Reportage

En värmande gulasch på hjort

Mat Jakt

Gulaschen är Ungerns nationalrätt, en rätt som värmer kropp och själ efter en härlig jaktdag. Tillaga Jonas Ålunds gulasch med inspiration direkt ifrån Jonas eget besök i Ungern.

Ungerns nationalrätt, gulaschen, fick jag och min gode vän Marco erfara under några fantastiska jaktdagar i Ungern. Det sägs ju att all mat är god när man är hungrig men denna närande och varma soppa var extra god när frosten hade lagt sig i de ungerska skogarna.

Vi fick en dag följa med vår jaktledare hem och titta på när hans bastanta fru Olga skulle koka nästa laddning soppa. På smattrande ungerska förklarade hon ingående hur beredningen skulle gå till. Att vi inte förstod ett ord vad hon sa, struntade hon blankt i.

Under en högljudd förevisning av Olga framgick det tydligt att för att få den rätta smaken i soppan skall vitlöken, persiljan och en del av tomaterna samt det rivna citronskalet tillsättas precis innan servering, och jag instämmer helt.

När jag tittar på min ungerska kronhjortstrofé här hemma, tänker jag inte bara på jakt utan också på varm gulaschsoppa....

Ungersk gulasch på hjort med crème fraiche och surdegsbröd

12 portioner

1 kg hjortgrytbitar, gärna bog eller lägg, skurna i 2x2 cm bitar

50 g smör

3 morötter, skurna i bitar

3 palsternackor, skurna i bitar

5 gula lökar, grovhackade

5 röda paprikor, skivade

3 stjälkar blekselleri, skurna i bitar

2 dl tomatpuré

15 tomater, rivna

2 msk paprikapulver

2 msk paprikapulver

10 lagerblad

1 msk kummin, hel

4 buljongtärningar

3 liter vatten

20 potatisar

svartpeppar

1 msk salt

1 bouquet garni på persiljestjälkar, timjan, mejram eller oregano

10 vitlöksklyftor, finhackade

2 citroner, rivet skal och saften

1 röd chili, delad på längden

1 del persilja, finhackad

Tag en stor gryta och bryn köttet i smöret, tillsätt paprika, gul lök, morötter, blekselleri, palsternacka och låt bryna med i grytan.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, vitvin, buljongtärningar, lagerblad, citronsaften, bouquet garni, kummin, vatten, salt, röd chili och 2/3 av den rivna tomaten.

Gulaschsoppa2 342X229

Låt sjuda under lock i ca 1,5 tim. Koktiden är helt beroende av vilken köttdetalj som används. Prova att ta upp en köttbit efter en timme och smaka om den börjar bli mör, om inte fortsätt tillagningen. När cirka 30 minuter återstår av tillagningen, tillsätt potatisen.
Smaka av soppan med nymalen svartpeppar, ev mer salt och tillsätt innan servering den finhackade vitlöken, persiljan, rivet citronskal och resten av de rivna tomaterna.

Gulaschsoppa1 342X229

Servera soppan med rostat surdegsbröd, smör, crème fraiche och syrad gurka.
Denna soppa bör intagas med brännvin och öl.

Gulaschsoppa4 342X229