Reportage

Helena förvaltar vilt - jakt på bäver och räv

Jakt

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Häng med när hon berättar om vikten av att förvalta vilt och hur jakten på bäver och räv har gått till. 

Det är fantastiska vårkvällar att spana efter bäver på. Jag gick ut en fin kväll med min man och lyckades komma åt en bäver. Detta var tredje gången i mitt liv som jag kunde hålla mig lugn och avvakta tills den gick upp på land. Annars har jag varit för het och det har varit kastspö som gäller för att bärga dem. Tur min man är fisketokig och bra på att kasta.

Vill slå ett slag för förvaltning och att man inte tar större uttag än vad kolonin mäktar med. Som med det mesta viltet är det bra att ha en dialog med jaktkamrater så man är överens om det jaktliga uttaget med tanke på skador men att det fortfarande finns bävrar kvar i hyddan. Kan vara lite svårt att se när de kommer simmande om det är en större eller mindre bäver som kommer så det kan vara bra att ha is i magen.Bäver är ett roligt vilt, en bra och trevlig jaktform som lämpar sig mycket bra för uppsiktsjakt.

Räven..

I flera veckor nu har vi haft en räv som smugit runt gården och retat hundarna samt att jag sett skymten av den två gånger. Eftersom vi har för avsikt att skaffa lite höns igen så ville jag bra gärna komma åt den men har missat mina chanser varje gång.

I morse hade jag Diana med mig. Den totalt nonchalanta och ogenerade räven spatserade i solen bakom huset, per lyckades fånga den på bild med systemkameran flera gånger under promenaden.  Den stannande ett par gånger för att njuta av solen innan den la sig till rätta på en sten ca 10 meter från hundgårdarna. Ni kan ju tro att hundarna for som studsbollar på bakbenen och skällde i frustration. Lyckades få upp fönstret på övervåningen och min gamla 6,5x55 Husqvarna med ljuddämpare gjorde slut på spektaklet.
En fin årsunge som höll på att ömsa päls blev kvar på plats. Nu är det dags att åka och hämta lite pärlhöns och kanske blir det lite sömn nattetid både för hundar och människor..

På återseende,
Helena