Reportage

Nicklas vinner gäddfajten 2017

Fiske

Nicklas Hallnor är medlem i Jaktia Pro Team Fiske. Nicklas fiskade på bra under 1 mars och 10 september 2017 och tack vare det fick han en finalplats till Gäddfajten 2017. Häng med när han berättar hur han kammade hem första platsen!

Gäddfajten är en fisketävling som innebär att man fiskar på valfri plats inom Sveriges och Ålands gränser, både i sötvatten och i skärgården. Tävlingen har pågick mellan 1 mars och 10 september 2017. De fem personer som har fiskat upp flest centimeter fisk på fem gäddor blir utplockade till en rafflig final. Det lottas även ut en sjätte biljett. Nicklas blev en av de fem, och här berättar han om hur han gick mot seger den 13 oktober 2017 i Gäddfajtens final.

Fredag den 13:e oktober anlände vi finalister till Åland. Efter lottningen visade det sig att jag skulle fiska i samma båt som Niklas Johansson. Magnus Ranberg och Patrik Lundberg fiskade från en båt och från sista båten skulle Johan Holmer och Johnny Andersson fiska. Krokarna var slipade och jag hade en väldigt bra magkänsla när jag gick och la mig på kvällen.

När jag vaknade på morgonen och tittade ut genom fönstret möttes jag av ett riktigt oväder. Regnet piskade mot rutorna och vitvågorna gick höga ute på havet. Men när starten väl gick hade vädret lugnat ner sig en aning. Tävlingen går till så att vi är sex stycken finalister, vi fiskar i tre olika båtar i samma vatten. Den som drar flest gäddor till antalet vinner. Första gäddan för dagen landades av Johan Holmer. Men utöver den var det rätt dött.

I våran båt är det Niklas Johansson som lyckas bäst under förmiddagspasset. Med jämna mellanrum landar han gädda på gädda. Jag och fiskarna i dom andra båtarna har det fortsatt tungt. När vi glider in mot land för lunch leder Niklas Johansson på 6 stycken gäddor, Magnus Ranberg ligger två på 2 stycken gäddor, jag och Johan Holmer ligger delad trea med varsin gädda samtidigt som Patrik Lundberg och Johnny Andresson fortfarande jagar sin första.

Under lunchen hinner det hända mycket. Utöver en mycket god fisksoppa och att jag på något mindre begåvat sätt lyckades att tappa telefonen i sjön, så slog även vädret om helt och hållet. Vinden avtog och solen började skymtas bakom molnen. När vi glider ut på havet igen har jag en helt ny taktik. Väderomslaget borde även ha påverkat fisket. Startskottet för eftermiddagsfisket går, och direkt har jag gädda på kroken. En snabb kroklossning och sen ut me betet igen. Napp igen.

På 21 minuter har jag lyckats vända på tävlingen och tagit över ledningen. Jag är nu uppe på 7 stycken gäddor samtidigt som övriga finalister är kvar på samma siffror som innan lunch. Det fortsätter att komma upp gäddor med jämna mellanrum, men inte i samma takt. Jag utökar sakta men säkert ledningen. När vi går in i radiotystnad med 1,5 timmar kvar ligger jag etta med 12 stycken gäddor, Niklas Johansson tvåa med 6 stycken gäddor och Magnus Ranberg trea med 5 stycken gäddor. Magnus har även lyckats med att landa en riktigt fin finalfisk på 8 kilo fördelat på 110 cm.

Jag fiskar fortsatt bra under radiotystnaden samtidigt som det ser ut att gå tungt i de övriga båtarna. Totalt lyckas jag att landa 16 gäddor under dagen, vilket tillslut visade sig räcka till en seger. Tvåa blev Niklas Johansson som stannade på 6 gäddor, och trea blev Magnus Ranberg med sina 5 gäddor.

Vi på Jaktia säger STORT grattis till Nicklas Hallnor till vinsten i Gäddfajten 2017!

Relaterade reportage