Jaktiabloggen

Pimpelsäsongen med Viktor Johansson

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team. Följ honom och de andra medlemmarna här på Jaktiabloggen samt på våran instagram (jaktiase). I detta inlägg kan du läsa om en hur en typisk vårvinterdag ser ut för Viktor, om hur hans pimpelsäsong är och vilket utrustning han använder.

Varje år händer något unikt i de norra delarna av Sverige och i detta fall Kiruna.
Kiruna består av ca 25 000 invånare som varje vinter kämpar igenom en lång tid av mörker. Efter denna tid kommer det en femte årstid som bara finns i dom nordligaste delarna av Sverige. Vi kan kalla den för vårvintern. När påsken närmar sig och solen börja vara högt på himlen det är då det börjar. Varje helg är uppbokad av pimpelfiske i solen.

1b

Medan man börjar fiska Vårgädda och vänta in havsöringen i södra Sverige då har jag här i norr fortfarande massa med snö och is och skaren på snön är ordentlig. Jag kan oftast åka skoter ända in i maj. På så vis kommer jag åt mina fiskeställen väldigt lätt hela pimpelsäsongen.

Bäckarna har börjat öppna sig försiktigt och in och utloppen öppnas i sjöarna.
Det blir mer liv och rörelser bland insekterna under isen. Fisken är mer aktiv och de börjar bli mer huggvilliga.

Harr och sikfisket är ett av vårens favoriter. Bäcksländan är den första insekt som kläcks. Den är väldigt lätt att känna igen då den nästan är helt kolsvart och kommer krypandes på den vita snön. Att sitta nära en öppning i vattnet är ett hett tips då man kan hitta Bäcksländan där. och där det finns mat där finns det fisk. Tänk på säkerheten bara.

2

Jag är väldigt färgad av Flugfiskets värld och tekniker och jag har olika imitationer av Bäcksländor när jag pimplar på våren. Även flugspöt åker med ibland när det är tillräckligt öppet.

Grundprincipen är att ha en vikt av något slag längst ner samt en eller flera upphängare. Lite ungefär som att checknympha. Jag använder mig av en wolfram mormyska längst ner och några små svarta Bäcksländenympher som upphängare.

3

Anledningen varför jag väljer wolfram mormyska är att dom är väldigt tunga till sin storlek. Jag binder vissa av mina upphängare själv medan jag köper andra. Jag har provat en grym bäckslände imitation som hållt väldigt länge trots antalet fiskar dom tuggat på den.

Andra vanliga flugor som går att använda är tex Black gnat, TKK, fjädermyggor eller liknande. Binder man själv så är tipset att använda en lite större krok än vad man tänker att flugan ska vara. Då får man plats för en eller två Maggots för att få imitationen lite extra god för fisken.

Ett litet annat tips är att skippa maggoten och promenera en sväng längs iskanten. Kolla efter bäcksländor som kryper, samla ihop dom och sätt på kroken. Dom kräver dock en väldigt tunn krok för att inte gå sönder. När jag sen pimplar brukar jag alltid börja från botten och sen fiska mig uppåt mot iskanten. Tänk på två saker som är lätt att glömma.

1. När man har upphängare så finns det alltid fler krokar som kan fastna i iskanten när man ska dra upp linan och då är risken stor att man förlorar fisken.

2. När man använder sig av mormyskor, iallafall när jag fiskar, så har man ganska tunn lina och man får då vara lite extra försiktig när man får fisk.

Kikpimpel
Nu har också den riktiga kikpimpel säsongen börjat. Solen ligger på och snön börjar smälta på isarna. Solen tränger sig igenom och lyser upp under isen. Gäddorna börjar närma sig sina lekvikar. Dom samlas oftast i större grupper ganska tidigt för att äta upp sig med energi inför det dom ska göra till våren. Nu är dom ordentligt på hugget och äter massor. Många pimpelfiskare förlorar sina rödingblänken och även mormyskor under denna tid. Flera gånger har jag trott att drömfisken suttit på kroken och istället har en gädda visats sig.

6

Att lägga sig över ett pimpelhål och kika ner i väntan på den stora fisken, är likvärdigt med väntan på den stora älgen eller jättebjörnen i skogen. Koncentrerat tittar jag på mitt bete, jag är försiktig och noga i varenda rörelse. Efter ett tag så ser jag en skugga komma fram, som intresserar sig för det som jag lockar med. Fisken beter sig ungefär som en nyfiken hundvalp som upptäckt nått nytt. Den cirkulerar och vill men törs inte gå nära, den börjar försiktigt provsmaka lite. Fisken försvinner, frågorna kommer direkt!! Har den känt kroken? Gammal Maggot? Ryckte jag för mycket eller för lite? Att kunna se hur fisken reagerar på mina rörelser och tillslut hugga, är för mig en underbar tillfredsställelse. Att kunna uppleva detta och samtidigt känna tropisk värme i vintermiljö är en magisk känsla.

7
Det skadar faktiskt inte att ha ståltafs ovan rödingblänket denna tid.
Gäddfisket i Kiruna är ett fiske som inte bedrivs speciellt mycket. Jag och dom få entusiaster som finns här uppe vet vilka krokodiler som finns, men det tar vi en annan gång.

När jag sen har legat där och kikat i pimpel hålet eller suttit och tagit igen soltimmar samtidigt som jag pimplat blir jag hungrig. Då tar jag en paus i fisket och letar reda på en lagom slänt där solen ligger på. Tar fram min spade och börjar forma någon slags soffa i snön samt en grillplats. Jag gör iordning en brasa, andra ser röken och börjar samlas. När glöden blir lagom så kommer grillkorven, hamburgarna eller souvasen fram, det blir som vanligt en festmåltid som skulle passa på Nobelmiddagen. Men hemligheten i denna maträtt är inte nån krydda eller stjärnkock. Alla som någon gång har ätit eller lagat mat utomhus efter en lyckad fiskedag vet precis vilket känsla jag pratar om. Sen avslutas måltiden med en rejäl kopp kokkaffe som förmodligen skulle få en espresso att smaka som silver te.

Jag själv brukar alltid ta några dagar i veckan som jag sitter och morgonpimplar i solen innan jobbet. Oftast är det när solen börjar värma eller precis när den visar sig som det bättre fisket är.

Har du möjlighet och har inte provat på detta häftiga fisket att kunna se fisken hugga under isen. Så ta dig tid och res till norra delarna av Sverige och njut av en vår utan slask å regn.

8

Väl mött!
/Viktor Johansson

Se Viktors senaste film om mormyskefisket på Jaktias Youtubekanal