Jaktiabloggen

Nicklas nya båt till gäddfisket

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan läsa om Nicklas fiskeäventyr här på Jaktiabloggen och även följa honom och våra andra Jaktia Pro Team medlemmar på Jaktias instagram (jaktiase), Facebook och på vår YouTubekanal. Förra månaden var Nicklas på Sportfiskemässan, där han kollade in och jämförde olika båtar. I nuläget har han en Persson 520. Men då han ofta trotsar alla slags väder så behövde han en större båt. Läs om hans val av ny båt i detta blogginlägg.

Det har hänt mycket senaste månaden. Jag och min gode vän Magnus Ranberg har startat upp ett företag som till att börja med först och främst kommer att driva riktade fiskeguider efter gädda, stor gädda. Vi har även hunnit med att beställa en båt till företaget, och det är valet av båt detta blogginlägg främst kommer att handla om.

Efter ett noggrant övervägande mellan olika båtmodeller är det nu bestämt. En Alumacraft Classic 165 Sport rustad med en Honda BF80 är nu beställd. I fören kommer en Minnkota Terrova 80 US2 I-pilot Link att riggas, och bakom ratten hamnar det ett Humminbird Onix8CXI SI CT. Det i kombination med ett tillval av flip-up säte för att få möjlighet till extra stort kastdäck i aktern kommer att göra paketet till en ruggig gäddmaskin.

Valde även till ett helkapell. Bra att ha både vid frakt och när man inte använder båten.

Valde även till ett helkapell. Bra att ha både vid frakt och när man inte använder båten.

Att välja båt är inte helt enkelt. Det finns många saker att ha i åtanke. Får oss handlade det till stor del om vikt och storlek. Vi vill inte ha en för tung båt. Den ska vara möjlig att sjösätta lite här och där, även om det inte finns gjutna båtramper. Vill inte heller att den ska gå för djupt, men å andra sidan ha tillräckligt mycket med tyngd för att gå stadigt i grov sjö. Båten ska vara rymlig, men den får inte vara för stor så den blir osmidig om man vill ta sig fram i steniga älvar eller grunda vikar.

Gott om utrymmen att packa grejer i.

Gott om utrymmen att packa grejer i.

Nu har jag inte hunnit testa flip-up sätet mer än på Sportfiskemässan. Men det är bland de mer praktiska lösningar jag har sett. Förutom att det är väldigt bekvämt att sitta i så fyller det en enorm funktion. När man viker ner sätet så fördubblas ståytan i aktern. Det blir ett stort rymligt kastdäck som minskar trängseln i båten. Pris för detta tillval är 6800:-. Värt varenda krona säger jag!

Flip-up säte, bekvämt att sitta i och väldigt funktionellt.

Flip-up säte, bekvämt att sitta i och väldigt funktionellt.

Finns även en hel del andra saker jag gillar med Alumacraft. Dubbelskrovet 2XB, ska göra båten både tystare och mer vridstyv. Spray rails, ”lister” som är fastnitade på utsidan av skrovet för att slå undan vattenstänk och hindra det från att slå in i båten. Alumatrac, skenor i relingen för att kunna montera spöhållare och andra saker utan att behöva borra i båten.

Till höger om stolen finns ett fack som är till för att förvara fiskespön i.

Till höger om stolen finns ett fack som är till för att förvara fiskespön i.

Att båten riggas med Minnkota och Humminbird är ingen slump. Jag har kört Minnkota I-pilot i tre år och är riktigt nöjd. Den GPS-styrda elmotorn tar fisket till helt nya nivåer. Med enkla knapptryckningar på fjärrkontrollen styr man motorn och låter den sköta jobbet samtidigt som man själv fiskar. Förra året investerade jag i ett Onix8 som jag är riktigt nöjd med. Det som jag är mest nöjd med är AutoChart Live, en funktion som ger dig möjligheten till att skapa dina egna sjökort allt eftersom givaren läser av botten. Att fördjupa mig i Onix8:ans möjligheter är ingenting jag ska göra, då den har så många fler funktioner än vad jag i nuläget behärskar att använda.

Med en frontmonterad elmotor tar jag fisket till nya höjder.

Med en frontmonterad elmotor tar jag fisket till nya höjder.

Utöver nystartat företag och investering av båt har det även dimpt ner lite nyheter från betesvärlden i brevlådan. Ett gäng Headbanger som jag redan flaggat för som jag tror hårt på, men även Fly-dressings nya Dobb Daddy.

IMG_8846

Jag fiskade mycket med spinnflugor under åren 2013 och 2014 med stor framgång. Men på grund av den dåliga kvaliteten och det höga priset så har jag näst intill slutat. Men nu kommer fly-dressing med Dobb Daddy, en spinnfluga som känns ordentlig och av hög kvalitet. Spinnflugor är väldigt effektiva framförallt på våren när det är lite kallare i vattnet. Jag räknar kallt med att nästa gång ni läser mina inlägg här på Jaktiabloggen, så kan jag stoltsera med en gädda på över 100cm som har en Dobb Daddy i mungipan.

IMG_8866

Ha en bra helg! / Nicklas Hallnor