Jaktiabloggen

Pimpelsäsongen 2016-17 är äntligen här!

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen, på vår instagram (jaktiase) och Facebook samt vår YouTube-kanal.

Som ni säkert märkt har kylan kommit och snön fallit i hela Sverige – till och med Gotland har snö. Alla som fiskar då och då brukar få känslan av en klump i magen när kylan kommer, vilket betyder att fiskesäsongen tagit slut för denna gång. Man börjar tänka tillbaka till sommaren som varit och de dagar man faktiskt lyckades träffa den där kläckningen eller huggperioden på aggressiva abborrar som tuggar sönder gummijiggen likt en stövare som nyss fått ett nytt tuggben.

När dessa tankar har lagt sig inser man att det nu börjar en fantastisk säsong där man utan båt i stort sett kan ta sig till vart man vill på sina fiskeplatser. Favoritsjön blir ett kristallklart golv att promenera på. De första stegen på isen får en att känna sig likt Christoffer Columbus som utforskar en ny kontinent: man vet inte riktigt om det är säkert eller inte.

Stora fördelen med denna härliga tid och dess spännande isar att vandra på, är att det blir lätt att nå ut till den där djupgropen där fisken normalt sett brukar stå.

Men denna gång behöver man inget ankare för att slippa driva iväg med båten. Möjligtvis ett par isbroddar på skorna om det är blankis och hård blåst, så man inte glider bort.

En annan fördel med vintern är att man kan ta med sig en karta och anteckna djupkanter m.m. En möjlighet som man inte har på sommaren, om man inte har båt och ekolod.

Jag vill tipsa alla som inte har vågat prova att pimpla tidigt på säsongen. När isen precis har lagt sig kan man lyckas få riktigt heta huggperioder. Men det kan vara väldigt svårt att smyga sig på fisk i grunda vatten när det inte är någon snö på isen. Då kan man ibland få se när fisken simmar iväg, så det gäller att vara väldigt försiktig och lugn på isen för att ha en chans.

img_0107_960px

Om man tänker ge sig ut på de första isarna för första gången är det lite saker man bör tänka på:

 • Fördelen med isen i början på säsongen är att det oftast är riktigt fin kärnis – inte lika lömsk som vårisarna.
 • In- och utlopp samt kallkällor, eller andra liknande ställen där vattnet strömmar, fryser sist och är farliga platser.

Säkerhet är A och O på tunna isar!

Utrustning som jag tycker är ett krav på första isarna är följande:

 • Långt rep eller hansa räddningslina. Ifall olyckan är framme.
 • Isbroddar runt halsen. INTE i ryggsäcken eller skryllan.
 • Flytoverall eller flytväst –både säkert och varmt att ha på sig.
 • Åk helst inte ensam om det är nya isar du tänker besöka. Vem ska dra upp dig ur vaken om olyckan är framme?

Trots mina ovan nämnda tips och krav på utrusning ska jag vara helt ärlig, jag åker själv på tunna isar ibland. Det jag brukar göra då är att jag tar med mig ett långt rep, fäster det antingen på land eller så har jag med mig en isskruv att fästa på säker is. Då har man ett rep som ska följa efter vart man än går. Skulle du gå igenom isen så kan du själv dra sig upp ur vaken med hjälp av rep och isdubbar.  Med lite övning så går det ganska lätt att ta sig upp ur en vak med hjälp av isdubbar eller rep. Prova att lägga dig på mage på isen och försök ta dig framåt, utan att använda isdubbar, så förstår du hur viktiga dom är.

Många har haft möjligheten att prova på hur det är att ta sig upp ur en vak i kontrollerade former. Av egen erfarenhet kan jag säga att det nästan är omöjligt utan isdubbar. Detta har jag erfarit i skarpt läge – inte kul. Väldigt glad att jag hade en kompis med mig den gången.

Nu lämnar vi den allvarliga biten och pratar om fisket. Vad har jag egentligen med mig i fiskeprylar?

Först så vill man ha något bra att sitta på. Jag har valt att använda en ryggsäcksskrylla från Kinetic. Enkel att bära med sig samt att den rymmer mycket utrustning. Den har dessutom en hård plastbalja som är lätt att göra ren om man haft fisk med sig hem.

I skryllan ligger följande:

 • pimpelspön
 • en ask med mormyskor och balansare
 • maggot och mask
 • rep
 • påse till matfisken
 • första-hjälpen-kit
 • kniv
 • tändstickor (gärna stormstickor)
 • handduk
 • termos och något att äta

img_0087_1024px

Tänkte jag skulle prata abborrfiske då denna art finns i hela Sverige. Med risk att få kritik från min kamrat och svensk pimpelmästare Thomas Larsson som lärt mig pimpelfiska, ska jag komma med lite utrustningstips till den som vill prova på.

Abborrpimpling är ungefär som mete med ett stort, klassiskt, rödvitt bullflöte. Alla kan och det behöver inte kosta en massa pengar. Men det är väldigt lätt att fastna och halka in på vinterfiskets fantastiska värld.

Det man behöver är följande:

 • pimpelspö
 • maggot eller mask (inget måste, men det ökar chansen att få fisk)
 • blänke, pirk, balansare eller mormyska
 • isborr (om man inte vill springa och leta gamla hål)

Ett pimpelspö, färdigt med lina och bete, finns att köpa från 60 till 70 kr och uppåt. En burk maggot kostar ca 25 kr och håller flera turer.

