Jaktiabloggen

Helenas inledning på jaktsäsongen

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa henne och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Helena berättar i detta inlägget om sina första månader av denna jaktsäsong. Hon har bl a hämtat sin drömbössa, Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS.

2016-10-21-photo-00000004

Nu äntligen är verkligen jaktsäsongen igång även här uppe i mellan Sverige. Jag har hunnit med lite av varje den här hösten med betoning på ”lite” av varje…

Började med bockjakt och björnjakt i augusti. Sedan blev det varken älg eller dovpremiär i september då det krockade med mitt arbete. Dock har oktober börjat bättre och jag har fått gå med både våra tyskterrriers och älghundar i skog och mark.

2016-10-21-photo-00000006

Oktober började med att jag fick möjlighet att åka med Per och hans jaktkamrater för att jaga dov, vildsvin och rådjur lite söder om våra hemmamarker. Dagarna till ära hade jag precis hämtat min drömbössa, en Merkel Helix Lady Noblesse i kaliber 8×57 JS. Fick skjuta in den samma dag vi åkte men helgen bjöd på tre olika sorters vilt med min nya vän så vi kommer riktigt bra överens från start. Rådjurskidet blev skjutet för Argo vår tyskterrier så det kändes extra bra. Dovkalven och grävlingen blev på smygjakt vilket kan vara nog så svårt ibland.

img_7086

Blev inte många dagars älgjakt men en nog så härlig dag i skogen. Gick med Wilde som blev illa sparkad av en älgko förrförra säsongen och blivit ordentligt lagad. Nu äntligen går han som tåget och han verkar hålla ihop som han ska. Extra tack och bock till alla veterinärer vi har där ute i landet som gör ett kanonjobb med våra fyrbenta familjemedlemmar.

Hur som så hittade vi älg som han ställde så matte fick motionera med en liten löptur genom skogen för att lagom hinna se älgtjuren, utan att få något bra läge, innan det gick loss och ut på passkytt som fick avsluta. Jaja, jag kommer i alla fall närmre och närmre mina älgar även om just älgjakt inte riktigt vill sig för mig. Hundarna sköter sig men älgarna är lite för blyga för att stanna och vill gärna röra på sig i de marker vi jagar på. Sitter jag på pass så händer absolut ingenting och jag får myror i hela kroppen.

img_7087

Nu jobbar jag på några dagar innan det är dags att ta med mig ett gäng tjejer upp till ett trevligt lag norrut för att jaga lite älg. Passa på att kom in i butiken och hälsa på mig. Gissar att det finns en del saker att komplettera utrusningen med nu när ni jagat en stund, det har gått en och annan hörsnäcka till radion under älgjaktsveckan vill jag lova.. ;)

Väl mött i skog & mark!
//Helena Tysk

2016-10-21-photo-00000007_v2