Jaktiabloggen

Äntligen sjösättning, som jag väntat…

Viktor Sundkvist, ingår i Jaktia ProTeam och hängiven sportfiskare från Arjeplog, skickar en hälsning:

Viktor Sundqvist, sportfiskare

Viktor Sundqvist, sportfiskare med gäddfiske som specialitet

Söndag och 7 juni borde ses som närmast badvärme. Inte där jag sjösatte. 3,8 grader hade jag som kallast i vattnet.
Men nu är det inte ute på sjön jag tänker fiska, utan närmare land. I vikar och längs grund.

Såg fram emot att prova lite nya drag och nya färger på bland annat Buster Jerk. Fastnade verkligen för en med blå rygg och orange buk. Nu har det i min mening inte särskilt stor betydelse med färgen på detta bete. Gången är absolut viktigast. Med gången har man även presentationen och givetvis var du kastar och hur samt var fisken står.
Ett annat bete som jag köpte sent i höstas och ej provat här uppe ännu, det är Savage Gears ”3d line Thru”. Ett bete som visade sig vara hetare än andra.

Betet för dagen.

Betet för dagen.

Efter lunch kom jag igång med fisket och märkte ganska fort att storleken på fisken var mindre än vanligt. Fiskade av några vikar och hade fisk på mellan 1-5 meters djup. Körde med en Pig Shad på ett 5 meters djuphål då det sög tag. Känslan varade tyvärr inte mer än så. Missad krokning eller så var fisken aldrig riktigt på taget.

Hade 8,6°C ändå in mot land. Kändes absolut i kallaste laget. Fick några ströslir här och var. De två största var över 4 kg, men de var knappast i femkilos-storleken.

Det blåste på rätt bra, med vind från ett snöklätt fjäll så valde jag att gå i land och äta. Samla mig en stund och fundera på var de stora fiskarna var. En liten eld och snabbt hade man kokat de 3,5 dl man behövde för att äta. Har börjat ta med mig vad man vanligen tar som turmat upp till fjälls, nämligen frystorkad mat. Det är vanligtvis bra kvalité på de dyrare märkena och är man ute smakar vanligtvis det mesta -ännu- bättre. Ta till exempel som denna middag, en risotto som innehöll kyckling och räkor. Äter vanligtvis ej räkor, men i denna kände jag inte ens smaken av räka.

Under fisket hade jag fått fisk på de flesta ställena. Men var förundrad över att jag ej fick någon gädda grundare än 1 meter. Tankarna går till att leken är dagar bort så att det blir förleksfiske. Med ännu hårdare vind efter middagen så beslöt jag mig för att ställa mig med motor igång och med backväxel i. På detta sätt ställde jag mig med fören mot land och kunde kasta av en väldigt lång ås som var tvärdjup från landkanten. Redan efter en halvtimme fick jag ett hugg. Det var då jag närmade mig slutet av åsen.

Kände direkt att äntligen hade jag en lite större på. Hugget kom efter att ha vevat tvärt i hög hastighet och sedan vevstopp. Gick rätt fort att få in gäddan och när jag ser den så blir jag glad att det då är en metersgädda. Ser att den är fet så jag anar att den väger 8 kg.

Den går ner under båten och för en stund står den helt pall. Vill ej flytta sig. Blir orolig att den skall gå mellan någon sten och att linan ska gå av. Men fisken ger med sig och kommer upp. Tar fram håven och fångar gäddan medans den fortfarande har krut kvar.

När jag ser fisken i håven så tänker jag rom. Leken har ej börjat.

Tar fram våg och vågsäck. Blöter säcken och väger den, 0,86 kg. Lägger gäddan i säcken och väger, blir förvånad. Än en gång undervärderar jag mina fiskar. Vågen stannar på 11,96 kg. Provar igen, nej det stämmer. 11,96 kg. Vilket hade gett 11,10 kg om jag inte testvägt vågsäcken en gång till. Nu visade den 0,95 kg. Men vad gör det, alltid roligt att börja ”sommaren” med en 11+.

Gäddan mäter 115cm och efter mätningen simmar den vidare för att förbereda sig för leken.

viktor_11,01 i fören

Betet, det kändes rätt självklart denna dag, Savage Gears Line Thru.

 

Text och bild: Viktor Sundkvist