Reportage
Jaktbilen är en av jägarens viktigaste verktyg
Jaktbilen - ett viktigt verktyg för jägaren

Christoffer Totte Zetterdals jaktbil

Många jägare brinner för att ha bästa möjliga utrustning. När det gäller vill man inte stå med grejer som inte fungerar. För de flesta jägare är bilen ett ytterst viktigt verktyg. Inte bara för att man ska kunna ta sig till och från jakten, utan även för att kunna ha med all utrustning. För att inte tala om att kunna ge sin, eller sina hundar det bästa.

För att få insikt i detta kollar vi igenom Christoffer Zetterdals bil. Christoffer är en av medlemmarna i Jaktia ProTeam och kommer att återkomma här på jaktia.se med råd, tips och reportage om jakt och utrustning. Till vardags driver han ett företag och jobbar med en del jaktentreprenad.

Christoffer jagar många dagar varje år. Han är med på arrangerade jakter minst 60 dagar varje år. Men jaktdagarna blir egentligen betydligt många fler då Christoffer är en ivrig entusiast av grävlingsjakten. En jaktform som är av stor viltvårdande betydelse men för Christoffer i mångt och mycket ett sätt att träna sina hundar för vad som komma skall.

Kupén i jaktbilen är utrustad för eftersök

Kupén är utrustad för eftersök

 Alltid redo

Han är också flitigt anlitad som eftersöksjägare i nejden där han bor. Det blir många utryckningar på ett år som Christoffer och bilen måste hålla sig lika redo som vilket utryckningsfordon som helst.

4-hjulsdrift och grova däck

Att han kör en fyrhjulsdriven bil säger sig nästan självt. För att kunna ta sig fram på skogsvägar och ibland åkrar och i skog måste man ha ett fordon som driver på alla fyra. Hjul som helst ska vara så stora som möjligt för bästa effekt. Till detta väljer Christoffer dessutom relativt grovmönstrade däck. För även om man har fyrhjulsdrift så gör sig vanliga landsvägsdäck rätt så illa nära det blir slirig våt lera eller något annat halt underlag att åka på.

 Flakbil med hundmodul

Det enklaste när man har mycket utrustning med sig är förstås kanske någon form av skåpbil. Men skåpbilar är många gånger rätt besvärliga att lasta. Framförallt när man är ensam och lasten kanske är ett dött vilt som inte är helt lätthanterligt. Därför blir en flakbil gärna förstahandsvalet.

Men när det kommer till förmågan att smidigt härbärgera hundar kommer snart en normal flakbil till korta. Framförallt ger de hundarna dålig komfort då flaket sällan är uppvärmt eller i övrigt erbjuder den komfort de förtjänar.

På senare tid har olika former av hundmoduler för montering på flak blivit allt vanligare. Dessa moduler är ofta de samma som finns på släpkärror speciellt anpassade för hundar. En modul man ställer på själva flaket eller uppe på lemmarna. I Katrineholm har en leverantör som tidigare levererade mycket släpvagnar specialiserat sig på hundmoduler för montering på flak.

 

Jaktbil, hundförare

Egen design på hundmodulen. Till vänster syns 220V- systemet.

Christoffer har tillsammans med detta företag designat modulen för sina egna syften. I Christoffers fall, möjligheten att använd flaket i stor utsträckning. Detta då han förutom att köra hem vilt även vill ha möjligheten att lasta mycket foder och liknande. I sitt företag är det också viktigt att kunna transportera verktyg och materiel och till detta har han tagit stor hänsyn till vid design och planering av modulen. Modulen är också utrustad med ett 220V-system för laddning av all elektronisk utrustning som är vardag i Christoffers liv.

Hans senaste bilprojekt bygger på en femsitsig pickup från Isuzu som han låtit anpassa för sina syften. Förutom själva modulen finns en hel del annat som är skräddarsytt.

Släng ut baksätet

För det första har Christoffer tagit ut hela baksätet. Detta för att få allt tillgängligt utrymme bakom förarstolen. Där soffan tidigare fanns har han lagt ett helt plant golv i filtklädd plyfa. Ett praktiskt material som är relativt lätt att hålla rent.

Utrustad jaktbil

En vägg med krokar delar baksätet.

Utrymmet i det som tidigare var baksätet har han delat av med en vägg. Genom detta får han två separata utrymmen. Det ena utrymmet får tjäna som garderob, samtidigt som det ibland är verktygsförråd. Delen bakom förarsätet tjänar som en genomtänkt ”verktygsförvaring” av jaktprylar.

Belysning

Vidare är bilen förstås utrustad med extralysen. Christoffer har valt att gå över till LED-teknik som är betydligt strömsnålare än konventionella lysen.

Det är viktigt med rätt belysning på jaktbilen

Strömsnåla ledstrålkastare i fronten

 

Text & Bild: Mikael Grennard