REPORTAGE

Hund på sommaren

FritidHund

Med sommaren och värmen kommer en del saker man bör tänka på som hundägare. Jaktia har listat några saker som man bör tänka på som hundägare och en del prylar som kan vara bra att ha till hands under varma sommardagar.

Värmeslag / vätskebrist

Den absolut vanligaste anledningen till att hundar drabbas av värmeslag är vistelse i fordon under varma dagar. Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till 50 grader. Att lämna bilfönstren på glänt ger inte tillräcklig ventilation för att sänka temperaturen i bilen.

Om din hund visar symptom på värmeslag kan du själv försöka få hunden att dricka, placera den i skugga, blöta hela kroppen med svalt vatten (vad du kan hitta, ett dike, en sjö, en vattenslang eller flaska). Uppsök alltid veterinär.
Tänk på att alltid erbjuda vatten och skugga till din hund och undvik att motionera hunden hårt under varma sommardagar.

Fästingar

Hundar kan drabbas av fästingburna sjukdomar så som Borrelia, TBE och Anaplasma. Ju fortare man tar bort fästingen desto mindre är smittorisken. Titta igenom hundens päls när ni har varit ute, det är inte säkert att fästingen har hunnit sätta sig fast – gör det till en mysig rutin. Det finns flera olika preparat som förebygger fästingangrepp – rådgör med apotek eller veterinär om vilket som är lämpligt.

Gifter

Huggormsbett är vanliga på sommaren. Det är stor skillnad på hur ett ormbett påverkar olika hundar. Detta beror bl.a. på var hund är biten (oftast är det i nosen eller på benen) och hur mycket gift den fått i sig. Det går inte att förutspå hur hunden kommer att reagera och hur påverkat den kommer bli. Därför rekommenderas det att åka till veterinär så fort som möjligt efter bettet. Det är viktigt at försöka hålla hunden i ro tills man kommer till veterinären, för att bromsa spridningen av giften i kroppen.

Tänk på att det finns många gifter en hund kan komma åt under sommaren. Att slicka på en padda, dricka algblommande vatten, glykol och växtbekämpningsmedel är alla farliga ämnen för vår närmaste vän. Kontakta alltid veterinär om hunden visar symptom på förgiftning.

Hotspots/ Fukteksem

Hotspot är en form av eksem som framförallt drabbar huden runt nacke/hals, rygg, ansikte, lår och runtom svansroten. Ofta luktar eksemet illa. Pälsen kan bli varig och tovig, huden röd och svullen, eksemet är mycket smärtsamt för hunden och kan spridas till andra delar på kroppen och bör därför behandlas så tidigt som möjligt. Hotspots drabbar ofta badglada hundar med tjock päls, som tar lång tid att torka, men kan också bero på allergi. Man kan själv behandla med tvål och vatten men det kan vara bra att klippa bort pälsen runt omkring, så att luft kommer till det infekterade området.

Har man en hund med tjock päls, som gillar att bada är det en god idé att torka den, när den badat för att motverka hotspots.

Picknick

Sommaren är en tid när man äter ute och ofta på marken. Hjälp hunden att hålla sig borta från glasspinnar, majskolvar, fisk- och kycklingben. Picknick och grillrester är inte bra för din hund. Kräkningar, dålig aptit och svårigheter att göra ifrån sig kan vara symptom på att hunden fått i sig något olämpligt. Misstänker du förstoppning, uppsök alltid veterinär!

Jaktia listar en del saker som kan vara bra att ha till hands under varma sommardagar

  • Telefonnummer till närmsta veterinär
  • Vatten & Vattenskål
  • Första förband
  • Flytväst
  • Fästingplockare

Tänk på att ovan endast är rekommendationer – är du orolig skall du alltid kontakta veterinär!

Gå ut i sommaren och ha roligt tillsammans!