Jaktiabloggen

Viktors harrpremiär och bästa flugbindartips

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om starten på hans sommarsäsong och om harrpremiären. Han delar också med sig av sina bästa flugbindartips och vilka sorters flugor du borde ha med dig när du är ute och fiskar.

Som många andra vårar i Kiruna började denna med solväder med 28 grader varmt i slutet på maj. Då väcktes en förhoppning om en tidig kläckning på insekter. Efter några lyckade försök på vårgädda så närmade sig 15 juni. Detta datum är kanske för många en helt vanlig dag i juni. Men för mig är det ett heligt datum, harren har lekt klart och börjat äta upp sig igen. Nu äntligen får jag börja fiska harr. Man kan lyckas tajma in riktigt fina dagar med mycket fisk. Känslan kan jämföras med ett barns väntan på sommarlovet. Men snön kom till Kiruna och förstörde allt hopp om en fin harrpremiär.

Dagen kom till slut och jag fick klä mig rätt från topp till tå för att hålla värmen. Kom fram till min lilla bäck där jag alltid brukar ha mitt premiärfiske. Satte mig ner och funderade på vad fisken kan tänkas äta en sån här kall dag. Fick syn på en ryggfena som sakta försvann under ytan.

Oftast när man ser långsamma ljudlösa vak vid den här tiden av året så är det små svarta fjädermyggor som kläcks. Mitt val av fluga fick bli en jätteliten svart klinkhammer. Denna fluga har fördelen att halva flugan sjunker precis under ytan och resten flyter ovan ytan. Det får fisken att tro att flugan är påväg upp ur vattnet och snart ska flyga iväg, den lockar oftast till hugg vid kläckningar.

IMG_2522

Årets premiärharr strax över kilot tagen på torrfluga.

I mitt första kast så högg en björk min fluga innan jag ens fick ut den i vattnet. Man är ju lite för stressad och glömmer lätt bort att kolla bakom sig när det är i början på säsongen. Klättrade upp i björken fick loss min fluga och äntligen fick jag ut den på vattenytan och hugget kom direkt. Årets första kilos harr blev landad och säsongen är i gång.

IMG_2643

Ytterligare en harr tagen på svart klinkhammer.

Har även under våren fått möjligheten att utbilda några blivande storfiskare i flugbindning. Vi har träffats några kvällar och lärt oss från grunden. Hur man startar en fluga och hur man avslutar den. Dom har även fått lära sig varför och när man kan fiska med olika flugor.

Första kvällen gick vi igenom hur man monterar bindstädet. Att tänka på är att vara rädd om bordsskivan om man har ett städ som ska spännas fast vid bordskanten. Lägg gärna en pappers bit emellan för att inte göra märken. Krokspetsen som sticker ut när man fäst flugan är en riktigt elaking om man inte ser upp. Krokspetsen har en tendens att vara i vägen för bindtråden och kan lätt ha av den. För att det ska vara lättare i början så kan man fästa kroken längre in så spetsen inte sticker ut så mycket.

IMG_5138

Viktors elever har lärt sig binda flugor som de nu i sommar redan har fått fisk på.

En annan sak man måste lära sig innan man börjar binda flugor är att kunna avsluta en fluga. Det kanske låter konstigt att börja med att lära sig slutet. Men tänk själv om du lyckas göra en jätte fin fluga och sen blir allt fel bara för att du inte kan avsluta den. Enklaste och bästa sättet som mina nybörjare tyckte var att lära sig var Whipfinishknuten. Det finns ett specialverktyg som heter Whipfinish som gör detta mycket enkelt.

Vi träffades under 6 kvällar á 2,5 timmar. Det tar ett tag innan man förstår tekniken och alla knutar och knep. Men jag är imponerad och stolt över att se hur snabbt nybörjarna lär sig!

Att fått varit med och välkomna dessa nya flugbindare till denna värld är fantastiskt roligt och perfekt uppvärmning för sommaren. Jag kan starkt rekommendera att gå en kurs i flugbindning, riktig häftig känsla att få fisk på en helt egen fluga. Men för att man ska hinna lära sig tillräckligt för att kunna fortsätta själv så bör kursen vara ett antal träffar och inte bara över en kväll.  Jag har redan fått rapporter om att deras nybundna flugor har levererat massa fisk. Vill du också gå kurs? Ta kontakt med din närmaste Jaktiabutik för att se vilka kurser som erbjuds!

Jag delar också gärna av mig av de fisketips som vi pratade om på kursen. Är man ute för att flugfiska så du kan börja med att sätta dig ner vid din fiskeplats och studera vad som händer och hur fisken beter sig. Om man bara rusar fram och börjar fiska så har du inte hunnit fått se vad som sker just denna dag. Du kanske skrämmer bort fina fiskar som står vid strandkanten. Om du sitter en stund så ser du vad fisken äter för dagen och vilka insekter som är aktiva. Då vet du sedan vilken fluga man ska välja. Har man tur får man se en fisk som vakar och då har man något att smyga på och försöka lura till hugg.

IMG_3396

Massa regn och blåst men gäddan nappar!

Ha också flugor med dig så att du kan täcka alla typer av fiske. Ha några flugor som flyter (torrflugor), några som sjunker och kanske någon större fluga ifall dom stora är på hugget. Här nedan kommer några förslag på flugor som fungerar bra för mig när jag är ute och fiskar efter harr och öring:

Torrflugor, flugor som flyter på ytan. Dom här flugorna ger visuella hugg:

1. Klinkhammer strl 12. Välj färg efter vad du sett på din fiskeplats. Svart och grön brukar vara bra färger överlag. En fluga jag aldrig åker utan.

2. Coddar caddis strl 12. En fluga som nästan alltid flyter och imiterar en nattslända. Kan med fördel stripas lite lätt några gånger då hugger gärna öringen.

3. Norrtolvan strl 10. En stor variant på den klassiska E12:an fast med stark ljusgrön kropp som björkmasken ungefär. Grym på större Harr, fick många över kilot på denna förra året.

