Reportage

Jaktia Pro Team testar Nevercold värmekläder

Jakt Fritid Fiske Produkttest

Nicklas Hallnor, Helena Tysk och Totte Zetterdal är alla medlemmar i Jaktia Pro Team. För att hålla värmen i vinter har vi bett Jaktia Pro team att testa värmekläder från Nevercold; handskar, värmeväst och värmesulor. Häng med och se vad de tycker!

"Jag är ju en rastlös själ som har svårt att bli ”tvingad” att sitta still. Har jag inte haft våra hundar hade det nog inte blivit någon jägare av mig. Jag älskar att gå med hund och känslan av att kunna ”styra” jakten", säger Helena. "Nu är det ju så här att har jag inte skjutit något på länge, frysboxen är tom och mina barn nästan svälter" säger hon och skrattar. "Ändå sätter jag mig på pass. Jag tror, och jag kan ha fel, att chanserna på de snabba klövviltsjakterna som vildsvin och hjort kan bjuda på fler skottchanser på pass än inne i såten med drivande hundar."

"Hur som, den enda chansen att jag överhuvudtaget överväger den här galna idéen stavas värmeväst. Ni som har en själv förstår exakt vad jag pratar om. Att sitta blickstilla i minusgrader och blåst, utan att få äta godis, elda eller dricka kaffe med vinden i ansiktet. Det enda som kan rädda en sådan här situation är vilt i pass eller knappen som blir röd på en värmeväst. Eftersom jag är en fryslort är jag nu som en vandrande elfabrik med både värmesulor och värmevantar. Det är okej att skatta lite varmt åt mig men detta gör mitt liv som passkytt uthärdlig. Jag har även hittat tusen fler arbetsområden för dessa fantastiska små bärbara bastu-prylar. Som ex när man står ute i slaktboden, när man kollar på mannen som skottar snö, när hunden är ute på långt sök eller hittar älg och far all världens väg till när man följer med barnen och anglar. I min värld är dessa värmeprylar den bästa julklappen för att få dina vänner (läs fryslortar) ut i skog, mark och vatten även på höst och vinter.

När vi frågade Helena om hon skulle vilja fortsätta med kläderna så svarar hon och skrattar; "Har du en gång provat så är du fast, ungefär som ljuddämpare!".

Även Totte står gärna på pass emellanåt: "Värmekläderna är ett hett tips inför kalla vinterdagar. Jag föredrar att gå som hundförare men står gärna på pass, dock tycker jag inte om att frysa. Det kan vara en riktig pina, och det är jag nog inte ensam om att tycka", säger Totte.

"För Thermacell värmesulor är ett tips är att man sätter på värmen INNAN man fryser om fötterna, och även stänga av dem om man ska gå en bit till eller från pass. Går man så genererar kroppen värme ändå, att bli svettig om fötterna och sedan ställa sig blickstilla är inte att rekommendera".

 


"Sulorna kommer med löstagbara uppladdningsbara batterier där man enkelt styr värmen med fjärrkontroll. Inga kablar eller lösa batteripack utan allt är integrerat i sulorna, vilket gör att det är väldigt lätt att flytta över emellan olika skor/stövlar", fortsätter han.

Nicklas jobbar på ett bygge och då temperaturerna varit nere runt -23 grader så har värmekläderna fått jobba ordentligt. "Kan VARMT rekommendera värmekläderna som jag testat", säger Nicklas.

"När jag blev kall om fötterna började jag med att slå igång dom på den lägre nivån. Efter 30 sekunder blev det märkbar skillnad. Fötterna tinade upp och det blev överkomligt att vara ute. Men i -23 och slitna arbetsskor så var det fortfarande kallt. Efter att ha gått omkring 1 timma på nivå ett var det dags att byta till nivå 2. Genast började det värma under fötterna. Från att ha varit överkomligt så övergick det sakta till att vara behagligt. Värmesulorna får klart godkänt. Dom gör sitt jobb och batteritiden klarar en arbetsdag om man har dom på nivå 1", fortsätter Nicklas.

Nevercold har flera olika modeller av värmehandskar. De som Jaktia Pro Team har testat heter Ontario. "Det är en smidig handske som går alldeles utmärkt att skjuta med vilket underlättar en hel del när man står på pass", säger Totte. Det finns även tjockare varianter som med fördel kan användas vid skoteråkning eller liknade.

"Det är lite samma sak med handskarna att det är en fördel att slå på värmen innan man börjar frysa, och att man stoppar dem i fickorna under tiden man väntar på att det kommer något skjutbart" tipsar Totte. "Ontario är egentligen utvecklad som en innerhandske och är inte isolerad, så man spar mycket värme på det sättet".

Sist men inte minst har Jaktia Pro Team som sagt testat värmeväst.  Nicklas och Totte har testat värmevästen Norvik, som endast finns i herrmodell för tillfället, och Helena har testat värmeväst Aspen, som finns både för herr och dam.

"Jag har använt värmeväst av annat fabrikat i ett par år, mycket skönt. Dock var det endast värme på en bit av ryggen på den, denna väst har för utom värmeelement på övre ryggen även värmeelement på nedre delen samt två på bröstet", säger Totte. "Norvik levereras med ett batteri och laddare, men jag rekommenderar att köpa till ett extra batteri (finns uttag för två batterier i västen) då det är många värmeslingor så drar det så klart en hel del batteri. Så tipset är att köpa med ett extra batteri", fortsätter Totte.

Likadant som på handskarna  finns tre olika nivåer på värmen på Norvik:
Rött- max, 2 h med ett batteri.
Gult- medium, 3 h med ett batteri
Grönt- min, 5 h med ett batteri
Med två batterier kan man dubbla timmarna på samtliga nivåer.

En värmeväst ska inte användas som en ”vanlig” väst som en del tror, man kan så klart om man vill men det är inte särkilt effektivt. En värmeväst ska man ha så nära kroppen som möjligt, förslagsvis på understället alt utanpå en tunnare skjorta. På så sätt håller man inne värmen och får på så sätt bättre effekt.
"Värmevästen Norvik gör jobbet riktigt bra", säger Nicklas. "Nivå 3 värmer ordentligt även när det är riktigt kallt ute. En värmeväst under jackan och du behöver aldrig mer frysa!"