Jaktiabloggen

Viktor Johansson ser tillbaka

I norra Sverige har isarna inte släppt än och i söder är det nästan sommar… Fiskesäsongerna varierar i olika delar av landet. Viktor Johansson bor i Kiruna och där pågår vårvintern. I detta inlägg berättar han om pimpelsäsongen som har varit, om höjdpunkterna och de riktiga dåliga dagarna. Läs mer om Viktor och de andra medlemmarna i Jaktia Pro Team här på Jaktiabloggen och följ dem på vår Instagram (jaktvase) och Facebook.

Jag hade riktigt höga tankar om pimpelfisket 2016. Men med en trasig skoter från förra året och en halvdålig start på vintern såg det mörkt ut.

Efter att ha varit hem till mor och far i söder och jagat älg var jag redo för vintern. Jag hade suttit på pass och fantiserat om isarna som snart skulle lägga sig uppe i norr. Kanske det var därför jag inte fick skjuta någon älg? Jag fantiserade för mycket om pimpelfisket och såhär med facit i hand så hade jag faktiskt älg som gick förbi, men det är en annan historia.

Nu var batterierna laddade och man var redo för vintern. Väl hemma i byn och tillbaka på jobbet, så blandades snacket med älgjakt och vinterfiske. Pimpelprofilerna började komma in på kaffe i butiken och frågade om jag trodde att Siken stod och vänta på oss i vanlig ordning.

Första passet för säsongen brukar alltid vara på samma ställe. Man kliver upp tidig för att kunna hinna få den lilla ljusa stund som fortfarande finns kvar på dagen. Parkerar sig vid samma ställe som alltid. Tittar man åt ena hållet ser man vita vackra fjäll och åt andra hållet ser man Kiruna som sakta håller på vakna.
Det blev några små sikar denna gång, en trevlig start på säsongen.

De vita fjällen breder ut sig.

Det vita fjället breder ut sig.

Det har varit många höjdpunkter och några riktiga skitdagar denna vintern.

Matförgiftning = toppenfiske

Det är precis som det låter, säsongens kanske mest otippade pass. Jag hade åkt hem från jobbet och varit sängliggande i tre dagar och helt slut i kroppen. Min mor och far har alltid sagt att frisk luft blir man pigg av, ligg inte i soffan och brottas med bacillerna. Så jag tänkte att en liten fisketur kan väl inte skada.

En liten fisketur kan väl inte skada?

En liten fisketur kan väl inte skada?

Tog på mig alla kläder och lite till, startade skotern och åkte iväg.
Det tog inte lång tid innan jag kände att sjukfrossan gjorde sig påmind.
Efter att suttit en halvtimme och frusit samt dragit någon småabborre så hände det. Fisk på fisk började nappa och för varje fisk som togs upp blev dom bara större och större. Efter en fisketur på ca 2 timmar så hade jag fått flera borrar runt 8hg och kände mig mycket piggare. Dagen efter var jag åter på jobbet, självklart var det abborrarna som fick mig pigg och inte den friska luften, eller hur Mamma? Detta passet var ett sånt pass som får en och fundera vad man egentligen gjorde rätt. Denna sjön var riktigt dålig resten av säsongen…

Dagen som började så dåligt slutade väldigt bra..

Dagen som började så dåligt slutade väldigt bra..

Efter en fin gädda och riktigt bra abborrfiske denna vinter så ska jag vara nöjd. Nu kvarstår pimpelfiske i fjällen samt flugfiske från iskanten innan den riktiga säsongen börjar.

Efter en fin säsong är Viktor nöjd.

Efter en fin säsong är Viktor nöjd.

Måste även lägga in att jag har lyckats sätta ihop ett vinnarkit denna säsongen. Kunden som bad om rätt saker för tävlingen skickade en bild där han vunnit 10 000:- i kontanter och tackade för bra service. Är alltid kul att få feedback när man hjälper någon. Hör gärna av er om ni är nyfikna på vad vinnarkitet innebar :)

Till nästa år blir det att ta fram arken tidigare och satsa lite mer på stor röding. Sen har jag fått några riktigt fina tips på storlaken. Självklart ska det även bli kul att prova nyheterna inför vintern. Vissa leverantörer har redan visat riktigt heta grejer.

Nu ser jag fram emot sommarsäsongen!

Väl mött /Viktor