Våtflugor och nymfer, flugor som fiskas under vattnet. Dessa flugor sjunker och används ofta när fisket är trögt och ingen aktivitet syns på ytan:

1. Double legs strl 10. En stor guldskalle-nymf som liknar en nattesländelarv. Bra att om fisken verkligen står på djupet.

2. Dykande nattesländenymf en E12 fast med liggandes hackel som sjunker sakta.

3. Den klassiska superpuppan, finns i massa färger och storlekar. Gul och svart kropp är den vanligaste jag använder. Den fiskar precis under ytan. Men skulle du märka att fisken vakar, ha på lite flygmedel så har du en fungerande torrfluga.

Streamer, fiskliknande flugor eller attraktions flugor. Dessa flugor ger ofta rejäla hugg och större fisk. Fiskas genom att ta in lite lina hela tiden:

1. Svart Wollybugger med glitter, grym fluga att sakta ta hem när man vill fånga öringen. Har även i år fått en Harr på strax över kilot på denna fluga.

2. Svart zonker med guldskalle, när fisken står djupt och man vill åt dom riktigt hårda huggen.

Dessa åtta flugor klarar man sig på i dom flesta lägen. Själv tycker jag att man ska blanda storlekar så man kan anpassa sig efter flugornas storlek i naturen.

En regel som oftast stämmer in är det är stora ljudliga vak finns det en liten fisk mycket insekter. Om det istället är små ljudlösa vak så finns det en storfisk små insekter.

IMG_8288

Obeskrivlig känsla när man har sett en harr vaka och man äntligen lyckas hitta rätt fluga.

Vissa av oss flugfiskare kör nästan bara med torrfluga, jag tillhör en av dom. Det är riktigt häftigt att få fisk på vatten ytan. Man tittar på sin fluga som sakta flyter ner längs strömmen och den närmar sig fisken där den nyss vakade. När det bara är någon cm kvar, då stannar andningen och världen upp för en stund. Det är nu jag funderar på om jag gjorde ett bra kast, kanske tog jag fel fluga, är knuten rätt eller störde myggen mig? Sedan kommer vaket och jag sträcker upp linan i samma fart som leendet på läpparna höjs till örsnibbarna. Det är då jag vet att valet av fluga blev rätt och varför jag flugfiskar. Många gånger har jag dock stått utan fisk ett tag medan kompisarna fått på nymf och våtflugor. Detta kommer man snabbt känna själv vad man tycker är roligast.

Min sommar kommer att fyllas med massa olika fiske, allt från fjällfiske efter röding till gäddfiske i myrpölar. Det är riktigt roligt att variera sitt fiske och våga prova något nytt. Ska man kanske utomlands på semester, kolla om det finns fiske dit du ska. Kanske prova som jag gjorde i Grekland, fiska med snorkel och pimpelspö. I sommar har jag också testat fiskfarkosten Pontonbåten, vilket var den roligaste jag testat!

IMG_5475

IMG_9671

Pontonbåt, kanske den roligaste fiskfarkosten Viktor provat.

Ett annat mål för mig i sommar är att lyckas planera in mer riktat fiske och ta reda på vad Norrland har för möjligheter när det gäller storfisk och arter. Jag tror att jag kommer bli glatt överraskad med tanke på vad jag sett hittills.

Ser fram emot att berätta mer om detta senare i sommar.

Glad midsommar!

/Viktor Johansson

Nicklas Hallnors i särklass bästa gädd-helg – del 3

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Nicklas om förra helgen, som visade sig bli en helt otrolig helg med det i särklass bästa fisket han någonsin har upplevt. Detta är tredje inlägget av tre, där han går igenom den överraskande söndagen.

Söndag

Klockan hinner passera 12 innan vi börjar vakna till liv. Ett nattpass i minusgrader hade inte resulterat i mycket annat än kalla händer och is i spöringarna. En eld och några lättrökta älgfärsburgare senare är det åter igen dags för att putta ut båten. Jämfört med tidigare dagar har vinden lugnat ned ordentligt och ligger idag runt 3-4m/s, solen värmer, ibland är det faktiskt riktigt varmt och skönt. Precis som vinden verkar även fisket har lugnat sig. Det är glest mellan huggen, och inte är det någon storlek. Vi fiskar både grunt och djupt. Lite intressant blir det när vi fiskar djupare vatten med riktigt stora tailbeten. Men tyvärr lyckas verken jag eller Magnus med att kroka fisken när det väl nyper till. Vi betar av vikar, sund och djupkanter. Men gäddorna som vi lyckas med att lura är små, och inte heller är det många. Vi bestämmer oss för att fara och plocka ihop våra grejer för att sedan beta av holmsystemet en sista gång innan vi traila upp båten.

Med fullpackad båt glider vi in mellan holmarna. Vi ankrar centralt för att beta av så stor del som möjligt utan att förflytta oss. När huggen uteblir börjar det att mixtras i båten. Tailar hit, tailar dit, en paddel här och lite julgranstrassel där. Men utan större framgångar. Efter att ha fiskat från samma ankring i två timmar bestämmer vi oss för att ankra på två ställen till för att sedan komma tillbaka hit innan vi beger oss hem över. Vi förflyttar oss så att vi når landkanten mot en av holmarna, vilket ger resultat. Mot land hittar vi ett 10-tal huggvilliga gäddor, men dessvärre ingen av storlek. Vi förflyttar oss mot nästa tilltänkta ankringsplats samtidigt som vi betar av vattnet som vi passerar. Jag dundrar iväg min busterjerkt rakt ut över djupkanten som går från 10 upp till 4 meter, låter den sjunka och sen börjar ta hem betet. Precis som betet passerar kanten och kommer upp på 4 meters djup smäller det till, och visst är det en bättre fisk. Några hårda tuffa minuter senare går jag som segrare ur striden. En grov gädda på 102cm med en vikt på 8,9kg ligger i håven. Några bilder och sedan får hon simma tillbaka. En gädda som får bli ett klockrent avslut på en helt fantastisk fiskehelg.

Denna fina gädda på 8,9kg blev startskottet för kvällens fiske.

