Jaktiabloggen

Att vaka på räv – Helena Tysk

Helena Tysk ingår i Jaktia Pro Team. I detta blogginlägg berättar hon om sin rävjaktsäsong, hur det är att vaka på räv och varför man egentligen jagar räv.

Jag har tidigare berättat om att det är rävarna som startade mitt intresse för jakt. Därför har de alltid fått en självklar plats i mitt liv.

Många som inte jagar frågar varför vi skjuter rävarna när vi ändå inte äter dem. Man jagar räv i syfte för viltvård. Om vi tar av bytesdjuren, måste vi även ta av predatorerna för att hålla vilten i balans. Jag har fått lärt mig att för varje rådjur jag skjuter, så ska jag hålla efter 3 rävar. Låter det som en bra ekvation?

Rävar var anledningen till att Helena började jaga

Rävar var anledningen till att Helena började jaga

Jag jagar ofta räv med hund men framförallt så vakar jag räv på åtel. Jag har en åtel bakom huset där det är enkelt att sätta sig och vaka. För mig fungerar det mesta att åtla med. Jag använder allt från slaktrens, hundmat (torrfoder), till hackad gädda.

image1-3

Nu är säsongen slut, den 31 mars har vi stopp på den vanliga rävjakten här i min del av Dalarna. Dock är årsunge lovligt året om. I år hänger det 5 rävar på väggen, så jag har skött min läxa. Det betyder att jag kan få chans på 2 rådjur i höst. Mitt bästa år fick jag 14 rävar. Det var ett år med grym viltvård. Det märks snabbt på vår rådjursstam när vi i inom byn jobbar hårt med predatorerna.

Helenas minne från 2012. Ett bra år!

Helenas minne från 2012. Ett bra år!

Att locka räv är något jag endast provat ett fåtal gånger, så det är något som jag har kvar till nästa jaktår. Jag har en del lockpipor hemma och har nyligen gått en lockkurs för Ulf Lindroth. Så hör ni något oljud från mig nu under icke säsong, så vet ni att det är jag som sitter hemma på kammaren och övar…

Ha en fin vår och tänk på viltvården.

Väl mött och hoppas vi ses i skogen.

Niclas Hallnors bästa beten för gädda under 2016

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. Vi kallar Nicklas för Gäddkungen från Norr. Det är inte för inte. I detta inlägg rankar han de bästa beten han använde för att fånga sina gäddor under det gångna året 2016.

 

2016 var ett riktigt riktigt bra gädd-år. Startade säsongen med en helg jag aldrig kommer att glömma. Eller vad sägs om 9 st gäddor över 8 kg, med en topp på 10,73 kg. 15 gäddor över 100 cm där de 5 längsta mätte in på totalt 575 cm. Att detta bara var starten på en helt oförglömlig fiskesommar kunde jag aldrig drömma om. Innan isarna åter la på sjöarna hade jag mäktat med att fång 70-90 gäddor över 100 cm. Antalet över 8kg tappade jag räkningen på någonstans i juli, då hade jag lyckats lura närmre 20 st i den viktklassen. Totalt blev det 4 gäddor över 10 kg, varav en på hela 16,13 kg och 134 cm lång.

 

Ja som sagt, ett oförglömligt år. Vissa beten levererade bättre än andra, här nedan kommer en lista på de beten som hjälpte mig att göra 2016 till mitt bästa gäddår någonsin.

På tredjeplats – Line thru trout

Ett lättfiskat bete med otroligt fin gång. Kanske det bete som vi använde oss mest av under våra guidningar. Går att fiska hem både långsamt och snabbt. Lägg till lite vevstopp och gäddan kan inte motstå betet.

 

På andraplats – Pigshad

Ett riktigt trevligt gummibete med bra gång i såväl långsamt som snabbt invevningstempo. I början av sommaren var det betet som levererade bäst. En långsamt invevad pig shad med långa vevstopp kunde gäddorna inte motstå. Var även det bete som lurade sommarens första 10+.

 

 

På förstaplats – Buster Jerk

En klassiker som inte går att vara utan. Ett bete som går att fiska hem på så många olika sätt. Det finns metoder för alla förutsättningar. Toppfiskar 2016 fångade på Buster Jerk – 10,2 kg, 11,7 kg, 16,13 kg.

Vi önskar Nicklas ett ännu bättre fiskeår inför 2017 och vi utmanar honom att slå sig själv…! To be continued… 

 

 

Utrustningen för den moderna isfiskaren

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om vad som händer på isfiskefronten och vilka prylar som gör ditt isfiske till en härlig upplevelse! Läs mer om hans bästa tips om utrustningen för den moderna isfiskaren.

Hej fiskare!

Denna gång har jag tänkt att kolla igenom vad som har hänt på isfiskefronten det senaste åren.

Isfisket har tagit stormsteg och vuxit enormt och fler och fler börjar inse att vinterfisket är roligt och att man inte behöver frysa.

De flesta som provat på isfisket och inte riktigt lyckas, brukar ha ett minne av att det är kallt och blåsigt. Favoritsjön är tom på fisk på vintern samt att svetten dryper efter att ha borrat massa hål. Men detta är ju egentligen inte sant! Isfisket kan vara riktigt roligt om man lyckas komma ut på rätt dag när fisken hugger, och det behöver inte alls vara jobbigt att borra hål.

Med dagens prylar finns det lösningar till nästan allt. Jag har svårt idag att förstå hur Farfar orkade borra och leta abborre, med sin då moderna borr; den klassiska spadmodellen.

Det som Mora Nova började med för något år sedan som ingen riktigt trodde på har slagit igenom stort. Att använda skruvdragare till att borra hål i isen, detta är för mig helt fantastiskt att grejerna faktiskt håller.

