REPORTAGE

Fira en god och trygg jul med din hund!

Hund

Jaktia har listat några av de saker som man bör tänka på som hundägare, och en del prylar som kan vara bra att ha till hands under jul- och nyårshelgerna.

Julmaten/Godiset

Julbord innebär flera risker för hundar. Först och främst kan mängden mat vara farligt. Lämna aldrig en hund ensam med all julmat. Att äta för mycket kan ge både förstoppning och tarmvred. På ett julbord finns flera godsaker för människan som är direkta livsfaror för hundar. Exempel på det är russin, revben, lök, nötter och choklad. Flera nötsorter är väldigt giftiga för hundar och kan orsaka förlamning i luftvägarna, medan andra nötter kan fastna i hals och tarm. Håll koll på julens chokladaskar, ställ de inte så att hundar kommer åt dem.  Kakao innehåller ett ämne som heter Teobromin och det är, även i små mängder, mycket giftigt för hunden. Tänk även på att mycket på julbordet är väldigt salt, vilket inte är bra för våra djur, det kan i värsta fall leda till saltförgiftning eller inflammation i bukspottskörteln. Hundar skall alltid ha tillgång till färskt vatten. Vetedeg som jäser som hamnar i hundens mage kan i värsta fall leda till alkoholförgiftning så håll hunden ifrån julbaket!

Pyntet

Visst är det mysigt när huset är julpyntat och alla levande ljus är tända? Julgranskulor och presentsnöre är bara några av de roliga färgglada nya ”leksaker” vi utsätter våra hundar för under jul. Julpynt kan ge skärsår i mun, trampdynor och skador på tarmkanalen. Håll din hund under uppsikt!

På julen är det vanligare med levande ljus på bänkar och bord. Ställ dem en bit ifrån viftande svansar så att hunden inte kommer åt och kan skada sig. Lämna aldrig ett rum med levande ljus!

Förgiftning

December är den månad då flest hundar drabbas av förgiftning. Utöver ätbara faror har vi även andra nya växter i våra hushåll under julen. Exempel på riktigt giftiga växter är julstjärna, idegran, julros, rhododendron, ekollon och liljeväxter.

Gäster och Alkohol

Jul- och nyårshelgerna blir ofta väldigt annorlunda för din hund. Livet följer inte sina vanliga rutiner, nya människor och platser dyker upp. Håll lite extra koll på din hund, speciellt om den lätt blir nervös eller stressad. 

Naturligtvis måste du se till att hunden inte lyckas få i sig alkohol. Men hundar kan också bete sig annorlunda mot personer som är berusade. Hundar märker av små förändringar och kan reagera väldigt konstigt på det. Hjälp din hund att handla rätt.

Oavsett om du är hemma eller hos någon annan och firar jul, bör du se till att hunden får en plats dit den kan dra sig tillbaka när det blir för mycket.

Fyrverkerier

Alla hundar upplever fyrverkerier olika, för en del är det förknippat med jakt och glädje, och för andra är det ett fullständigt trauma. Här är några tips på vad du kan göra för att underlätta för din hund som blir stressad av fyrverkerier.

  • Det finns inspelade fyrverkeriljud att spela upp för din hund i god tid innan nyår för att vänja hunden vid ljudet.
  • Trötta ut din hund med både fysiska och mentala övningar under dagen, så att hunden är riktigt trött på nyårsnatten.
  • Gå inte ut med din hund på kvällen, se till att den redan är rastad. Måste du ändå ta med hunden ut - HÅLL DEN KOPPLAD! Allt för många hundar springer bort på nyårsafton i Sverige.
  • Ta det lugnt! Även om din hund är stressad så är det viktigt att du behåller lugnet. Stanna hos din hund när den är stressad.

Vinter/Kyla

Glykol är en vanlig orsak till att många hundar blir förgiftade på vintern. Glykol smakar sött och många hundar lockas att slicka i sig fläckar av glykol i snön eller på parkeringar. Glykol kan vara livshotande även i små mängder, har din hund fått i sig glykol, skall du genast uppsöka veterinär!

Skydda din hunds tassar mot uttorkning, orsakat av vägsalt och isbildning mellan trampdynorna när ni är ute och går. Använd en vattenfri mjukgörande salva till din hunds tassar.

Det är mörkt i Sverige på vintern, hjälp din hund att synas i trafiken. Det finns många olika typer av lampor och reflexer så det finns alltid någon som passar din hund. En reflex är en billig livförsäkring både till dig och din hund.

Jaktia listar en del saker som kan vara bra att ha till hands för att ge din hund en trevlig jul och nyår

Tänk på att ovan endast är rekommendationer – är du orolig skall du alltid kontakta veterinär!

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar Jaktia!

Relaterade produkter