Denna fina gädda på 8,9kg blev startskottet för kvällens fiske.

Trodde vi. Det visade sig att denna gädda bara var startskottet på kvällens gäddfiske.

 

 

Image-4.png-2Image-3.png

Image-2.png

 

När vi 5 timmar senare trailar upp båten kan vi bara konstatera att vi nyss upplevt vår bästa helg någonsin när det gäller gäddfiske. Med helt sanslösa siffror där vi lyckats fånga 15 gäddor över 100 cm. 9 av dessa gäddor vägde över 8 kg, där topp 5 låg på 10,73 kg, 9,75 kg, 9,34 kg, 9,04kg och 8,9kg.

Image-2.png-2

Denna 109cm långa skönhet som även den passerade 8kg fick sätta punkt på för denna helt fantastiska fiskehelg.

Denna 109cm långa skönhet som även den passerade 8kg fick sätta punkt på för denna helt fantastiska fiskehelg.

Vi hörs snart igen!

 

//Nicklas Hallnor

Nicklas Hallnors i särklass bästa gädd-helg – del 2

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Nicklas om förra helgen, som visade sig bli en helt otrolig helg med det i särklass bästa fisket han någonsin har upplevt. Detta är andra inlägget av tre, där han går igenom den häftiga lördagen.

Lördag

Helgen hade börjat på bästa tänkbara sätt. Fredagens kvällspass resulterade i sex gäddor över 100cm, tre av dessa vägde över 8kg där den största toppade på  9,34kg. Med dessa siffror i ryggen var det lätt att motivera sig att åter igen ta sig an de iskalla, stenhårda vindarna från nord och putta ut båten. På grund av den 12-14m/s hårda vinden så valde vi åter igen en mindre sjö. Vi hade packat båten för att kunna stanna ute resten av helgen, grejer för att sova, varma kläder och mat för en hel arme fanns med. För att vara så skyddad som möjligt hade vi planerat att ha vår campingplats på den norra sidan av sjön.

Halvvägs över sjön finns den plats som vi anser vara hetast för gäddfisket i dagens förhållanden den här tiden på året. Det är tre holmar som ligger två stenkast från sjöns, kanske bästa lekplats. Djupet mellan holmarna ligger mellan tre och fem meter. Det är lätt strömsatt och ofta gott om betesfisk i detta område. Vi sänker ner elmotorn och närmar oss dagens första hotspot. Redan vid första ankringen ankringen lyckas vi kroka sex stycken gäddor, men storleken på dessa fick oss att tvivla lite. Inte en enda gädda vägde över tre kilo. Vi förflyttar oss 30 meter innan vi åter igen låser vår position med elmotorn. Trots att vi har lite lä från en av holmarna så får elmotorn jobba på högvarv för att vara så hålla kvar oss på vår position. Ytterligare ett gäng mindre gäddor fångas från denna ankring. Jag har valt att fiska gummibeten då de är betydligt enklare än jerkbaits att fiska hem när båten vandrar fram och tillbaka. Magnus trotsar stormen och nöter på med sina jerkbaits.

Några knapptryck på fjärrkontrollen senare så har jag släppt ankringen och låser riktningen mot vinden, ställer in hastigheten så att vi sakta driver med vinden. Drar iväg min svartsilvriga pig shad med orange buk snett över mot nästa holme och låter den sjunka. Jag har valt att fiska helt utan bly för att den ska sväva bättre i vattnet när jag gör vevstopp, vilket i sin tur kräver ett visst tålamod för att låta betet sjunka ner till det djup man vill fiska på. Vi står där i båten och förundrar oss över varför det bara verkar vara mindre gäddor där när det suger tag i grejerna. Jag misstänker att det är en bättre fisk och säger till Magnus att jag tror det kan röra sig om dagens första 100+. Spänningen stiger samtidigt som jag får in gäddan mot båten. Och visst är det en 100+ med råge! Gäddan sticker under båten och jag för snabbt ner spötoppen för att undvika att linan ska fastna i elmotorn. Några snabba steg i båten och runt med spöet för att sedan kunna fortsätta drilla fisken på andra sidan. Då sticker hon in under båten igen och det bara matar ut lina ur rullen. Åter igen, ned med spötoppen och upp på andra sidan båten. Även en tredje gång hinner hon med att simma iväg under båten innan Magnus med ett säkert ingripande kan håva gäddan första gången hon kommer upp till ytan inom räckhåll. Efter en snabb kroklossning så åker vågen fram. Efter att ha räknat bort håvens vikt så kan vi konstatera att årets första 10+ är landad. 10,73kg fördelat på 118cm, urlekt.

En hård fight senare var årets första 10+ i båten.

En hård fight senare var årets första 10+ i båten.

Under tiden jag drillat har båten hunnit driva in snett bakom en av holmarna vilket gjort att vi hamnat lite mer i lä. Jag byter bort min pig shad och sätter på en buster i samma färg. Vi drar ett par gäddor innan vi tar riktning ut mot sundet för att sedan fortsätta vår färd mot vår blivande lägerplats. Vi betar av vattnet som vi passerar samtidigt som elmotorn får jobba. Smack! Det sliter tag och jag känner att det åter igen rör sig om en okej fisk. Efter en rätt odramatsik fight så hamnar gäddan i håven. Jag tar gälgreppet för att lossa krokarna, först då inser jag att det mest troligt rör sig om en 8+. Efter vägning och mätning så visar det sig att denna jag inom loppet av 50 minuter, lyckats fånga två gäddor över 9kg. Vilket i sin tur innebär min tredje över 9kg denna helg. Helt otroligt! Vågen stannade på 9,04kg och gäddan mäter 113cm.

50 minuter senare hugger den a skönhet på 9,04kg fördelat på 113cm.

50 minuter senare hugger den a skönhet på 9,04kg fördelat på 113cm.

Ännu en gädda över 8 kg, 107 cm.

Ännu en gädda över 8 kg, 107 cm.

