Reportage

Klä dig rätt

JaktFritid

Under höst- och vintermånaderna är det extra svårt att klä sig rätt då rörlig jakt kanske varvas med passkytte. Då gäller det att hålla sig varm och torr en hel dag i skogen. Jaktia bad Håkan Gunnarsson på Pinewood om några tips.

3-lagersprincipen

Vid hög aktivitet där kroppen ansträngs och blir varm är det viktigt att hålla sig torr och behagligt varm. Om du inte lyckas med detta känns det obehagligt och vid ett senare tillfälle när kroppen går ned i varv, börjar du frysa. För att maximalt kunna njuta av jakten utan att behöva bekymra sig för att man klätt sig fel är det viktigt att känna till, förstå och klä sig efter 3-lagersprincipen.

Transportera1

Termo original Polo/Zip 250g

Använd aldrig bomull närmast kroppen - Woolpower Zip Turtle 200 g

Transportera - Lager 1

Plagget närmast kroppen kallar vi för första lagret. Detta lager transporterar fukt från huden för att bibehålla ett skönt och torrt mikroklimat närmast kroppen. Kroppsfukten transporteras genom materialet i Lager 1 för att på utsidan av detta snabbt avdunsta. Materialet värmer när det är kallt och för över fukt till nästa lager. Ren ull, Cooldry®, Coolmax®, polypropylen samt specialbehandlad polyester klassas som transporterande lager 1 material. Använd aldrig bomull närmast kroppen då bomullen absorberar fukt och därmed kyler.

Woolpower Full Zip Jacket 400g

Isolera - Lager 2

Mellanlagrets, lager 2, huvudsyfte är att isolera och värma kroppen. Lager 2 skall också transportera vidare kroppsfukten utåt. Blir kroppen för varm lättar du bara på mellanlagret. Detta lager kan bestå av flera isolerande plagg som t.ex. plagg av fleece eller ull. Samtliga plagg måste ha den egenskapen att de transporterar fukten vidare för att nå optimal funktion vid hög ansträngning. En flanellskjorta fungerar utmärkt som isolerande lager vid lättare aktivitet. För passkytten passar ett eller flera lager plagg i ull som naturligt håller värmen. Ull är ett fantastiskt naturmaterial som fastän det blir fuktigt behåller värmen. Glöm inte kaffetermosen som hjälper till att hålla värmen i väntan på tolvtaggaren...

Transportera3

Skydda - Lager 3

Som Lager 3 räknar vi det yttre lagret som skyddar dig mot regn och vind. Denna sköld kan genom vaddering även vara värmeisolerande mot kyla. Lager 3 skall ha bra andningsegenskaper för maximal komfort då detta lager skall transportera ut den fukt som kommer från de innersta lagren. Hög vattentäthet (vattenpelare över 4.000 mm är ett minimum) är ett krav för acceptabelt skydd mot regn. Dessa plagg bör även ha tejpade sömmar för att förhindra att vatten tränger in via sömmarna/sytråden. För att funktionskläderna skall kunna motsvara dina önskemål om vatten- och vindtäthet är de försedda med olika typer av membran. Ett sådant membran kan vara laminerat på insidan av yttertyget och som gör att tyget andas men inte släpper in vatten.

Det är viktigt att när du väljer jaktkläder tänker igenom vilket behov just du har. Är jag en aktiv jägare? Hundförare? Vakjägare? Passkytt? Det finns inga optimala jaktkläder. Anpassa kläder efter aktivitet! Personalen i Jaktias butiker har stor kunskap och hjälper dig gärna att välja rätt.

Vi tackar Håkan på Pinewood för tipsen!