Reportage

Karesuandokniven

Fiske Jakt Fritid

I Karesuando tillverkas knivar som är anpassade efter Lapplands natur med kargt, arktiskt klimat, norrsken och midnattssol. Jaktia har bett Karesuandokniven berätta om sitt unika hantverk som förhoppningsvis kommer att ge dig som läsare en bättre inblick i en gammal slöjdtradition. Karesuandokniven berättar också om företaget, sina knivmodeller och vad som är viktigt vid val av kniv.

I Karesuando tillverkas knivar som är anpassade efter Lapplands natur med kargt, arktiskt klimat, norrsken och midnattssol.

Karesuando är Sveriges nordligaste kyrkby, 250 km norr om Polcirkeln, på samma breddgrad som mellersta Grönland och de nordligaste delarna av Kanada. Byn fick sin första fasta bebyggelse 1670. Renskötseln är en av områdets största näringar och Karesuando ligger i Könkämä samebys renskötselområde.

Vad är bra kvalitet på en kniv?

De flesta knivarna Karesuandokniven tillverkar har ett rostfritt blad, härdat till HRC57. Enligt deras uppfattning så borde alla knivar vara befattade med ett rostfritt blad då det är lätt att hålla rent och den sylvassa eggen håller sig betydligt längre än t ex ett kolstålsblad.

Karesuandokniven tillverkar även knivblad i kolstål då det finns en efterfrågan på det. Kolstålet har sina fördelar då det är ett billigt material och det är lätt att få eggen vass. Dock blir den snabbt slö igen. En nackdel med kolstålet är att bladet kan rosta.

Pulverstålblad är ett modernt påfund. Enkelt förklarat har man blandat olika pulveriserade metallkvalitéer så att man får det ultimata stålet för just knivblad. Man kan säga att det är ett skräddarsytt stål för knivblad.

"Det viktigaste med våra knivar är att vi gör samtliga detaljer till knivarna själv i vår fabrik, därför vågar vi lova dig 10 års garanti på material eller tillverkningsfel på samtliga våra knivar." 

Vilken kniv skall jag välja?

Vad man betalar för kniven är helt beroende på vilken kvalitet på stålet man väljer. Naturligtvis bidrar även skaftets material och utformning till priset. Kolstålsblad är billigast. Vill man ha ett rostfritt stålblad blir det något dyrare och väljer man ett pulverstålblad, exempelvis Rwl 34, så blir det ytterligare ett snäpp dyrare. Vill man ha det absolut bästa, ett pulverstålblad som är damascerat i exempelvis 160 lager, får man betala ytterligare lite till.

Samtliga knivblad som Karesuandokniven tillverkar är härdade till HRC57 eller ännu hårdare. Därför rekommenderas att man använder diamantbryne eller keramiksten för vässning av eggen. Det går även att använda ett vanligt sandstensbryne men det kräver ett hårdare arbete för bra resultat.

Damaskstål

Karesuandoknivens damaskstål håller absolut högsta kvalitet jämfört med alla andra damaskstål i världen. Basen i damaskstålet är det skräddarsydda damaskstålet Rwl 34. Damaskstålet blir också rostfritt när stålet härdas och värmen överstiger 1080 grader celsius. Detta damaskstål kräver en 2 ton tung hammare när det smids.

Rose = 120 lager
Twist = 160 lager
Northenlight = 160 lager

Ett urval av knivmodeller

Jägaren

Dubbelkniv - består av Galten Exclusive + buköppnare
Kniv 1:
Knivens längd med slida: 240 mm
Bladets längd: 100 mm
Bladets tjocklek: 3,2 mm, bredd: 23 mm
Bladets material är Sandvik 12c27, rostfritt stål, härdat till HRC57.
Skaftet är av masurbjörk och renhorn och avslutande parerskydd av mässing.
Kniv 2:
Bladets längd 75 mm
Bladets tjocklek: 3,25 mm, bredd: 20 mm
Bladet är tillverkat av Sandvik Rostfritt stål 12c27, härdat til HRC57
Skaftet är av masurbjörk med ett avslut av mässing.
Knivslidan är tillverkad av nötläder och renskinn.

Björnen

Knivens längd med slida: 300 mm
Bladets längd: 120 mm
Bladets tjocklek: 2,5 mm, bredd: 28 mm
Bladet är tillverkat av Sandvik rostfritt stål 12c27.
Bladet är härdat till HRC57.
Skaftet är av masurbjörk och renhorn med avslut av mässing.
Knivslidan är av nöt och renskinn.

Hunter Rwl 34

Knivens längd med slida: 240 mm
Bladets längd: 100 mm
Bladets tjocklek: 3,2 mm, bredd: 23 mm
Bladet är tillverkat av skräddarsytt pulverstål från Damasteel.
Bladet är härdat till HRC60.
Skaftet är av masurbjörk och renhorn med ett parerskydd av mässing.
Knivslidan är tillverkad av nötläder och renskinn.

I din Jaktiabutik hittar du fler modeller av Karesuandokniven. Ett riktigt hantverk med inspiration från Europas sista vildmark!