Idag har nästan alla tillverkare av isborr en adapter till skruvdragare och jag har använt min i 2 säsonger nu och är supernöjd. Det man behöver för ett lyckat resultat är en spiral och adapter till en isborr jag rekommenderar 130mm eller 150mm spiral. Har provat 110mm men det fungerade inge bra alls. Sen när det kommer till skruvdragaren så vill man ha så stort batteri som möjligt så att man inte behöver ladda eller byta hela tiden. Min skruvdragare har 2 stycken 18v 4ah batterier och en dragkraft på 65nm. Med denna maskin gör jag ca 10-15 hål per batteri när det är 30-40cm hård is. I sörja går det mycket mer batteri. Mitt tips är att inte gå lägre på varken batteri eller nm då jag känner att jag gärna haft lite mer extra kraft ibland på min skruvdragare. Har även i år hört från kunder som köpt nyare och lite dyrare skruvdragare på 130-140nm dom gör ungefär 15-20 hål med 200mm spiral detta är helt underbart för gäddfiskare och kikpimplare.

All utrustning man har med sig när man vill ha allt modernt!

Vindskydd 

Här uppe hos mig i norr har det även slagit igenom stort med så kallade pop-up tält. Ett tält som heltnenkelt förklarat fungerar som ett paraply. Man slår upp vägg för vägg och på 1 minut har man slagit upp ett vindskydd som heter duga. Dessa tält finns i flera storlekar och modeller, allt ifrån små enmans tält till stora isolerade tält som rymmer 2-3 tältsängar, så man kan övernatta.

Jag har själv provat dessa tält och de är perfekta när man ska ut på tur och har bristande plats eller inte vill dra med sig en stor tung ark. Fler och fler barnfamiljer upptäcker även att med dessa tält kan man vara ute mycket längre då det finns små praktiska värmare att sätta i tälten och barnen kan då värma sig. Tälten finns som sagt i olika prisklasser och modeller men dom enklaste kostar ungefär 1500-2000:-

Hur varmt och vindstilla man kan ha i ett tält…

Som jag även nämnt i tidigare inlägg så har även pimpelkameror blivit mycket billigare och utbudet har ökat. Senast denna vecka har det skrivits om en undervattensdrönare som filmar och tar kort, utvecklingen rusar framåt. Det finns även ekolod av olika slag som är väldigt enkla att koppla upp till sin smartphone. Dessa har även fördelen att dom fungerar klockrent även på sommaren, från båt eller från land.

Pimpelkamera

Pimpelspön – nytt eller gammalt?

Även denna kategori har tagit stora steg framåt, alla har vi någon gång provat eller sett det klassiska pimpelspöt med två träpinnar formad som ett v att linda upp linan på. Dessa spön används fortfarande idag och storsäljaren ABU 2:an härstammar från detta spö. Men det har kommit massor av nya varianter på pimpelspön och idag kan man faktiskt drilla en fisk på nästan samma sätt som på sommaren. Pimpelspön med rullar som har slirbroms är mer och mer vanligt, dessa ser ut som förminskade haspel och havsspön. Kombon med en lite multirulle och ett styvt spö är min favorit, med denna mix så känner man nappen lätt och om man får en stor fisk som gärna vill fajtas så har man en ordentlig rulle som klarar jobbet. Haspelrulle eller multirulle är en smaksak, vad man själv föredrar.

Moderna pimpelspön med rullar

ABU pimpel 2:an som härstammar från det gamla träpimpelspöt.

Det har även förra året kommit spön och rullar som har ett helt annat tänk. Man har valt att göra en platt klinga på spöt längst ut. På detta vis så får man en väldigt känslig topp som man lätt kan se om det nappar. När man sen gör mothugget så övergår den platta klingan till en vanlig och man har styrka och spänst för att drilla sin fisk. Dessa spön har även visat sig vara väldigt stryktåliga och tål lite tuffare tag än dom klassiska tunna plast pimpelspöna. Man har även valt att bygga rullar som ser ut som en avancerad flugrulle. Fördelarna med att ha rullen som på ett flugspö är att du får känslan mitt i handen. Man upptäcker nappen och känner fisken på ett helt annat sätt än att ha rullen längre fram på spöt som tex en liten multirulle.

Ett nytänkande pimpelspö med plattklinga

När det kommer till kikpimpling och ligga nära hålet och titta ner på fisken då föredrar jag det gamla klassiska pimpelspöt framför alla dessa moderna. Det är av en enkel anledning dom flesta moderna spöna är oftast lite längre än vanliga pimpelspön och man kommer då längre bort från hålet. Fördelarna är som sagt när man väl har fisken på så kan du möta upp och ge fisken en riktigt fajt med ett moderna spö. Medans med det klassiska så är det att ta linan mellan fingrarna och lirka försiktigt och släppa efter om fisken vill simma iväg eller inte.

Klassiska pimpelspön som fortfarande är dom mest sålda.

Disco eller styrdans?

Precis som det låter så har det nästan blivit som ett diskotek under isarna, batteridrivna pimpeldrag som blinkar, vibrerar eller låter används  mycket idag. Det finns ett jättestort utbud av klassiska och nya beten som det sitter en liten lampa som blinkar eller lyser på. Detta är gjort för att locka fisk till hugg, men fungerar det?

Ni som fiskar mycket vet att den ena dagen fungerar en färg och nästa dag fungerar ingenting alls, så är fiskets värld. Men vissa beten fungerar oftare än andra och så är fallet med dessa blinkar.

Det här med blinkande beten har funnits ett tag på marknaden och idag har det nästan blivit ett måste i betesasken. Om jag kollar på min butik, Jaktia Kiruna, så har vi alltid och fortfarande sålt massor av fiskelegenden Roffes pimpelbeten. Storskräcken känner nästan alla rödingpimplare till, detta är ett ganska stort blänke med starkt flourcerande plexi. Detta blänke har under många år varit storsäljare och utmärkts sig som den ljusstarkaste draget på betesväggen. Jag personligen tror att detta är av samma anledning som dom nya blinkblänkena fungerar så bra. Dom är väldigt ljusstarka och lockar fisk på långt håll. Roffe är snart 80 år gammal och hans beten slåss idag om första platsen på mest sålda pimpelbeten i vår butik mot dessa moderna. Så jag kan med säkerhet säga att dom nya moderna blinkarna fungerar och är här för att stanna. En av mina absoluta favoritbeten för röding är idag Roffes storskräcken och en liten röd blinkande blänke som jag hänger på det andra blänket som då även kommer göra ljud när dom slår mot varandra.

