Jaktiabloggen

Viktors harrpremiär och bästa flugbindartips

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om starten på hans sommarsäsong och om harrpremiären. Han delar också med sig av sina bästa flugbindartips och vilka sorters flugor du borde ha med dig när du är ute och fiskar.

Som många andra vårar i Kiruna började denna med solväder med 28 grader varmt i slutet på maj. Då väcktes en förhoppning om en tidig kläckning på insekter. Efter några lyckade försök på vårgädda så närmade sig 15 juni. Detta datum är kanske för många en helt vanlig dag i juni. Men för mig är det ett heligt datum, harren har lekt klart och börjat äta upp sig igen. Nu äntligen får jag börja fiska harr. Man kan lyckas tajma in riktigt fina dagar med mycket fisk. Känslan kan jämföras med ett barns väntan på sommarlovet. Men snön kom till Kiruna och förstörde allt hopp om en fin harrpremiär.

Dagen kom till slut och jag fick klä mig rätt från topp till tå för att hålla värmen. Kom fram till min lilla bäck där jag alltid brukar ha mitt premiärfiske. Satte mig ner och funderade på vad fisken kan tänkas äta en sån här kall dag. Fick syn på en ryggfena som sakta försvann under ytan.

Oftast när man ser långsamma ljudlösa vak vid den här tiden av året så är det små svarta fjädermyggor som kläcks. Mitt val av fluga fick bli en jätteliten svart klinkhammer. Denna fluga har fördelen att halva flugan sjunker precis under ytan och resten flyter ovan ytan. Det får fisken att tro att flugan är påväg upp ur vattnet och snart ska flyga iväg, den lockar oftast till hugg vid kläckningar.

IMG_2522

Årets premiärharr strax över kilot tagen på torrfluga.

I mitt första kast så högg en björk min fluga innan jag ens fick ut den i vattnet. Man är ju lite för stressad och glömmer lätt bort att kolla bakom sig när det är i början på säsongen. Klättrade upp i björken fick loss min fluga och äntligen fick jag ut den på vattenytan och hugget kom direkt. Årets första kilos harr blev landad och säsongen är i gång.

IMG_2643

Ytterligare en harr tagen på svart klinkhammer.

Har även under våren fått möjligheten att utbilda några blivande storfiskare i flugbindning. Vi har träffats några kvällar och lärt oss från grunden. Hur man startar en fluga och hur man avslutar den. Dom har även fått lära sig varför och när man kan fiska med olika flugor.

Första kvällen gick vi igenom hur man monterar bindstädet. Att tänka på är att vara rädd om bordsskivan om man har ett städ som ska spännas fast vid bordskanten. Lägg gärna en pappers bit emellan för att inte göra märken. Krokspetsen som sticker ut när man fäst flugan är en riktigt elaking om man inte ser upp. Krokspetsen har en tendens att vara i vägen för bindtråden och kan lätt ha av den. För att det ska vara lättare i början så kan man fästa kroken längre in så spetsen inte sticker ut så mycket.

IMG_5138

Viktors elever har lärt sig binda flugor som de nu i sommar redan har fått fisk på.

En annan sak man måste lära sig innan man börjar binda flugor är att kunna avsluta en fluga. Det kanske låter konstigt att börja med att lära sig slutet. Men tänk själv om du lyckas göra en jätte fin fluga och sen blir allt fel bara för att du inte kan avsluta den. Enklaste och bästa sättet som mina nybörjare tyckte var att lära sig var Whipfinishknuten. Det finns ett specialverktyg som heter Whipfinish som gör detta mycket enkelt.

Vi träffades under 6 kvällar á 2,5 timmar. Det tar ett tag innan man förstår tekniken och alla knutar och knep. Men jag är imponerad och stolt över att se hur snabbt nybörjarna lär sig!

Att fått varit med och välkomna dessa nya flugbindare till denna värld är fantastiskt roligt och perfekt uppvärmning för sommaren. Jag kan starkt rekommendera att gå en kurs i flugbindning, riktig häftig känsla att få fisk på en helt egen fluga. Men för att man ska hinna lära sig tillräckligt för att kunna fortsätta själv så bör kursen vara ett antal träffar och inte bara över en kväll.  Jag har redan fått rapporter om att deras nybundna flugor har levererat massa fisk. Vill du också gå kurs? Ta kontakt med din närmaste Jaktiabutik för att se vilka kurser som erbjuds!

