Jaktiabloggen

Vårjakt med Totte Zetterdal

Christoffer (Totte) Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Du kan följa honom och de andra medlemmar här på Jaktiabloggen, på Jaktiakanalen och YouTube, samt vår Instagram (jaktiase) och Facebook. I detta inlägget berättar Totte om våren som har gått, om bäverjakten, vildsvinsjakten och gåsjakten. Och glöm inte att kolla in hans film på Jaktiakanalen!

Våren är en riktigt skön årstid, även om de flesta av våra jaktbara vilt får ha det lugnt så finns det annat trevligt att jaga.

Våren är en härlig tid, och det finns ett och annat att jaga.

Våren är en härlig tid, och det finns ett och annat att jaga.

Tidig vår inventeras bävrarna inför kommande jakter, och det såg riktigt bra ut. Jag har tidigare år enbart beskattat bäverstammen men en liten bäver/år, vilket har gett resultat. Sen är det så klart viktigt att hålla stammen i en rimlig nivå då de kan ställa till en hel del med fälda träd och stora dämningar.

I år kunde Totte skjuta två bävrar.

En av Tottes bävrar denna våren.

Till detta år var tanken att skjuta mig en stor bäver, kanske till och med två då det ökat på bra i detta området.

Första bäver för säsongen fick jag tag i rätt snart. En tidig morgon i slutet av mars, vikt 24kg. Den skickade jag iväg för beredning vilket blir ett fint minne.

Ev av Tottes bävrar våren 2016.

I år kunde Totte skjuta två bävrar.

IMG_5889 kopia

Strax innan det var dags att vakta nysådden så sköt jag säsongens sista bäver, även den var i en fin storlek. Inte lika stor som den första, men helt klart ett skinn att spara. Det skinnet kan nog bli ett råskinn att sitta på i vinter.

Sedan har det varvats mellan att jaga bäver och skyddsjaga gäss.

FullSizeRender

Fram på våren kommer gässen in och invaderar klövervallarna, en trevlig men också nödvändig jakt.

IMG_5883

IMG_5888

Ett väl inskjutet vapen är att föredra, vid pyrschjakt som jag ägnat mig åt då hållen kan bli något längre än vid tex drevjakt. Och ja, någon bom har det blivit kan jag erkänna…

IMG_5882

I början av maj var det dags att ha koll på de nysådda fälten.

IMG_5885

Nu på våren när bönderna sår sina åkrar är jag extra noga med att ha bra foder och gärna lite mer än för lite på foderplatserna/ åtlarna. Där ska det även vara så lugnt det bara går. Vildsvinen går gärna och betar på vallarna på våren, även där får dom vara ifred. Allt för att de nysådda fälten får vara intakt, sköter man de punkterna så har man halva jobbet gjort. Men så klart får man räkna med någon timme mindre sömn än i vanliga fall…

Det gick riktigt bra i år med endast ett par galtar skjutna och noll skador. Nu är det lugnt på fälten tills spannmålen är mogen.

IMG_5886

Klippte ihop en liten film från några jakter under våren, ta gärna ett titt på den:

Väl mött!

/Zetterdal