Jaktiabloggen

Nicklas premiärtur och bästa tipsen för Catch & Release

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Nicklas om hans premiärtur på gädda för i år, och han ger också sina bästa tips om vad man ska tänka på vid Catch & Release av gädda.

Våren närmar sig och allt fler sjöar blir isfria. Vid Norrbottenskusten har löven så smått börjat att slå ut och årets premiärtur är avverkad. 14:e maj puttade jag och Magnus ut båten för att få dänga iväg årets första kast i hopp om att få känna på lite spögung. Det var halvklart ute och temperaturen i luften låg runt 8 grader. Vinden pendlade men låg allt som oftast runt 4m/s, nordvästliga vindar. Vattentemperaturen var inte långt över nollan och på vissa ställen låg isen fortfarande kvar. Att det inte skulle bli något mängdfiske visste vi. Men att få se en fisk, och kanske till och med få ett napp var ungefär den nivå våra förväntningar låg på.

Efter några om och men så var båten i vattnet och packad med både fiskegrejer och en lättare matsäck som bestod av kaffe, mackor, dricka och lite godis. Som jag har längtat. Att få putta ut båten från land i vetskap om att få kasta årets första kast. vilken underbar känsla. 8 månaders väntan var äntligen över. Med ett leende på läpparna rodde jag ut mot vår första tilltänkta fiskeplats, en mindre djupkant som går från 5 meter upp till 1 meter. Efter en snabbare genomgång i draglådan knyter jag på årets nyhet – Dobbdaddy. Kallt vatten innebär sega fiskar, så en spinnfluga känns som ett bra val för dagen. Magnus som har sina Jerkrullar på service grämer sig lite då han allt som oftast föredrar att fiske svävande Jerkbaits med långa vevstopp.

Börjar bli rätt sargad efter ett 100-tals gäddor.

Börjar bli rätt sargad efter ett 100-tals gäddor.

Solen tittar fram med jämna mellanrum och de få gånger som vinden lättar lite är det faktiskt nästan varmt ute på sjön. Redan efter tredje kastet får jag se en mindre gädda som kommer glidandes efter mitt drag, utan att hugga. 50 minuter senare har vi inte märkt av några tecken på att det skulle finnas några fler gäddor i området än den lilla som redan varit förbi båten en sväng. Efter en kortare fikapaus bestämmer vi oss för att ge denna plats 30 minuter till innan vi byter till ett nytt ställe. 30 minuter passerar och det känns inte mer än rätt att testa något nytt.

Nästa plats blir ett grundare område ganska nära land. Vinden blåser på och ankaret vi använder oss av är inte så hålla båten. Utan vi driftar sakta framåt samtidigt som vi fiskar av vattnet som vi passerar. Smack! Ett hårt hugg som inte ger det minsta lilla vika av mitt mothugg. Det är helt stumt. Svarar upp med ett ryck som resulterar i att fisken släpper. Jag mumlar för mig själv samtidigt som Magnus frågar om det var fiske eller bottennapp. Han får ett kortare svar ”inte var det bottennapp i alla fall”.  Ett visst hopp har tänts samtidigt som jag surar lite över att jag inte lyckades kroka fisken. Båten driver vidare och snart kommer vi ut mot djupare vatten. Vi beslutar oss för att plocka upp ankaret och ta samma drift igen. Jag plockar fram draglådan och byter till en svart/vit 6″ relaxjigg med shallowskruv.

En kortare roddtur senare har vi tagit oss runt det grundare partiet och är åter igen tillbaka där vi släppte ankaret förra gången. I med ankaret och börja kasta. Det tar inte lång tid innan Magnus får ett hugg som släpper lika fort. Sekunderna senare får även jag ett hugg, och denna gången sitter den! Ettriga ryck och en snurrande gädda skvallrar om att det är en mindre fisk. Efter en kortare drillning är årets första gädda ett faktum, ca 90cm och en vikt runt omkring 4kg. En mindre seriös bild och sedan får hon simma tillbaka. Det dröjer inte lång tid innan även Magnus lyckas kroka sin första fisk för i år. En mindre gädda som hugg på en Dobbdaddy. Området känns hett och vi tar om samma drift ett par gånger till. Totalt får 8 fiskar syna insidan av båten, men ingen i storlek värd att nämnas.

Årets första fisk

Årets första fisk

Klockan tickar på och det börjar bli dags att bege sig hemåt. Men först tänker vi ge djupkanten en sista chans. Vi ankrar på det grundare partiet. Jag byter bort både gummi och spinnflugor för att övergå till jerkbait. En handgjord Muskynicke av modellen cigarren ska få chansen. Vi kastar och kastar men ingenting händer. Precis som vi börjar prata om att åka hem så smackar det på en gädda på mitt bete.  Den visar sig i ytan och jag tycker det ser ut att vara en rätt liten gädda. Den pumpar på lite innan den åter igen kommer upp och visar sig i ytan. Då börjar jag tvivla på om den verkligen är så liten som jag trodde vid första anblicken. Ber Magnus greppa håven, om utifall att. Den kommer in mot båten och vi ser att det inte handlar om någon gädda som är över 100cm, men däremot ett riktigt fetto! Magnus som ändå håller i håven ser till att drillningen inte blir längre än nödvändig. Vi blir båda två väldigt förvånade över hur pass tjock gäddan är. Hon är endast 93cm, men när vi väger henne så stannar vågen på 6,7kg. Årets första pass resulterar i en riktig tjockis på 6,7kg, och vi som knappt trodde att vi skulle få en fisk.

6,7kg och 93 cm lång

6,7kg och 93 cm lång

Att ta väl hand om fiskarna som vi tänker släppa tillbaka är mycket viktigt, speciellt när det gäller romfyllda gäddor strax före leken. Romsäckarna som innan lek kan håll 20-25% av gäddans vikt sitter fast i i organen, bland annat hjärtat, för att få bästa möjliga syresättning. Att då lyfta en gädda lodrätt utan stöd under buken kan innebära inre blödningar som i sin tur leder till att fisken dör. Så lyft aldrig en gädda lodrätt, utan se till att ha en stödande hand under buken. För att väga fisken är det bra att använda sig av en vågsäck. Själv har jag börjat väga gäddorna direkt i håven för att sedan dra av 1,6kg, vilket är vikten av min håv direkt efter den varit i vattnet. På så vis undviker jag onödigt daltande med gäddan och den får vara i vattnet så länge som möjligt.

Vill man mäta fisken ska man blöta ytan innan man lägger ned fisken. En torr yta skadar fiskens slemhinna.

Ett annat knep man kan använda för att öka chanserna för fiskens överlevnad är att alltid ha med sig en avbitartång. Sitter krokarna dåligt är det bättre att knipsa av dem och sedan plocka ut krokarna, för istället att försöka dra tillbaka hullingarna.

Kort och gott, lyft aldrig fisken lodrätt, se till att ytan du lägger fisken på är blöt, och knipsa av krokarna om det underlättar när du ska ta lös draget.

På återseende
Nicklas Hallnor