Jaktia Pro Team

Jaktia Pro Team Fiske

Fiske

Jaktia Pro Team Fiske består av sportfiskarna Haris Beganovic, Nicklas Hallnor och Christoffer Bruhn. De är alla tre hängivna sportfiskare och har fiskat sedan barnsben. 

Nicklas Hallnor

Mitt namn är Nicklas Hallnor, jag är 27 år gammal och lever mig liv i norra Sverige. Vinterhalvåret jobbar jag som byggnadsarbetare med utgångspunkt Piteå. Sommarhalvåret däremot, då tillbringade jag nästan all min vakna tid ute på sjön. Antingen så guidar jag eller så fiskar jag själv. Men målet är nästan alltid detsamma, gädda, stor gädda.

 Jag har alltid varit intresserad av att fiska, redan innan jag hade provat på det själv. Jag minns när jag var liten och såg folk som fiskade. Det såg roligt ut och jag ville testa, men mina föräldrar tyckte att jag var för liten. Efter mycket tjat så gav dom tillslut med sig och lät mig testa. Med ett bete utan krokar så skulle jag äntligen få fiska. Men att kasta var inte det lättaste. Det slutade med att pappa fick kasta ut och att jag vevade in. Trots att betet saknade krokar så fick jag bottennapp var och varannan kast. Tillslut hade betet satt sig så hårt att inte ens pappa fick det att lossna, då var det färdigfiskat för den dagen. Åren gick och jag lärde mig både att kasta och få loss mina bottennapp på egen hand. Jag kunde stå i timmar och fiska, utan att ha ett enda napp. Vissa dagar gick allt dåligt, rullen tjorvade, jag fick bottennapp efter bottennapp och fiskade bort beten. Men jag gav aldrig upp. Jag var för envis för att låta fisken vinna över mig. När jag väl fick hugg så var det värt alla dom där timmarna, alla bottennapp och bortkastade beten. Energin fylldes på och man kunde stå ytterligare några timmar och fiska.

När det gäller fiske så här jag testat det mesta som erbjuds i insjöarna i norra Sverige. Jag har testat på trollingfiske, flugfiske, spinnfiske efter harr och öring, pimpelfiske osv. Men det är framförallt spinnfiske efter gädda som jag har fastnat för. Det är ett aktivt, varierande fiske som bjuder på stenhårda hugg och rejäla fajter!

En blåsig vårdag med lätt duggregn i luften. Fingrarna är iskalla och det gör ont när man ska byta beten. Men helt plötsligt så kliver det en gädda och klipper betet strax under ytan. Adrenalinet pumpar. Det gungar tungt i spöet och man vet direkt att det är en stor gädda på kroken.

Eller en varm och skön sommardag. Rätt som det är så växer en plog fram i vattnet och den kommer i full fart mot betet. Sekunden senare tar det tvärstopp i grejerna för att sedan följas upp av en hård fajt med en riktigt pigg sommargäddan.

Oavsett när på året så är gäddfiske någonting alldeles extra. Ett actionfyllt fiske helt i min smak.

Nu för tiden när jag åker ut på sjöarna har jag alltid lagt upp en plan långt innan jag sjösätter båten. Med hjälp av att kolla upp väder, vind och vattentemperatur så får jag ofta en ganska bra bild om hur jag ska hitta gäddorna. Om man ska söka djupt eller grunt, om man ska fiska över hård eller mjuk botten, om man ska fiska snabbt eller långsamt. Vet jag med mig att jag ska vara ute länge så ser jag alltid till att ha ordentligt med kläder med mig och mat så att det med all säkerhet räcker. Att frysa eller vara hungrig leder ofta till tappat fokus och att man fiskar sämre. När gäddan inte är på hugget gäller det att ha tålamod, man kallar det ofta för ”pannbensfiske”. Ibland vet man att det finns gädda där man fiskar, men dom vill inte hugga. Ett knep som ofta fungerar är att fiska långsamt, riktigt långsamt. Ett svävande jerkbete som du låter ”hänga” riktigt länge mellan vevtagen, eller ett mjukt gummibete som vevas hem väldigt väldigt långsamt. Det gäller att tro på varje kast och hela tiden vara beredd. Tillslut kan dom inte motstå, och då gäller det att vara beredd med mothugget.

