Jaktiabloggen

Bäverjakt med Totte Zetterdal

Följ med Totte Zetterdal på bäverjakt en dag i april. – Christoffer Totte Zetterdal ingår i Jaktia Pro Team.

Totte_april1

Våren är här och den jakt jag förknippar med den är jakt på bäver. Det börjar bli varmt och dagarna blir längre för var dag som går, perfekt för lite pyrsch.

totte_april2

Några större bävrar observerades, någon med skottchans och någon på grannmarkerna. Jag ville helst av allt få tag på en ungbäver. Har man inga större problem med dämningar mm så tycker jag att man kan förvalta bäverstammen likaväl som rådjur eller hjort.

totte_april3

Efter några kvällar så bytte jag ställe, ett riktigt tillhåll. När jag hittade denna plats förstod jag varför det hade varit halvlugnt där jag hade spanat. Samma dag jag tänkt sitta här framåt kvällen, hade det blåst ner tre träd rätt över ån en bit längre ner. Där kommer dom garanterat att vara… Jag bestämde mig ändå att sitta här en stund först, såg tre stycken, två stora och en mindre. Dock var det alldeles för mörkt för att skjuta när dom visade sig så jag gav mig hem och planerade en sväng till dom omkullblåsta träden dagen efter.

totte_april4

Dagen efter åkte jag som planerat till träden som låg över ån, och mycket riktigt kommer där två stycken. En ungbäver sätter sig uppe på en av trädstammarna. Det är rätt så strömt i ån så jag tvekar bra länge innan jag skjuter då den kan vara förlorad om den åker med strömmen. Men jag chansar lite och hoppas på att den trillar emellan trädstammarna och blir kvar där. Pang! Ser att den sakta glider ner i vattnet… Skit också! Klättrar först ut på träden för att kolla om den blev kvar där, men ingen bäver där. Så bara tillbaka till land och knalla nedströms. Efter ca 80-100 m ligger det nåt misstänkt och flyter i kanten på andra sidan. Knallar runt och mycket riktigt låg den där och flöt.

totte_april5

Nu sätter nog jag punkt för jaktsäsongen 2014/15 och drar igång 2015/16. Först ut blir det skyddsjakt på vårsådden. Det vore skoj att testa på jakt på vårbock, så kanske kan det bli någon dag där.

Sen drar även träning av hundarna igång med allt från spår, kondition och kanske någon dag i vildsvinshägn för Ösa. Eftersöken rullar så klar på som vanligt året om, dygnet runt.

/Christoffer Totte Zetterdal