Jaktiabloggen

Nicklas Hallnors i särklass bästa gädd-helg – del 2

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Nicklas om förra helgen, som visade sig bli en helt otrolig helg med det i särklass bästa fisket han någonsin har upplevt. Detta är andra inlägget av tre, där han går igenom den häftiga lördagen.

Lördag

Helgen hade börjat på bästa tänkbara sätt. Fredagens kvällspass resulterade i sex gäddor över 100cm, tre av dessa vägde över 8kg där den största toppade på  9,34kg. Med dessa siffror i ryggen var det lätt att motivera sig att åter igen ta sig an de iskalla, stenhårda vindarna från nord och putta ut båten. På grund av den 12-14m/s hårda vinden så valde vi åter igen en mindre sjö. Vi hade packat båten för att kunna stanna ute resten av helgen, grejer för att sova, varma kläder och mat för en hel arme fanns med. För att vara så skyddad som möjligt hade vi planerat att ha vår campingplats på den norra sidan av sjön.

Halvvägs över sjön finns den plats som vi anser vara hetast för gäddfisket i dagens förhållanden den här tiden på året. Det är tre holmar som ligger två stenkast från sjöns, kanske bästa lekplats. Djupet mellan holmarna ligger mellan tre och fem meter. Det är lätt strömsatt och ofta gott om betesfisk i detta område. Vi sänker ner elmotorn och närmar oss dagens första hotspot. Redan vid första ankringen ankringen lyckas vi kroka sex stycken gäddor, men storleken på dessa fick oss att tvivla lite. Inte en enda gädda vägde över tre kilo. Vi förflyttar oss 30 meter innan vi åter igen låser vår position med elmotorn. Trots att vi har lite lä från en av holmarna så får elmotorn jobba på högvarv för att vara så hålla kvar oss på vår position. Ytterligare ett gäng mindre gäddor fångas från denna ankring. Jag har valt att fiska gummibeten då de är betydligt enklare än jerkbaits att fiska hem när båten vandrar fram och tillbaka. Magnus trotsar stormen och nöter på med sina jerkbaits.

Några knapptryck på fjärrkontrollen senare så har jag släppt ankringen och låser riktningen mot vinden, ställer in hastigheten så att vi sakta driver med vinden. Drar iväg min svartsilvriga pig shad med orange buk snett över mot nästa holme och låter den sjunka. Jag har valt att fiska helt utan bly för att den ska sväva bättre i vattnet när jag gör vevstopp, vilket i sin tur kräver ett visst tålamod för att låta betet sjunka ner till det djup man vill fiska på. Vi står där i båten och förundrar oss över varför det bara verkar vara mindre gäddor där när det suger tag i grejerna. Jag misstänker att det är en bättre fisk och säger till Magnus att jag tror det kan röra sig om dagens första 100+. Spänningen stiger samtidigt som jag får in gäddan mot båten. Och visst är det en 100+ med råge! Gäddan sticker under båten och jag för snabbt ner spötoppen för att undvika att linan ska fastna i elmotorn. Några snabba steg i båten och runt med spöet för att sedan kunna fortsätta drilla fisken på andra sidan. Då sticker hon in under båten igen och det bara matar ut lina ur rullen. Åter igen, ned med spötoppen och upp på andra sidan båten. Även en tredje gång hinner hon med att simma iväg under båten innan Magnus med ett säkert ingripande kan håva gäddan första gången hon kommer upp till ytan inom räckhåll. Efter en snabb kroklossning så åker vågen fram. Efter att ha räknat bort håvens vikt så kan vi konstatera att årets första 10+ är landad. 10,73kg fördelat på 118cm, urlekt.

En hård fight senare var årets första 10+ i båten.

En hård fight senare var årets första 10+ i båten.

Under tiden jag drillat har båten hunnit driva in snett bakom en av holmarna vilket gjort att vi hamnat lite mer i lä. Jag byter bort min pig shad och sätter på en buster i samma färg. Vi drar ett par gäddor innan vi tar riktning ut mot sundet för att sedan fortsätta vår färd mot vår blivande lägerplats. Vi betar av vattnet som vi passerar samtidigt som elmotorn får jobba. Smack! Det sliter tag och jag känner att det åter igen rör sig om en okej fisk. Efter en rätt odramatsik fight så hamnar gäddan i håven. Jag tar gälgreppet för att lossa krokarna, först då inser jag att det mest troligt rör sig om en 8+. Efter vägning och mätning så visar det sig att denna jag inom loppet av 50 minuter, lyckats fånga två gäddor över 9kg. Vilket i sin tur innebär min tredje över 9kg denna helg. Helt otroligt! Vågen stannade på 9,04kg och gäddan mäter 113cm.

50 minuter senare hugger den a skönhet på 9,04kg fördelat på 113cm.

50 minuter senare hugger den a skönhet på 9,04kg fördelat på 113cm.

Ännu en gädda över 8 kg, 107 cm.

Ännu en gädda över 8 kg, 107 cm.

Efter att vi har bosatt oss på norrsidan av sjön och fått i oss lite mat går det tyngre för oss. Det blir långt mellan huggen och när det väl hugger är det allt som oftast en mindre gädda. Men några undantag blir det. Innan dagen är över har vi för andra dagen i rad lyckats fånga 6 gäddor på över 100cm. 118, 113, 113, 107, 101 och 101 är dagens helt suveräna svit som jag och Magnus lyckades att få ihop. Totalt fångade vi 40 gäddor helt jämnt fördelat.

Och där kom den. 113cm gädda fångad på Headbanger. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag flaggat för detta bete.

Och där kom den. 113cm gädda fångad på Headbanger. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag flaggat för detta bete.

Fortsättning följer… Håll utkik efter det tredje blogginlägget om den här suveräna helgen!

/Nicklas Hallnor

Avslutar dagen med en eld vid sjön innan läggdags. Vindarna har avtagit och på norrsidan är det helt vindstilla.

Avslutar dagen med en eld vid sjön innan läggdags. Vindarna har avtagit och på norrsidan är det helt vindstilla.