Reportage

Nicklas åker söderut på jakt efter vårgädda

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Facebook och YouTube. Våren och sommaren har kommit för de flesta i Sverige, förutom i Arjeplog där isarna fortfarande ligger. Men lite is stoppar inte Nicklas, i jakten på vårgäddan...

Efter att ha varit borta från Arjeplog i tre veckor så trodde jag att det äntligen skulle vara möjligt att sjösätta båten för en premiärtur på hemmaplan. Men så var inte fallet. Efter att jag och Viktor hade ägnat en dag åt att hacka is och fiskat av de få vakar som fanns så bestämde vi oss för att packa bilen och åka söder ut. Målet – öppet vatten.
Morgonen därpå började vi rulla söder ut. Hur långt vi skulle behöva åka hade vi ingen aning om, och det spelade ingen större roll. Men redan efter inte fullt två timmar började sjöarna vara isfria. Med hjälp av Google maps hittade vi en sjö som såg intressant ut samt en ramp där vi kunde sjösätta båten. Strax därpå var båten packad och sjösatt. Nu var det äntligen dags.

Sakta gled vi ut på den okända sjön. Vi var båda två överens om vilken del av sjön som såg hetast ut. Den sydöstra delen hade några fina holmsystem samt ett par vikar där vi kunde tänka oss att större delen av sjöns gäddor leker. Vinden hade blåst nordvästlig de senaste dagarna, så även av den aspekten så var den sydöstra delen ett bra ställe att söka på.
Temperaturen låg på runt 4,5 grader när vi börjar närma oss den tilltänka fiskeplatsen. På vägen dit hade vi passerat ett djupare område där det var 9 meter djupt, men utöver det låg djupet på mellan 4 och 6 meter.

Det börjarde segt. Vi fiskade strategiskt av de platser som vi passerade. Olika beten, olika färger och olika tekniker testades, men utan resultat. Efter drygt två timmar lyckades jag äntligen spräcka nollan. En mindre gädda föll tycke för min blåvita Pig Shad Jr. Efter det lossnar det lite och vi lyckas att fånga ett gäng mindre gäddor. Men ingenting över 3 kilo. När det sedan dör ut igen bestämmer vi oss för att åka ut och testa fiske på de djupare partierna.

Vi sicksackar oss fram i hopp om att hitta betesfisk på ekolodet. Inga större stim syns till så istället ankrar vi båten intill en kant där det går från 5 till 8 meter. Vi testar stora gummibeten, små gummibeten och olika Jerkbaits. Vi fiskar ytligt, vi fiskar djupt. Långsamt och snabbt. Men helt resultatlöst. Till slut bestämmer vi oss för att åka tillbaka dit där vi började fiska för dagen.

När vi närmar oss ett sund mellan en holme och ett grund ser vi att det vakar sik. Temperaturen ligger på 7,5 grader. Vi sätter ner elmotorn och fiskar oss framåt. Det dröjer inte länge innan det hugger. Efter en kortare drillning har jag en lite bättre gädda i håven. En romfylld hona som väger 6,3 kg och mäter in på strax under 100 cm.  Några snabba bilder och sedan får hon simma tillbaka igen.

Strax därpå var det dags igen. Det kändes direkt att även det här är var helt okej fisk. Det var bra tyngd i rycken. Även denna gång lyckas Viktor att håva den problemfritt i ett tidigt skede. 7,5 kg fördelat på 100 cm.


Därefter kommer det upp ytterligare några gäddor mellan 3 och 5 kilo. Precis innan vi tänkte bege oss av hemåt fick Viktor följe av en riktigt fina gädda. Uppskattningsvis mellan 115 och 120 cm, sprängdfylld med rom. Dessvärre blir det aldrig något mer än så.


I skrivande stund sitter jag och kollar webbkameran över Arjeplog. Isarna ligger fortfarande. Visst är det härligt med Juni och sommar.

Skitfiske
Nicklas Hallnor