Jaktiabloggen

Hägnträning med Ösa

Christoffer ”Totte” Zetterdal – ingår i Jaktia Pro Team – tar idag med oss på hägnträning med sin unghund Ösa.

totte_hägn1

Träna hundar under sommaren innebär inte bara cykling, simning eller spårträning. Träning i hägn är något som blir allt mer populärt, och särskilt då i vildsvinshägn.

Så, häromdagen tog jag med unghunden Ösa till ett hägn för att dels träna och låta henne få mer erfarenhet dels för att ge mig själv en bra möjlighet att i lugn och ro se hennes sätt att jobba. För dagen fanns det även möjlighet till ett avslut, om det nu skulle vara så att hon gjorde ett bra jobb.

Gick igenom på morgonen med hägnansvarige om vad som gällde, vad det var för vildsvin, tid mm. Vi fick ett 12 ha stort hägn med en galt på ca 1,5 år att vara i och vi satte en tid på 1 h 45 min  med start från upptag.

Det var ett hägn med mycket varierande terräng, ett större stenparti, dammar, en större äng och slyhugge.

Vi knallar upp på stenpartiet och där släpps Ösa. Hon gör ett sök på 5-10 minuter och ca 300 meter bort blir det upptag. Det står i upptaget och jag avancerar framåt. Det står ute på ängen med mycket högt gräs, nässlor, hundkex. Jag kan varken se hunden eller grisen. Går in på 10-15 meter och då blir det fart. Ösa hänger på, efter ca 150 meter blir det stopp igen. Där får hon stå ca 30 minuter innan jag stöter loss, iväg och stopp efter ca 150 meter. Gör samma sak där men stöter (inte med flit) efter 10 minuter. Tanken var att få till lite bra film men han ville inte riktigt vara med. Så höll vi på första 1,5 timmarna. Under de sista 15 minuterna av den avsatta tiden tänkte jag göra ett avslut eftersom hon gjort ett skapligt jobb, men det var lättare sagt än gjort…

totte_hägn3

Jag hade några lägen, men det var dels svårt att filma då det är full grönska så här års dels stod det flera gånger uppe i stenpartiet där jag absolut inte ville skjuta med tanke på säkerheten för Ösa. Det var också noll kulfång där uppe. Efter 2,5 timmar, sista timmen, försökte jag hålla jämna steg med Ösa och grisen. Värmen började bli olidlig både för mig hund och gris. Till slut kom jag åt den när det stod i ett parti med ormbunkar men det resulterade dessvärre i ett riktigt dåligt filmmaterial. Det viktiga var att Ösa fick belöning efter att hon kämpat på bra.

 En trött men nöjd Ösa

En trött men nöjd Ösa

Nackdelen att träna när det är så pass varmt är att hundarna tappar tempot, vilket var synd. Ösa höll kontakten hela tiden förutom för ca 5 minuter. Hon fick en kyss vid ett tillfälle, fortsatte efter visserligen men kom till mig efter att ha släppt eller tappat bort grisen. Jag vet inte om det berodde på smällen men jag mana på och efter någon minut var det fullt ståndskall igen, vilket var skönt. Jag testade sedan inkallning, det funkade lika illa i hägn som utanför.. Jag får försöka träna mer på det. Jag tycker också att hon skallar för få skall per minut, det står bra och hörs bra men det blir svårt att komma till avslut. Det ordnar förhoppningsvis upp sig.

För övrigt skötte hon sig riktigt bra tycker jag, hittade grisen fort, bra ståndarbete, bra förföljande, bra förmåga att få stopp vid stöt. Nu vill vi ha augusti!

Jag ska försöka knåpa ihop någon filmsnutt och se om det blir bra, kanske dyker den upp framöver.

Tills vidare kör vi på med diverse träning i den mån det går i värmen, och eftersök så klart.

/Totte