Efter att vi har bosatt oss på norrsidan av sjön och fått i oss lite mat går det tyngre för oss. Det blir långt mellan huggen och när det väl hugger är det allt som oftast en mindre gädda. Men några undantag blir det. Innan dagen är över har vi för andra dagen i rad lyckats fånga 6 gäddor på över 100cm. 118, 113, 113, 107, 101 och 101 är dagens helt suveräna svit som jag och Magnus lyckades att få ihop. Totalt fångade vi 40 gäddor helt jämnt fördelat.

Och där kom den. 113cm gädda fångad på Headbanger. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag flaggat för detta bete.

Och där kom den. 113cm gädda fångad på Headbanger. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag flaggat för detta bete.

Fortsättning följer… Håll utkik efter det tredje blogginlägget om den här suveräna helgen!

/Nicklas Hallnor

Avslutar dagen med en eld vid sjön innan läggdags. Vindarna har avtagit och på norrsidan är det helt vindstilla.

Avslutar dagen med en eld vid sjön innan läggdags. Vindarna har avtagit och på norrsidan är det helt vindstilla.

Nicklas Hallnors i särklass bästa gädd-helg – del 1

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Nicklas om förra helgen, som visade sig bli en helt otrolig helg med det i särklass bästa fisket han någonsin har upplevt. Detta är första inlägget av tre, där han går igenom den stormiga fredagen.

Isarna är nu helt borta vilket öppnar upp oändligt med möjligheter. 1000-tals sjöar att välja mellan och att hitta rätt sjö och plats för dagen är inte helt lätt. Det finns många aspekter att hålla reda på för att optimera sina chanser att hitta gädda. Att hålla koll på väder och vind är rätt viktigt för att öka chanserna att hitta gädda.

Det hade varit väldigt varmt hela veckan. Redan förra helgen var det upp mot 20 grader i vattnet i vissa vikar. Så efter denna vecka tydde det mesta på att vattnet i vikarna skulle ha blivit för varmt för de stora gäddorna att trivas i. Jag var ute med min vän Magnus, och vår teori var att de större skulle ha gått ut mot djupare vatten. Ett fullspäckat schema där vi skulle hinna fiska av ett gäng olika hotspots i tre olika sjöar på 3 dagar. Vädret för helgen visade att det skulle vara hårda nordliga vindar, runt 10 grader i luften och halvklart.  Hårda nordliga vindar har jag fått lära mig senare år ska vara direkt värdelöst för fiske. Skulle vilja påstå att det är en myt som byggts upp på grund av det är många som hellre stannar hemma än att vara ute och fiska i kalla hårda vindar.

Fredag

Då det skulle blåsa mellan 11 och 13m/s så hade vi valt att fiska en mindre sjö för att göra det enkelt för oss. Vi hade inte så många timmar på oss så kändes som ett självklart val. Ordentligt påpälsade puttade vi ut båten. En liten Persson 425. Att ankra var direkt omöjligt. De hårda vindarna gjorde sitt och det märktes nästan inte ens att ankaret släpades efter botten. 4 kast sedan hade vi drivit igenom hela hotspotten och vi var tvungen att köra runt och försöka ankra igen. Ett oeffektivt fiske som renderade i ett hugg, vilket kändes mest som tur då det inte gick att fiska ordentligt. Efter att ha försökt ankra med misslyckades resultat insåg vi att vi var tvungen att tänka om.

Första kastet i sundet smäller det på en grov, urlekt gädda på 115cm med en vikt på 9, 34kg

Första kastet i sundet smäller det på en grov, urlekt gädda på 115cm med en vikt på 9, 34kg

I ett djupt sund mellan två holmar blir nästa försök att ankra. Med hjälp av läsidan från den ena holmen så lyckas vi faktiskt att ankra utan att båten blåser iväg i 10 knop. Precis lagom kastavstånd så att vi når över mot landkanten på den andra holmen. Första kastet, jag har ett hugg direkt som släpper, fem sekunder missar även Magnus ett mothugg. Vinden är så stark så att man inte får kontakt med betet och känner huggen ordentligt. Linan går i en båge vilket gör att mothuggen blir riktigt svåra att sätta. Jag fortsätter att veva in min pig Shad oregelbundet med olika långa vevstopp. Halvvägs genom sundet suger det tag i grejerna igen. Denna gången sitter mothugget klockrent. Några långa tunga ryck och det dova plaskljudet som bildas när gäddan välter i ytan talar för att det är en bättre fisk. Jag pressar gäddan hårt och efter ett par minuter ligger hon i håven. Att det är en av årets bästa fiskar är det inget tvivel om. Men kan det räcka för att spräcka 10-strecket? Spekuleras en hel del men varken jag eller Magnus tror att det kommer att räcka hela vägen. Den urlekta gäddan mäter 115cm och väger 9, 34kg. En smakstart på helgens fiske. Vi fortsätter att fiska av sundet. Ett par missade hugg och någon mindre gädda blir det.

Magnus med en fin dam på 8, 2kg fördelat på 108cm.

Magnus med en fin dam på 8, 2kg fördelat på 108cm.

Under tiden vi har fiskat av sundet har vinden avtagit lite. Vi bestämmer oss för att fara tillbaka och testa där vi började kvällens fiske. I och med att vinden avtagit fyller ankaret åter igen sin funktion och vi kan fiska av platserna i den takt vi vill. Det hugger friskt. En efter en hamnar i håven. Totalt får vi 6 gäddor över 100cm denna dag, varav 3 st väger över 8 kilo. Och det visar sig att detta bara var startskottet för en helt otrolig helg med det i särklass bästa fisket jag någonsin har upplevt!

103cm på 8,65kg

103cm på 8,65kg

Håll utkik här på Jaktiabloggen de närmaste dagarna då fortsättning följer…

/ Nicklas Hallnor

Totte Zetterdal testar Garmin Dog Cam

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. Totte har fått testa en Garmin Dog Cam under ett par månader och i detta inlägget recenserar och berättar Totte om vad han tycker och hur den fungerar.

Garmin har släppt en ny bra att ha pryl som jag testat lite; Garmin Dog Cam.

Den är egentligen tänkt till att ha koll på barnen i baksätet men även kanon att sätta in, som i mitt fall, i hundboxarna.

