Reportage
Björnjakt i Hälsingland med Totte Zetterdal

Björnjakt med Totte Zetterdal

Under björnjakten i augusti 2012 var jag i Hälsingland med några goda vänner. Dagen före jakten planerade vi hundförare kommande jaktdag och inne från jaktstugan hördes ett gäng taggade norrmän. Under sommaren hade en stor björn observerats ett flertal gånger uppe i ett berg, senast veckan innan.

Klockan ringer 03:00 och efter frukost går vi ut i mörkret och gör i ordning hundar och utrustning.

björnjakt, Totte

Björnen river ofta i stubbar under födosök.

En färsk björnskit har observerats

Strax efter 04:00 ringer jaktledaren, en färsk skit har observerats av en jaktkamrat. Skyttarna sätts ut, min norska vän Vegard och jaktledaren går på spåret och spårar ända fram till björnen som går upp framför dem. Hundarna släpps och efter ett spännande drev går det till slut i pass.

björn

Björnen från första dagen är en hane som visar sig väga 281 kg.

En gammal björn, besiktningsmannen uppskattade att den var ca 25 år.

björnhanne

Björnhannen uppskattades vara 25 år gammal.

Andra dagen får vi inget uppslag mer än älg.

Hälsingland

Stora områden att söka igenom

Tredje dagen går jag och en till upp i ett berg och Cilla och hans hund rör runt. Efter en timme utan upptag hörs två skott. En björn har smugit undan och gått rätt i pass.

björnhona

En björnhona på 100 kg

 

björnjakt

Cilla vilar ut

Fjärde dagen gör vi ett försök till men inget kul händer den dagen. Dagen därpå lämnar vi hälsingeskogarna och en grupp nöjda norrmän. Drömmen om att skjuta min första björn för hundarna lever kvar. En vacker dag är det förhoppningsvis min tur.