Den klassiska uthålliga och hårda pimpelfiskaren börjar kanske bli ett minne blott med alla dessa prylar?

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag hör till en av dom som älskar nya prylar och kan inte låta bli att testa dessa. Men jag har märkt att jag nu lägger upp mina fiskepass helt olika. I vissa fall så åker jag iväg med pimpelspöt i fickan och isborren fastspänd på skotern för att åka ut och ha en trevlig fiskestund. Nästa gång jag åker ut så ska allt med. Då kommer pimpelkameran, arken, värmaren, surfplattan, skruvdragaren, kappindikatorn och många andra saker med. Pimpelfisket har idag blivet som mete, det finns klassiskt mete och modernt mete och man väljer själv sin favorit.

Frågan är bara vart gränsen går för sportfiske och prylfiske? Hur mycket ska man ha med sig innan prylarna tar över fisket? Här får man välja helt själv hur man vill göra men utrustningen finns idag och den verkar inte ha några gränser alls, det kommer nya saker hela tiden. Men det jag kan säga efter att ha provat det mesta nyheterna är att fisket är riktigt kul och man har hela tiden nya saker att prova, det är bara fantasin som sätter gränserna och jag tröttnar aldrig på denna fantastiska värld.

Gott nytt år på er och jag önskar alla ett riktigt skit fiske till året 2017!

/ Viktor

Dags att investera i en vakuumpackare?

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Årets älgjakt har inspirerat mig att prova att förpacka med vakuumpackare. Här och nu tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter samt lite för- och nackdelar med detta förpackningssätt.

Lite kort om vakuumpackare

Hela idén bygger på att suga ut så mycket syre det går ur påsen och sedan försluta den tätt. Utan syre förlängs hållbarheten på det du packar. Hittade en tabell på internet som förklarar hur stor skillnaden är. Självklart är detta ingen exakt tabell för nog har jag ätit köttfärs som legat längre än 4 månader i frysen och jag mår fortfarande bra. Men den ger en inblick.

 

Råvara                     Hållbarhet vakuumförpackat                           Hållbarhet vanlig påse

Kött                            2-3 år i frys                                                              6 mån i frys

Köttfärs                     1 år i frys                                                                  4 mån i frys

Fisk                             2 år i frys                                                                 6 mån i frys

Grönsaker

som sparris,

broccoli, majs,

ärtor                          2-3 år i frys                                                               8 mån i frys

Bröd                         1-3 år i frys                                                                6-12 mån i frys

Mjöl/socker             1-2 år rumstemp                                                      6 mån rumstemp

Kaffepulver             2 år i frys eller 5-6 mån rumstemp                       6 mån i frys eller 1 mån rumstemp

img_9236_1024px

Fungerar vakuummaskinerna bra?

Jag har provat 2 modeller i höst: Lava 200 och Lava 200 Premium

Det som skiljer dessa två modeller åt är att premium-modellen nästan är helautomatisk. Den har också dubbla förslutningssvetsar istället för bara en. I premium-modellen sitter dessutom två starka magneter som håller ihop luckan efter att du tryckt ner den. Denna packare var helt klart min favorit. Även min systerson kunde vara med och packa köttet, så enkelt var det.

När du packar kött och fisk ska du tänka på att det kan komma mycket vätska när maskinen börjar suga. Detta är något du inte vill få in i maskinen eftersom då kan pumparna skadas. Lava har gjort en bra lösning på detta med en liten behållare som samlar upp vätskan. De har även ett tillbehör som går att klippa till och lägga i påsen som suger åt sig vätskan, vilket också är perfekt om du t ex ska marinera något.

Tänk också på att en vakuum packare inte enbart är till för att förpacka mat som ska frysas ner. Det finns många andra fördelar med att suga ut luften ur en stark påse som sedan håller tätt.

 

Marinera kött går mycket fortare

Vakuumtrycket som bildas öppnar upp porerna i köttet/fisken och marinaden får lättare att komma in och man behöver inte alls ha det liggande lika länge för att ta smak.

 

Packa ryggsäcken effektivare

När vi är ute på jakt eller fiske brukar vi ha med oss mycket mat, allt ifrån goda grytor till enkel varmkorv. Hur många gånger har vi inte öppnat ryggsäcken och insett att locket på burken har öppnats och man har mat lite överallt? Vakuumpackar du maten behöver du aldrig oroa dig för utspillt kladd.

 

Mindre plats i frysen

En annan stor fördel som jag upptäckte med att vakuumpacka var att allt tar mindre plats i frysen. När du tar fram ett paket för upptining behöver du heller inte oroa dig för att påsen ska läcka ut i kylskåpet. Vet inte hur många gånger jag har fått börja med att torka ren kylen innan jag kunnat börja laga maten.

 

Vakuumpacka kläder?

Senast jag skulle iväg på en resa hade jag även tanken på att vakuumpacka mina kläder som skulle ner i resväskan. Det är lätt att bli lite vakuumpackar-galen när man väl har börjat. I detta fall så var det tur att jag insåg att jag har ju ingen vakuumpackare inför hemresan och hur fasen skulle jag då få plats med allt? Så det blev en vanlig packning.

 

Nackdelarna är få

Nackdelarna är inte många, framför allt inte med de nya helautomatiska maskinmodellerna. De gör allt så mycket enklare. Du trycker igen locket några sekunder och kan sedan släppa och gå vidare med förberedelsen av nästa påse medan maskinen jobbar färdigt på egen hand. Nackdelen med de enklare maskinerna är att de kräver att du själv håller locket nertryckt under hela processen.