Totte har testat Garmin Dog Cam.

Totte har testat Garmin Dog Cam, som gör att man kan se hur hunden har det där bak samtidigt som man kör och får guidning av GPSen.

Grundpaketet kommer med en GPS samt en trådlös kamera som monteras på valfritt ställe med det fäste som följer med,  det finns en hel del andra extra fästen att tillgå.

image2

Kameran monteras enkelt på nackstödet eller i burens galler på bara ett par minuter.

När man vill titta till hundarna trycker man på kameraknappen på skärmen så skiftar den från navigation till kameravy, man ställer in hur länge man vill att bilden ska visas så byter den tillbaka automatiskt efter 10 – 30 sek. Det finns även en inställning där GPS’en uppmärksammar dig om att titta till dina medpassagerare när man når sin destination.

image3

Man kan enkelt växla mellan sidan för navigation och hundkameran.

image4

Hundarna har det bra där bak.

Man kan koppla in upp till 4 stycken kameror, och det finns även en särskild backkamera att koppla in vilket jag funderar på att göra. Kameran fungerar lika bra i ljus som i mörker.
Något som jag saknade och som skulle göra kameran mer komplett är en en termometer så man kunde se hur varmt eller kallt det är hos hundarna. Backkameran som går att köpa till är IP-klassad men inte den kameran som är tänkt till bevakning i bil eller kåpa, hundarna blir ofta blöta under jakt bla så det kan bli ett problem. Men det får tiden utvisa. Kameran drivs med 2 vanliga AA-batterier och räcker ca 3 månader beroende på hur mycket den används samt hur kallt det är.

För övrigt tycker jag att det ett bra komplement till pickuper där man har hundarna på flaket. Jag rekommenderar gärna Garmin Dog Cam till dig som hundägare.
Paketpris för GPS och kamera 3199kr

Extra kamera 2099kr
Backkamera Bc 30 1599kr

Väl mött! / Zetterdal

Har du fler frågor angående Garmin Dog Cam? Ta kontakt med din närmaste Jaktiabutik!

Jaktia på Swedish Game Fair- Tullgarn 2016

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår Youtubekanal samt på vår instagram (jaktiase) och Facebook. I detta inlägg berättar hon om helgen som gick när Jaktia ställde ut på Swedish Game Fair på Tullgarn och visar alla bilder från helgen.

Nu har jag landat hemma med familj, djur och jobb efter grymma dagar på Tullgarns slott och 2016-års jaktmässa.

Glad att jag får möjlighet att representera Jaktia och Jaktia Pro Team under dessa dagar. Under helgen fick jag träffa mina jaktliga kollegor i Pro Team som Christian, Totte och Bula. Trevliga killar med mycket kunskap och jaktglädje. Tillsammans för och med jaktens framtid, får bli vårt nya ledord.

IMG_6782

Bula pratar med ivriga besökare.

IMG_6783

Bula, Mikael Grennard och jag pratar jakt med Adam Alsing.

Jaktias ambassadörer Marko “Markoolio” Lehtosalo och Adam Alsing  var också i Jaktias monter. De har nyss börjat jaga (Läs allt om det här), och Adam var i djupa diskussioner om sin egen jakt-bakgrund med farfar, jakten och dess roll för den moderna människan, med oss i montern. Marko kom och skrev autografer och 100 barn fick ett metspö från ABU Garcia.

_F1841-2

Adam Alsing pratar om betydelsen av jakt i dagens samhälle med Jaktias VD Lars Martinsson.

_2048F2291

Marko skrev autografer och barnen fick ett metspö från ABU Garcia.

Marko uppträdde också på stora scen och nämnde att man med jägarexamen inte med automatik är jägare. Han berättade att man lär sig av andra erfarna jägare och att han fått lära sig mycket av kontakterna i Jaktia Pro Team, där han nämnde mig vid namn. Det är jättekul att höra att man är en inspiration för honom och andra nyexaminerade!

_F2223_2048

Marko gjorde succé på stora scen.

_F2327_2048

Marko skött “elefantbössa” på skjutbanan.

_F2116_2048

_F2055_2048

Jag kom ner sent på onsdagkvällen för att vara redo att bygga monter med teamet i Jaktia från huvudkontoret, Jaktia Kosta, Jaktia Örebro & Jaktia Åkersberga redan på torsdagmorgonen. Så hela torsdagen var iordningsställande och förberedelse. Under helgen dök även Jaktia Norrköping och nya Jaktia Visby upp som stöttning. Det är roligt när man träffar alla kollegor från olika delar av landet, det är en härlig sammanhållning inom Jaktia.

IMG_6835

Jaktia Örebro reser med stil.

Vi hade trevliga mässdagar i samarbete med Zodiac som fanns i vår monter och presenterade världsnyheten Zodiac One. Vi samarbetade även med Aimpoint som man kunde provskjuta .22 skytte med på skjutbanan en bit bort från montern.

IMG_3435

Allra första Zodiac One såld till nöjd kund!

Min plats under roddandet blev med Woodline-kläderna, som är vårt nya tillskott inom Jaktia. Jag ser med spänning fram emot 2017 & 2018 års kollektion då vi har fått sätta vår egen prägel och tanke i sortimentet.  I övrigt var min uppgift under mässan att ansvara för Club Jaktia, som är vår medlemskanal där vi snabbt och före alla andra marknadsför och erbjuder rabatter, specialutgåvor och aktiviteter till våra medlemmar. Vi värvade massor av nya trevliga medlemmar som har jakt och fiske som sitt intresse till vårt nätverk under dessa dagar. Bli gärna medlem om du inte redan är det, det kostar ingenting.

IMG_6784

Club Jaktia tält på Tullgarn.

IMG_6837

Årets kollektion av Woodline är redo för Tullgarn.

I övrigt bytte jag av kollegorna och träffade våra kunder på skjutbanan tillsammans med Aimpoint där det gick att testa H2 samt våra .22 vapen av märket Anschutz, Sako Quad och CZ Brno. Intresset var stort och jag är uppriktigt lycklig att så många jägare förstår vikten av övningskytte i mellansäsong där .22an är ett fantastiskt hjälpmedel.

