Reportage
Ungersk gulaschsoppa
Ungersk gulaschsoppa

En värmande gulasch på hjort

Gulaschen är Ungerns nationalrätt, en rätt som värmer kropp och själ efter en härlig jaktdag. Tillaga Jonas Ålunds gulasch med inspiration direkt ifrån Jonas eget besök i Ungern.

Ungerns nationalrätt, gulaschen, fick jag och min gode vän Marco erfara under några fantastiska jaktdagar i Ungern. Det sägs ju att all mat är god när man är hungrig men denna närande och varma soppa var extra god när frosten hade lagt sig i de ungerska skogarna.

Vi fick en dag följa med vår jaktledare hem och titta på när hans bastanta fru Olga skulle koka nästa laddning soppa. På smattrande ungerska förklarade hon ingående hur beredningen skulle gå till. Att vi inte förstod ett ord vad hon sa, struntade hon blankt i.

Under en högljudd förevisning av Olga framgick det tydligt att för att få den rätta smaken i soppan skall vitlöken, persiljan och en del av tomaterna samt det rivna citronskalet tillsättas precis innan servering, och jag instämmer helt.

När jag tittar på min ungerska kronhjortstrofé här hemma, tänker jag inte bara på jakt utan också på varm gulaschsoppa….

[recept ungersk-gulasch-pa-hjort-med-creme-fraiche-och-surdegsbrod]
Jonas Ålund avnjuter en ungersk gulaschsoppa

Jonas Ålund avnjuter en ungersk gulaschsoppa