Ungerns nationalrätt, gulaschen, fick jag och min gode vän Marco erfara under några fantastiska jaktdagar i Ungern. Det sägs ju att all mat är god när man är hungrig men denna närande och varma soppa var extra god när frosten hade lagt sig i de ungerska skogarna.
Vi fick en dag följa med vår jaktledare hem och titta på när hans bastanta fru Olga skulle koka nästa laddning soppa. På smattrande ungerska förklarade hon ingående hur beredningen skulle gå till. Att vi inte förstod ett ord vad hon sa, struntade hon blankt i.
Under en högljudd förevisning av Olga framgick det tydligt att för att få den rätta smaken i soppan skall vitlöken, persiljan och en del av tomaterna samt det rivna citronskalet tillsättas precis innan servering, och jag instämmer helt.
När jag tittar på min ungerska kronhjortstrofé här hemma, tänker jag inte bara på jakt utan också på varm gulaschsoppa....
Ungersk gulasch på hjort med crème fraiche och surdegsbröd
12 portioner
- 1 kg hjortgrytbitar, gärna bog eller lägg, skurna i 2x2 cm bitar
- 50 g smör
- 3 morötter, skurna i bitar
- 3 palsternackor, skurna i bitar
- 5 gula lökar, grovhackade
- 5 röda paprikor, skivade
- 3 stjälkar blekselleri, skurna i bitar
- 2 dl tomatpuré
- 15 tomater, rivna
- 2 msk paprikapulver
- 2 msk paprikapulver
- 10 lagerblad
- 1 msk kummin, hel
- 4 buljongtärningar
- 3 liter vatten
- 20 potatisar
- 1 bouquet garni på persiljestjälkar, timjan, mejram eller oregano
- 10 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 citroner, rivet skal och saften
- 1 röd chili, delad på längden
- 1 del persilja, finhackad
- Salt och peppar
- Tag en stor gryta och bryn köttet i smöret, tillsätt paprika, gul lök, morötter, blekselleri, palsternacka och låt bryna med i grytan.

- Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, vitvin, buljongtärningar, lagerblad, citronsaften, bouquet garni, kummin, vatten, salt, röd chili och 2/3 av den rivna tomaten.

- Låt sjuda under lock i ca 1,5 tim. Koktiden är helt beroende av vilken köttdetalj som används. Prova att ta upp en köttbit efter en timme och smaka om den börjar bli mör, om inte fortsätt tillagningen. När cirka 30 minuter återstår av tillagningen, tillsätt potatisen.
- Smaka av soppan med nymalen svartpeppar, ev mer salt och tillsätt innan servering den finhackade vitlöken, persiljan, rivet citronskal och resten av de rivna tomaterna.
- Servera soppan med rostat surdegsbröd, smör, crème fraiche och syrad gurka.