Tänk också på är att maskinen tar plats i köksskåpen där hemma, jämfört med plastpåsar. Mitt tips är ändå att inte ställa undan den på något svårt ställe för då använder du den inte. Min vakuumpackare står på bänken för det mesta, framför allt under jaktsäsongen.

Påsarna är lite dyrare än vanliga plastpåsar. Vill du spara några kronor så går de att skölja ur och använda igen.

img_9457_1024px

Vakuumpackaren är välkommen hem

Mitt slutgiltiga betyg är helt klart att vakuumpackaren är en välkommen maskin i mitt hem. Särskilt nu i jakttider och när pimpelsäsongen också har startat.  Jag kommer hela tiden på nya saker som blir bättre eller enklare om jag vakuumpackar dem. Lavas helautomatiska maskin v200 premium är den maskin som jag rekommenderar. Den är lite dyrare men kan packa över 1000 påsar i ett svep. Dessutom kan alla hantera den, den är hur enkel som helst att använda. Kanske dags för dig att köpa en till jaktlaget till nästa höst?

/ Väl mött Viktor

img_9246_web

Jaktias kunddag – En dag som kunde ”betala” sig!

Under Jaktias kunddag i höstas fanns ett unikt erbjudande. En heldagskurs med Aimpoints skjutinstruktör Erik Ås. Ett fantastiskt sätt att utveckla och förbättra sitt snabba instinktsskytte genom KONTROLL. För det är nog mycket det handlar om. Det vi ofta kallar instinktsskytte är när allt stämmer. Kanske vet vi inte varför. Det är just det Erik försöker lära oss. Att få det att stämma VARJE gång.

Varje sikte som såldes under Jaktias kunddag var en lott till detta unika event som gick av stapeln i den fina Jaktia-butiken i Västervik under två dagar. Varje butik som sålde ett sikte kunde lotta ut en plats på denna prislösa kurs. Utbildningen som sådan får nog betraktas som just prislös då den inte går att köpa. Utbildningen är ett extrakt ur den tre dagar långa Aimpoint Shooting Academy.

Utbildningen leddes av Aimpoints färgstarke, men mycket pedagogiske, skjutlärare Erik Ås. Erik har tidigare arbetat länge inom försvarsmakten, men för några år sedan värvades han över till Aimpoint för att genomföra och utveckla skytteutbildningen. Här är en kort beskrivning över hur utbildningen gick till:

Erik Ås tar inledningen och börjar tala om det instinktiva skyttet och vikten av rätt kroppsposition för att skjuta ett välriktat skott. Med olika övningar visar han med tydlighet hur man ska stå för att ha ett bra utgångsläge.

Bara en sån enkel sak som att peka på något. Där använder vi reflexer vi kan överföra på skyttet.

Bara en sån enkel sak som att peka på något. Där använder vi reflexer vi kan överföra på skyttet.

Bara genom att peka på målet får eleven lära sig att reflektera över kopplingen mellan ögonens anpassning och koppling till pekfingret när man pekar på något. Erik menar att vi ska använda samma reflexmässiga koppling. Så under en lång stund får eleverna bara peka på olika saker och känna efter hur man kan koppla det till pekandet med en gevärspipa.

_d4d_7854_1024px

Sedan kopplar Erik in själva skjutställningen där mycket handlar om att först ha rätt position för att skjuta ett skott rakt fram. Här får eleven hitta sin ”optimala” skjutställning genom att analysera pipans rörelse vid andning.

_d4d_8022_1024px

Det är de små detaljerna som gör det. Erik rättar till fötterna på en elev för att få allt perfekt.

Erik lägger en del vikt vid den viktiga kindkontakten. Det är där den känslan av att vapnet sitter i ett skruvstäd eller kanske till och med blir en del av dig.

– Vad kostar en kolvkamshöjning idag, frågar Erik. Några få tusen och det är ett billigt sätt att snabbt förbättra ditt skytte avsevärt.

Simulatorskytte med rätt handledning kan utveckla skyttet stort.

Simulatorskytte med rätt handledning kan utveckla skyttet stort.

Seminariet fortsätter vid olika skjutsimulatorer där det talas om hur man med siktet går in i ett stillastående respektive rörligt mål, och hur man avlossar skottet.

Det moderna skyttet i sk skjutbiograf är också det av godo då det tillämpas rätt.

Det moderna skyttet i så kallad skjutbiograf är också det av godo då det tillämpas rätt.

Erik har samma tanke som den Jocke Smålänning predikar i sina skytteutbildningar. När det gäller stillastående mål, att man ska komma in underifrån, gå upp genom målet och trycka av när man passerar mittcirkeln. Tekniken som utvecklats för det rörliga skyttet är att man går ifatt bakifrån och lite underifrån.

– Jag vill kalla det ”kontrollerat driv” och inte sving, vilket är vanligt inom hagelskyttet, säger Erik. Inte ligga och ”hålla” under hakskägget på älgen, vilket är brukligt.

En slängande vapenrem kan lätt förstöra chanserna till att avfyra ett riktigt bra skott. Därför måste man hålla i remmen eller kanske ta bort den innan man ska skjuta.

En slängande vapenrem kan lätt förstöra chanserna till att avfyra ett riktigt bra skott. Därför måste man hålla i remmen eller kanske ta bort den innan man ska skjuta.

 

Pimpelsäsongen 2016-17 är äntligen här!

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Som ni säkert märkt har kylan kommit och snön fallit i hela Sverige – till och med Gotland har snö. Alla som fiskar då och då brukar få känslan av en klump i magen när kylan kommer, vilket betyder att fiskesäsongen tagit slut för denna gång. Man börjar tänka tillbaka till sommaren som varit och de dagar man faktiskt lyckades träffa den där kläckningen eller huggperioden på aggressiva abborrar som tuggar sönder gummijiggen likt en stövare som nyss fått ett nytt tuggben.

