Jaktiabloggen

Skyddsjakt på vårsådden

Christoffer Totte Zetterdal bloggar:

Att bedriva spannmålsodling i södra Sverige där vi har stora stammar av både hjort och vildsvin kan vara otroligt tröttsamt, och kostsamt. Kan jakten och lantbruket gå hand i hand? Absolut, men samarbete är ett måste. Särskilt om lantbruket eller jakten är utarrenderad, då får man helt enkelt lägga en hel del tid på bland annat att skydda dels vårsådden, men även spannmålet när det går i mjölke. Det är ändå vi jägare som vill ha viltet på marken.

Tyvärr så är det inte så på alla håll..

Totte_vårsådd1

På denna åker var det inte många kvadrat som var orörda.

Det var rätt så lugnt på de markerna där jag håller koll på åkrarna, bara någon grupp med sugga och ett gäng alldeles för små kultingar som jag motade bort. Efter bara någon dag så fick jag åka på ett eftersök då en bekant hade skjutit på en årsgris under skyddsjakt på en annan fastighet. Ett lättare eftersök då den bara gått 80-100 m.

Totte_vårsådd2

Märkligt nog var det fullmåne lagom till vårens skyddsjakt så det var skjutljust långt in på natten. Dock var det bara ett par nätter det var klart.

Totte_vårsådd3

Det var även halvlugnt på fälten då, mycket beror nog på att foderplatserna var välfyllda. Ett bra tips är att ha bra fart på foderplatserna och om det är sått ärtor, fodra med ärtor och skjut absolut inte något på foderplatserna. Detta hjälper till under vårsådden. Under mjölkmognaden blir det dock svårt att fodra bort viltet.

 

totte_vårsådd4

Nu är ju inte verkligheten sådan att det är skjutljust hela natten lång varje natt. Då får man helt enkelt åka från fält till fält och mota med viltet. Lite uppiggande frisk luft gör sitt när klockan börjar bli sent.

Och man behöver inte skjuta på allt som är ute, man vill ju gärna ha något till hösten att jaga också.

totte_vårsådd5

Men någon blev det…

/Christoffer Zetterdal

TRÄFFA TOTTE PÅ ELMIA GAME FAIR 14-16 MAJ I JAKTIAS MONTER B01:46 OCH PRATA JAKT OCH EFTERSÖK.