PRODUKTTEST

Calle från Jaktia Pro Team testar Turner Richards Apportkastare

Hund Produkttest

Calle Larsson från Jaktia Pro Team har testat Turner Richards Apportkastare för att se vad den håller för. 

När man har kommit en bit i sin apporteringsträning kan det vara dags att lägga in moment där en apportkastare kan vara användbar. Jag har under en period hårdtestat en apportkastare från Turner Richards och utvärderat dess egenskaper. Jag har flera olika kastare sen tidigare av olika fabrikat vilket gjort testet mycket intressant. Man använder sig av apportkastare för att på ett lugnt, realistiskt och kontrollerat sätt träna hunden på situationer som liknar en jakt eller ett jaktprov.

Det första man slås av när man öppnar förpackningen är att det är väldigt gedigna grejer. Kastaren är handhållen och det rejäla greppet är en klar fördel med tanke på att det kan vara en obehaglig rekyl i apportkastare. Själva stommen i apportkastaren är gjord i metall, medan handtaget är av gummi. Den är trycktestad och skotten som man använder sig av är 22LR blank. 

Den levereras med en tillhörande 500 grams dummy i Canvas i olika färger. Dummyn är stor och cylinderformad och passar bra för lite lättare typer av apportering där man vill ha tydliga markeringar. Givetvis går det också att försvåra för hundarna även med dessa.

Under testperioden som har pågått i ett par månader har apportkastaren fått bekänna färg. Den har använts så gott som varje dag och det har avlossats en ansenlig mängd skott genom den. Man kan konstatera att den är otroligt lättanvänd. Inte en massa onödiga detaljer utan en enkel apportkastare som funkar i alla väder. Den kastar dummyn olika långt beroende på vilka skott man använder, men upp mot 100 m var ingen omöjlighet med den medföljande dummyn och lite vassare ammunition. Jag testade även andra typer av dummy som vi brukar använda till våra elithundar. De är betydligt mycket mindre än de vanliga och formade som ett ägg. Dessa är kända för att flyga otroligt långt och ge hundarna en utmaning. Och långt flög de! Jag testade dem för att ha en måttstock på vad kastaren kunde prestera. 

Ett känt problem med apportkastare är att det brukar vara svårt att ta ur tomhylsan efter att man har skjutit. De har en tendens att kila sig fast och i vissa fall kan man behöva en liten tång eller liknande för att få ur dem. Jag upplever dock inte detta som något problem på Turner Richards kastaren utan den har en utdragare som hjälper till på ett bra sätt att lyfta upp hylsan, vilket gör att man lätt kommer åt den. Detta är ett stort plus!

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det är en enkel konstruktion som fungerar i alla lägen. Vare sig du har en apportkastare sedan tidigare eller inte så är detta en bra modell som tål att användas flitigt. Den har ett skönt grepp vilket gör den okej att skjuta med, men kanske inte optimalt ur rekylhänseende. Även dummyn som följer med håller hög kvalité vilket tillsammans med apportkastaren gör det till ett allsidigt paket.

Ut och ha roligt ihop!

Med Vänlig Hälsning Carl Larsson, Jaktia Pro Team

Relaterade produkter

Relaterade reportage