Reportage

Gåsjakt med bulvaner

Jakt

Gåsjakt på land är en riktigt spännande form av jakt – men också en svår utmaning. 

Inför jaktsäsongen på gås har vi tagit hjälp av våra experter på Dangate. Dangate är en dansk leverantör till Jaktia och förser oss med produkter för all typ av lockjakt. Här guidar de oss i konsten för en lyckad gåsjakt.

Gåsjakt på land är en riktigt spännande form av jakt – men också en svår utmaning. När gässen jagats i några veckor har de snart lärt sig att de måste vara på sin vakt.

Gässen har snart räknat ut att den säkraste platsen är på mitten av fältet. Av den anledningen är det i princip omöjligt att få skottillfälle om man inte använder gåsbulvaner och gömsle.

Här kommer några tips och idéer om vad du kan göra och vad du behöver för utrustning för bästa jaktresultat.

BULVANERNA

De tre viktigaste sakerna att tänka på när du använder bulvaner: rörelse, rörelse och rörelse! Det viktigaste inslaget är att det är simulerad eller verklig rörelse bland bulvanerna så att de inte framstår som ”fossila” fåglar. Det är rörelse hos bulvanerna som de vilda gässen ser först. Flera tillverkare av bulvaner har ett smart system med den peg som en del bulvaner monteras på. Där kan du välja mellan två olika inställningar som antingen ger lite eller mycket rörelse av bulvanen. Här är de nya ”windsock”-bulvanerna en helt lysande uppfinning och en ”must have” för en lyckad gåsjakt.

Under årens lopp har gässen försökt lura många fyndiga och enkla lockmedel – med större eller mindre framgång. Men i dagens konkurrensutsatta jaktmiljö - hjälpt av utveckling av hög kvalitet och verklighetstrogna gåsbulvaner, är det viktigare än någonsin att dra nytta av att använda bra bulvaner.

De mycket realistiska bulvanerna har ökat jaktframgången för riktigt många jägare, men lyckligtvis finns det en stor konkurrens på bulvaner vilket innebär att du i dag kan få gåsbulvaner i en mycket hög kvalitet till ett rimligt pris. Ägnar du mycket tid åt gåsjakt betalar det sig inte att spendera pengarna på billiga bulvaner av dålig kvalitet.

Under gässens naturliga färdväg under året, kommer de att ständigt träffa på gåsbulvaner. Ju längre säsongen fortskrider blir fåglarna mer och mer smarta och uppmärksamma. Med detta i åtanke är det särskilt viktigt att använda de bästa och mest realistiska gåsbulvanerna och placera dem i en korrekt formation, för att överlista de nu mycket misstänksamma gässen.

Det finns olika utformningar av bulvaner – bulvaner som ett skal, flytande, sovande eller full body (hela kroppen). Vissa är också tillgängliga med Flock. Flock är ett "velour"-täcke som bulvanen vid tillverkningen blir "besprutad" med. Det ger mycket realistiska bulvaner utan reflexer när bulvanen blir lite våt.

 


Under gässens naturliga färdväg under året, kommer de att ständigt träffa på gåsbulvaner. Ju längre säsongen fortskrider blir fåglarna mer och mer smarta och uppmärksamma. Med detta i åtanke är det särskilt viktigt att använda de bästa och mest realistiska gåsbulvanerna och placera dem i en korrekt formation, för att överlista de nu mycket misstänksamma gässen.

Det finns olika utformningar av bulvaner – bulvaner som ett skal, flytande, sovande eller full body (hela kroppen). Vissa är också tillgängliga med Flock. Flock är ett "velour"-täcke som bulvanen vid tillverkningen blir "besprutad" med. Det ger mycket realistiska bulvaner utan reflexer när bulvanen blir lite våt.


Våra bästa erfarenheter är att använda en uppsättning av full body-bulvaner, windsockbulvaner och en uppsättning av skalbulvaner.

 

Att använda bulvaner med Flock ger det absolut det bästa resultatet. Om du väljer bulvaner med flock så var 100% säker på att kvaliteten är hög. Lägre kvalitet av flockbulvaner förlorar snart flockskiktet och tappar därefter lockeffekt. Vi rekommenderar, att du använder bulvaner från Greenhead Gear, som har en superkvalitet och en riktigt fin finish. De är inte det billigaste - med absolut de bästa på marknaden.

Bulvanernas placering

Så låt oss titta på den rätta platsen/uppställningen av dina bulvaner. Det är viktigt att du studerar hur födosökande gäss gör i deras naturliga miljö.

Du kommer att märka att det inte finns något specifikt mönster i deras positioner. De söker föda ofta i olika riktningar och med avstånd från varandra. Du kan placera bulvanerna i "Line", "V", "U", "J" –formationer. Dock används dessa mönster enbart som referenspunkter när du ställer upp bulvanerna.

Vi börjar med det grundläggande mönstret men vi måste anpassa gåsbulvanernas plats från denna uppställning. Ett exempel på detta är att tillsätta en liten familjegrupp till detta mönster. Familjen simulerar att de just landat mot vinden, och att de nu är på väg att gå in i den större gruppen av födosökgäss.

Gässen skall stå upp mot vinden, bort från vinden och i sidled till vinden. Placera aldrig alla dina bulvaner i en riktning, särskilt i vinden. Det är det läge de kommer att uppta när de är redo att lämna området.

