Reportage

Försmak på vårfisket med Viktor – Jaktia Pro Team

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om hur vårfisket i norr har börjat på aborre och röding.

Våren börjar närma sig och det spritter i kroppen på både mig och fiskarna. Vi har inte fått se solen på länge och för varje dag som går så ökar aktiviteterna under isen. Dagarna blir längre och mer fisketid i dagsljus blir möjligt. Jag tänkte berätta lite om mina fisketurer i mars.

Abborrfisket
Som ni kanske förstått så gillar jag fiske efter abborre mer och mer. Jag har varit iväg på några pass som gått ganska bra men tyvärr har jag inte lyckats få några jätteabborrar. Snittet har har legat på 7-8hg hittills vilket ju förvisso är riktigt fina fiskar. Abborren har varit väldigt blyg nu i mars månad här uppe i norr. När jag har kikpimplat har man fått söka länge och väl och borrat en massa hål innan jag hittat stimmen. När man väl hittat dom så har man kunnat se hur fiskarna studerat betet noga och varit väldigt försiktiga innan hugg. Gissningsvis beror detta på det växlande vädret vi har haft här uppe.

Aborrarna har nu börjat fyllas med rom och blir bara fetare och fetare. Tänk på att släppa tillbaka några av de riktigt stora damerna med mycket rom i. De är fyllda med en massa fina gener så att fiskebeståndet skall kunna leva vidare i dina favoritvatten. Självklart tar du hem några lagom stora fiskar till middagen om du vill det.

De beten som gått riktigt bra i mars månad har varit balansare och mormyskor i starka färger som tex fire tiger, ambulansen eller pappegoj. En specialare som jag börjat använda mig mer och mer av är lite olika typer av jiggar under en vertikal pirk eller rödingblänke. Var inte rädda för att mixtra och prova nya grejer. Det kan vara förändringen som lockar hugget.

Rödingfisket
Det har blivit väldigt få rödingpass i mars månad. Jag var dock med om ett  riktigt intressant  fiskepass nu bara för några dagar sedan. Jag och min far var ute och arkade på en känd rödingsjö här uppe i Kirunatrakten. Jag började med att slå upp arken medan min far försökte lura någon fisk till hugg. Under tiden som jag packade upp alla prylar i arken så lyckades inte min far, till sin stora besvikelse, få ett endaste napp. Inne i arken kunde jag inte låta bli att rigga ett spö med en stor röd blink och massa maggot på. Under tiden jag stekte på dagens älgstek så tog jag tag i spöt då och då och kände efter och gjorde några lockryck. Det tog inte många sekunder förrän en mindre röding nappade och tog mitt bete. Jag ropade till far min om han fått något. Det välkända tonläget från en fiskekamrat ”nä det har jag inte” hördes direkt. ”Skulle inte du laga mat?”, var kommentaren jag fick.  Leendes drog jag in huvudet igenom arkfönstret och fortsatte med matlagningen. Mitt i allt kom överraskningen, likt ett barn som tjuvkikar i godisskålen tittade jag ner i pimpelhålet i hopp om att något skulle finnas kvar. Mycket riktigt, jag såg fler vita polishandskar (rödingfenor) simma runt där nere i det rödblinkande mörkret. Det som jag trodde skulle bli en riktigt huggperiod slutade med att vi gav upp då vi inte fick ett endaste napp. Vi åt en god middag istället. Rödingarna var totalt ointresserade vad jag hade på kroken. Jag provade allt, men dom var helt fixerade vid den röda lampan och inget annat.

Under middagen kom vi fram till en logisk slutsats genom en tanke på sommaren. Alla har säkert sett hur en fluga eller mygga har fått syn på den blåa insektslampan och bara paralyserat flygit rakt in i den. Samma sak hände nog här, det är min gissning på denna fisklösa stund.

Efter lite varierande med och utan blink så lyckades vi få ett antal fina rödingar och även en lite större. Skam den som ger sig! Tänk dock på att det ibland kan va bra att som vi, släppa allt, ta en matpaus å snacka lite taktik. Hur ska ni bäst lura fisken till hugg ? Oftast blir det så pass mycket bättre om ni stannar upp och tänker till!

Denna fiskestund hade blivit mycket kortare och vi hade säkerligen inte fiskat så länge som vi gjorde utan arken eller vår pimpelkamera. I arken behöver man egentligen inte ha någon kamera för att se när det är lite grundare. Denna gång var dock kameran ett bra hjälpmedel, vi kunde se att det faktiskt fanns fisk, problemet var bara att de inte nappade.  Därför la vi lite extra tid och energi tills vi äntligen lyckades få dom att hugga.

Mera rapporter om fisket kommer inom kort. Det väntar flera besök på ett par pimpeltävlingar för min del och harr och sikfisket blir ju bara bättre och bättre allteftersom dagarna går nu under våren.

Jag kommer även att lägga  ut lite undervattensfilmer från dessa turer där ni kan se hur skeptiska vissa fiskar faktiskt var, hur bra lysblinken fungerar på lake och mycket annat smått och gott.

Skitfiske på er / Viktor Jaktia PRO team