Reportage

Helenas resa från Garmin Astro till Alpha

JaktProdukttestHund

Garmin har sedan 11 år tillbaka levererat en hållbar och pålitlig hundpejl baserad på gps-teknik. Lång batteritid, bra pålitlighet och mycket stryktålig har gjort att många hundförare genom åren har valt Astro som sitt pålitliga verktyg för att kunna jaga så bra som möjligt med sin hund. Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team och även en bakgrund som medarbetare inom Svenska Jägarförbundet. Hon berättar här om sin resa från Astro till Alpha.

För några år sedan uppdaterade Garmin sin hundpejl och har nu Alpha 100 och Alpha 50 som ersatt Astro-serien. Alpha erbjuder modernare teknik med mycket mer funktioner och framför allt många fler fördelar.

Snabb att lära sig

Helena Tysk är medlem i Jaktia Pro Team och även en bakgrund som medarbetare inom Svenska Jägarförbundet. Hon har stor erfarenhet sedan över 12 år inom jakt. Sedan många år har Helena jagat med Astro, men har nu gått över helt till Alpha och berättar här om sin resa att gå från den äldre Astro till den mer modernare Alpha.

- Jag fick tillfället att jaga med en Alpha på en jakt då jag lånat en enhet då hela jaktlaget hade just Alpha.

Det var det lite ovant först, då jag var van att mobiltelefoner fungerar på ett sätt med touchskärm. Men även om Alphan fungerar lite annorlunda är den användarvänlig och jag lärde mig snabbt de viktigaste funktionerna, den fungerar med vantar, vatten och i snö, förklarar Helena.

Smidigare, säkrare och effektivare

Alphan är en viktig del av Garmins ecosystem, Den Moderna Jägaren, med flera sammankopplade enheter för att göra jakten smidigare, säkrare och effektivare. Exempelvis kan jakthunden ses i många av Garmins klockor, och hundarna kan även ses i Garmins bil-gps.

- Den första känslan som jag kände var det stora fokuset på säkerheten, att man kan ha en grym helhetsyn över både hundar, hundförare och passen, berättar Helena ivrigt.

Från fysiska knappar till digitala knappar

Astron hade fysiska knappar vilka man enkelt kunde komma åt även med handskar och om det regnade. Frågor har kommit från vana mobiltelefonanvändare som vet att det kan vara svårt att hantera en mobiltelefon i regn och/eller med handskar.

- Touchen fungerar riktigt bra även när det kommer regn, vilket många har undrat och frågat mig om, förklarar Helena vidare.

Stora fördelar med Alpha

Men vad är de den praktiska skillnaden i att gå från Astro till Alpha kanske någon undrar? Helena förklarar:

- Den största och viktigaste skillnaden för mig är just säkerheten på de mindre markerna när man går hundförare och på alla marker överblicken att alla områden är "genomgådda". Enkelt att ladda Alphan i bilen med billaddaren som dessutom samtidigt har en förgrening så att du kan ladda halsbandet samtidigt.

- Tidigare hade man alltid extra batterier med sig i fickan ifall det skulle behövas, det känner jag man inte behöver idag för batteritiden är så bra. En annan viktig fördel är att de andra i laget ser vad både hund och hundförare pysslar med, detta bidrar till en bättre och säkrare jakt med mer kontroll och transparens.

Bättre batteritid

En viktig funktion som förbättras från Astro till Alpha är att via inställning kan halsbandet gå ned i batterisparläge för att spara ström när batteriet i halsbandet börjar bli lågt. På så sätt kan jägaren få ut ett par extra timmar utan att ladda halsbandet. En annan skillnad som ger bättre koll på hunden är att uppdateringshastigheten på hundhalsbandet är sänkt från 5 sekunder till 2,5 sekunder.

Fördelar för hundföraren

- Alphan känns ju som att den är med i tiden, våra mobiltelefoner är ju touch idag så varför ska vi inte gå åt det smidiga hållet även inom jakten. Under ett eftersök som gjordes i skymningen fick jag en fantastisk användning att använda lampan på pejlen så jag med säkerhet kunde veta exakt var min hund befann sig i den rörliga jakten, berättar Helena.

Det finns flera stora förbättringar i Alphan jämfört med Astron. Användaren kan exempelvis skicka ljud/ton och vibration till halsbandet. Med hjälp av geoområden och radievarningar kan hundföraren kontrollera hundens rörelser och få ett meddelande när en hund lämnar eller går in i ett angivet område. Det finns även skallindikator så att de som följer hunden från Alphan ser hur hunden agerar.

En annan detalj som kan vara till stor hjälp i mörker är att hundföraren via Alphan kan tända och släcka dioderna på halsbandet för ökad synlighet av hunden.

Fördelar för jägaren

Men det är inte bara hundförare och jaktledare som kan ha en egen Alpha enhet. Även den enskilda jägaren har stor nytta av att vara uppkopplad och teknisk delaktig i Garmins Alpha system.

- Med en Alpha har jag som passkytt mycket bättre koll på mina jaktkamrater samt kan bli effektivare att planera jakten med tanke på vart min hund, jag själv samt de andra ekipagen har befunnit sig på marken. Det finns även mer att prata om efter jakten då möjligheten att se varandra ger större delaktighet, vilket ökar den till den sociala närvaron och delaktigheten som är nog så viktig, förklarar Helena.

-  Min erfarenhet att varje gång jag lånar ut en Alpha till en jaktkamrat, går personerna raka spåret till sin jaktbutik för att köpa en själv när jakten är över.

Trygghet för jaktledaren

Det är även direkta fördelarna för jaktledaren att gå från Astro till Alpha.

- Det är framför allt trygghet och säkerhet genom att få bättre , men även delaktighet och kunna fatta rätt beslut med fakta i ryggen. Alphan är ett väldigt bra verktyg för den proaktiva jaktledaren, avslutar Helena.


Anpassat och förberett för framtiden

Teknik, innovationer och förbättringar är en del av Garmins ”DNA” och de har i snart 30 år utmanat och förbättrat teknik och möjligheter för utövare av mängder med olika sport och utomhusaktiviteter. Att framtiden blir mer och mer teknisk och jakten med den är ett faktum. Rätt använt är teknik en förutsättning för hunden, hundföraren, jägaren och jaktlagen att bli bättre, jaga säkrare och får en bättre jaktupplevelse.

Foto: Rickard L Eriksson