Reportage

Jaktia Pro Team Jakt

Hund Jakt Film

Jaktia Pro Team Jakt består av hundförarna och jägarna Jocke Mikaelsson, Calle Larsson och Ramus Liljeblad. Alla är hängivna jägare och har jagat sedan barnsben.

Calle Larsson

Jakt är inte min hobby, det är min livsstil. Hela mitt liv har jag fascinerats av allt som har med djur och natur att göra. Jag sätter etik och moral högt och engagerar mig mycket i viltvård under årets alla årstider.

Vem är då jag egentligen? Jo, Carl Larsson heter jag men alla som känner mig kallar mig Calle. Jag är född och uppvuxen på en gård strax norr om Borås. Jakten introducerades tidigt då både pappa och morfar jagar flitigt. Ganska snabbt började allt i mitt liv kretsa kring jakten, viltet och gemenskapen. Jag bor nu ett par mil söder om Borås tillsammans med min sambo Wilma. Vi har tillsammans fyra hundar som används flitigt under hela året. Vi har två retrievrar, en labbe och en golden samt två spaniels. På höstarna går våra hundar hårt på olika fågeljakter flera dagar i veckan.

På gymnasiet läste jag Jakt & Viltvård vilket kändes som ett naturligt val för en jakttokig tonåring med framtidsplaner att jobba med jakt och viltförvaltning.

Jag driver eget företag i mindre skala där fokus ligger på jakt, viltvård samt vissa skogliga tjänster. Parallellt med detta jobbar jag som säljare på Jaktia i Kållered.
Samtidigt som jag sysslar med detta så utbildar jag mig även till Kvalificerad Viltförvaltare.

Jag jagar så mycket jag bara kan, vilket brukar vara merparten av veckans dagar. Sysslar mycket med utsättning av änder och fältfågel samt all viltvård därtill. När det kommer till favoritjakter så skulle jag säga att jag är öppen för det mesta. Jag tycker jakt är kul helt enkelt. Allt ifrån andsträck i september till ekande ståndskall.
Det finns dock en jaktform och ett viltslag som jag är helt tagen av. Det är jakt efter riktigt gamla, stora råbockar under sensommaren. Att få följa en råbock över flera år och till sist nedlägga en mogen bock, allra helst med medaljtrofé, är för mig en obeskrivlig känsla och ett kvitto på en god viltförvaltning.

Detta var kort om vem jag är och vad jag sysslar med. Ni kommer att få följa mig under min vardag som består av allt ifrån hundträning till jakt och viltvård.

Följ Calle och hans äventyr på hans Instagram och #jaktiaproteam, Jaktiakanalen och här på jaktia.se!

0W7A9693 Preview Maxwidth 2200 Maxheight 2200 Ppi 300 Quality 100 Embedmetadata True (1)

Jocke Mikaelsson

Joakim (Jocke) Mikaelsson boende i en liten by som heter Sörvik knappa 4 mil från Strömsund i norra Jämtland med sin vackra Strömsvattudal och Dunderklumpen som lite av sitt signum, Här bor jag med 3 barn och sambo, ett lugnt gårdsliv med får och höns.

Mitt stora intresse för jakt och natur startade i 5-6 års åldern via jakt och fiskeäventyr med främst min farfar, På den tiden enbart som medföljare på pass då inget större hundintresse fanns i familjen. Med ökande ålder intresserade jag mig mycket av hundarna och hundförarna, jag hade förmånen att få följa en äldre mycket duktig hundkarl och skogsman på löshundsjakt i de norrländska skogarna och sedan dess har det aldrig funnits några tvivel om vad jag skulle ägna mig åt.

Idag brinner jag för hundjakt i alla former, men all jakt är rolig. Så man hittar mig även på ett pass nånstans där andra hundförare har bättre kunskaper och hundar, på skidor letande den stora svarta tjädertuppen eller lurande nere vid en åkant på våren väntande och hoppandes få syn på bävern. Alla jakter har sin tjusning och en jaktdag i mina ögon är alltid en bra dag!

I hundstallet finns idag 3 Jämthundar och en Dunkerstövare, med jämtarna jagas främst älg och björn och det är också dom jakterna som ligger mig varmast om hjärtat. Dunkerstövaren jagar hare och det är ju en underbar jaktform där barn, familj och vänner kan umgås och jaga tillsammans, det är också just det som gör jakten så speciell.. Umgänget, förväntningarna, spänningen och glädjen av en lyckad jakt, glädjen hos ett barn eller en ung jaktkamrat vid deras första jakter, unghundens första trevande steg mot att bli den där fullfjädrade jaktmaskinen vi alla vill ha… allt det här är för mig jaktglädje och gör mig bara mera jaktintresserad med åren.

Jag känner mig hedrad och mycket glad för att få vara en del av Jaktia Pro Team och hoppas vi ses på nån jakt där ute snart…

Följ Jocke och hans äventyr på hans Instagram och #jaktiaproteam, Jaktiakanalen och här på jaktia.se!

P1355367 (1)

 

Rasmus Liljeblad

Mitt namn är Rasmus Liljeblad. Jag är 28 år gammal och bor ett par mil söder om Växjö i södra delen av Småland. Jakten började för mig som för många andra genom familj och släkt. Men faktum är att ingen i min egna familj jagade när jag var liten. Däremot så jagar resten av släkten och de flesta har även hundar. Farfar var min stora förebild och mentor i unga år. Farfar och farmor var boende utanför Västervik så det var flera olika former av jakt och viltslag man följde med på ut i skogen.

Som 17 åring köpte jag min första hund, Rocky. En Östsibirisk Laika som verkligen blev en trogen vän och följeslagare i skog och mark. Rocky är idag 11 år och pensionär sedan ett par år tillbaka. Idag ligger han mest framför brasan om kvällarna och njuter av ålderns lugn.

Med tanke på vad jag har för hundar i dagsläget: Östsibiriska Laikor och Plotthundar så kan ni säkert förstå att det är vildsvin, älg och rovdjursjakten som jag brinner för. Men har man svårt för att sitta inne så blir det en hel del av annan jakt. Och jag jagar i princip allt vilt och utövar de flesta jaktformerna som Sverige har att erbjuda. Jag brukar även försöka ta mig utanför vårt underbara jaktland ett par gånger om året för att utforska och uppleva andra typer av jakter och viltslag.

2018 blev jag medlem i Jaktia Pro Team. Vi är en liten grupp människor som brinner för jakten och fisket. Tror till och med vi kan kalla det för livsstil.

Hoppas vi syns någonstans under 2019. Ni kan alltid ta del av mina äventyr på YouTube där jag driver kanalen Jaktpuls.

Följ Rasmus och hans äventyr på hans Instagram och #jaktiaproteam, Jaktiakanalen hans Youtubekanal Jaktpuls och här på jaktia.se!

0W7A9874 Preview Maxwidth 2200 Maxheight 2200 Ppi 300 Quality 100 Embedmetadata True

Relaterade reportage