Jaktiabloggen

Nicklas Hallnors bästa gädda

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. Vi kallar Nicklas för Gäddkungen från Norr. Det är inte för inte. I detta inlägg berättar han om hur han för någon vecka sedan fick upp sin absoluta drömgädda. Vi gratulerar Nicklas till hans bästa gädda som numera håller hans personbästa, och undrar vad som kommer härnäst…?

Datumet var 13:e Juli, solen stekte på och det var nästan helt vindstilla. Termometern visade på 22 grader i skuggan. En sån där dag då allting kändes omöjligt. Gäddorna var mer rädda än intresserade när betet passerade mitt framför käften på dem. Trots att gäddorna var enormt skygga den dagen så hade Magnus lyckats lura två gäddor till hugg, men ingen av storlek. Vi bestämde oss för att sätta oss ned, ta en fika och avvakta i hopp om att fisket skulle komma igång.

45 minuter senare hade vi med hjälp av lite fika fått upp hoppet igen. Under tiden vi fikade hade två åskoväder passerat vid sidan av sjön vilket gett oss lite vind. Det tog inte många kast innan Magnus såg en bättre gädda som följde efter hans bete in till båten. I samma veva bommade jag ett hugg på en bättre gädda bara några meter åt andra hållet. Sedan dog allt ut igen. Till slut lyckades även jag lura två mindre gäddor. Vinden hade avtagit och solen var åter igen framme. Fisket var avslaget och allting kändes hopplöst.

Men skam den som ger sig. Helt plötsligt stod jag där i båten med böjt spö. Av hugget att döma handlade det om dagens första 100+. De följande långa tunga rycken avslöjade att så också var fallet. När gäddan närmade sig båten blev jag väldigt förvånad över hur stor hon var. Att det rörde sig om 10+ var inget tvivel, sekunderna senare så jag att det även var nytt pb, med råge! Pulsen steg. Några mindre barnvänliga ord om hur stor gäddan var haglade tätt. Magnus förberedde håven samtidigt som gäddan gjorde en kortare rusning. Hon närmade sig båten, men strax utom räckhåll vred hon om och tog upp kampen mot min hårt ställda slirspärr. Det stänkete ordentligt i ytan när hon paddlar på. Jag fick henne att vända håll och komma rakt in mot båten. Magnus kontrollerade håvnätet en sista gång innan han säkert styrde ner håven precis när hon passerar.

I håven hade vi min livs fisk! Ett monster av dess like. Vi krokade loss henne i håven samtidigt som vi blötte mätbrädan och förberedde allt för att minimera tiden i båten. Vågen stannade på 18 000g. Håven blöt väger 1700g och betet 75g. När vi tagit bort håvens vikt, betets vikt och ett säkerhetsavdrag på 100g stod det klart att mitt nya pb är en helt sjuk gädda på finfina 16 125g. När vi sedan lägger upp henne på mätbrädan visar det sig att hon är hela 134 cm lång. För att ge en liten hint om hur långt det är, det nuvarande svenska rekordet i vikt är en gädda på 21,07 kg. Den gäddan var 128 cm lång.

En glad Nicklas om precis har tagit personbästa på gädda.

En glad Nicklas om precis har tagit personbästa på gädda.

Några snabba bilder senare fick hon åter friheten tillbaka. Fisketuren var räddad. Dagens var räddad. Ja hela 2016 års fiskeår var räddat. Jag hade lyckats fånga en gädda på över 15 kg, min absoluta drömgräns.

 

Nicklas gädda vägde 16 125 g och var hela 134 cm lång!

 

Fiskeåret 2016 är räddat för Nicklas Hallnor.

Fiskeåret 2016 är räddat för Nicklas Hallnor.