Jaktiabloggen

Sommarens bästa harr med Viktor Johansson

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om fisketuren som blev sommarens bästa harrkväll. Han fick ungefär 50-60 harrar med 10 harrar över kilot. Läs mer om hur det gick till och hans bästa tips för vad du borde ha med dig för att laga fisken du fiskat. 

En av sommarens roligaste händelser är när jag lyckas tajma in en lugn och varm kväll på mitt favorit-fiskeställe. När det är spegelblankt på de lugna ytorna och när jag kan se fisken stå och vänta i det klara vattnet. Detta händer någon gång varje sommar och är riktigt spännande.

Jag hade planerat att åka ut med en av mina goda fiskekamrater denna kväll då detta hände, men han fick förhinder och var tvungen att stanna hemma. Solen stekte och luften stod helt still, perfekt harr-väder. I dessa förhållanden så kläcks det massor av insekter. När det börjar falla lite i temperatur mot kvällen så är insekterna ganska många på ytan och i vattnet och det är då harren är som mest aktiv enligt min erfarenhet.

Denna eftermiddag startade med en lång och varm promenad i solen, och jag insåg snabbt att min lathet att inte vilja bära vadarna i ryggsäck och istället ha på dom när jag gick, var en dålig idé. Tips är att skaffa en bra ryggsäck som rymmer vadare, ditt flugfiskeset och fika för dagen, en 45 liters vandrings-ryggsäck är en lagom storlek.

Klockan var ungefär 5 på eftermiddagen när jag kommer fram till kvällens flugfiskesträcka. Det första jag nästan alltid gör när jag kommer fram till en fiskeplats med flugspöt är att sitta och titta i ca 10-15 min. Detta gör jag för att veta vad som kläcker just denna gång; vad gör fisken? Äter den under vattnet eller går den upp och vakar?

På detta sätt har jag ökat mina chanser ganska stort på att bara vänta några minuter och observera. Finns även en annan fördel som gör detta väldigt kul, när man lär sig att se skillnad på vak så kan man snabbt avgöra om det är en stor fisk eller liten fisk som vakar. Vissa gånger sitter jag bara och väntar tills jag ser en större fisk gå upp på samma ställe några gånger och så riktar jag in mig på den.

Denna kväll var det nästan inga vak alls, så jag bestämde mig att smyga fram till kanten på bäcken och försöka se om det stod någon fisk i en av djupgroparna. Jag vill bara säga till alla som inte har provat polaroid glasögon när man fiskar; GÖR DET. När jag kom fram till kanten så ser jag flera stora harrar stå i gropen och väntar på att strömmen ska komma med mat. Provade att ta av mig glasögonen då såg jag knappt vart gropen var. Åter igen det lönar sig att titta och smyga innan man börjar fiska.

IMG_8459

Eftersom dessa fiskar inte vakade något alls och inte ville stiga upp ur sin grop valde jag att sätta på en stor guldskalle-nymf. Eftersom strömmen tar flugan ganska snabbt så placerade jag flugan 2-3 meter ovanför djupgropen. Med det klara vattnet här uppe i Norrland och med hjälp av sol och glasögon gjorde det att jag kunde se flugan hela resan mot platsen där fiskarna stod. När flugan kom ca halvmetern från första fisken steg den upp direkt och tog flugan. När harren spänner upp seglet och förstår att den är krokad då böjer sig spöt rejält och jag förstår att detta är en finare harr. Efter en stunds fight så kan jag landa harren och se att den är ca 48cm lång enligt mina tejpade mått på spöklingan. Bra att tejpa fast färdiga mått på spöt då går det snabbt och enkelt att mäta fisken om man ska släppa tillbaka den.

IMG_8441

Det får bli några snabba bilder med kameran så jag kan skicka till kompisen som stannat hemma, harren simmar lugnt tillbaka och jag laddar upp för nästa fisk. Till min stora förvåning så har inte harrarna flyttat på sig i gropen efter allt plaskande från mig och fisken. Efter ca 3 timmar har jag landat ca 20 harrar och nästan alla är över 45cm, en sån harr här uppe väger ungefär 8-9hg.

