Reportage

Rätt utrustning inför jaktsäsongen

Jakt

Jaktsäsongen har börjat så smått och det är hög tid att se över din utrustning och kanske komplettera med nytt. Eller har du precis tagit jägarexamen och behöver en ny garderob? Jaktia bad Jaktia Faluns Helena Tysk om hennes bästa tips på vad du borde prioritera i höst.

God fortsättning på det nya jaktåret! 

Nu närmar oss en ny säsong med stormsteg, hösten är nära. Det innebär att det är viktigt att se över all din utrustning i tid samt komplettera med det som behövs. Jag förutsätter att vi alla har hållit igång och tränat hundarna under hela året och likaså oss själva, eller?

Vapen och Vapenskåp

När det gäller vapen så är det hög tid att söka licens om du vill byta bössa innan höstens jakter. Polisen har varierande handläggningstid över landet men de jobbar alla på så snabbt de någonsin kan. Butikerna hjälper er så klart att fylla i licensuppgifterna, det du behöver ha med dig är legitimation samt hur många vapen och licenspliktiga delar du har sedan tidigare och vilket vapenskåp du har. Om någon annan förvarar vapen i samma bostad så behövs ovan uppgifter även på denne. Om du är osäker på vilket vapen du önskar, men vet om det är kula eller hagel, så kan vi även hjälpa dig att söka ett inköpstillstånd för att sedan kunna välja i lugnare tempo.

Ljuddämpare

Har du inte ljuddämpare än så är det hög tid att införskaffa och alla Jaktiabutiker har kontakter för att skicka din bössa på gängning. Det brukar ta ca 2 veckor med frakter till en vapensmed. Jag väljer ljuddämpare för hundens och min egen skull då jag vet att jag oftast glömmer mina hörselskydd. Men framförallt för att jag vet att jag blir snabbare på med ett andra skott då rekylen blir mindre. Kanske har du någon gång stått på banan och tänkt avlossa ett skott men inte gjort det, och omedvetet dippat med bössan för att ta emot rekylen?

Ammunition

Ammunition finns i alla våra butiker och du har ett brett spann att välja på från övning till jakt i olika märken och prisklasser. Fråga oss så guidar vi dig. Flera butiker anordnar även studiebesök på exempelvis Norma, via vår kundklubb Club Jaktia, där kan du passa på att ställa alla dina frågor till experterna, samt se hur tillverkning och testskjutning går till. Utöver studiebesök så jobbar vi hårt inom Club Jaktia med föreläsningar, kundklubbskvällar samt specialpriser på olika varor endast för er medlemmar. Club Jaktia medlem blir du enkelt via vår hemsida eller i din närmsta butik.

Vapen

Skjut alltid in din bössa med samma ammunition som du tänkt använda på jakten.

 

Rätt klädd för jakt

Sedan kommer vi till det breda spannet med kläder. Tänk på att klä dig utefter hur du tänker jaga. Ju längre in på säsong vi kommer desto mer kläder behövs. Börja närmast kroppen och jobba dig utåt, lager på lager med underställ som start. I stort sett varje jakt kräver sitt sätt att klä sig, både när det gäller värme och med kamouflage. Om du inte skaffat dig en mentor inom jakten så är det en mycket bra idé för att snabbare lära dig vad som behövs till vad. Glöm inte att inga frågor är för dumma och frågar du inget så lär du dig inget. Själv blandar jag hej vilt mellan våra märken Härkila, Chevalier, Beretta, Fjällräven och Pinewood beroende på om jag går med hund eller om jag behöver sitta på pass.

0W7A1930 Preview

 

Som ni redan vet är det att gå med hund som ligger mig närmast om hjärtat och då försöker jag alltid se till att jag småhuttrar lite på samlingen för att sedan gå mig varm. Förra säsongen provade jag värmeväst både på pass och när jag gick på älgjakten. Den var helt underbar, på pass är det maxvärme hela tiden. När jag gick med hund så hade jag den lägre och de stunder jag fick vänta in hund när han var ute på längre söktur eller drog med älg så var den på. Läs mer om hur du klär dig rätt, inifrån och ut, här ❱❱❱

Haris testar Therm-IC Värmestrumpa Läs hela reportaget här ❱❱❱

Teknik

När det gäller teknik så är det viktigt att underhållsladda all elektronik ca var tredje månad. Så ställ påminnelse på mobilen och sätt jaktradion på laddning. Vilken teknik är då nödvändig att ha? Jag gissar att i alla har hört om Zodiacs Zodiac One som är en radio med både 31 och 155 mhz i samma radio istället för att köpa två enheter. Äntligen för oss som jagar både söder och norrut. 

0W7A9874 Preview Maxwidth 2200 Maxheight 2200 Ppi 300 Quality 100 Embedmetadata True

 

Utöver radio så kan det ju vara kul att se vart hundarna tar vägen och hur de jobbar med hjälp av hundpejlsystemet som Garmin erbjuder. Garmin Astro är den vanligaste, men förra året började många av mina jaktkamrater med Garmin Alpha och de var supernöjda. Med båda enheterna kan du se hur hundarna jobbar samt vart de är. Glöm inte att djuren kan ligga långt framför så sätt inte näsan för djupt ner i Garmin eller mobilen, plötsligt händer det utan förvarning. I år blir det nog en Alpha för mig, dels för att jag tycker det är roligt med ny teknik men även för säkerheten då du ser vart andra jaktkamrater befinner sig som har Alpha-enheter. Jag vet att alla hundförare alltid sätter säkerheten i första hand då det ställer stora krav på att välja när det är lämpligt att avlossa skott med tanke på terräng, passkyttar samt övriga hundförare. Med Alphan kommer vi snäppet upp i utvecklingen.

T6A7157

Garmin Fenix 5X Plus Klocka

Som extra roliga saker har vi ju Garminklockan Fenix 5X Plus och kameran Virb Ultra 30. GPS funktionen i klockan hjälper dig veta vart du är och du kan enkelt markera GPS positioner vid exempelvis eftersök. Med ett enkelt knapptryck markerar du de bloddroppar du hittar för att kunna göra omtag vid behov. När det gäller Virb så finns chansen att kunna få ditt livs upplevelse på film, vem vill missa att återuppleva ett fantastiskt minne? Placera kameran på huvudet, på bössan eller ha med den i handen.

Lockmedel

Under vårens bäverjakt provade jag Smäll lockmedel och deras anisolja med gott resultat. Man stryker på den på kläderna och då kamouflerar den din lukt så att du kan smyga närmre djuren och få bättre möjligheter. Tänk på hur vinden ligger när du väljer pass, något som kommer att bli ytterst viktigt att tänka på nu när bockpremiären närmar sig.

Glöm inte att hela livet ska kännas som en jaktmorgon, full av möjligheter och hopp. I skogen är vi alla lika, gammal som ung, rik som fattig. Vänskap byggs för all framtid och allt vad avundsjuka heter läggs bakom oss. Flera av mina numera bästa vänner har jag mött i skogen.

Hoppas innerligt att du får uppleva ett spännande jaktår med många minnesvärda stunder och att vi ses i skog och mark.

Väl mött!

//Helena Tysk

 

Relaterade reportage