I samband med att tävlingen Gäddfajten startade 2012 så började jag utveckla mitt fiske i snabbare takt än tidigare. Jag fiskade varje dag den sommaren och tänkte mer än vad jag gjort tidigare år när jag fiskat. Jag ställde mig hela tiden frågan varför. Varför är dom här just idag? Varför fungerar det här betet bättre idag när ett annat fungerade bättre igår? Varför får jag ingen fisk här idag? Att tänka och att fråga sig själv ”varför” när man fiskar ser jag som en viktig del för att utvecklas som fiskare. 2010 fick jag min första gädda över 10 kilo. 2012 fick jag min andra. 2012 vart även det år då jag började tänk och fundera kring fisket mer än tidigare år. Från 2013 och framåt så här det rasslat till rejält och idag har jag drygt 20 gäddor över 10 kilo med topp tre på 13,18 kg – 130 cm, 13,88 kg – 128 cm och 16,13 kg – 134 cm. De tre viktigaste komponenterna som jag ser det är tid, tänk och pannben.

 Jag ser väldigt mycket fram emot fiskesäsongen 2019. Jag tjuvstartar redan i februari med en resa till Rügen. Har vi tur så får vi fina förhållanden och eventuellt en och annan gädda som får syna i sidan av båten. Utöver det så blir det att fortsätta utforska mina hemmavatten och försöka lägga pusselbitarna på rätt plats. Har även tänkt att testa mig på lite mer skärgårdsfiske än tidigare år. Vill det sig riktigt väl så kan det även hända att jag hinner med en resa ner för att fiska i Vänern. Det är någonting som jag tror skulle vara både roligt och lärorikt. Är ni intresserad av att följa dessa äventyr så gör ni det enklast via Jaktias kanaler.

Nicklas har varit med i Jaktia Pro Team sedan starten. Följ Nicklas och hans äventyr på hans Instagram och #jaktiaproteam, Jaktiakanalen och här på jaktia.se!

P1388353 2

Haris Beganovic

Mitt namn är Haris Beganovic och är en 22-årig Dalmas från Falun! Som många andra började jag mitt fiske med ett toppkutet metspö och är nu inbiten sportfiskare med många fiskedagar om året. Jag är en predatorfiskare från Falun som trivs bäst långt ute i Dalarnas djupa orörda sjöar.

Till största del fiskar jag abborre, gädda men också gös.Att arterna är så lättillgängliga, starka och aggressiva men samtidigt kan vara skygga, kräsna och känsliga gör dem så oerhört intressanta för mig.Men jag har även en bakgrund inom flugfiske och flugbindning, och dammar då och då av flugspöna när tillfälle ges. Jag försöker hela tiden lära mig mer och hitta mer kunskap och ser mig aldrig som fullärd. Jag har stort intresse för spön, rullar, beten, ekolod och alla andra prylar som har med sportfiske att göra. Fisket går såklart hand i hand med jakten och över vintern brukar jag jaga en hel del toppfågel, bland mycket annat.

Är jag inte ute på sjön så är du alltid varmt välkommen och besöka mig och snacka fiske på Jaktia i Falun. Vem vet, det kanske slutar med att vi tar ett abborrpass tillsammans!?

Följ Haris och hans äventyr på hans Instagram och #jaktiaproteam, Jaktiakanalen och här på jaktia.se!

 

P1388282 2

Christoffer Bruhn

Christoffer är uppväxt i Stockholms skärgård och har fiskat gädda så länge han kan minnas. Med en fisketokig pappa var spön och beten med på resor under hela uppväxten. Idag bor Christoffer i Dalarna, med ändlösa möjligheter till jakt på storgädda. Allra helst sker fisket över stora djup i jakt på sik- och öringätare i sjöar långt in på skogen. Känslan när något försöker rycka spöt ur handen på dig över 20 meters djup är helt oslagbar! Vid sidan av gäddfisket fiskar han även abborre och gös, i synnerhet under årets varmare månader. Som miljökemist med egen konsultverksamhet tillbringar han även en stor del av sitt yrkesliv på sjön. Christoffer brinner även för jakt och i synnerhet fågeljakt över stående fågelhund. Höstarna tillbringas, vid sidan av gäddfisket, helst i skogen tillsammans med korthårs vorstehn Dunder i jakt på tjäder. Eller på rådjurspass för drivande hundar.

Följ Christoffer och hans äventyr på hans Instagram och #jaktiaproteam, Jaktiakanalen och här på jaktia.se!

DSC01894 Copy (1)

Relaterade reportage