Jaktiabloggen

Utrustningen för den moderna isfiskaren

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om vad som händer på isfiskefronten och vilka prylar som gör ditt isfiske till en härlig upplevelse! Läs mer om hans bästa tips om utrustningen för den moderna isfiskaren.

Hej fiskare!

Denna gång har jag tänkt att kolla igenom vad som har hänt på isfiskefronten det senaste åren.

Isfisket har tagit stormsteg och vuxit enormt och fler och fler börjar inse att vinterfisket är roligt och att man inte behöver frysa.

De flesta som provat på isfisket och inte riktigt lyckas, brukar ha ett minne av att det är kallt och blåsigt. Favoritsjön är tom på fisk på vintern samt att svetten dryper efter att ha borrat massa hål. Men detta är ju egentligen inte sant! Isfisket kan vara riktigt roligt om man lyckas komma ut på rätt dag när fisken hugger, och det behöver inte alls vara jobbigt att borra hål.

Med dagens prylar finns det lösningar till nästan allt. Jag har svårt idag att förstå hur Farfar orkade borra och leta abborre, med sin då moderna borr; den klassiska spadmodellen.

Det som Mora Nova började med för något år sedan som ingen riktigt trodde på har slagit igenom stort. Att använda skruvdragare till att borra hål i isen, detta är för mig helt fantastiskt att grejerna faktiskt håller.

Idag har nästan alla tillverkare av isborr en adapter till skruvdragare och jag har använt min i 2 säsonger nu och är supernöjd. Det man behöver för ett lyckat resultat är en spiral och adapter till en isborr jag rekommenderar 130mm eller 150mm spiral. Har provat 110mm men det fungerade inge bra alls. Sen när det kommer till skruvdragaren så vill man ha så stort batteri som möjligt så att man inte behöver ladda eller byta hela tiden. Min skruvdragare har 2 stycken 18v 4ah batterier och en dragkraft på 65nm. Med denna maskin gör jag ca 10-15 hål per batteri när det är 30-40cm hård is. I sörja går det mycket mer batteri. Mitt tips är att inte gå lägre på varken batteri eller nm då jag känner att jag gärna haft lite mer extra kraft ibland på min skruvdragare. Har även i år hört från kunder som köpt nyare och lite dyrare skruvdragare på 130-140nm dom gör ungefär 15-20 hål med 200mm spiral detta är helt underbart för gäddfiskare och kikpimplare.

All utrustning man har med sig när man vill ha allt modernt!

Vindskydd 

Här uppe hos mig i norr har det även slagit igenom stort med så kallade pop-up tält. Ett tält som heltnenkelt förklarat fungerar som ett paraply. Man slår upp vägg för vägg och på 1 minut har man slagit upp ett vindskydd som heter duga. Dessa tält finns i flera storlekar och modeller, allt ifrån små enmans tält till stora isolerade tält som rymmer 2-3 tältsängar, så man kan övernatta.

Jag har själv provat dessa tält och de är perfekta när man ska ut på tur och har bristande plats eller inte vill dra med sig en stor tung ark. Fler och fler barnfamiljer upptäcker även att med dessa tält kan man vara ute mycket längre då det finns små praktiska värmare att sätta i tälten och barnen kan då värma sig. Tälten finns som sagt i olika prisklasser och modeller men dom enklaste kostar ungefär 1500-2000:-

Hur varmt och vindstilla man kan ha i ett tält…

Som jag även nämnt i tidigare inlägg så har även pimpelkameror blivit mycket billigare och utbudet har ökat. Senast denna vecka har det skrivits om en undervattensdrönare som filmar och tar kort, utvecklingen rusar framåt. Det finns även ekolod av olika slag som är väldigt enkla att koppla upp till sin smartphone. Dessa har även fördelen att dom fungerar klockrent även på sommaren, från båt eller från land.

Pimpelkamera

Pimpelspön – nytt eller gammalt?

Även denna kategori har tagit stora steg framåt, alla har vi någon gång provat eller sett det klassiska pimpelspöt med två träpinnar formad som ett v att linda upp linan på. Dessa spön används fortfarande idag och storsäljaren ABU 2:an härstammar från detta spö. Men det har kommit massor av nya varianter på pimpelspön och idag kan man faktiskt drilla en fisk på nästan samma sätt som på sommaren. Pimpelspön med rullar som har slirbroms är mer och mer vanligt, dessa ser ut som förminskade haspel och havsspön. Kombon med en lite multirulle och ett styvt spö är min favorit, med denna mix så känner man nappen lätt och om man får en stor fisk som gärna vill fajtas så har man en ordentlig rulle som klarar jobbet. Haspelrulle eller multirulle är en smaksak, vad man själv föredrar.

