Reportage

Haris testar Therm-IC Värmestrumpa

Jakt Produkttest

Haris Beganovic är medlem i Jaktia Pro Team - Fiske. Under vintern har Haris fått testa elektroniska värmestrumpor från Therm-IC när han har varit ute på isen och i snön i skogen. Häng med och se vad han tycker! Följ Haris och och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på jaktia.se, på Jaktias Instagram, Jaktias Facebook och YouTubekanal.

Under de senaste år har många nya elektroniska värmeprodukter kommit ut på marknaden. Den här vintern har jag flitigt använt ett par värmestrumpor från Therm-IC, vilket ärligt talat, är det bästa köpet på hela året.

Då jag väldigt ofta är kall och frusen om fötterna och trots varma Muckboots och bra sockor så räcker det ibland inte till. När kroppen börjar dra ihop blodkärlen i fötterna för att spara värme åt dem viktigare organen börjar man frysa. Börjar man frysa så blir jakten, fisket eller skidåkningen inte alls lika rolig. Men med värmestrumporna så behöver jag aldrig mer frysa om fötterna.

Marknaden på värmeprodukter har ändrats mycket. Tidigare så var värmesulorna överlägset populärast men allt eftersom så har strumporna tagit över marknaden. Med all rätt.

Jag har använt strumporna hela hösten och vintern -18/19 på i stort sett varje jakt- och fiskepass., även om vädret varit +10 till -20. På fiskepassen och tidiga höstjakten så har jag använt strumporna i mina Lowa Z11 Jaktia Editionoch när det blir kallare så byter jag succesivt ut kängorna mot mina Muckboots.

Strumporna har använts flitigt både till jakt, fiske, skidåkning, skridskoåkning och ridning.

Oavsett om det är rörlig eller passiv aktivitet så funkar strumporna utmärkt. Det är oerhört skönt med varma fötter när man står helt still på pass eller när man sitter still ute på isen. Såklart får jag inte ha dem ifred utan sambon har använt dem till både längdskidåkning och utförsåkning.

Therm-IC strumporna är väldigt genomtänkta och simpelt framtagna. Ett företag från Schweiz som heter X-SOCK som utvecklat strumpor i 20 år och Therm-Ic från Frankrike står för utvecklingen av värmeteknologin sedan 1975. Passformen är bra på strumpan och den passar både dam och herr. Den är också förhållandevis tighta mot foten vilket gör att man verkligen känner värmen. Värmeslingan är insydd på baksidan av vaden, ner under foten och blir störst mot tårna. Vilket är logiskt då det oftast är tårna man fryser mest om. Batterierna är sitter högt upp på utsidan av vaden och knäpps smidigt fast i strumpan. Batterierna är kompakta och hamnar alltid ovanför käng- eller stövelskaftet. Dem är aldrig i vägen och klämmer inte när man utför mindre naturliga rörelser.

Batteriet har tre olika värmelägen som har olika mycket förbrukning. Alla uppfattar värmen olika mycket eller olika lite. Det första läget är strax under kroppstemperatur, det andra håller kroppstemperaturen och den tredje strax över. Batteritiden är på den svagaste värmeläget 6-8h, men räcker ofta längre än så. Laddningen sker på ett par timmar och båda batterierna laddas samtidigt. På varje batteri finns en på/av knapp som också reglerar de olika värmelägena. Även om man har tjockare jaktbyxor eller täckbyxor så går det oftast bra att komma åt knappen och ändra värmeläge utan att behöva dra upp byxorna.

Jag förespråkar att man måste vara torr, varm och rörlig när man utför utomhus aktiviteter annars blir det helt enkelt inte roligt och jag tror de flesta håller med mig. Därför förespråkar jag även dessa strumpor, speciellt för dig med frusna fötter.

Till att börja med tycker jag att man kan, oavsett väder, använda strumporna. Är det kallt så slår man på värmen i appen och är det varmt så låter man bli att slå på värmen och strumporna blir som ’’vanliga’’ strumpor, winwin! Jag gillar också passformen på strumporna och dem känns väldigt sportiga och luftiga.

Även om blir svettig och fuktig så blir inte strumpor blöta och kalla.

Det är väldigt smidigt med batterierna och att dem aldrig kommer i. Jag har tidigare haft värmesulor, men då är batterierna alltid i vägen och man måste dessutom flytta runt dem mellan olika kängor och stövlar. Batteritiden är förvånansvärt bra vilket jag verkligen uppskattar. Eftersom jag bara använder dessa över vintern och då dagarna är korta så räcker det egentligen att batteriet håller 6–8 timmar vilket det också gör. Är det så att man är borta och inte har möjlighet att ladda batterierna så går det att enbart köpa extra par i reserv, likaså om det skulle gå hål i strumporna kan man köpa enbart nya strumpor. Med det finns också möjlighet att ladda batterierna i bilen.

Jag eftersträvar alltid att använda mina Lowa Z-11 när jag är ute i skogen eller fiskar. Det är min favoritkänga och den är otroligt lätt och bekväm att använda. Men den är inte lämplig att använda när dem knapriga minusgraderna kommer då det inte är någon isolering i dem. Då brukar jag i vanliga fall använda mina väldigt varma Muckboots, dock är dem inte lika bekväma som kängorna. I Muckbootsen så har jag tjock ullsockar som inte precis förbättrar bekvämligheten, speciellt inte när man sitter i bilen påväg hem från jakten. Värmestrumporna låter mig använda mina favoritkängor även om det är minusgrader ute. Det gör i sin tur att jag orkar gå längre sträckor i skogen men jag får inte heller lika ont i benen då kängan är mer ergonomisk än Muckbootsen. Dom jag nämnde tidigare så är värmeslingan insydda från baksidan av vaden och ner till tårna. Det innebär att oftast är den bit av värmeslingan som är ovanför kängskaftet. När jag suttit på pass i skogen så har jag märkt att det går alldeles utmärkt att värma fingrarna på denna överblivna stump i knävecket.

Jag skulle verkligen rekommendera strumporna till i stort sett alla vinteraktiviteter utomhus. Användningsområde är väldigt brett och dem kan till och med användas inom sjukvården. Eftersom du själv reglerar värmen så funkar dem utmärkt även till dem mest aktiva aktiviteterna. Jag kan verkligen lova att strumporna är värd varenda krona, men kom ihåg att inte skryta upp dem för mycket hemma då det stor risk att någon annan familjemedlem snor dem…

På återseende! /Haris

Relaterade reportage