Ett tips är att alltid ha en påse i ryggsäcken med lite matprylar,
I min ryggsäck hittar ni följande.

– Gasolkök ink kastruller och stekpanna
– kaffepanna
– kaffe
– tändstickor
– oblandad saft (Tänk på vart du tar vatten när du ska blanda, renast vatten är oftast det som rör på sig )
– vattenflaska
– kryddor (salt och pepparmix)
– matskål
– bestick
– disksvamp
– diskhanduk
– tvål
– första hjälpen kit
– folie (så man lätt kan laga fisk över öppen eld)
– en burk med korv ifall man blir ute längre än vad man tror, så finns det alltid lite mat.

 

IMG_8448

Jag bestämde mig för att äta en av fiskarna, tog ur fisken och kryddade med salt och peppar. Sedan lindade jag in den i ett foliepaket och la på elden. Enklare sätt finns inte att laga mat i skogen. När man tar ur en fisk, passa på att kolla magens innehåll. Där ser man ju vilka insekter fisken har ätit. Gräv sedan ner fiskrenset för att förhindra smittospridning. Medans jag satt och tittade på brasan och väntade på mat så passade jag på att byta till en torrfluga (Elk hair Caddis). Jag visste att det fanns en djupgrop längre ner så la ut min fluga så strömmen skulle ta den dit, när flugan började stripa i ytan och jag skulle ta upp för ett nytt kast ser jag en plog komma bakom flugan och jag stannar upp. Likt ett gäddhugg på ytbete plaskar det till och jag gör ett mothugg. Fisken sitter och jag är helt säker på att det är en mindre gädda som tagit min fluga, fisken gör ett högt hopp i luften och jag ser en makalös ryggfena speglas i solen. Efter en stunds fightande fram och tillbaka känner jag lukten av fisk, har glömt bort att det ligger ju en fisk på brasan, med lite krångel bland stenar och buskar har jag lyckats vänt på fisken och även lyckats håva den harr som jag haft på spöt. Måttar harren och inser att den passerar 50cm, efter att ha tagit några vackra bilder på ryggfenan och fisken får den simma tillbaka.

IMG_8463

En stripande fluga kan locka till hugg då fisken lättare upptäcker flugan men jag har även en teori om att fisken tror att flugan börjat röra på vingarna och ska snart flyga iväg och då lockas den till hugg.

Denna fisketur skulle visa sig att bli sommarens bästa harrkväll. Efter maten fortsatte jag att fiska och fisken blev bara mer och mer aktiv, dom började även ta mer och mer på torrfluga. Efter att ha fått ungefär 50-60 harrar tar jag upp telefonen och kollar vad klockan är. Döm av min förvåning, klockan är 2 på natten och fisken forsätter att vaka, den stora fördelen med Midnattsolen. När jag kommer till jobbet några timmar senare möts jag av en kollega som frågar om jag fiskat hela natten, då jag har röda ögon och en frisyr som får stig Helmers tofs att se liten ut. Svaret blir enkelt jag kom hem vid fyra tiden och fisken vakar förmodligen än.

IMG_8471

Summering av denna sagolika kväll blev att jag fick massvis med harr och totalt 10 harrar över kilot. Nästan alla harrar såg jag innan dom högg pga det klara vattnet och polaroid glasögonen. Fick även nytta av min extra mat i ryggsäcken. Nattfiske på harr är grymt kul och spännande och man vet aldrig hur det slutar, tur att man har kollegor som förstår en när man är trött på jobbet.

I södra delarna av Sverige kan detta kvällsfiske sträcka sig in ända i september om man har tur  annars så är den bästa tiden enligt mig mitten juli till slutet av augusti. Det är då de flesta insekterna har fått liv här uppe samt att det börjar bli lite svalare och lugnare på kvällarna.

Väl mött för denna gång!

Fiskehälsningar //Viktor