Reportage

Nicklas Hallnor - Gäddkungen från Arjeplog

Fiske

Nicklas Hallnor ingår i Jaktia Pro Team Fiske. Jonas Nordigård träffade Nicklas i 2016 och skriver här om några dagar på jakt efter de riktigt stora gäddorna.

Klockan är strax före sex på kvällen och det är 26 grader i ett soligt Arjeplog. Hela dagen har gått åt till resan upp (när jag satt i bilen ringde Nicklas och meddelade att han tagit en gädda på 108 cm) men nu är jag framme och framför mig står Nicklas Hallnor, Gäddkungen från Norrbotten som bland annat imponerat stort genom att kamma hem segern i Gäddfajten 2012 samt att vinna Fiskejournalens Meter-liga överlägset 2013. Jag har haft förmånen att träffa Nicklas några gånger tidigare och anledningen till helgens visit är att känna honom på pulsen och se om jag kan lista ut vad som gör honom till en så formidabel gäddfiskare som han visat sig vara. Under kvällen ska vi testa några lekvikar som Nicklas vet brukar hålla större fisk. Klockan börjar närma sig åtta och en naturlig följdfråga blir vilka tider på dygnet Nicklas föredrar när han ger sig ut på jakt efter stora gäddor. -När man är ledig, svarar han!

Nicklas kopplar på båten efter sin fullastade Volvo 245:a. Frigången är hög och bilen sväljer mycket utrustning. Som fiskebil uppfyller ekipaget sin funktion med råge. Kvällens fiskeplats är en av många pärlor som Nicklas har koll på i ”Norra Norrlands inland”. Nicklas vill inte att vi nämner några platser vid namn och det är fullt förståeligt då stora gäddor har en förmåga att locka till sig fiskare som man sen får konkurrera om platserna med. Samtidigt berättar han att konkurrensen om fiskeplatserna på gädda är väldigt liten här uppe och det normala är att man kan fiska ensam flera dagar i sträck om man vill det. Nicklas berättar att han ingår i en liten grupp med inbitna gäddfiskekompisar från Arjeplog som hela tiden delar med sig av sina framgångar. På vägen ut plingar det till i Nicklas mobil och sekunden senare får jag se en bild på en gädda på 10,7 kilo som fiskekamraten Viktor Sundkvist tagit tio minuter tidigare någon kilometer från där vi tänker fiska under kvällen.
– Det verkar som att de är på tag ikväll, flinar Nicklas.

Vi sjösätter båten vid en stuga och beger oss ut på sjön. Nicklas har med sig ett par kraftiga Hurricane haspelspön på 9 fot med Shimanorullar i 5000 storlek laddade med 0,21 mm flätlina. Jag frågar Nicklas om hans val av utrustning och han svarar att han tycker haspeln har fördelar då de trasslar mindre och är mer lättkastade med varierade betesvikter.

När vi närmar oss första viken ser vi på långt håll att det är gäddor i farten längst in. Nicklas tror på grunt fiske idag och de platser vi fiskar är från ett par decimeter djupa till max en och en halv meters djup. Det är mycket gädda i farten och efter ett par timmar har vi landat ett trettiotal gäddor i varierade storlekar. Efter midnatt försvinner solen bakom en bergstopp och strax därefter landar Nicklas kvällens första metersfisk.

Det är en fin gädda på 108 centimeter som han tar på en Four play, som är ett av favoritbetena. Några minuter senare landar jag en hundratvåa på en Mc Mio och efter det tar vi en matpaus. Klockan har börjat närma sig halv två på natten och det är fortfarande ljust. Nicklas har med en rejäl skål med pastasallad och bredda mackor så risken att vi ska behöva fiska hungriga är obefintlig.

Vi diskuterar lite om favorittider för fiske efter stor gädda och Nicklas menar att han inte tycker någon tid är direkt bättre än någon annan men säger han att kvälls- och nattfisket är det han sysslar med mest. Hundraåttan han tog när jag var på väg upp till honom högg på förmiddagen i strålande solsken och den han landat nu högg strax efter midnatt. Nicklas vidhåller att det bästa fisket är när man är ledig och det kan man ju enkelt skriva under på.

Gäddorna leker och jagar runt båten i den spegelblanka grunda viken. Ibland ser vi någon större stjärtfena i ytan och tillslut blir det för frestande att vara åskådare. Vi fiskar ett par timmar till och när vi lägger oss vid femtiden kan vi konstatera att vi har haft en fantastisk kväll och natt.

Trots den sena natten kliver vi upp under förmiddagen och börjar tillverka nya tafsar och se över dagens matbehov. Under frukosten ringer Nicklas kompis Magnus och berättar han fått låna ett av släktens hus vid en hemlig fjällsjö så bara vi packar ihop oss så kan vi bege oss av till ett riktigt bra gäddvatten. Nicklas börjar genast berätta om alla fantastiska fisken han och Magnus upplevt vid sjön vi ska åka till.