IMG_6832

Aimpoint skytte med .22 på skjutbanan.

Känslan när vi alla vill åt samma håll och delar samma intresse är obeskrivbar.

Sist men inte minst vill jag lovorda alla våra leverantörer som jag nu efter 9 månader börjar lära känna och skapat en kontakt med. Att träffa er och veta att ni ställer upp på alla mina frågor och funderingar när jag packar min kunskapsryggsäck är guld värt.

IMG_6834

Stort tack till våra leverantörer!

IMG_6829

Väl mött i skog & mark, samt ta vara på denna mellansäsong på bästa vis. Ses vi på en skyttebiograf nära dig inom kort?

 // Helena Tysk

Vårjakt med Totte Zetterdal

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmar här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. I detta inlägget berättar Totte om våren som har gått, om bäverjakten, vildsvinsjakten och gåsjakten. Och glöm inte att kolla in hans film på Jaktiakanalen!

Våren är en riktigt skön årstid, även om de flesta av våra jaktbara vilt får ha det lugnt så finns det annat trevligt att jaga.

Våren är en härlig tid, och det finns ett och annat att jaga.

Våren är en härlig tid, och det finns ett och annat att jaga.

Tidig vår inventeras bävrarna inför kommande jakter, och det såg riktigt bra ut. Jag har tidigare år enbart beskattat bäverstammen men en liten bäver/år, vilket har gett resultat. Sen är det så klart viktigt att hålla stammen i en rimlig nivå då de kan ställa till en hel del med fälda träd och stora dämningar.

I år kunde Totte skjuta två bävrar.

En av Tottes bävrar denna våren.

Till detta år var tanken att skjuta mig en stor bäver, kanske till och med två då det ökat på bra i detta området.

Första bäver för säsongen fick jag tag i rätt snart. En tidig morgon i slutet av mars, vikt 24kg. Den skickade jag iväg för beredning vilket blir ett fint minne.

Ev av Tottes bävrar våren 2016.

I år kunde Totte skjuta två bävrar.

IMG_5889 kopia

Strax innan det var dags att vakta nysådden så sköt jag säsongens sista bäver, även den var i en fin storlek. Inte lika stor som den första, men helt klart ett skinn att spara. Det skinnet kan nog bli ett råskinn att sitta på i vinter.

Sedan har det varvats mellan att jaga bäver och skyddsjaga gäss.

FullSizeRender

Fram på våren kommer gässen in och invaderar klövervallarna, en trevlig men också nödvändig jakt.

IMG_5883

IMG_5888

Ett väl inskjutet vapen är att föredra, vid pyrschjakt som jag ägnat mig åt då hållen kan bli något längre än vid tex drevjakt. Och ja, någon bom har det blivit kan jag erkänna…

IMG_5882

I början av maj var det dags att ha koll på de nysådda fälten.

IMG_5885

Nu på våren när bönderna sår sina åkrar är jag extra noga med att ha bra foder och gärna lite mer än för lite på foderplatserna/ åtlarna. Där ska det även vara så lugnt det bara går. Vildsvinen går gärna och betar på vallarna på våren, även där får dom vara ifred. Allt för att de nysådda fälten får vara intakt, sköter man de punkterna så har man halva jobbet gjort. Men så klart får man räkna med någon timme mindre sömn än i vanliga fall…

Det gick riktigt bra i år med endast ett par galtar skjutna och noll skador. Nu är det lugnt på fälten tills spannmålen är mogen.

IMG_5886

Klippte ihop en liten film från några jakter under våren, ta gärna ett titt på den:

Väl mött!

/Zetterdal

Nicklas premiärtur och bästa tipsen för Catch & Release

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Nicklas om hans premiärtur på gädda för i år, och han ger också sina bästa tips om vad man ska tänka på vid Catch & Release av gädda.

Våren närmar sig och allt fler sjöar blir isfria. Vid Norrbottenskusten har löven så smått börjat att slå ut och årets premiärtur är avverkad. 14:e maj puttade jag och Magnus ut båten för att få dänga iväg årets första kast i hopp om att få känna på lite spögung. Det var halvklart ute och temperaturen i luften låg runt 8 grader. Vinden pendlade men låg allt som oftast runt 4m/s, nordvästliga vindar. Vattentemperaturen var inte långt över nollan och på vissa ställen låg isen fortfarande kvar. Att det inte skulle bli något mängdfiske visste vi. Men att få se en fisk, och kanske till och med få ett napp var ungefär den nivå våra förväntningar låg på.

Efter några om och men så var båten i vattnet och packad med både fiskegrejer och en lättare matsäck som bestod av kaffe, mackor, dricka och lite godis. Som jag har längtat. Att få putta ut båten från land i vetskap om att få kasta årets första kast. vilken underbar känsla. 8 månaders väntan var äntligen över. Med ett leende på läpparna rodde jag ut mot vår första tilltänkta fiskeplats, en mindre djupkant som går från 5 meter upp till 1 meter. Efter en snabbare genomgång i draglådan knyter jag på årets nyhet – Dobbdaddy. Kallt vatten innebär sega fiskar, så en spinnfluga känns som ett bra val för dagen. Magnus som har sina Jerkrullar på service grämer sig lite då han allt som oftast föredrar att fiske svävande Jerkbaits med långa vevstopp.

Börjar bli rätt sargad efter ett 100-tals gäddor.

Börjar bli rätt sargad efter ett 100-tals gäddor.

Solen tittar fram med jämna mellanrum och de få gånger som vinden lättar lite är det faktiskt nästan varmt ute på sjön. Redan efter tredje kastet får jag se en mindre gädda som kommer glidandes efter mitt drag, utan att hugga. 50 minuter senare har vi inte märkt av några tecken på att det skulle finnas några fler gäddor i området än den lilla som redan varit förbi båten en sväng. Efter en kortare fikapaus bestämmer vi oss för att ge denna plats 30 minuter till innan vi byter till ett nytt ställe. 30 minuter passerar och det känns inte mer än rätt att testa något nytt.