Jag delar också gärna av mig av de fisketips som vi pratade om på kursen. Är man ute för att flugfiska så du kan börja med att sätta dig ner vid din fiskeplats och studera vad som händer och hur fisken beter sig. Om man bara rusar fram och börjar fiska så har du inte hunnit fått se vad som sker just denna dag. Du kanske skrämmer bort fina fiskar som står vid strandkanten. Om du sitter en stund så ser du vad fisken äter för dagen och vilka insekter som är aktiva. Då vet du sedan vilken fluga man ska välja. Har man tur får man se en fisk som vakar och då har man något att smyga på och försöka lura till hugg.

IMG_3396

Massa regn och blåst men gäddan nappar!

Ha också flugor med dig så att du kan täcka alla typer av fiske. Ha några flugor som flyter (torrflugor), några som sjunker och kanske någon större fluga ifall dom stora är på hugget. Här nedan kommer några förslag på flugor som fungerar bra för mig när jag är ute och fiskar efter harr och öring:

Torrflugor, flugor som flyter på ytan. Dom här flugorna ger visuella hugg:

1. Klinkhammer strl 12. Välj färg efter vad du sett på din fiskeplats. Svart och grön brukar vara bra färger överlag. En fluga jag aldrig åker utan.

2. Coddar caddis strl 12. En fluga som nästan alltid flyter och imiterar en nattslända. Kan med fördel stripas lite lätt några gånger då hugger gärna öringen.

3. Norrtolvan strl 10. En stor variant på den klassiska E12:an fast med stark ljusgrön kropp som björkmasken ungefär. Grym på större Harr, fick många över kilot på denna förra året.

Våtflugor och nymfer, flugor som fiskas under vattnet. Dessa flugor sjunker och används ofta när fisket är trögt och ingen aktivitet syns på ytan:

1. Double legs strl 10. En stor guldskalle-nymf som liknar en nattesländelarv. Bra att om fisken verkligen står på djupet.

2. Dykande nattesländenymf en E12 fast med liggandes hackel som sjunker sakta.

3. Den klassiska superpuppan, finns i massa färger och storlekar. Gul och svart kropp är den vanligaste jag använder. Den fiskar precis under ytan. Men skulle du märka att fisken vakar, ha på lite flygmedel så har du en fungerande torrfluga.

Streamer, fiskliknande flugor eller attraktions flugor. Dessa flugor ger ofta rejäla hugg och större fisk. Fiskas genom att ta in lite lina hela tiden:

1. Svart Wollybugger med glitter, grym fluga att sakta ta hem när man vill fånga öringen. Har även i år fått en Harr på strax över kilot på denna fluga.

2. Svart zonker med guldskalle, när fisken står djupt och man vill åt dom riktigt hårda huggen.

Dessa åtta flugor klarar man sig på i dom flesta lägen. Själv tycker jag att man ska blanda storlekar så man kan anpassa sig efter flugornas storlek i naturen.

En regel som oftast stämmer in är det är stora ljudliga vak finns det en liten fisk mycket insekter. Om det istället är små ljudlösa vak så finns det en storfisk små insekter.

IMG_8288

Obeskrivlig känsla när man har sett en harr vaka och man äntligen lyckas hitta rätt fluga.

Vissa av oss flugfiskare kör nästan bara med torrfluga, jag tillhör en av dom. Det är riktigt häftigt att få fisk på vatten ytan. Man tittar på sin fluga som sakta flyter ner längs strömmen och den närmar sig fisken där den nyss vakade. När det bara är någon cm kvar, då stannar andningen och världen upp för en stund. Det är nu jag funderar på om jag gjorde ett bra kast, kanske tog jag fel fluga, är knuten rätt eller störde myggen mig? Sedan kommer vaket och jag sträcker upp linan i samma fart som leendet på läpparna höjs till örsnibbarna. Det är då jag vet att valet av fluga blev rätt och varför jag flugfiskar. Många gånger har jag dock stått utan fisk ett tag medan kompisarna fått på nymf och våtflugor. Detta kommer man snabbt känna själv vad man tycker är roligast.

Min sommar kommer att fyllas med massa olika fiske, allt från fjällfiske efter röding till gäddfiske i myrpölar. Det är riktigt roligt att variera sitt fiske och våga prova något nytt. Ska man kanske utomlands på semester, kolla om det finns fiske dit du ska. Kanske prova som jag gjorde i Grekland, fiska med snorkel och pimpelspö. I sommar har jag också testat fiskfarkosten Pontonbåten, vilket var den roligaste jag testat!

IMG_5475

IMG_9671

Pontonbåt, kanske den roligaste fiskfarkosten Viktor provat.

Ett annat mål för mig i sommar är att lyckas planera in mer riktat fiske och ta reda på vad Norrland har för möjligheter när det gäller storfisk och arter. Jag tror att jag kommer bli glatt överraskad med tanke på vad jag sett hittills.

Ser fram emot att berätta mer om detta senare i sommar.

Glad midsommar!

/Viktor Johansson