Några timmar senare är vi på plats. Miljön är fantastisk och det stilla och klara vattnet i kombination med fjällmiljön och de lätt snöklädda bergstopparna skapar en otrolig atmosfär. Magnus och Nicklas berättar att vi kommer att fiska i anslutning till olika bäckutlopp. Just nu lämnar de stora harrar bäckarna efter leken samtidigt som abborrarna börjar gå upp för lek. De nylekta gäddorna står utanför och kalasar vid smörgåsbordet.

Efter en längre båttur gör vi vårt första stopp. Vi ska landfiska utanför utloppet till en fjällbäck och vid den här platsen faller sig terrängen så väl att man kan ta höjd och spana över den grunda viken innan man inleder fisket. Aldrig förr har jag sett något liknande. Precis när jag kommer upp som högst bryter solen igenom och jag får full överblick över viken. Det står säkert tjugo gäddor mellan 85 och 110 centimeter som jag kan identifiera i den grunda viken. När pulsen lagt sig smyger vi tillbaka och grabbarna lägger sina första kast. Efter första draget kan jag fota dagens första dubbelhugg. Vi upplever ett fantastiskt häftigt fiske närmsta timmen men ingen gädda över metern vill följa med upp så vi beslutar oss för att åka några kilometer till nästa utlopp.

Klockan närmar sig halv elva på kvällen och det börjar regna. Fisket har varit dött i nästan en timma men så plötsligt hugger det!. Inom loppet av femton minuter har vi landat 10 gäddor och ett par av dessa är över hundra centimeter så även den här dagen har varit riktigt lyckad! På vägen hem hamnar vi i en dimma som är så tät att det är i stort sett omöjligt att navigera annat än med GPS och en gnutta tur för att ta oss hem. Vi somnar gott i stugan.

Nästa morgon stiger vi upp tidigt och fiskar av några utlopp till. Vi får flera fiskar på strax under hundra men inget som höjer ögonbrynen. Magnus måste åka hemåt under eftermiddagen så efter några timmars fiske beger vi oss av tillbaka mot Arjeplog. Värmen håller i sig och vi bestämmer oss för ytterligare ett kvälls- och nattpass.

Under kvällen ökar vinden i styrka och vi beslutar oss för att fiska ett mer skyddat område än de största sjöarna. Vi lånar en mindre båt med elmotor och åker ut på nya äventyr. Medan vi glider iväg mot första stoppet ber jag Nicklas hänga upp sina fem favoritbeten på båtrelingen. Det är spännande att se hur han tänker och när man väl kan summera har han radat upp en vältuggad blandning från stora till små beten med olika sjunkhastighet och gång. Det blir en fin och genomtänkt mix som täcker de flesta situationer alldeles utmärkt.

Fisket första timmen är trögt. Vi ser flera gäddor under båten i det klara vattnet men ingen vill hugga. Nicklas öppnar en ny betesask och plötsligt faller blicken på ett hemsnidat bete. Nicklas berättar att det är en vobbler han gjorde i träslöjden i sjunde klass.

Nicklas sätter på den på spöet och visar gången vid båtrelingen. Betet har en fantastisk gång! Jag blir mycket imponerad och ber honom göra ett provkast. Några sekunder senare får vi turens första gädda. Gäddkungen Hallnor har återigen visat prov på ett magiskt handlag när det gäller gäddfiske och vi skrattar och skojar lite åt det osannolika i att han skulle få gäddan just på det betet!

Efter den gäddan lossnar fisket och en timme senare har vi hittat rätt vik. Vi får några feta gäddor på strax under hundra men så plötsligt lägger sig fisket. Det blir kallare och det börjar rulla in dimma där vi fiskar. Jag frågar Nicklas om vad han anser om de uppkomna fiskeförhållandena och hans kommentar är att han tycker det är helt betydelselöst när man jagar de största gäddorna. Jaha, tänker jag, som ofta brukar lägga ner mitt fiske när vädret slår om till kallare och sjöröken väller in över lugnt vatten.

Nicklas vill absolut fiska de återstående hundra metrarna av en grund sjöända och jag viker mig och litar helt på hans fiskekänsla. En kvart senare står jag där med böjt spö och ber Nicklas fatta håven. Hans instinkt var helt rätt och när jag gälar resans största och säkrar en trofébild på en 115 centimetersgädda så är det bara att lyfta på hatten och inse att Nicklas Hallnor är en kille som har full koll på gäddfisket.

När jag sitter i bilen på väg hem till Malung och summerar helgens fiske är det utan tvekan ett av mina trevligaste gäddfiske någonsin. Stort tack till Nicklas som tog sig tid att berätta lite om sig själv och bjöd frikostigt på sina tankar om sitt gäddfiske.

Relaterade reportage