Jaktiabloggen

Dags att investera i en vakuumpackare?

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Årets älgjakt har inspirerat mig att prova att förpacka med vakuumpackare. Här och nu tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter samt lite för- och nackdelar med detta förpackningssätt.

Lite kort om vakuumpackare

Hela idén bygger på att suga ut så mycket syre det går ur påsen och sedan försluta den tätt. Utan syre förlängs hållbarheten på det du packar. Hittade en tabell på internet som förklarar hur stor skillnaden är. Självklart är detta ingen exakt tabell för nog har jag ätit köttfärs som legat längre än 4 månader i frysen och jag mår fortfarande bra. Men den ger en inblick.

 

Råvara                     Hållbarhet vakuumförpackat                           Hållbarhet vanlig påse

Kött                            2-3 år i frys                                                              6 mån i frys

Köttfärs                     1 år i frys                                                                  4 mån i frys

Fisk                             2 år i frys                                                                 6 mån i frys

Grönsaker

som sparris,

broccoli, majs,

ärtor                          2-3 år i frys                                                               8 mån i frys

Bröd                         1-3 år i frys                                                                6-12 mån i frys

Mjöl/socker             1-2 år rumstemp                                                      6 mån rumstemp

Kaffepulver             2 år i frys eller 5-6 mån rumstemp                       6 mån i frys eller 1 mån rumstemp

img_9236_1024px

Fungerar vakuummaskinerna bra?

Jag har provat 2 modeller i höst: Lava 200 och Lava 200 Premium

Det som skiljer dessa två modeller åt är att premium-modellen nästan är helautomatisk. Den har också dubbla förslutningssvetsar istället för bara en. I premium-modellen sitter dessutom två starka magneter som håller ihop luckan efter att du tryckt ner den. Denna packare var helt klart min favorit. Även min systerson kunde vara med och packa köttet, så enkelt var det.

När du packar kött och fisk ska du tänka på att det kan komma mycket vätska när maskinen börjar suga. Detta är något du inte vill få in i maskinen eftersom då kan pumparna skadas. Lava har gjort en bra lösning på detta med en liten behållare som samlar upp vätskan. De har även ett tillbehör som går att klippa till och lägga i påsen som suger åt sig vätskan, vilket också är perfekt om du t ex ska marinera något.

Tänk också på att en vakuum packare inte enbart är till för att förpacka mat som ska frysas ner. Det finns många andra fördelar med att suga ut luften ur en stark påse som sedan håller tätt.

 

Marinera kött går mycket fortare

Vakuumtrycket som bildas öppnar upp porerna i köttet/fisken och marinaden får lättare att komma in och man behöver inte alls ha det liggande lika länge för att ta smak.

 

Packa ryggsäcken effektivare

När vi är ute på jakt eller fiske brukar vi ha med oss mycket mat, allt ifrån goda grytor till enkel varmkorv. Hur många gånger har vi inte öppnat ryggsäcken och insett att locket på burken har öppnats och man har mat lite överallt? Vakuumpackar du maten behöver du aldrig oroa dig för utspillt kladd.

 

Mindre plats i frysen

En annan stor fördel som jag upptäckte med att vakuumpacka var att allt tar mindre plats i frysen. När du tar fram ett paket för upptining behöver du heller inte oroa dig för att påsen ska läcka ut i kylskåpet. Vet inte hur många gånger jag har fått börja med att torka ren kylen innan jag kunnat börja laga maten.

 

Vakuumpacka kläder?

Senast jag skulle iväg på en resa hade jag även tanken på att vakuumpacka mina kläder som skulle ner i resväskan. Det är lätt att bli lite vakuumpackar-galen när man väl har börjat. I detta fall så var det tur att jag insåg att jag har ju ingen vakuumpackare inför hemresan och hur fasen skulle jag då få plats med allt? Så det blev en vanlig packning.

 

Nackdelarna är få

Nackdelarna är inte många, framför allt inte med de nya helautomatiska maskinmodellerna. De gör allt så mycket enklare. Du trycker igen locket några sekunder och kan sedan släppa och gå vidare med förberedelsen av nästa påse medan maskinen jobbar färdigt på egen hand. Nackdelen med de enklare maskinerna är att de kräver att du själv håller locket nertryckt under hela processen.

Tänk också på är att maskinen tar plats i köksskåpen där hemma, jämfört med plastpåsar. Mitt tips är ändå att inte ställa undan den på något svårt ställe för då använder du den inte. Min vakuumpackare står på bänken för det mesta, framför allt under jaktsäsongen.

Påsarna är lite dyrare än vanliga plastpåsar. Vill du spara några kronor så går de att skölja ur och använda igen.

img_9457_1024px

Vakuumpackaren är välkommen hem

Mitt slutgiltiga betyg är helt klart att vakuumpackaren är en välkommen maskin i mitt hem. Särskilt nu i jakttider och när pimpelsäsongen också har startat.  Jag kommer hela tiden på nya saker som blir bättre eller enklare om jag vakuumpackar dem. Lavas helautomatiska maskin v200 premium är den maskin som jag rekommenderar. Den är lite dyrare men kan packa över 1000 påsar i ett svep. Dessutom kan alla hantera den, den är hur enkel som helst att använda. Kanske dags för dig att köpa en till jaktlaget till nästa höst?

/ Väl mött Viktor

img_9246_web