Ut och skjut!

Hagelskytte med Mathias Persson

JaktFritidVapen

Ut och skjut!

Jag åker runt på många av de lokala skjutbanorna och kan konstatera att man träffar samma skara människor på dessa banor. När jag sedan träffar jägare så är det många som säger att dom vill skjuta mer eller börja träna. Tanken med denna artikel är att motivera jägare att skjuta lite mer och kanske ge er några tips på vägen.

Själv skjuter jag mest hagel och då främst sporting. Det är den grenen som jag tycker ger mig bäst träning för jakten i och med att det är så varierande mål som man måste läsa av och bedöma hur man ska skjuta, vilket ju är det jag gör när jag skjuter på vilt under jakt. Nuförtiden är jag en glad amatör som främst skjuter för det är roligt, sen är det ju alltid lika kul att vinna över sina närmsta vänner, läs Rasmus. Men jag har även skjutit på lite högre nivå i Sverige och utomlands. Det blir såklart även några serier på skeet, trap och en hel del träning med studsaren.

Våra skjutbanor är något vi ska vara rädda om och verkligen använda. Fler tvingas lägga ner eller får begränsade skjuttider och nya banor är nog väldigt svårt att bygga i dagens samhälle. En stängd skjutbana är en förlorad skjutbana. De flesta banor har träning 1 ggr/ vecka och utan att åka alltför långt så kan du träna flera gånger i veckan om du vill. Jag är övertygad om att det finns skyttar på alla skjutbanor som är villiga att hjälpa till om någon ny skytt kommer och vill ha hjälp. Ibland kan det vara upplägget på skjutbanan som är lite förvirrande eller så kanske man behöver hjälp med själva skyttet i sig. Det finns alltid folk som guidar en, så var inte rädd för att be om hjälp. Det kan också vara en bra idé att åka till en kommersiell skjutbana om man bestämmer sig för att börja med sportskytte. Ta hjälp av en duktig instruktör så att du får rätt grunder och teknik från början, det är lätt hänt att man lär sig fel teknik som sen är svår att träna bort. Jag tycker det kan vara bra att skjuta ett pass
eller två med instruktör i början på säsongen även om man skjutit några år och ta med sig det som behöver förbättras till sin lokala bana och jobba vidare med det där.

Vilken nivå du vill ligga på väljer du själv, men all träning främjar. Om man vill få en kvalitativ träning behöver man dock analysera både innan och efter. Be någon på klubben om feedback så blir det bättre kvalité på träningen. Man kan träffa utan att ha rätt teknik, och detta kan vara svårt att uppmärksamma själv.

Har man som målsättning att skjuta lite större tävlingar där man kanske skjuter 100 skott eller mer så måste man träna på det för att orka hålla fokus under så lång tid. Men vill man däremot träna sitt jaktskytte tycker jag man kan skjuta färre skott under varje träning för att hålla motivationen på topp så man tränar oftare i stället.

Vill man träna lerduveskytte i någon form krävs egentligen bara en hagelbössa, ett par bra hörselskydd och skjutglasögon. De flesta jägare äger nog en hagelbössa som det går att skjuta lerduvor med, men det kan vara bra om man är osäker att låta någon titta så att den verkligen passar ordentligt. Man kan beskriva det som att kolven på hagelbössan är som siktet på studsaren. I och med att man ska ha all fokus på lerduvan så måste kolven hamna på samma plats rutinmässigt varje gång. Det är viktigt att den hamnar likadant vid varje anläggning.

Vill man köpa ett vapen finns det bra hjälp att få i butikerna, både med val av vapen och inpassning. Går man i tankarna att köpa ett nytt hagelvapen så finns det en djungel av valmöjligheter. Så som piplängd, choker, fast eller justerbar kolv, höger eller vänstervapen och fabrikat med mera. Detta är individuellt och något man måste prova sig fram till. Men väljer man vapen av ett välkänt fabrikat av hög kvalité så underlättar det processen. Beretta är ett av dessa varumärken som med sitt stora modellprogram på vapen och övrig utrustning gör att du lättare kommer att hitta rätt vapen för dig. De är gamla i branschen med mycket erfarenhet så de har utvecklat produkter som kommer passa de flesta. Upptäcker du att skyttet verkligen är för dig och du sen vill uppgradera ditt vapen så är andrahandsvärdet bland de bättre på marknaden.

Tänkte avsluta med några tips jag fått med mig genom åren. Jag brukar försöka använda några av dessa punkter mest för att hålla koncentrationen uppe.

❱❱❱ Fotplaceringen är viktig i allt skytte. När jag bestämt vart någonstans jag ska skjuta lerduvan så ställer jag upp mig så att jag får en tänkt linje från höger häl till vänster stortå, vilket blir den riktningen jag ska skjuta duvan i (högerskytt).

❱❱❱ Det underlättar att ha lite framåtlut på kroppen, jag brukar tänka att min näsa ska vara över vänster stortå, och att ha en upprätt hållning.

❱❱❱ Viktigt att ha en plan för varje duva, vart ska den skjutas, var får jag tidigast fokus på den, pipans placering innan anlägg.

❱❱❱ Lyft mer med vänsterarmen i anlägget för att få ett parallellt lyft i förhållande till lerduvans bana.

❱❱❱ Svinga med höften inte med armarna.

❱❱❱ Det sista jag tänker på innan jag ropar ut duvan är att jag ska fokusera på den.

Med vänliga hälsningar Mathias Persson, Proteam