Jaktiabloggen

Jaktias kunddag – En dag som kunde ”betala” sig!

Under Jaktias kunddag i höstas fanns ett unikt erbjudande. En heldagskurs med Aimpoints skjutinstruktör Erik Ås. Ett fantastiskt sätt att utveckla och förbättra sitt snabba instinktsskytte genom KONTROLL. För det är nog mycket det handlar om. Det vi ofta kallar instinktsskytte är när allt stämmer. Kanske vet vi inte varför. Det är just det Erik försöker lära oss. Att få det att stämma VARJE gång.

Varje sikte som såldes under Jaktias kunddag var en lott till detta unika event som gick av stapeln i den fina Jaktia-butiken i Västervik under två dagar. Varje butik som sålde ett sikte kunde lotta ut en plats på denna prislösa kurs. Utbildningen som sådan får nog betraktas som just prislös då den inte går att köpa. Utbildningen är ett extrakt ur den tre dagar långa Aimpoint Shooting Academy.

Utbildningen leddes av Aimpoints färgstarke, men mycket pedagogiske, skjutlärare Erik Ås. Erik har tidigare arbetat länge inom försvarsmakten, men för några år sedan värvades han över till Aimpoint för att genomföra och utveckla skytteutbildningen. Här är en kort beskrivning över hur utbildningen gick till:

Erik Ås tar inledningen och börjar tala om det instinktiva skyttet och vikten av rätt kroppsposition för att skjuta ett välriktat skott. Med olika övningar visar han med tydlighet hur man ska stå för att ha ett bra utgångsläge.

Bara en sån enkel sak som att peka på något. Där använder vi reflexer vi kan överföra på skyttet.

Bara en sån enkel sak som att peka på något. Där använder vi reflexer vi kan överföra på skyttet.

Bara genom att peka på målet får eleven lära sig att reflektera över kopplingen mellan ögonens anpassning och koppling till pekfingret när man pekar på något. Erik menar att vi ska använda samma reflexmässiga koppling. Så under en lång stund får eleverna bara peka på olika saker och känna efter hur man kan koppla det till pekandet med en gevärspipa.

_d4d_7854_1024px

Sedan kopplar Erik in själva skjutställningen där mycket handlar om att först ha rätt position för att skjuta ett skott rakt fram. Här får eleven hitta sin ”optimala” skjutställning genom att analysera pipans rörelse vid andning.

_d4d_8022_1024px

Det är de små detaljerna som gör det. Erik rättar till fötterna på en elev för att få allt perfekt.

Erik lägger en del vikt vid den viktiga kindkontakten. Det är där den känslan av att vapnet sitter i ett skruvstäd eller kanske till och med blir en del av dig.

– Vad kostar en kolvkamshöjning idag, frågar Erik. Några få tusen och det är ett billigt sätt att snabbt förbättra ditt skytte avsevärt.

Simulatorskytte med rätt handledning kan utveckla skyttet stort.

Simulatorskytte med rätt handledning kan utveckla skyttet stort.

Seminariet fortsätter vid olika skjutsimulatorer där det talas om hur man med siktet går in i ett stillastående respektive rörligt mål, och hur man avlossar skottet.

Det moderna skyttet i sk skjutbiograf är också det av godo då det tillämpas rätt.

Det moderna skyttet i så kallad skjutbiograf är också det av godo då det tillämpas rätt.

Erik har samma tanke som den Jocke Smålänning predikar i sina skytteutbildningar. När det gäller stillastående mål, att man ska komma in underifrån, gå upp genom målet och trycka av när man passerar mittcirkeln. Tekniken som utvecklats för det rörliga skyttet är att man går ifatt bakifrån och lite underifrån.

– Jag vill kalla det ”kontrollerat driv” och inte sving, vilket är vanligt inom hagelskyttet, säger Erik. Inte ligga och ”hålla” under hakskägget på älgen, vilket är brukligt.

En slängande vapenrem kan lätt förstöra chanserna till att avfyra ett riktigt bra skott. Därför måste man hålla i remmen eller kanske ta bort den innan man ska skjuta.

En slängande vapenrem kan lätt förstöra chanserna till att avfyra ett riktigt bra skott. Därför måste man hålla i remmen eller kanske ta bort den innan man ska skjuta.