Med detta i åtanke, kan du sätta dina bulvaner i olika positioner för vinden - och på olika avstånd från varandra. I vissa områden är gässen hopklumpade tillsammans, vilket innebär att gässen är osäkra och på sin vakt. Därför måste du sätta dina bulvaner på ett avstånd av minst 2-3 meter mellan varje. Några gäss kan vara sökande, några sover, andra bevakar och andra kan ligga ner för vila. En familjegrupp som just har landat mot vinden, skulle kunna gå emot den största gruppen av gäss, mot vinden.

Innan du placerar ut dina bulvaner måste du bestämma var du ska placera dina gömslen och vilket "grundmönster" du vill placera bulvanerna i. Försök att planera placeringen av gömslena innan jakten och ta hänsyn till vädret. Ha även en plan B. Om fler jägare skall delta i jakten, måste du också ha detta i åtanke när du väljer uppställning.

GÖMSLE

Som med valet av gåsbulvaner går pris och kvalitet hand i hand även när det gäller gömsle. Det är viktigt att du väljer ett gömsle av bra kvalitet som tål upprepad användning.

Ett gömsle kommer att utsättas för svåra förhållanden. Likaså är det viktigt att du enkelt och snabbt kan öppna gömslet för att avge skott. Börjar gömslets chassi att t ex rosta kan det vara svårt att öppna för att avge skott.

Gömslet ska ha en känsla av rymd så att du kan använda din lockpipa. Det måste också finnas fickor för patroner.

En viktig sak är också att du kan justera ryggstödet så att du har en god komfort då du kanske behöver vara gömd i flera timmar. Gömslet kan mycket väl ha någon form av isolering mot marken så att du har skydd mot kylan på vintern. Jagar du när snön ligger bör du tänka på att skaffa ett överdrag i t ex vitt. Naturligtvis skall gömslet också kunna vikas ihop, så att du kan ha det i bilen och enkelt transportera det till jakten.


Av ovanstående skäl har vi valt att erbjuda gömslen i olika varianter från Avery Greenhead Gear. Dessa gömslen uppfyller alla de krav som en jägare bör ha på ett bra gömsle. Den positiva feedback från användare av dessa gömslen vittnar om att det är några av de bästa på marknaden.

Placering av gömsle

Gömslen måste alltid placeras mot vinden mot landningsområdet där du har placerat dina bulvaner. Du måste besluta om hur långt från landningsområdet gömslet måste placeras så att du kan avge skott. Dra nytta av eventuell vegetation i området.

Placera dina gåsbulvaner runtomkring gömslet. Använd några full body-bulvaner närmast gömslet. Det kommer att bidra till att kamouflera gömslet bättre mellan bulvanerna och du kan därmed komma närmare landningsområdet.

Flyger gässen bort är något fel och du måste då ändra i uppställningen. Ju längre säsongen fortskrider måste du kanske också ändra uppställningen. Du kanske vill lägga till några svanbulvaner. Du kan använda ett "snötäcke" (cover) till ditt gömsle, även om det inte finns någon snö. Här kan du placera gömslet i mellan svanbulvanerna. Det kan i vissa fall överraska gässen eftersom de har mer fokus på gåsbulvaner.

LOCKPIPOR

Det finns många olika lockpipor av olika varumärken. Det är dock viktigt att du använder en pipa som är utvecklad för den typ av gäss du jagar.

Börja med att lära dig några tekniker för att locka. Använd dem till att börja jakten med och locka inte för mycket förrän tekniken är bra. Träna på gässen, innan du går på jakt. Som med allt – övning ger färdighet.Använd en lockpipa som du tycker om och som är lätt att använda. Börja inte med den mest komplicerade pipan som kräver en hel del övning. I de flesta fall ger den enklare pipan det mest tillförlitliga resultatet.

VIKTIG ATT TÄNKA PÅ

Några saker du kan tänka på är

- Håll dina bulvaner rena och att de behåller färgen. Kontrollera också att flockbehandlingen är intakt.

- Utnyttja alltid vinden. Gässen kommer att landa i vinden, så ställ upp bulvanerna och gömslet därefter. När du använder full body-bulvaner, så ta bort benen på några och låt gässen vila på marken för att ge dem ett avslappnat utseende eller ett vilautseende.

- Gäss känner säkerhet ju fler gäss det är på platsen = så ju fler bulvaner desto bättre. Gäss är mycket attraherade av rörelse. Det är ett tecken för dem att bulvanerna är realistiska och att området därmed är säkert. Detta kan uppnås med en flagga (en pinne som imiterar vingar, som simulerar landande fåglar). Finns att köpas separat.

- Har du Greenhead Gear-bulvaner, använd alltid de medföljande installationspinnarna som tillåter att bulvanen kan röra sig. Kombinera dessa och du har en mycket levande och trovärdig uppställning.

- Tillbaka till familjegrupp av bulvaner, som just har landat mot vinden och går fram mot födosökande gäss eller huvudgruppen. Detta är en favorituppställning. Ofta kan du med fördel lägga till denna familjegrupp till något av de arrangemang du väljer. Placera familjegruppen som om de är på väg att gå in i huvudgruppen.

- Tillbringa lite tid på jakten med att studera gässen - hur de kommer in, och hur de beter sig.

Vi önskar dig en lyckad gåsjakt!

Relaterade produkter