Reportage

Helena testar vakuumpackare från FoodSaver

Jakt Mat

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team. Nu är jaktsäsongen igång och hon har fått testa att vakuumförpacka sitt kött med FoodSaver från Jaktias leverantör Acreto. Häng med och se vad hon tycker, samt läs om Acretos tips på vilka tillbehör du kan välja till din vakuumförpackare. 

Jag är helt såld på att vaccumpacka. Inte bara för hållbarheten utan för att det tar mindre plats i frysen samt att det är galet enkelt att lägga i en sous vide och sen bara grilla kort på varje sida. Som mor till tre söner och mycket som händer runt om så gillar jag enkelt och snabbt.

Hur tillagar du älg? Sökes favorit-recept!

Dags att ta reda på älgkött!

Här har jag lånat in bror med fästmö samt min bonusfar med sambo för att paketera septemberjaktens älgkött. Smidigt och enkelt när alla hjälps åt och lång hållbarhet när allt kött vaccumpackas. Precis som jakten, ett enkelt sätt att umgås över generationer. Nu googlar vi recept för fullt. Har du något speciellt recept som du vill dela med dig av så tar vi tacksamt emot det! Mycket kött åker i sous viden, i och med vaccumpaketering och att det är så enkelt, men är öppen för fler förslag.Inför årets älgjakt kan det vara en god idé att se över tillbehören till vakuumpackaren. Av ren vana kanske man nöjer sig med standardpåsar av en enda storlek, men visste du att det finns påsar och rullar designade för alla möjliga behov? Att förpacka kött är viktigt för hållbarheten. Ju mindre luft det finns i påsen, desto bättre mår köttet. Med hjälp av vakuumtekniken kan särskilt anpassade påsar i princip tömmas helt på luft för att sedan förseglas med en brännsvets. Genom att kylförvara nystyckat vakuumpackat kött går det dessutom att förlänga mörningsprocessen.

Slitstarka påsar

FoodSaver använder vakuumpåsar av ett kraftigare material än vanliga fryspåsar. Detta garanterar att de håller sig lufttäta. Problemet med att luft slinker in i förpackningen är att köttet oxiderar och att det bildas frost i påsen. Detta leder till att så kallad frysbränna uppstår. Vakuumpåsar är dyrare än vanliga fryspåsar men med tanke på det fina kött som jägare hanterar är det en klok investering. Kött som styckats kan vakuumpackas och sedan möras i kylskåp innan man fryser ned det. Detta är bra om man som jägare har begränsat utrymme att nyttja för traditionell hängning. Dessutom tar vakuumförpackat kött upp mindre plats i frysen.

Marinering och sous vide

Vakuumtekniken är utmärkt att ta till vid marinering av kött. Lägg ett bit putsad älgstek tillsammans med mortlade kryddor och färsk vitlök i en vakuumpåse och låt marinera ett para dagar. Har du bråttom? En marineringslåda från FoodSaver fixar jobbet på nolltid. Vad som händer är att vakuumet öppnar upp porerna i köttet för att smakerna ska kunna tränga in med en gång. Ett växlande intervall av vakuum och uppehåll masserar och marinerar köttet för att garantera en god smakinfusion. Men framför allt kommer vakuumtekniken till sin rätta om man är nyfiken på sous vide, en matlagningsmetod som lämpar sig utmärkt för just viltkött och för det behövs en tätt tillsluten vakuumpåse och exempelvis en cirkulator. Sous vide har blivit billigare och smidigare med åren så man behöver inte längre vara restaurangkock för att få mört och saftigt tillagat viltkött.

Vilka tillbehör behöver jag?

När det kommer till att packa och förvara kött räcker vanliga vakuumrullar och påsar långt. Dessa kan du själv anpassa längden på så att det inte går åt extra material i onödan. Vakuumrullar från FoodSaver är alltid räfflade med kanaler som ser till att all luft verkligen lämnar påsen. De går att använda i frys, i mikrovågsugn under upptining och i sjudande vatten. För större köttstycken finns expanderbara påsar som utvidgar sig och anpassas efter innehållet. Denna typ av påse kan rymma stora stekar och även gryträtter utan någon risk för kladd och krångel. Hanterar man fuktiga livsmedel som exempelvis en nyskuren kotlett kan vätskeblockerande påsar vara av intresse. En bred remsa i anslutning till påsens öppning fångar upp vätskor som försöker lämna påsen och det blir lättare att svetsa ihop den.

Gör nytta året runt

Vakuumpackning är som sagt mer än bara ren förvaring. Faktiskt så är det ju ingen idé att ställa undan vakuumpackaren. Låt den i stället stå framme så att du kan förvara all din mat med längre hållbarhet för att minska matsvinnet.

Alla tillbehör i den här texten är avsedda att användas tillsammans med vakuumpackare från FoodSaver. Det är inte säkert att de är kompatibla med andra märken.