När dessa tankar har lagt sig inser man att det nu börjar en fantastisk säsong där man utan båt i stort sett kan ta sig till vart man vill på sina fiskeplatser. Favoritsjön blir ett kristallklart golv att promenera på. De första stegen på isen får en att känna sig likt Christoffer Columbus som utforskar en ny kontinent: man vet inte riktigt om det är säkert eller inte.

Stora fördelen med denna härliga tid och dess spännande isar att vandra på, är att det blir lätt att nå ut till den där djupgropen där fisken normalt sett brukar stå.

Men denna gång behöver man inget ankare för att slippa driva iväg med båten. Möjligtvis ett par isbroddar på skorna om det är blankis och hård blåst, så man inte glider bort.

En annan fördel med vintern är att man kan ta med sig en karta och anteckna djupkanter m.m. En möjlighet som man inte har på sommaren, om man inte har båt och ekolod.

Jag vill tipsa alla som inte har vågat prova att pimpla tidigt på säsongen. När isen precis har lagt sig kan man lyckas få riktigt heta huggperioder. Men det kan vara väldigt svårt att smyga sig på fisk i grunda vatten när det inte är någon snö på isen. Då kan man ibland få se när fisken simmar iväg, så det gäller att vara väldigt försiktig och lugn på isen för att ha en chans.

img_0107_960px

Om man tänker ge sig ut på de första isarna för första gången är det lite saker man bör tänka på:

 • Fördelen med isen i början på säsongen är att det oftast är riktigt fin kärnis – inte lika lömsk som vårisarna.
 • In- och utlopp samt kallkällor, eller andra liknande ställen där vattnet strömmar, fryser sist och är farliga platser.

Säkerhet är A och O på tunna isar!

Utrustning som jag tycker är ett krav på första isarna är följande:

 • Långt rep eller hansa räddningslina. Ifall olyckan är framme.
 • Isbroddar runt halsen. INTE i ryggsäcken eller skryllan.
 • Flytoverall eller flytväst –både säkert och varmt att ha på sig.
 • Åk helst inte ensam om det är nya isar du tänker besöka. Vem ska dra upp dig ur vaken om olyckan är framme?

Trots mina ovan nämnda tips och krav på utrusning ska jag vara helt ärlig, jag åker själv på tunna isar ibland. Det jag brukar göra då är att jag tar med mig ett långt rep, fäster det antingen på land eller så har jag med mig en isskruv att fästa på säker is. Då har man ett rep som ska följa efter vart man än går. Skulle du gå igenom isen så kan du själv dra sig upp ur vaken med hjälp av rep och isdubbar.  Med lite övning så går det ganska lätt att ta sig upp ur en vak med hjälp av isdubbar eller rep. Prova att lägga dig på mage på isen och försök ta dig framåt, utan att använda isdubbar, så förstår du hur viktiga dom är.

Många har haft möjligheten att prova på hur det är att ta sig upp ur en vak i kontrollerade former. Av egen erfarenhet kan jag säga att det nästan är omöjligt utan isdubbar. Detta har jag erfarit i skarpt läge – inte kul. Väldigt glad att jag hade en kompis med mig den gången.

Nu lämnar vi den allvarliga biten och pratar om fisket. Vad har jag egentligen med mig i fiskeprylar?

Först så vill man ha något bra att sitta på. Jag har valt att använda en ryggsäcksskrylla från Kinetic. Enkel att bära med sig samt att den rymmer mycket utrustning. Den har dessutom en hård plastbalja som är lätt att göra ren om man haft fisk med sig hem.

I skryllan ligger följande:

 • pimpelspön
 • en ask med mormyskor och balansare
 • maggot och mask
 • rep
 • påse till matfisken
 • första-hjälpen-kit
 • kniv
 • tändstickor (gärna stormstickor)
 • handduk
 • termos och något att äta

img_0087_1024px

Tänkte jag skulle prata abborrfiske då denna art finns i hela Sverige. Med risk att få kritik från min kamrat och svensk pimpelmästare Thomas Larsson som lärt mig pimpelfiska, ska jag komma med lite utrustningstips till den som vill prova på.

Abborrpimpling är ungefär som mete med ett stort, klassiskt, rödvitt bullflöte. Alla kan och det behöver inte kosta en massa pengar. Men det är väldigt lätt att fastna och halka in på vinterfiskets fantastiska värld.

Det man behöver är följande:

 • pimpelspö
 • maggot eller mask (inget måste, men det ökar chansen att få fisk)
 • blänke, pirk, balansare eller mormyska
 • isborr (om man inte vill springa och leta gamla hål)

Ett pimpelspö, färdigt med lina och bete, finns att köpa från 60 till 70 kr och uppåt. En burk maggot kostar ca 25 kr och håller flera turer.

Det behöver alltså inte kosta skjortan att komma ut och fiska på vintern. Min absoluta favorit på stor abborre är balanspirk, då det oftast blir rejäla hugg. Då gäller det att hålla hårt i grejerna.

 Mina 5 hetaste tips till den som ska prova på pimpelfiske:

 • Varma kläder. Det är aldrig kul att frysa och man tappar lätt tålamodet.
 • Fråga på din lokala jakt- och fiskebutik. De vet vilka isar som är säkra.
 • Kolla gamla pimpelhål efter fiskrens, fjäll eller andra spår på om dom fått fisk där.
 • Tålamod och uthållighet. Leta, leta, leta! När du väl hittar abborren kommer du få fisk.
 • Ta med en mindre handduk. Du fryser mindre med torra händer.

Vill man veta lite om hur pimpeltekniken går till kan man se en av mina tidigare filmer, där jag pratar om mormyskafisket på Jaktias youtubekanal.

Som allt annat så utvecklas även pimpelfisket i rasande fart och tekniken gör snart allt möjligt.

