Reportage

Nicklas kvalar till SM gädda 2017

Fiske

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Vi kallar Nicklas för Gäddkungen från Norr - häng med på den fartfyllda resan när han kvalar till SM i gädda 2017. 

Isarna ligger fortfarande tjocka på de flesta sjöar här uppe i norr. Abstinensen har hunnit växa sig stor under vintern. Men förra helgen var det äntligen dags att åka ner till Gävle för att gästspela i Team Gäddstorm i ett försök att kvala in till SM i gäddfiske.

Fiskade i samma båt som Andreas Ingrids när jag var på final i gäddfajten i höstas. Vi kom väldigt bra överens i båten och hade samma tänk. Så redan då började vi smida planer om att eventuellt försöka kvala in till SM i gädda 2017. När Andreas ringde i mars och frågade om jag fortfarande var sugen så kändes det givet.

Tillsammans med Casper Wass och Andreas Ingrids tävlade vi under namnet Team Gäddstorm 2. Ingen av oss hade tidigare fiskat i Gävle. Men med hjälp av sjökort hittade vi en vik som kändes het. En större vik som vi skulle kunna fiska i hela dagen. Vår taktik var enkel. Vi skulle fiska med olika beten, olika färger samt åka så lite båt som möjligt.

De första timmarna var sega. När Andreas efter 3 timmar krokade en brax så var det första tecknet på liv, förutom ett hugg som jag hade tidigare under morgonen. Men braxen väckte vårat intresse. Finns det brax så finns det mest troligt gäddor i närheten. Casper ankrade båten och vi började beta av området runt båten. Därefter dröjde det inte länge innan vi hade lyckats fånga både en, två och tre godkända fiskar. Vi klättrade i tabellen och kände att vi hade vittring på en biljett till semi.

De kommande två timmarna gick bra. Gäddorna fortsatte att hugga och vi klättrade i tabellen. I det läget hade vi klättrat upp till en tredjeplats och kände att vi hade häng på täten. Den totala längden på våra 5 längsta gäddor var 405 cm, bara 11 cm efter dom som låg etta. Men mitt när fisket var som bäst fick vi ett samtal från det andra teamet. Team Gäddstorm 1 hade fått motorhaveri och blåst upp på ett grund.  För vår del fanns det inte så mycket att göra. Var bara att lägga undan fiskespöna och åka iväg för att hjälpa det andra teamet.


Vinden var mycket hård. Att bärga den andra båten på det grunda vattnet bland alla stenar var allt annat än enkelt. Efter många om och men hade vi lyckats bogsera ut dom på djupare vatten. När läget var under kontroll återgick vi till samma ankring som vi hade innan vi lämnade. Men huggperioden var över. Fisket resten av dagen var riktigt segt och de sista timmarna gav ingen ökning. Men våra 405 cm visade sig räcka gott och väl. Vi blev totalt 6:a av 30 team vilket gav oss en biljett till semifinal.

    

Stort tack Andreas och Casper för en lyckad dag på sjön. Den 20:e och 21:a Oktober 2017 kommer ni att kunna följa semifinalen på www.sportfishmasters.se där vi tävlar under Team Gäddstorm 2.

På återseende,
Nicklas Hallnor

Relaterade reportage