Nästa plats blir ett grundare område ganska nära land. Vinden blåser på och ankaret vi använder oss av är inte så hålla båten. Utan vi driftar sakta framåt samtidigt som vi fiskar av vattnet som vi passerar. Smack! Ett hårt hugg som inte ger det minsta lilla vika av mitt mothugg. Det är helt stumt. Svarar upp med ett ryck som resulterar i att fisken släpper. Jag mumlar för mig själv samtidigt som Magnus frågar om det var fiske eller bottennapp. Han får ett kortare svar “inte var det bottennapp i alla fall”.  Ett visst hopp har tänts samtidigt som jag surar lite över att jag inte lyckades kroka fisken. Båten driver vidare och snart kommer vi ut mot djupare vatten. Vi beslutar oss för att plocka upp ankaret och ta samma drift igen. Jag plockar fram draglådan och byter till en svart/vit 6″ relaxjigg med shallowskruv.

En kortare roddtur senare har vi tagit oss runt det grundare partiet och är åter igen tillbaka där vi släppte ankaret förra gången. I med ankaret och börja kasta. Det tar inte lång tid innan Magnus får ett hugg som släpper lika fort. Sekunderna senare får även jag ett hugg, och denna gången sitter den! Ettriga ryck och en snurrande gädda skvallrar om att det är en mindre fisk. Efter en kortare drillning är årets första gädda ett faktum, ca 90cm och en vikt runt omkring 4kg. En mindre seriös bild och sedan får hon simma tillbaka. Det dröjer inte lång tid innan även Magnus lyckas kroka sin första fisk för i år. En mindre gädda som hugg på en Dobbdaddy. Området känns hett och vi tar om samma drift ett par gånger till. Totalt får 8 fiskar syna insidan av båten, men ingen i storlek värd att nämnas.

Årets första fisk

Årets första fisk

Klockan tickar på och det börjar bli dags att bege sig hemåt. Men först tänker vi ge djupkanten en sista chans. Vi ankrar på det grundare partiet. Jag byter bort både gummi och spinnflugor för att övergå till jerkbait. En handgjord Muskynicke av modellen cigarren ska få chansen. Vi kastar och kastar men ingenting händer. Precis som vi börjar prata om att åka hem så smackar det på en gädda på mitt bete.  Den visar sig i ytan och jag tycker det ser ut att vara en rätt liten gädda. Den pumpar på lite innan den åter igen kommer upp och visar sig i ytan. Då börjar jag tvivla på om den verkligen är så liten som jag trodde vid första anblicken. Ber Magnus greppa håven, om utifall att. Den kommer in mot båten och vi ser att det inte handlar om någon gädda som är över 100cm, men däremot ett riktigt fetto! Magnus som ändå håller i håven ser till att drillningen inte blir längre än nödvändig. Vi blir båda två väldigt förvånade över hur pass tjock gäddan är. Hon är endast 93cm, men när vi väger henne så stannar vågen på 6,7kg. Årets första pass resulterar i en riktig tjockis på 6,7kg, och vi som knappt trodde att vi skulle få en fisk.

6,7kg och 93 cm lång

6,7kg och 93 cm lång

Att ta väl hand om fiskarna som vi tänker släppa tillbaka är mycket viktigt, speciellt när det gäller romfyllda gäddor strax före leken. Romsäckarna som innan lek kan håll 20-25% av gäddans vikt sitter fast i i organen, bland annat hjärtat, för att få bästa möjliga syresättning. Att då lyfta en gädda lodrätt utan stöd under buken kan innebära inre blödningar som i sin tur leder till att fisken dör. Så lyft aldrig en gädda lodrätt, utan se till att ha en stödande hand under buken. För att väga fisken är det bra att använda sig av en vågsäck. Själv har jag börjat väga gäddorna direkt i håven för att sedan dra av 1,6kg, vilket är vikten av min håv direkt efter den varit i vattnet. På så vis undviker jag onödigt daltande med gäddan och den får vara i vattnet så länge som möjligt.

Vill man mäta fisken ska man blöta ytan innan man lägger ned fisken. En torr yta skadar fiskens slemhinna.

Ett annat knep man kan använda för att öka chanserna för fiskens överlevnad är att alltid ha med sig en avbitartång. Sitter krokarna dåligt är det bättre att knipsa av dem och sedan plocka ut krokarna, för istället att försöka dra tillbaka hullingarna.

Kort och gott, lyft aldrig fisken lodrätt, se till att ytan du lägger fisken på är blöt, och knipsa av krokarna om det underlättar när du ska ta lös draget.

På återseende
Nicklas Hallnor

Viktor Johansson ser tillbaka

I norra Sverige har isarna inte släppt än och i söder är det nästan sommar… Fiskesäsongerna varierar i olika delar av landet. Viktor Johansson bor i Kiruna och där pågår vårvintern. I detta inlägg berättar han om pimpelsäsongen som har varit, om höjdpunkterna och de riktiga dåliga dagarna. Läs mer om Viktor och de andra medlemmarna i Jaktia Pro Team här på Jaktiabloggen och följ dem på vår Instagram (jaktvase) och Facebook.

Jag hade riktigt höga tankar om pimpelfisket 2016. Men med en trasig skoter från förra året och en halvdålig start på vintern såg det mörkt ut.

Efter att ha varit hem till mor och far i söder och jagat älg var jag redo för vintern. Jag hade suttit på pass och fantiserat om isarna som snart skulle lägga sig uppe i norr. Kanske det var därför jag inte fick skjuta någon älg? Jag fantiserade för mycket om pimpelfisket och såhär med facit i hand så hade jag faktiskt älg som gick förbi, men det är en annan historia.

Nu var batterierna laddade och man var redo för vintern. Väl hemma i byn och tillbaka på jobbet, så blandades snacket med älgjakt och vinterfiske. Pimpelprofilerna började komma in på kaffe i butiken och frågade om jag trodde att Siken stod och vänta på oss i vanlig ordning.