Moderna pimpelspön med rullar

ABU pimpel 2:an som härstammar från det gamla träpimpelspöt.

Det har även förra året kommit spön och rullar som har ett helt annat tänk. Man har valt att göra en platt klinga på spöt längst ut. På detta vis så får man en väldigt känslig topp som man lätt kan se om det nappar. När man sen gör mothugget så övergår den platta klingan till en vanlig och man har styrka och spänst för att drilla sin fisk. Dessa spön har även visat sig vara väldigt stryktåliga och tål lite tuffare tag än dom klassiska tunna plast pimpelspöna. Man har även valt att bygga rullar som ser ut som en avancerad flugrulle. Fördelarna med att ha rullen som på ett flugspö är att du får känslan mitt i handen. Man upptäcker nappen och känner fisken på ett helt annat sätt än att ha rullen längre fram på spöt som tex en liten multirulle.

Ett nytänkande pimpelspö med plattklinga

När det kommer till kikpimpling och ligga nära hålet och titta ner på fisken då föredrar jag det gamla klassiska pimpelspöt framför alla dessa moderna. Det är av en enkel anledning dom flesta moderna spöna är oftast lite längre än vanliga pimpelspön och man kommer då längre bort från hålet. Fördelarna är som sagt när man väl har fisken på så kan du möta upp och ge fisken en riktigt fajt med ett moderna spö. Medans med det klassiska så är det att ta linan mellan fingrarna och lirka försiktigt och släppa efter om fisken vill simma iväg eller inte.

Klassiska pimpelspön som fortfarande är dom mest sålda.

Disco eller styrdans?

Precis som det låter så har det nästan blivit som ett diskotek under isarna, batteridrivna pimpeldrag som blinkar, vibrerar eller låter används  mycket idag. Det finns ett jättestort utbud av klassiska och nya beten som det sitter en liten lampa som blinkar eller lyser på. Detta är gjort för att locka fisk till hugg, men fungerar det?

Ni som fiskar mycket vet att den ena dagen fungerar en färg och nästa dag fungerar ingenting alls, så är fiskets värld. Men vissa beten fungerar oftare än andra och så är fallet med dessa blinkar.

Det här med blinkande beten har funnits ett tag på marknaden och idag har det nästan blivit ett måste i betesasken. Om jag kollar på min butik, Jaktia Kiruna, så har vi alltid och fortfarande sålt massor av fiskelegenden Roffes pimpelbeten. Storskräcken känner nästan alla rödingpimplare till, detta är ett ganska stort blänke med starkt flourcerande plexi. Detta blänke har under många år varit storsäljare och utmärkts sig som den ljusstarkaste draget på betesväggen. Jag personligen tror att detta är av samma anledning som dom nya blinkblänkena fungerar så bra. Dom är väldigt ljusstarka och lockar fisk på långt håll. Roffe är snart 80 år gammal och hans beten slåss idag om första platsen på mest sålda pimpelbeten i vår butik mot dessa moderna. Så jag kan med säkerhet säga att dom nya moderna blinkarna fungerar och är här för att stanna. En av mina absoluta favoritbeten för röding är idag Roffes storskräcken och en liten röd blinkande blänke som jag hänger på det andra blänket som då även kommer göra ljud när dom slår mot varandra.

Den klassiska uthålliga och hårda pimpelfiskaren börjar kanske bli ett minne blott med alla dessa prylar?

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag hör till en av dom som älskar nya prylar och kan inte låta bli att testa dessa. Men jag har märkt att jag nu lägger upp mina fiskepass helt olika. I vissa fall så åker jag iväg med pimpelspöt i fickan och isborren fastspänd på skotern för att åka ut och ha en trevlig fiskestund. Nästa gång jag åker ut så ska allt med. Då kommer pimpelkameran, arken, värmaren, surfplattan, skruvdragaren, kappindikatorn och många andra saker med. Pimpelfisket har idag blivet som mete, det finns klassiskt mete och modernt mete och man väljer själv sin favorit.

Frågan är bara vart gränsen går för sportfiske och prylfiske? Hur mycket ska man ha med sig innan prylarna tar över fisket? Här får man välja helt själv hur man vill göra men utrustningen finns idag och den verkar inte ha några gränser alls, det kommer nya saker hela tiden. Men det jag kan säga efter att ha provat det mesta nyheterna är att fisket är riktigt kul och man har hela tiden nya saker att prova, det är bara fantasin som sätter gränserna och jag tröttnar aldrig på denna fantastiska värld.

Gott nytt år på er och jag önskar alla ett riktigt skit fiske till året 2017!

/ Viktor