Reportage

Utfodring av vildsvin

Jakt

Det finns många frågor kring lock av vildsvin. Vi har bett vår leverantör Dangate att ge oss några tips hur man anlägger en åtelplats för bästa resultat.

Liksom allt vilt söker vildsvin åtelplatser där de har den snabbaste och enklaste tillgången till foder, salter, mineraler och socker som de behöver för att trivas.

Hur man anlägger en åtelplats till vildsvin beror på din jaktterräng och hur många åtelplatser som finns på marken.

Det finns ingen nyckel till hur en åtel för vildsvin ska se ut men vi vill ge er några förslag och instruktioner om hur ni kan komma igång.

En åtelplats för vildsvin måste vara placerad på en plats där det finns en balans mellan att grisarna kan känna sig trygga och att det samtidigt finns en möjlighet för dig att sitta i ditt torn/vakkoja utan att bli avslöjad. Var medveten om vindriktningen så att kojan inte placeras väster om åtelplatsen, om vinden vanligtvis kommer från väster.

Åtelplatsen ska placeras så att det är maximalt lugn på platsen. Det tar lite tid att få en stabil åtelplats, så ha tålamod.

Gör en åtelplats där du enkelt kan fylla på foder i tunnan.  Använd en fodertunna på vilken du kan montera en foderspridare - komplett åtelplats. En foderspridare har ett antal fördelar; du bestämmer själv när det skall fodras, vilken mängd som skall ges och hur lång tid som det skall finnas mat i tunnan. Välj en fodertunna som är så stor att den kan innehålla tillräckligt med foder tills du kommer för att fylla på. Åtelplatsen får inte stå utan foder. Du behöver inte mata grisarna med så stora mängder. Oftast är det tillräckligt att bjuda på ett gott ”mellanmål”.

Dangate 8812 WF 175 Komplett Atelplats (1) Fodertunna Aktivitetstunna (1)

 

På en bra åtelplats för vildsvin bör du också använda en bra boktjära. Det är mycket viktigt eftersom grisarna använder trätjära för att hålla pälsen fri från insekter. De gnider gärna in sig i tjäran och är därför lämplig att spraya/måla på trädstammar vid åtelplatsen.

Det finns flera olika typer av tjära på marknaden. Viss tjära utvinns ur tall och andra ur bok. En riktigt bra trätjära har en mycket lång torktid och kommer att vara kladdig i 1-6 veckor beroende på sort. Vi rekommenderar er att använda tjära som inteär utspädd med kemikalier såsom terpentin, fotogen eller linolja. En utspädd tjära kommer snabbt att absorberas av underlaget och torktiden minskas betydligt, upp till 2 dagar. Använder du utspädd tjära så tänk på att du då ger grisarna kemikalier att gnugga sig emot, griskött du sedan skall äta. Utspädd tjära luktar riktigt starkt vilket inteär synonymt med en bra vildsvinstjära.

Erfarenheten visar att en riktig tjära som är framställd ur bok har bäst attraktionseffekt på vildsvin. Andra tjärprodukter kan naturligtvis användas men behöver inte nödvändigtvis ha samma långvariga effekt.

Boktjära från Dangate innehåller speciella lockmedel som har utvecklats av vildsvinsjägare under många år. Ett tips är att spendera lite mer pengar på vildsvinstjäran och spara in på fodret under våren och sommaren.

En annan sak som kan vara till nytta på din åtelplats är en aktivitetstunna. Den kommer att hålla vildsvinen sysselsatta på åtelplatsen då de i allmänhet är väldigt lekfulla. Ett gott råd är dock att du fäster aktivitetstunnorna väl – annars sticker grisarna iväg med dem.

Foder för vildsvin

De flesta väljer att mata vildsvinen med majs som vildsvin gillar. Ärtor är ett annat lämpligt foder.

Utfodringen är lätt att kontrollera genom om du använder en foderspridare. Med Dangates starka foderspridare är det också möjligt att mata med cookies, om det är vad du har tillgång till och kan få genom tratten.

Börja mata i fyrasekundersintervaller i 30 min – 1 tim efter solnedgången. Majsen bör vara av god kvalitet annars upplevs det alltför ofta att foderspridaren stannar.

För att ge fodret en extra touch kan du blanda i olika dofter, till exempel anisolja, tryffelolja etc.

Vill du göra vildsvinen en tjänst kan du använda ett tillägg av olika salter, mineraler och socker. Dangate använder Buck Expert foderprodukter som har utvecklats för det europeiska vildsvinet. Här får du både salter, mineraler och sockergranulat att blanda i ditt foder. Sockerpulver är bra att blanda i eftersom grisarna älskar det. Ett annat alternativ till detta är en karamelldropsten. Dropstenen hänger du på åtelplatsen. Solen kommer att kontinuerligt smälta karamellen och sockret som kommer att droppa ned på marken. För övrigt är vildsvin allätare.

Placera även några saltstenar på åtelplatsen. För att grisarna skall hitta stenarna kan du hälla på Eruption. Eruption är en sirap som snabbt kommer att underlätta för grisarna att hitta till godisstenen.

Åtelbelysning på åtelplatsen

Att ha ljus på åtelplatsen kan vara nödvändigt om du inte har en nattkikare eller om det inte är fullmåne när du jagar.

Det bästa är att det finns ett konstant ljus på platsen. Det kan dock vara mycket batterikrävande när ljuset på vintern måste vara påslaget under en längre perioder. Använd därför en belysning där du kan justera tiden för hur länge belysningen ska vara på. Ett annat alternativ är att använda åtelbelysning med en rörelsesensor så att ljuset tänds när det finns vildsvin på åtelplatsen. Belysningen ska kunna startas upp långsamt då grisarna annars kan bli rädda för ljuset.

Lycka till!

Personalen i din Jaktiabutik hjälper dig vidare med tips för åtelplatsen. Hitta närmaste butik här.