Första passet för säsongen brukar alltid vara på samma ställe. Man kliver upp tidig för att kunna hinna få den lilla ljusa stund som fortfarande finns kvar på dagen. Parkerar sig vid samma ställe som alltid. Tittar man åt ena hållet ser man vita vackra fjäll och åt andra hållet ser man Kiruna som sakta håller på vakna.
Det blev några små sikar denna gång, en trevlig start på säsongen.

De vita fjällen breder ut sig.

Det vita fjället breder ut sig.

Det har varit många höjdpunkter och några riktiga skitdagar denna vintern.

Matförgiftning = toppenfiske

Det är precis som det låter, säsongens kanske mest otippade pass. Jag hade åkt hem från jobbet och varit sängliggande i tre dagar och helt slut i kroppen. Min mor och far har alltid sagt att frisk luft blir man pigg av, ligg inte i soffan och brottas med bacillerna. Så jag tänkte att en liten fisketur kan väl inte skada.

En liten fisketur kan väl inte skada?

En liten fisketur kan väl inte skada?

Tog på mig alla kläder och lite till, startade skotern och åkte iväg.
Det tog inte lång tid innan jag kände att sjukfrossan gjorde sig påmind.
Efter att suttit en halvtimme och frusit samt dragit någon småabborre så hände det. Fisk på fisk började nappa och för varje fisk som togs upp blev dom bara större och större. Efter en fisketur på ca 2 timmar så hade jag fått flera borrar runt 8hg och kände mig mycket piggare. Dagen efter var jag åter på jobbet, självklart var det abborrarna som fick mig pigg och inte den friska luften, eller hur Mamma? Detta passet var ett sånt pass som får en och fundera vad man egentligen gjorde rätt. Denna sjön var riktigt dålig resten av säsongen…

Dagen som började så dåligt slutade väldigt bra..

Dagen som började så dåligt slutade väldigt bra..

Efter en fin gädda och riktigt bra abborrfiske denna vinter så ska jag vara nöjd. Nu kvarstår pimpelfiske i fjällen samt flugfiske från iskanten innan den riktiga säsongen börjar.

Efter en fin säsong är Viktor nöjd.

Efter en fin säsong är Viktor nöjd.

Måste även lägga in att jag har lyckats sätta ihop ett vinnarkit denna säsongen. Kunden som bad om rätt saker för tävlingen skickade en bild där han vunnit 10 000:- i kontanter och tackade för bra service. Är alltid kul att få feedback när man hjälper någon. Hör gärna av er om ni är nyfikna på vad vinnarkitet innebar :)

Till nästa år blir det att ta fram arken tidigare och satsa lite mer på stor röding. Sen har jag fått några riktigt fina tips på storlaken. Självklart ska det även bli kul att prova nyheterna inför vintern. Vissa leverantörer har redan visat riktigt heta grejer.

Nu ser jag fram emot sommarsäsongen!

Väl mött /Viktor

Helenas son tar jägarexamen

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan läsa om hennes äventyr här på Jaktiabloggen, eller följa henne på Jaktias Instagram (jaktiase) och Facebook. I detta inägg berättar Helena om när hennes son Wictor tog jägarexamen i helgen och hennes bästa tips för den nya jägaren.

Nu har helgen passerat som varit hela vinterns mål för Wictors Jägarexamensläsande. Wictor är vår äldste son som nyligen fyllt 15 år och har varit fiskeidiot ända fram till nu. Vi får se vilket intresse som tar överhanden. Han började läsa Jägarexamen för min man Per i vintras och nu var det dags att testa kunskaperna.

Wictor har fiskat ända sedan barnsben.

Wictor har fiskat ända sedan barnsben.

Veckan innan skrev de upp för sitt vackra gröna kort, så några stämplar satt redan. På torsdagen började de sitt skytte och sedan följde intensivt skytte både fredag och lördag för att mynna ut i prov under söndagen. Alla dagar var otroligt varma och soliga nere i grusgropen på Envikens skjutbana, jag lovar att det var ett gäng varma och trötta människor som kom hem om eftermiddagarna.

Övningsskyttet pågick tors-lör på Envikens skjutbana.

Övningsskyttet pågick tors-lör på Envikens skjutbana.

Snäll som jag är lånade jag ut min Carl Gustav 1900 i kalibern 6,5×55 med Aimsport dämpare samt min Browning Bar Short track, 308 med Stalondämpare till eleverna. De hade även en nyinköpt Tikka T3X, 308 tillhanda samt fler fina vapen som tillhör skjutbanan. Det måste ha varit mina vapen som gav tur eftersom alla elever sköt godkänt.

Wictor skött godkänt upp för Jägarexamen!

Wictor skött godkänt upp för Jägarexamen!

Inte nog med att Jägarexamen är avklarad så beger sig Wictor & Per ut på älven för att spana efter bäver under tisdagmorgonen och Wictor får fälla sitt första vilt. Händelserika dagar, och nu är nästa mål provet för A-traktor kort för 15åringen.

Wictors första fällda vilt blev en bäver, dagarna efter uppskjutning för Jägarexamen.

Wictors första fällda vilt blev en bäver, dagarna efter uppskjutning för Jägarexamen.

Helenas 3 bästa tips för en nybliven jägare:
– Hitta en mentor inom jakt som kan ta dig under sina vingar
– Övningsskjut så mycket som du kan, även efter jägarexamen
– Satsa på vapen som passar dig och lägg mer pengar på optiken om du måste välja.

Wictors 3 bästa tips
– Försök bortse från att det är prov när du skjuter upp så slipper nerverna spöka
– Skjut med vapen som passar dig
– Skaffa kontakter

Provledarens 3 bästa tips
– Träna mycket på banan för ett säkert skytte i skogen
– Övningsskjut med det vapen du ämnar jaga med
– Ta med vänner oavsett jaktintresse till skjutbanan och låt dem uppleva glädjen med skytte

Lycka till med läsning och övningsskytte!
/Helena

Läs mer om att börja jaga i nedan reportage:

Ta Jägarexamen
Jägarexamen – kulprov
Jägarexamen – hagelprov