Reportage

Drevjaktsäsongen 16/17 med Totte

Totte Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Häng med när han berättar om hur drevjaktsäsongen 16/17 gick till; hur det gick med hundarna, vilka nya prylar han införskaffat, och se hans senaste jaktfilm. Följ Totte och och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Jaktias Facebook och YouTubekanal.

Då var även denna drevjaktsäsongen över, och i vanlig ordning gick tiden alldeles för fort. Man tycker inte det var så länge sedan man stod där i skenet av pannlampan och packade i ordning bilen inför premiären dagen därpå.

Fyra månader är ändå rätt så lång tid, men som sagt känns det som bara några veckor. Annledningen till det är nog att jag haft det kul. Jakt ska vara skoj, plus att man aldrig ska känna sig utnyttjad på något vis. Gemenskap, jakt på lika villkor samt att man skall ha trevligt när man är ute i skog och mark är viktigare för mig än att det ligger x antal vilt på paraden, visst är det skoj att skjuta (skulle ljuga annars) men en bra och trevlig jakt betyder inte alltid mycket vilt på paraden.

Tottes bil är välutrustad för vinterns jakter.

Hundmässigt så har det funkat riktigt bra i år, hundarna var i god kondition redan vid start då det blev mycket försäsongsträning med både cykling, simning, grävlingsjakt och en liten sväng uppåt för att leta efter någon björn. Ingen av hundarna har varit skadade mer än lite halta efter några dagars jakt på raken. Bortsätt från att unghunden Ösa löpte i November så har de andra klarat sig, min teori ang det är att de andra har fått jobba mer och på det viset inte han komma igång med löpet. I början av säsongen blir det mest jakter där viltet skall ut i pass och att man inte får skjuta på stånd i drevet. Då finns det ingen mening att släppa en spets, tycker jag.

Hundarna var i fin kondition inför säsongen med cykling, simning och grävlingsjakt.

Tittar vi på div nya prylar till denna säsong så va det nog inte så mycket nytt som införskaffades till premiären av drevjakten, bortsett från att bilen fick ett lite lyft och att ett nytt litet rödpunktsikte från Trijicon monterades. Men, av någon anledning så blev det både byte av kolv och byte av sikte. Och det skedde mitt i säsongen, smidigt? Nej… Men det löste sig ändå rätt så bra, kolven och siktet kom nästan samtidigt. Bössan lämnades in för montering av kolv samt att man måste plastbädda den, det gjordes över en helg då jag ändå var borta på liten kort semester och var klar lagom tills jag kom hem. Bössan hämtades och dagen efter sköts det nya siktet in, även de andra två siktena fick skjutas in efter monteringen.

Nytt rödpunktsikte från Trijicon.

 

Tottes nya KKC kolv.

Kolven är en KKC-Kolv. Den finns i brunt och svart, jag valde svart. Grymt skön kolv av skjuta med, bra justeringsmöjligheter, lätt och smidig. Kolven har justerbar kolvkam samt bakkappa, bakkappan går att justera både upp/ner samt på längden. All justering görs med medföljande rembygelfäste.

Vapnet är en Blaser R8. Till bössan har jag tre sikten. Ett litet rödpunktsikte som används när jag går med hund, perfekt i vassar/planteringar mm. Sen har jag ett drevjaktsikte, 1-6 som används på pass men även under eftersök. Sist men inte minst har jag ett 2,5-12,5×42 som används till pyrsch/vakjakt men även på pass vid lite längre håll. Alla sikten kommer från Trijicon. Det toppar jag med dämpare från Stalon, i detta fall en Stalon W110.

Tottes Blaser R8 med tre sikten; rödpunktsikte, drevjaktsikte och pyrsch/vakjaktsikte från Trijicon. Dämpare Stalon W110 och Garmin VIRB Actionkamera.

Se Blaser Professional R8 Jaktia Edition här. 

Nu är vi inne i Februari månad och dovpyrsch står för dörren, tänkte även ta några lockpass på räv samt eventuellt rävjakt med stövare. I mars hoppas jag på att få komma iväg på lodjursjakt, sen rullar det på med alla härliga vårjakter på vildsvin, bäver mm.

Se min senaste film från drivjakten 16/17 här. Ska även försöka filma lite mer, så håll koll på min Youtube-kanal, Zetterdal.