Reportage
Fältfågeljakt i höstrapsen
Fältfågeljakt i höstrapsen

Fältfågeljakt med Jaktia ProTeam

Ett av Jaktias viktigaste mål är att ha rätt kunskap och det rätta sortimentet i butikerna. Det är ett av skälen till att Jaktia ProTeam Jakt skapats. Det ska vara jägare från olika delar av jägarsverige som kan sin jaktform och som vet vad som krävs. Pro Team har inte stelnat i sin form utan fler deltagare kommer i framtiden att knytas till gruppen.

Jaktia ProTeam Jakt

Jaktia ProTeam Jakt består idag av Per ”Bula” Kristoffersson från Katrineholm, idag Sveriges enda professionella eftersöksjägare. Vår yngre representant är Christoffer ”Totte” Zetterdal, Sköldinge. Totte är en av Sörmlands flitigaste hundförare. Dessutom har vi Richard Persson från Anderslöv som är en ytterst välkänd skånsk jägare med stående fågelhundsjakt som specialitet. Richard har bland annat vunnit flera mycket prestigefyllda prov med både strävhårig Vorsteh och Pointer. Slutligen bidrar Christian Larsson, Jönköping, med sin gedigna kunskap inom jakt och hund och som även driver Jaktia Jönköping.

Som en kickoff-aktivitet för gänget lät Jaktia Richard Persson arrangera en fältfågeljakt på fina marker i Skåne. Bula, som har sin mest hektiska arbetsperiod i början av oktober, valde att stanna hemma. Till jakten anslöt även representanter från Jaktia. Några av deltagarna saknade någon större erfarenhet av jaktformen och det låg en känsla av stor spänning och förväntan när man samlades vid en rapsåker på morgonen.

Totte och Christian väljer ammunition.

Totte och Christian väljer ammunition.

Säkerheten främst

Efter Richards korta och koncisa säkerhetsgenomgång gav sig gänget ut i rapsen. I samband med att man lämnade bilarna tilltog vinden och det började regna, något som inte är särskilt positivt för denna jaktformen. Efter en stund slutade det regna och hundarna fick det lite lättare att finna fågel.

Richard Persson har genomgång av jakten.

Richard Persson har genomgång av jakten.

Jaktiagänget är långt från ensamma i rapsfältet. Där betar även tusentals gäss som motvilligt lyfte och flög till nästa rapsfält för att beta vidare. Richard släpper sin hund Pimens X-tra. X-tra är en tik ur Richards egen uppfödning som för några år sedan vann svenska vorstehklubbens riksprov i unghundsklass. Det råder inga tvivel om att vi har ”rätt” hundmaterial med oss.

Tusentals gäss hittar sin föda i rapsen.

Tusentals gäss hittar sin föda i rapsen.

Plötsligt står X-tra vid kanten till en grässträng. Richard dirigerar ut skyttar på båda sidor om hunden och kommenderar fram hunden att resa fågel. X-tra går fram en bit och fattar på nytt stånd. Nytt kommando och fåglarna lyfter utanför hagelhåll.
Även om situationen som sådan var lite misslyckad kan man se att de som inte jagat över hund nu fattar bättre hur det ska gå till.

Snabbt skytte

Det krävs ett snabbt skytte.

Richard sänder ut X-tra på sök igen. Mycket snart har vi ånyo stånd ute i rapsen precis vid kanten mot en gräsmark. Lars och Lännart får gå fram på ståndet, och Lars skjuter sitt livs första rapphöna på en perfekt fågeltagning. Rapphönan dimper ned ett 30-tal meter framför dem.  X-tra får vänta ett litet tag innan Richard sänder henne på apport i den höga rapsblasten.

X-tra släpps på sök igen. På nästa stånd får nya skyttar komma fram. Men när Richard låter hunden resa kommer ingen fågel utan en hare som tryckt en liten bit framför. Medan de andra gapar lite i förvåning finner sig Richard som är långt mer erfaren på fältjakt. Med ett välriktat skott fälls den undflyende haren.

Det är inte bara fåglar som trycker.

Det är inte bara fåglar som trycker.

– Är det frälsningsarmén som är ute och jagar, hånar Richard de andra och alla skrattar gott åt situationen.

Christians tur

Vi släpper Christians vorsteh. En lite mer oerfaren ung hund som sätter iväg över rapsen. I den ostadiga vinden stöter hon lite fågel innan hon kalibrerat näsan. Snart fälls den första rapphönan för henne också. Sedan släpps Richards unghund som gör ett bra jobb på ännu några rapphöns.

Två lyckliga skyttar

Två lyckliga skyttar

På detta sätt förlöper hela dagen. En efter en får gå fram och prova sin förmåga på rapphönsen, ett skytte som kräver att man är vaken och snabbt kan rikta om. Rapphönsen lyfter ofta i grupp och flyger lite om vartannat.  En fågel som är fri ena stunden kan ligga framför eller bakom en annan rätt som det är.

Det krävs rätt swing och känsla i skyttet.

Det krävs rätt swing och känsla i skyttet.

Rapphönsjakt

Att jaga rapphöns är något som idag får anses ovanligt och exklusivt. Med det moderna jordbruket har mycket av de viktiga levnadsvillkoren för fältvilt förstörts eller förändrats. Genom den moderna täckdikningen försvann mycket av de naturliga skyddszonerna för fälthönsen.

Dessutom krävs det ett stort och brinnande intresse för att hålla en duktig fågelhund. De som har duktiga hundar är inte bara duktiga jägare utan lägger enorma mängder tid på arbete och träning med sin hund.

Fågeljakt i höstrapsen

Hundarbete i höstrapsen

Även om jakten över stående fågelhund ofta beskrivs som social, underhållande och händelserik måste man kanske skolas in i det lite för att till fullo uppskatta den.

– Det händer inte så mycket, muttrade Totte, som är van att jaga vildsvin i de sörmländska skogarna.  Många gånger handlar jakten över stående hund om att gå och se en duktig hund jobba över ett fält. På förmiddagen göddes man med jaktbara situationer, säkert fyra gånger per timme. En förhållandevis händelserik dag.

Totte Zetterdal

Totte är van vid mer action…

Fasan

Efter lunch tar Richard med sina jaktgäster till ett mer högvuxet område.

– Nu ska vi skjuta några fasaner, säger han.

Väl där, i ett område med omväxlande gräs och vass, släpps en hund i sänder. Det låter inte vänta på sig heller. I området erbjuds flera fina situationer där hundarna jobbar exemplariskt med fågelhanteringen.

Vorsteh - Christian Larsson

Vorsteh in action

När dagen är slut har alla skaffat sig nya och värdefulla erfarenheter att ta med sig i sitt fortsatta jaktutövande. ProTeam har pratat ihop sig lite och resonerat lite kring sätten att samarbeta, utbyta och även dela med sig av erfarenheter.

ProTeam ska vara Jaktias fasta punkt i den ”verkliga” jakten. Representanterna skall fungera som känselspröt i verkligheten och känna av tongångar och trender inom jakten. ProTeam kommer med tiden att växa och bredda sig med fler jaktliga erfarenhetsgrenar. Följ deras reportage och bloggar på jaktia.se.

Jaktia Pro Team

Jaktia Pro Team

Läs mer om våra team Jaktia ProTeam Fiske och Jaktia ProTeam Viltmat.

Text och foto: Mikael Grennard