När man pimplar idag finns det undervattenskameror som spelar in eller visar live. Det går även att koppla upp sig via telefon om man vill. Detta är ett perfekt sätt att få ut ungdomar som kanske inte är så sugna på att lämna dator eller TV-spelet hemma. Säg bara att dom ska få prova ”reallife gaming”. Att sitta och titta på en liten TV-skärm mitt ute i ingenstans och se en stor fisk närma sig. För att sen följa varje liten rörelse du gör med pimpelspöt och se den hugga och ta ditt bete. Tro mig – det barnet kommer aldrig mer prata om hur bra grafikkort eller upplösning det nya actionspelet har. Det enda barnet kommer prata om är hur häftigt och vilken fajt dom där hugg-galna abborrarna gav. Det är action som heter duga! Om du nu prompt inte får ut dina barn på ett fiskeäventyr kan jag tipsa om att det finns riktigt roliga fiskespel till dator och mobiltelefon. Detta kan vara ett bra sätt att väcka ett fiskeintresse.

img_6089_1024px

Jag har även denna vinter fått möjlighet att prova ett vinterställ från Woodline, modell Wintergame. Min första känsla är att byxan kommer bli mitt nya favoritplagg i vinter. Det är fickor överallt! Byxan går högt upp på bröstet och värmer även utan jacka. Kan bli många pimpelfiskares och även jägares nya favoritvinterplagg. Provade detta ställ i helgen då det var -15 och jag frös inte överhuvudtaget.

Jackan går att öppna från båda håll. Perfekt när man ska sitta på en skrylla och kunna öppna den nerifrån.  Stora och bra sidofickor, som en stor maskburk eller maggotburk lätt får plats i. Även den klassiska stora ryggfickan finns. Där brukar jag ha en liten sittlapp samt en extra tröja ifall det blir kallt. Fördelen att ha en tröja där är att svanken håller sig extra varm och man undviker ryggont. Det finns även en huva som går att koppla av och på med tryckknappar. Den blir ett ordentligt vindskydd för nacken om man har den monterad.  Det finns också en djup och stor innerficka som både rymmer plånbok och telefon. Jackan har totalt nio fickor varav två innerfickor och sju ytterfickor.

Byxan: Jag har länge haft ett par hängselbyxor som varit fodrade och ordentliga, men med dålig passform. Då jag är lång och smal brukar jag ha svårt att hitta bra vinterkläder, men dessa wintergame-byxor satt perfekt. Jag fick faktiskt gå upp en storlek större än vad jag brukar ha. Jag är 1,83 lång och ganska smal, så storlek 50 passade klockrent, då jag vill ha lite extra plats för tjocka långkalsonger.

Denna modell är en bib-modell. Det betyder att den fortsätter hela vägen upp till bröstet och hålls uppe med hängslen samt stora holkar för livrem om man vill ha det.

Byxan har ett ganska grovt tyg precis som jackan och det känns som att den kommer tåla slitage från skoteråkning , krokar m.m.  Jag har valt att ha ett brett läderbälte så att man kan bära med sig kniv och fisketång lättillgängligt. Tyckte även att det såg lite snyggt ut med läderbälte till dessa byxor.

Det finns en lång dragkedja för att kunna öppna upp byxorna när man ska ta av och på dem. En detalj som många flytoveraller brukar ha på slutet av dragkedjan, är det där lilla snö- och vattenskyddet innanför dragkedjan. Till min manliga glädje, finns inte detta på dessa byxor. Underlättar väldigt när man druckit för mycket kaffe och måste ge sig på ett nytt konstverk i snön ;)

Byxan har två stora utanpåliggande benfickor som är lättåtkomliga när man sitter på en skoter eller pimpelskrylla. Totalt har byxan åtta fickor som rymmer massor, fickorna är väl tilltagna och samtliga har dragkedja.

För- och nackdelar med detta vinterställ:

+ Massor av stora fickor på både jacka och byxa. Stort plus är att byxans fickor har dragkedja.

+ Byxans rejäla bältesholkar

+ Löstagbar huva som faktiskt sitter kvar när man vill ha den där, ingen enkel kardborrelösning .

– Jackan har lite korta ärmar. Fördel vid pimpelfisket, men vid skoteråkning är det lite kallt.

– Väldigt smal i byxbenen längst ner. Passar inte att dra över stora stövlar om man inte vill ha dragkedjan uppdragen. Vanliga vinterkängor var inget problem.

Helena testar kängor

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

I år blev det dags för nya kängor!

Eftersom jag jobbar i butik börjar jag så sakta förstå vilket utbud det finns. Mitt val blev Härkilas Staika känga som sitter som ett smäck på foten. Jag ville ha en känga som inte är för låg, som är stabil och som jag kan gå länge i.

300103457_m01

Började med att ”gå in dem” under bockjakten, men till min förvåning så kändes de helt ok från början. Har förstått att kängan är uppbyggd med något inuti som anpassar sig till foten och bara gör att den passar just mig bättre och bättre för varje gång jag använder dem. Fortsatt hösten med dov- och älgjakt under oktober och ännu inget skavsår.

Det enda minus jag kan tänka mig är att det kanske inte är självklart från start hur de ska skötas då de har en mjukare yta, men eftersom de köps i butik så förväntar jag mig att vi som jobbar här berättar hur du sköter ditt nyköp!

ha%cc%88rkila_staika_gtx_je-med-swash_1024px

Helenas inledning på jaktsäsongen

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Helena berättar i detta inlägget om sina första månader av denna jaktsäsong. Hon har bl a hämtat sin drömbössa, Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS.

2016-10-21-photo-00000004

Nu äntligen är verkligen jaktsäsongen igång även här uppe i mellan Sverige. Jag har hunnit med lite av varje den här hösten med betoning på ”lite” av varje…

Började med bockjakt och björnjakt i augusti. Sedan blev det varken älg eller dovpremiär i september då det krockade med mitt arbete. Dock har oktober börjat bättre och jag har fått gå med både våra tyskterrriers och älghundar i skog och mark.

