haft roligt med mina vänner. Bion är grymt bra övning då man skjuter på en duk. Djuren kommer i olika hastigheter och rutter vilket gör att det liknar en jaktsituation mer än vanliga älgen på 80 meters banan hemma. Under 60 min så intar man 4 bås i biosalen och i vårt falla skjuter man 3 skott rullande vardera. Det kan vara ide att åka ner 8 personer och dela på en timme så bössorna hinner svalna eller att man tar med fler bössor.

IMG_7769

På Varpsund övar man skytte på bioduk.

IMG_7774
IMG_7775

Många inklusive jag kan bli lite nervös först när man kommer till banan, men vet du vad, det spelar ingen roll hur det går utan huvudsaken är att det skjuts och efter några skott så släpper det alltid. Genom träning förstår man sin kapacitet och på banan blir det aldrig några eftersök, så det är här vi ska träna för att bli en säker skytt som aldrig chansar.

IMG_7773

 

IMG_7771

Nu har varpsund blivit en del i Jaktiakedjan!

Det är även väldigt roligt att Varpsund nu blivit en del i Jaktiakedjan! Deras välsorterade butik saluför nu alltså samma kampanjsortiment som resten av Jaktiabutikerna. Jag välkomnar er varmt till Jaktiafamiljen.

Snart är det höst och god fortsättning på vårt nya jaktår!

//Helena Tysk

Helena och Nicklas testar Thermacell för en myggfri sommar

Helena Tysk (Jakt) och Nicklas Hallnor (Fiske) är medlemmar i Jaktia Pro Team. Du kan följa dem och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår Youtubekanal samt på vår instagram (jaktiase) och Facebook. De har under midsommarhelgen fått testa var sin uppsättning av Thermacell, som är ett luktfritt myggskydd och finns i flera varianter. Helena har testat i det myggtäta Dalarna, och Nicklas har testat hur det är att hålla myggen borta både på land och under fisket i norra Sverige.

Helena Tysk älskar sitt Dalarna och har så alltid gjort:

Må hända har vi inte lika mycket vilt som södra Sverige men dit har jag ju chansen att få gästspela under jaktsäsong. Dock har vi precis som övriga landet rikligt med mygg och knott vilket vi fått erfara nu under klänningstider och midsommar.

IMG_7439

Thermacell Campinglampa har dubbla funktioner som innebär att man kan använda myggskyddet och en skarp LED-belysning tillsammans eller var för sig.

Vi har under denna helg testat Thermacell hårt i dagarna tre. Thermacell utsöndrar ett luktfritt myggmedel som skapar en skyddszon på ca 20m² och räcker i 12 timmar. Först ut 40 års firande av min make med 150 härliga vänner och släktingar som passerade gården och avnjöt helgrillat vildsvin och sommarsallad. Alltid extra roligt att bjuda på viltkött och med vetskapen om vart djuret kommer ifrån. Vi kunde sitta ute i den varma sommarkvällen länge i tältet med hjälp av två Thermacell. Så fort vi kom utanför ”zonen” så gick det inte att stå still. Totalt olidligt med både mygg och knott. Nu har vi alla gemensamt kommit fram till att Thermacell fungerar på både mygg och knott och är en räddare i nöden.

IMG_7433

Skeptisk som jag är gjorde vi om samma procedur de två följande kvällarna och vi kom fram till att Thermacell är ett måste i sommarnatten! Midsommar är speciellt och när vädret tillåter vill man inte gå in utan njuta av ljuset och värmen. Med Thermacell slapp vi också otrevliga dofter, rökelser eller kemikalier på huden.

IMG_7436

Nu kan vi i lugn och ro njuta av svenska sommaren både i naturen, på altanen, under fisket och vid grillen.

 

IMG_7432

Väl mött! //Helena Tysk

Nicklas Hallnor har testat Thermacell myggskydd både på land och i båten:

Jag måste säga att det verkligen har fungerat bra. När det är vindstilla och jag har fiskat så har jag placerat en på golvet i båten. Efter 15 minuter är det märkbart mindre mygg. Tycker man fortfarande att det är för mycket mygg så kan man sätta igång en till. Skulle våga påstå att man får bort 80% av myggen på det sättet. Blåser det och man är på sjön minskar effekten avsevärt.

IMG_7429

Thermacell Myggskydd Portabel skapar en skyddszon på ca 20 kvm. Den är jjudlös, luktfri och portabel och finns i flera färger.

När man är på land och det är vindstilla så fungerar det precis som när man är i båten. Blåser det lite så gäller det att placera myggskyddet där efter. Det gäller att placera myggskyddet så att röken blåser åt det håll man är.

Jag la Thermacell på marken/golvet, och inte på bordet. Om jag la den på bordet så var det fortfarande mycket mygg under bordet, kändes det som iallafall! Jag kan verkligen rekommendera Thermacell.

