Reportage

Nicklas åker söderut på jakt efter vårgäddan

Fiske

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team Fiske. Våren och sommaren 2017 kom relativt fort för de flesta i Sverige, förutom i Arjeplog där isarna fortfarande låg. Men lite is stoppar inte Nicklas, i jakten på vårgäddan.

Efter att ha varit borta från Arjeplog i tre veckor så trodde jag att det äntligen skulle vara möjligt att sjösätta båten för en premiärtur på hemmaplan. Men så var inte fallet. Efter att jag och Viktor hade ägnat en dag åt att hacka is och fiskat av de få vakar som fanns så bestämde vi oss för att packa bilen och åka söderut. Målet - öppet vatten. Morgonen därpå började vi rulla söderut. Hur långt vi skulle behöva åka hade vi ingen aning om, och det spelade ingen större roll. Men redan efter inte fullt två timmar började sjöarna vara isfria. Med hjälp av Google maps hittade vi en sjö som såg intressant ut samt en ramp där vi kunde sjösätta båten. Strax därpå var båten packad och sjösatt. Nu var det äntligen dags.

Sakta gled vi ut på den okända sjön. Vi var båda två överens om vilken del av sjön som såg hetast ut. Den sydöstra delen hade några fina holmsystem samt ett par vikar där vi kunde tänka oss att större delen av sjöns gäddor leker. Vinden hade blåst nordvästlig de senaste dagarna, så även av den aspekten så var den sydöstra delen ett bra ställe att söka på. Temperaturen låg på runt 4,5°C när vi började närma oss den tilltänkta fiskeplatsen. På vägen dit hade vi passerat ett djupare område där det var 9 meter djupt, men utöver det låg djupet på mellan 4 till 6 meter.

Det började segt. Vi fiskade strategiskt av de platser som vi passerade. Olika beten, olika färger och olika tekniker testades, men utan resultat. Efter drygt två timmar lyckades jag äntligen spräcka nollan. En mindre gädda föll tycke för min blåvita Pig Shad Jr. Efter det lossnade det lite och vi lyckades fånga ett gäng mindre gäddor, men ingenting över 3 kg. När det sedan dog ut igen bestämde vi oss för att åka ut och testa fiske på de djupare partierna.

Vi sicksackade oss fram i hopp om att hitta betesfisk på ekolodet. Inga större stim syns till så istället ankrade vi båten intill en kant där det gick från 5 till 8 meter. Vi testade stora gummibeten, små gummibeten och olika Jerkbaits. Vi fiskade ytligt, vi fiskade djupt. Långsamt och snabbt, men helt resultatlöst. Till slut bestämde vi oss för att åka tillbaka dit där vi började fiska för dagen.

När vi närmade oss ett sund mellan en holme och ett grund såg vi att det vakar sik. Temperaturen låg på 7,5°C. Vi satte ner elmotorn och fiskade oss framåt. Det tog inte lång tid innan det började hugga. Efter en kortare drillning hade jag en lite bättre gädda i håven. En romfylld hona på 6,3 kg och på strax under 100 cm. Några snabba bilder och sedan fick hon simma tillbaka igen.

Strax därpå var det dags igen. Det kändes direkt att även det här är var helt okej fisk. Det var bra tyngd i rycken. Även denna gång lyckades Viktor att håva den problemfritt i ett tidigt skede. 7,5 kg fördelat på 100 cm.

Därefter kom det upp ytterligare några gäddor mellan 3 - 5 kg. Precis innan vi tänkte bege oss hemåt fick Viktor följe av en riktigt fin gädda. Uppskattningsvis mellan 115 och 120 cm, sprängfylld med rom. Dessvärre blev det aldrig något mer än så.

I skrivande stund sitter jag och kollar webbkameran över Arjeplog. Isarna ligger fortfarande. Visst är det härligt med juni och sommar.

Skitfiske!
Nicklas Hallnor

Relaterade reportage