Jaktiabloggen

Viktors pontonbåtsfiske under midnattsolen

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase)Facebook och YouTube. I detta inlägg berättar Viktor om hans förkärlek för pontonbåtar, och vad skillnaden är att vara ute och fiska med dessa. Han berättar om gäddturen under midnattsolen, som också bjöd på en hel del annan fisk. 

Jag provade på pontonbåtsfisket första gången för ca 12 år sedan då var ute och utforskade Gysingeforsarna med en känd flugfiske tidning som ville göra  ett reportage med ett guideföretag där hemma. Redan då väcktes intresset för dessa udda farkoster. Att med en liten båt kunna fiska och ta sig på ställen som en stor båt inte klarar, och samtidigt kunna utmana en liten fors om det behövs.

Fördelarna är många oavsett om man väljer kajak eller pontonbåt. Men största skillnaden är vikt och storleksfördelarna med pontonbåten. Att kunna lyfta och bära sin båt ner till ett vatten där inte möjligheten för båttrailer finns, då öppnar man upp en helt ny värld med möjligheter till fisket från båt.

Om man jämför med kajak är pontonbåten också lättare att packa undan när man kommer hem. Kan vara svårt att hitta plats till en lång kajak om man bor i en liten lägenhet. En annan fördel med pontonbåten är att när du sitter i båten så kan du nå allt du har med dig, då den inte är lika lång som en kajak. Man får även en mycket stadigare farkost om man väljer ponton båten. En kajak är lite snabbare men är man ute efter fart så finns det båtmotorfäste till de flesta pontonbåtar på marknaden. Jag själv har valt en 2hk fyrtaktsmotor då den dricker väldigt lite bränsle och är väldigt pålitlig.

IMG_8073

Jag har själv två modeller; en lite mindre som jag använder till dagsturer och en större som jag har om jag ska ut på längre turer tex drifta ner längs en flod eller bäck.

IMG_3781

IMG_4400

Pontonbåten är lätt att ta med och tar inte mycket plats.

Jag har i sommar varit på lite olika turer med mina båtar. Senaste turen var en blandning på upptäcksfärd och fisketur. Jag och en av mina bästa fiskekamrater skulle utforska ett nytt ställe för gädda. Vi hade hört gammelgubbarna prata om stora hål i näten och söndertuggade fiskar. Detta lät förmodligen mycket roligare i våra öron än nätägarens så vi var bara tvungna att prova. Vi hade haft ett långt fiskepass dagen före så ingen av oss var speciellt morgonpigga. Det fick bli kvällsfiske, tur att vi har midnattssolen här uppe.

IMG_8115

IMG_4500

Det fick bli kvällsfiske under midnattsolen.

Efter att ha tömt bilarna på grejer träffar vi en trevlig man som småskrattar åt oss när vi säger att det är gädda vi ska fiska och säger att ”det ligger en i hans båt om vi vill ha”. Ett bra tecken, då finns det alltså gädda här, tänker vi.

Jag packar min båt med både mat och fiskegrejer. Ett långt styvt spö för mina tunga gummibeten samt ett Jerkbait spö. Flugspöna lämnade jag i bilen.

Jag började med att göra iordning för lite trollingfiske på väg till vårt planerade mål. Väljer att sätta på en Mike the Pike och en Tommy the Trout. Jag blir lika förvånad varje gång jag ser dessa beten simma i vattnet. Dom är fruktansvärt naturtrogna. Det går inte speciellt lång tid innan första hugget kommer och det är en gädda på ca 8 kilo som kommer upp. Men tyvärr så har kroppen lossnat på min Mike Wobbler. Tips till er som använder denna Wobbler; lägg lite snabblim så sitter kroppen kvar bättre. Ta inte för mycket bara, man vill fortfarande kunna byta ut den.

 

IMG_7559

En gädda på 8 kilo för Viktor med Mike Wobbler.

Nu har vi kommit fram till eldoradot med gäddvassar och vikar som vi tittat ut på kartan. Sätter på en Heddon Walk the Dog på spöt och kastar ut. Det är väldigt segt i första vikarna med bara några få hugg.

Som jag nämnde var detta en liten upptäcksfärd för att se vad detta vattnet hade att erbjuda. Det tog inte allt för många timmar innan vi fick syn på några fina abborrar i det klara Norrlandsvattnet. Bytte till en av mina minsta Jerkbait i lådan; Tiny Buster är ett riktigt fint bete för både abborre och öring. Abborren jag hade sett tog på första kastet och vägde runt halvkilot. Vi gled vidare på vår färd och fick syn på några finare harrar, jag muttrar lite om att någon sa åt mig att lämna flugspöna i bilen.

Men jag lyckades hitta en ask med flugor och med lite knep och knåp hade jag gjort om ett av mina spinnspön till ett tillfälligt flugspö. Sänkte ner en Double Legs, en ganska stor och tung fluga som är mycket effektiv i djupgropar. Fick några harrar i mindre storlek men även ett väldigt fint exemplar på hela 53 cm.

Nu var det dags för mat och min kamrat, som oftast är kocken i fält, ber mig att skära upp det vi ska äta. Efter att ha gjort i ordning allt så steker han upp en Pasta Carbonara på sitt Primus Gourmet kök. Jag förstår varför jag låter honom laga maten när jag tar en tugga med min spork. Denna carbonara hade passat på vilken lyxrestaurang som helst. Som jag sagt tidigare, prova laga riktig mat ute. Det blir supergott och man orkar fiska mycket längre.

Ett annat tips och råd när ni är ute och fiskar är vara förberedd på allt. Man kan vara inställd på att bara fiska gädda en dag. Senare när man kommer fram så ser man att det vakar för fullt och vackra öringar visar sig gång på gång. En sån dag är det skönt att ha flugfiskegrejerna i bilen.

Nästa helg så blir det båtpremiär i en av mina favoritsjöar. Denna sjö öppnas några dagar varje år då man får använda båt. Självklart följer en pontonbåt med ut. Det är även denna tid på året som nattfisket efter storharren börjar här uppe. Glöm inte att prova fiska alla tider på dygnet, man blir oftast förvånad vilken skillnad det kan vara. Fördelen med kvällsfisket är att dom större fiskarna törs komma närmare land och blir då lättare att komma åt.

Vi hörs snart igen så får ni höra om hur harrfisket går.

/ Viktor