Det behöver alltså inte kosta skjortan att komma ut och fiska på vintern. Min absoluta favorit på stor abborre är balanspirk, då det oftast blir rejäla hugg. Då gäller det att hålla hårt i grejerna.

 Mina 5 hetaste tips till den som ska prova på pimpelfiske:

 • Varma kläder. Det är aldrig kul att frysa och man tappar lätt tålamodet.
 • Fråga på din lokala jakt- och fiskebutik. De vet vilka isar som är säkra.
 • Kolla gamla pimpelhål efter fiskrens, fjäll eller andra spår på om dom fått fisk där.
 • Tålamod och uthållighet. Leta, leta, leta! När du väl hittar abborren kommer du få fisk.
 • Ta med en mindre handduk. Du fryser mindre med torra händer.

Vill man veta lite om hur pimpeltekniken går till kan man se en av mina tidigare filmer, där jag pratar om mormyskafisket på Jaktias youtubekanal.

Som allt annat så utvecklas även pimpelfisket i rasande fart och tekniken gör snart allt möjligt.

När man pimplar idag finns det undervattenskameror som spelar in eller visar live. Det går även att koppla upp sig via telefon om man vill. Detta är ett perfekt sätt att få ut ungdomar som kanske inte är så sugna på att lämna dator eller TV-spelet hemma. Säg bara att dom ska få prova ”reallife gaming”. Att sitta och titta på en liten TV-skärm mitt ute i ingenstans och se en stor fisk närma sig. För att sen följa varje liten rörelse du gör med pimpelspöt och se den hugga och ta ditt bete. Tro mig – det barnet kommer aldrig mer prata om hur bra grafikkort eller upplösning det nya actionspelet har. Det enda barnet kommer prata om är hur häftigt och vilken fajt dom där hugg-galna abborrarna gav. Det är action som heter duga! Om du nu prompt inte får ut dina barn på ett fiskeäventyr kan jag tipsa om att det finns riktigt roliga fiskespel till dator och mobiltelefon. Detta kan vara ett bra sätt att väcka ett fiskeintresse.

img_6089_1024px

Jag har även denna vinter fått möjlighet att prova ett vinterställ från Woodline, modell Wintergame. Min första känsla är att byxan kommer bli mitt nya favoritplagg i vinter. Det är fickor överallt! Byxan går högt upp på bröstet och värmer även utan jacka. Kan bli många pimpelfiskares och även jägares nya favoritvinterplagg. Provade detta ställ i helgen då det var -15 och jag frös inte överhuvudtaget.

Jackan går att öppna från båda håll. Perfekt när man ska sitta på en skrylla och kunna öppna den nerifrån.  Stora och bra sidofickor, som en stor maskburk eller maggotburk lätt får plats i. Även den klassiska stora ryggfickan finns. Där brukar jag ha en liten sittlapp samt en extra tröja ifall det blir kallt. Fördelen att ha en tröja där är att svanken håller sig extra varm och man undviker ryggont. Det finns även en huva som går att koppla av och på med tryckknappar. Den blir ett ordentligt vindskydd för nacken om man har den monterad.  Det finns också en djup och stor innerficka som både rymmer plånbok och telefon. Jackan har totalt nio fickor varav två innerfickor och sju ytterfickor.

Byxan: Jag har länge haft ett par hängselbyxor som varit fodrade och ordentliga, men med dålig passform. Då jag är lång och smal brukar jag ha svårt att hitta bra vinterkläder, men dessa wintergame-byxor satt perfekt. Jag fick faktiskt gå upp en storlek större än vad jag brukar ha. Jag är 1,83 lång och ganska smal, så storlek 50 passade klockrent, då jag vill ha lite extra plats för tjocka långkalsonger.

Denna modell är en bib-modell. Det betyder att den fortsätter hela vägen upp till bröstet och hålls uppe med hängslen samt stora holkar för livrem om man vill ha det.

Byxan har ett ganska grovt tyg precis som jackan och det känns som att den kommer tåla slitage från skoteråkning , krokar m.m.  Jag har valt att ha ett brett läderbälte så att man kan bära med sig kniv och fisketång lättillgängligt. Tyckte även att det såg lite snyggt ut med läderbälte till dessa byxor.

Det finns en lång dragkedja för att kunna öppna upp byxorna när man ska ta av och på dem. En detalj som många flytoveraller brukar ha på slutet av dragkedjan, är det där lilla snö- och vattenskyddet innanför dragkedjan. Till min manliga glädje, finns inte detta på dessa byxor. Underlättar väldigt när man druckit för mycket kaffe och måste ge sig på ett nytt konstverk i snön ;)

Byxan har två stora utanpåliggande benfickor som är lättåtkomliga när man sitter på en skoter eller pimpelskrylla. Totalt har byxan åtta fickor som rymmer massor, fickorna är väl tilltagna och samtliga har dragkedja.

För- och nackdelar med detta vinterställ:

+ Massor av stora fickor på både jacka och byxa. Stort plus är att byxans fickor har dragkedja.

+ Byxans rejäla bältesholkar

+ Löstagbar huva som faktiskt sitter kvar när man vill ha den där, ingen enkel kardborrelösning .

– Jackan har lite korta ärmar. Fördel vid pimpelfisket, men vid skoteråkning är det lite kallt.

– Väldigt smal i byxbenen längst ner. Passar inte att dra över stora stövlar om man inte vill ha dragkedjan uppdragen. Vanliga vinterkängor var inget problem.