En vindstilla kväll lyckas Nicklas hålla myggorna borta och gäddorna nära.

En vindstilla kväll lyckas Nicklas hålla myggorna borta och gäddorna nära.

Ha en skön myggfri sommar! //Nicklas Hallnor

Viktors harrpremiär och bästa flugbindartips

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om starten på hans sommarsäsong och om harrpremiären. Han delar också med sig av sina bästa flugbindartips och vilka sorters flugor du borde ha med dig när du är ute och fiskar.

Som många andra vårar i Kiruna började denna med solväder med 28 grader varmt i slutet på maj. Då väcktes en förhoppning om en tidig kläckning på insekter. Efter några lyckade försök på vårgädda så närmade sig 15 juni. Detta datum är kanske för många en helt vanlig dag i juni. Men för mig är det ett heligt datum, harren har lekt klart och börjat äta upp sig igen. Nu äntligen får jag börja fiska harr. Man kan lyckas tajma in riktigt fina dagar med mycket fisk. Känslan kan jämföras med ett barns väntan på sommarlovet. Men snön kom till Kiruna och förstörde allt hopp om en fin harrpremiär.

Dagen kom till slut och jag fick klä mig rätt från topp till tå för att hålla värmen. Kom fram till min lilla bäck där jag alltid brukar ha mitt premiärfiske. Satte mig ner och funderade på vad fisken kan tänkas äta en sån här kall dag. Fick syn på en ryggfena som sakta försvann under ytan.

Oftast när man ser långsamma ljudlösa vak vid den här tiden av året så är det små svarta fjädermyggor som kläcks. Mitt val av fluga fick bli en jätteliten svart klinkhammer. Denna fluga har fördelen att halva flugan sjunker precis under ytan och resten flyter ovan ytan. Det får fisken att tro att flugan är påväg upp ur vattnet och snart ska flyga iväg, den lockar oftast till hugg vid kläckningar.

IMG_2522

Årets premiärharr strax över kilot tagen på torrfluga.

I mitt första kast så högg en björk min fluga innan jag ens fick ut den i vattnet. Man är ju lite för stressad och glömmer lätt bort att kolla bakom sig när det är i början på säsongen. Klättrade upp i björken fick loss min fluga och äntligen fick jag ut den på vattenytan och hugget kom direkt. Årets första kilos harr blev landad och säsongen är i gång.

IMG_2643

Ytterligare en harr tagen på svart klinkhammer.

Har även under våren fått möjligheten att utbilda några blivande storfiskare i flugbindning. Vi har träffats några kvällar och lärt oss från grunden. Hur man startar en fluga och hur man avslutar den. Dom har även fått lära sig varför och när man kan fiska med olika flugor.

Första kvällen gick vi igenom hur man monterar bindstädet. Att tänka på är att vara rädd om bordsskivan om man har ett städ som ska spännas fast vid bordskanten. Lägg gärna en pappers bit emellan för att inte göra märken. Krokspetsen som sticker ut när man fäst flugan är en riktigt elaking om man inte ser upp. Krokspetsen har en tendens att vara i vägen för bindtråden och kan lätt ha av den. För att det ska vara lättare i början så kan man fästa kroken längre in så spetsen inte sticker ut så mycket.

IMG_5138

Viktors elever har lärt sig binda flugor som de nu i sommar redan har fått fisk på.

En annan sak man måste lära sig innan man börjar binda flugor är att kunna avsluta en fluga. Det kanske låter konstigt att börja med att lära sig slutet. Men tänk själv om du lyckas göra en jätte fin fluga och sen blir allt fel bara för att du inte kan avsluta den. Enklaste och bästa sättet som mina nybörjare tyckte var att lära sig var Whipfinishknuten. Det finns ett specialverktyg som heter Whipfinish som gör detta mycket enkelt.

Vi träffades under 6 kvällar á 2,5 timmar. Det tar ett tag innan man förstår tekniken och alla knutar och knep. Men jag är imponerad och stolt över att se hur snabbt nybörjarna lär sig!

Att fått varit med och välkomna dessa nya flugbindare till denna värld är fantastiskt roligt och perfekt uppvärmning för sommaren. Jag kan starkt rekommendera att gå en kurs i flugbindning, riktig häftig känsla att få fisk på en helt egen fluga. Men för att man ska hinna lära sig tillräckligt för att kunna fortsätta själv så bör kursen vara ett antal träffar och inte bara över en kväll.  Jag har redan fått rapporter om att deras nybundna flugor har levererat massa fisk. Vill du också gå kurs? Ta kontakt med din närmaste Jaktiabutik för att se vilka kurser som erbjuds!