2016-10-21-photo-00000006

Oktober började med att jag fick möjlighet att åka med Per och hans jaktkamrater för att jaga dov, vildsvin och rådjur lite söder om våra hemmamarker. Dagarna till ära hade jag precis hämtat min drömbössa, en Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS. Fick skjuta in den samma dag vi åkte men helgen bjöd på tre olika sorters vilt med min nya vän så vi kommer riktigt bra överens från start. Rådjurskidet blev skjutet för Argo vår tyskterrier så det kändes extra bra. Dovkalven och grävlingen blev på smygjakt vilket kan vara nog så svårt ibland.

img_7086

Blev inte många dagars älgjakt men en nog så härlig dag i skogen. Gick med Wilde som blev illa sparkad av en älgko förrförra säsongen och blivit ordentligt lagad. Nu äntligen går han som tåget och han verkar hålla ihop som han ska. Extra tack och bock till alla veterinärer vi har där ute i landet som gör ett kanonjobb med våra fyrbenta familjemedlemmar.

Hur som så hittade vi älg som han ställde så matte fick motionera med en liten löptur genom skogen för att lagom hinna se älgtjuren, utan att få något bra läge, innan det gick loss och ut på passkytt som fick avsluta. Jaja, jag kommer i alla fall närmre och närmre mina älgar även om just älgjakt inte riktigt vill sig för mig. Hundarna sköter sig men älgarna är lite för blyga för att stanna och vill gärna röra på sig i de marker vi jagar på. Sitter jag på pass så händer absolut ingenting och jag får myror i hela kroppen.

img_7087

Nu jobbar jag på några dagar innan det är dags att ta med mig ett gäng tjejer upp till ett trevligt lag norrut för att jaga lite älg. Passa på att kom in i butiken och hälsa på mig. Gissar att det finns en del saker att komplettera utrusningen med nu när ni jagat en stund, det har gått en och annan hörsnäcka till radion under älgjaktsveckan vill jag lova.. ;)

Väl mött i skog & mark!
//Helena Tysk

2016-10-21-photo-00000007_v2

Totte Zetterdal: Björnpasset – check!

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. Den 21 augusti startar säsongen för björnjakt i Sverige. Totte Zetterdal har varit på Varpsund och skjutit Björnpasset och i detta inlägg berättar han om hur det går till, samt visar en filmsnutt på vilka jakter det finns att tillgå i skjutbion. 

image1

Bokade en timme i skyttebion på Varpsund för att skjuta björnpasset. Men jag han även med lite lek/träning så klart.
Björnjakten närmar sig med stormsteg och det är inte bara hundarna som behöver träning, även husse.

image2

Redo.

För er som inte vet hur Björnpasset utförs så går det till så här:

Sidofigur 80 meter.

4 skott under 40 sekunder. Samtliga inom träffområdet. Stöd skall användas, ej liggande.

Sidofigur 40 meter.

4 skott under 40 sekunder. Samtliga inom träffområdet. Stöd tillåtet, ej liggande.

Frontfigur 20 meter.

Inget träffkrav (mycket märkligt) 2 skott och andra skottet skall avlossas inom 4 sekunder från första skottet.

Förutom skjutbion har man på Varpsund även skjuttunnel, älgbana och några hagelbanor. Även ny Jaktiabutik med allt du kan tänka dig; jaktprylar, kläder och vapen.

image3

Hagelskytte

image4

Skjuttunnel

Första gången jag testar skjutbio, men definitivt inte sista. En mycket rolig och givande träning till skillnad från älgbanan, det ska vara kul att öva.

Björnpasset då, ja det gick bra, som det borde göra.

image5

Klippte ihop lite från skyttet, lite exempel på vad som finns att tillgå i filmväg:

Mvh Zetterdal

Sommarens bästa harr med Viktor Johansson

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om fisketuren som blev sommarens bästa harrkväll. Han fick ungefär 50-60 harrar med 10 harrar över kilot. Läs mer om hur det gick till och hans bästa tips för vad du borde ha med dig för att laga fisken du fiskat. 

En av sommarens roligaste händelser är när jag lyckas tajma in en lugn och varm kväll på mitt favorit-fiskeställe. När det är spegelblankt på de lugna ytorna och när jag kan se fisken stå och vänta i det klara vattnet. Detta händer någon gång varje sommar och är riktigt spännande.

Jag hade planerat att åka ut med en av mina goda fiskekamrater denna kväll då detta hände, men han fick förhinder och var tvungen att stanna hemma. Solen stekte och luften stod helt still, perfekt harr-väder. I dessa förhållanden så kläcks det massor av insekter. När det börjar falla lite i temperatur mot kvällen så är insekterna ganska många på ytan och i vattnet och det är då harren är som mest aktiv enligt min erfarenhet.

Denna eftermiddag startade med en lång och varm promenad i solen, och jag insåg snabbt att min lathet att inte vilja bära vadarna i ryggsäck och istället ha på dom när jag gick, var en dålig idé. Tips är att skaffa en bra ryggsäck som rymmer vadare, ditt flugfiskeset och fika för dagen, en 45 liters vandrings-ryggsäck är en lagom storlek.

Klockan var ungefär 5 på eftermiddagen när jag kommer fram till kvällens flugfiskesträcka. Det första jag nästan alltid gör när jag kommer fram till en fiskeplats med flugspöt är att sitta och titta i ca 10-15 min. Detta gör jag för att veta vad som kläcker just denna gång; vad gör fisken? Äter den under vattnet eller går den upp och vakar?

På detta sätt har jag ökat mina chanser ganska stort på att bara vänta några minuter och observera. Finns även en annan fördel som gör detta väldigt kul, när man lär sig att se skillnad på vak så kan man snabbt avgöra om det är en stor fisk eller liten fisk som vakar. Vissa gånger sitter jag bara och väntar tills jag ser en större fisk gå upp på samma ställe några gånger och så riktar jag in mig på den.

Denna kväll var det nästan inga vak alls, så jag bestämde mig att smyga fram till kanten på bäcken och försöka se om det stod någon fisk i en av djupgroparna. Jag vill bara säga till alla som inte har provat polaroid glasögon när man fiskar; GÖR DET. När jag kom fram till kanten så ser jag flera stora harrar stå i gropen och väntar på att strömmen ska komma med mat. Provade att ta av mig glasögonen då såg jag knappt vart gropen var. Åter igen det lönar sig att titta och smyga innan man börjar fiska.

IMG_8459

Eftersom dessa fiskar inte vakade något alls och inte ville stiga upp ur sin grop valde jag att sätta på en stor guldskalle-nymf. Eftersom strömmen tar flugan ganska snabbt så placerade jag flugan 2-3 meter ovanför djupgropen. Med det klara vattnet här uppe i Norrland och med hjälp av sol och glasögon gjorde det att jag kunde se flugan hela resan mot platsen där fiskarna stod. När flugan kom ca halvmetern från första fisken steg den upp direkt och tog flugan. När harren spänner upp seglet och förstår att den är krokad då böjer sig spöt rejält och jag förstår att detta är en finare harr. Efter en stunds fight så kan jag landa harren och se att den är ca 48cm lång enligt mina tejpade mått på spöklingan. Bra att tejpa fast färdiga mått på spöt då går det snabbt och enkelt att mäta fisken om man ska släppa tillbaka den.

IMG_8441

Det får bli några snabba bilder med kameran så jag kan skicka till kompisen som stannat hemma, harren simmar lugnt tillbaka och jag laddar upp för nästa fisk. Till min stora förvåning så har inte harrarna flyttat på sig i gropen efter allt plaskande från mig och fisken. Efter ca 3 timmar har jag landat ca 20 harrar och nästan alla är över 45cm, en sån harr här uppe väger ungefär 8-9hg.

Ett tips är att alltid ha en påse i ryggsäcken med lite matprylar,
I min ryggsäck hittar ni följande.

– Gasolkök ink kastruller och stekpanna
– kaffepanna
– kaffe
– tändstickor
– oblandad saft (Tänk på vart du tar vatten när du ska blanda, renast vatten är oftast det som rör på sig )
– vattenflaska
– kryddor (salt och pepparmix)
– matskål
– bestick
– disksvamp
– diskhanduk
– tvål
– första hjälpen kit
– folie (så man lätt kan laga fisk över öppen eld)
– en burk med korv ifall man blir ute längre än vad man tror, så finns det alltid lite mat.

 

IMG_8448

Jag bestämde mig för att äta en av fiskarna, tog ur fisken och kryddade med salt och peppar. Sedan lindade jag in den i ett foliepaket och la på elden. Enklare sätt finns inte att laga mat i skogen. När man tar ur en fisk, passa på att kolla magens innehåll. Där ser man ju vilka insekter fisken har ätit. Gräv sedan ner fiskrenset för att förhindra smittospridning. Medans jag satt och tittade på brasan och väntade på mat så passade jag på att byta till en torrfluga (Elk hair Caddis). Jag visste att det fanns en djupgrop längre ner så la ut min fluga så strömmen skulle ta den dit, när flugan började stripa i ytan och jag skulle ta upp för ett nytt kast ser jag en plog komma bakom flugan och jag stannar upp. Likt ett gäddhugg på ytbete plaskar det till och jag gör ett mothugg. Fisken sitter och jag är helt säker på att det är en mindre gädda som tagit min fluga, fisken gör ett högt hopp i luften och jag ser en makalös ryggfena speglas i solen. Efter en stunds fightande fram och tillbaka känner jag lukten av fisk, har glömt bort att det ligger ju en fisk på brasan, med lite krångel bland stenar och buskar har jag lyckats vänt på fisken och även lyckats håva den harr som jag haft på spöt. Måttar harren och inser att den passerar 50cm, efter att ha tagit några vackra bilder på ryggfenan och fisken får den simma tillbaka.

IMG_8463

En stripande fluga kan locka till hugg då fisken lättare upptäcker flugan men jag har även en teori om att fisken tror att flugan börjat röra på vingarna och ska snart flyga iväg och då lockas den till hugg.

Denna fisketur skulle visa sig att bli sommarens bästa harrkväll. Efter maten fortsatte jag att fiska och fisken blev bara mer och mer aktiv, dom började även ta mer och mer på torrfluga. Efter att ha fått ungefär 50-60 harrar tar jag upp telefonen och kollar vad klockan är. Döm av min förvåning, klockan är 2 på natten och fisken forsätter att vaka, den stora fördelen med Midnattsolen. När jag kommer till jobbet några timmar senare möts jag av en kollega som frågar om jag fiskat hela natten, då jag har röda ögon och en frisyr som får stig Helmers tofs att se liten ut. Svaret blir enkelt jag kom hem vid fyra tiden och fisken vakar förmodligen än.

IMG_8471

Summering av denna sagolika kväll blev att jag fick massvis med harr och totalt 10 harrar över kilot. Nästan alla harrar såg jag innan dom högg pga det klara vattnet och polaroid glasögonen. Fick även nytta av min extra mat i ryggsäcken. Nattfiske på harr är grymt kul och spännande och man vet aldrig hur det slutar, tur att man har kollegor som förstår en när man är trött på jobbet.

I södra delarna av Sverige kan detta kvällsfiske sträcka sig in ända i september om man har tur  annars så är den bästa tiden enligt mig mitten juli till slutet av augusti. Det är då de flesta insekterna har fått liv här uppe samt att det börjar bli lite svalare och lugnare på kvällarna.

Väl mött för denna gång!

Fiskehälsningar //Viktor