Jag delar också gärna av mig av de fisketips som vi pratade om på kursen. Är man ute för att flugfiska så du kan börja med att sätta dig ner vid din fiskeplats och studera vad som händer och hur fisken beter sig. Om man bara rusar fram och börjar fiska så har du inte hunnit fått se vad som sker just denna dag. Du kanske skrämmer bort fina fiskar som står vid strandkanten. Om du sitter en stund så ser du vad fisken äter för dagen och vilka insekter som är aktiva. Då vet du sedan vilken fluga man ska välja. Har man tur får man se en fisk som vakar och då har man något att smyga på och försöka lura till hugg.

IMG_3396

Massa regn och blåst men gäddan nappar!

Ha också flugor med dig så att du kan täcka alla typer av fiske. Ha några flugor som flyter (torrflugor), några som sjunker och kanske någon större fluga ifall dom stora är på hugget. Här nedan kommer några förslag på flugor som fungerar bra för mig när jag är ute och fiskar efter harr och öring:

Torrflugor, flugor som flyter på ytan. Dom här flugorna ger visuella hugg:

1. Klinkhammer strl 12. Välj färg efter vad du sett på din fiskeplats. Svart och grön brukar vara bra färger överlag. En fluga jag aldrig åker utan.

2. Coddar caddis strl 12. En fluga som nästan alltid flyter och imiterar en nattslända. Kan med fördel stripas lite lätt några gånger då hugger gärna öringen.

3. Norrtolvan strl 10. En stor variant på den klassiska E12:an fast med stark ljusgrön kropp som björkmasken ungefär. Grym på större Harr, fick många över kilot på denna förra året.

Våtflugor och nymfer, flugor som fiskas under vattnet. Dessa flugor sjunker och används ofta när fisket är trögt och ingen aktivitet syns på ytan:

1. Double legs strl 10. En stor guldskalle-nymf som liknar en nattesländelarv. Bra att om fisken verkligen står på djupet.

2. Dykande nattesländenymf en E12 fast med liggandes hackel som sjunker sakta.

3. Den klassiska superpuppan, finns i massa färger och storlekar. Gul och svart kropp är den vanligaste jag använder. Den fiskar precis under ytan. Men skulle du märka att fisken vakar, ha på lite flygmedel så har du en fungerande torrfluga.

Streamer, fiskliknande flugor eller attraktions flugor. Dessa flugor ger ofta rejäla hugg och större fisk. Fiskas genom att ta in lite lina hela tiden:

1. Svart Wollybugger med glitter, grym fluga att sakta ta hem när man vill fånga öringen. Har även i år fått en Harr på strax över kilot på denna fluga.

2. Svart zonker med guldskalle, när fisken står djupt och man vill åt dom riktigt hårda huggen.

Dessa åtta flugor klarar man sig på i dom flesta lägen. Själv tycker jag att man ska blanda storlekar så man kan anpassa sig efter flugornas storlek i naturen.

En regel som oftast stämmer in är det är stora ljudliga vak finns det en liten fisk mycket insekter. Om det istället är små ljudlösa vak så finns det en storfisk små insekter.

IMG_8288

Obeskrivlig känsla när man har sett en harr vaka och man äntligen lyckas hitta rätt fluga.

Vissa av oss flugfiskare kör nästan bara med torrfluga, jag tillhör en av dom. Det är riktigt häftigt att få fisk på vatten ytan. Man tittar på sin fluga som sakta flyter ner längs strömmen och den närmar sig fisken där den nyss vakade. När det bara är någon cm kvar, då stannar andningen och världen upp för en stund. Det är nu jag funderar på om jag gjorde ett bra kast, kanske tog jag fel fluga, är knuten rätt eller störde myggen mig? Sedan kommer vaket och jag sträcker upp linan i samma fart som leendet på läpparna höjs till örsnibbarna. Det är då jag vet att valet av fluga blev rätt och varför jag flugfiskar. Många gånger har jag dock stått utan fisk ett tag medan kompisarna fått på nymf och våtflugor. Detta kommer man snabbt känna själv vad man tycker är roligast.

Min sommar kommer att fyllas med massa olika fiske, allt från fjällfiske efter röding till gäddfiske i myrpölar. Det är riktigt roligt att variera sitt fiske och våga prova något nytt. Ska man kanske utomlands på semester, kolla om det finns fiske dit du ska. Kanske prova som jag gjorde i Grekland, fiska med snorkel och pimpelspö. I sommar har jag också testat fiskfarkosten Pontonbåten, vilket var den roligaste jag testat!

IMG_5475

IMG_9671

Pontonbåt, kanske den roligaste fiskfarkosten Viktor provat.

Ett annat mål för mig i sommar är att lyckas planera in mer riktat fiske och ta reda på vad Norrland har för möjligheter när det gäller storfisk och arter. Jag tror att jag kommer bli glatt överraskad med tanke på vad jag sett hittills.

Ser fram emot att berätta mer om detta senare i sommar.

Glad midsommar!

/Viktor Johansson