Rykande åtgång på buteljerad hyllning till naturupplevelser

Rykande åtgång på buteljerad hyllning till naturupplevelser

Mat

Jaktia och svenska whiskypionjären Mackmyra delar en vördnad för naturen och ett genuint intresse för minnesvärda upplevelser. Det resulterade i skapandet av whiskyn ”Morgondimma” – den första av tre exklusiva samlarutgåvor från Jaktia. 

– Vi valde namnet Morgondimma för att återge den magiska stunden när kamraterna i jaktlaget kollar ut över landskapet en tidig morgon och ser solen tina upp jorden som får dimman att lätta. Det är lugnt och stilla. Samtidigt ligger en förväntan i luften, säger Lars Martinsson, vd på Jaktia. Mackmyra prisas gång på gång för sin whisky. Men anseende och utmärkelser i all ära, för whiskytillverkaren från Gävle är det minst lika viktigt att kunna erbjuda unika upplevelser. Som ett led i detta arbete har Patrick Björsjö, Experience manager på Mackmyra, tagit fram ”Private Selection”. Det är ett koncept som ger företag möjlighet att skapa sin egen whisky. 

HELDAG PÅ MACKMYRA Efter att ha träffat Björsjö stod det klart för Jaktia att de har mycket gemensamt med Mackmyra: de värnar om den svenska naturen, kvalitetsprodukter, minnesvärda upplevelser och livets goda. Därför passade en Mackmyrawhisky perfekt i Jaktias värld. Under ledning av Patrick Björsjö fick representanter från Jaktia lära sig allt om tillverkning och lagring av whisky under en heldag på Mackmyra. Dagen avslutades med provsmakning från en handfull amerikanska bourbonfat på vardera 200liter. 

EN SMAK AV JAKTIA Faten, som hade lagrats i tolv år, var fyllda med Mackmyras eleganta, orökiga recept. En klassisk whisky med tydliga toner av vanilj, karamell och honung samt den fruktighet som kännetecknar Mackmyra. – Fatet som valet föll på tyckte hela gänget var helt outstanding. Det ”smakade” helt enkelt Jaktia. Det förde tankarna till sen efter middag efter jakten. När man har fällt sitt byte och kommer hem, tar sig tid att reflektera och summerar upplevelsen av en härlig jaktdag, återger Patrick Björsjö. 

SÅLDE SLUT PÅ MINUTEN Den 9 december släpptes 416 halvlitersflaskor av Morgondimma i Systembolagets beställningssortiment. Gensvaret? Samtliga flaskor sålde slut – inom loppet av en minut. Under våren ska Jaktia välja ut nästa fat som ska buteljeras. Troligtvis blir det fler flaskor av utgåva nummer två som planerar att släppas i juli. – Det kommer att bli en liknande whisky men ändå inte identisk, utlovar Patrick Björsjö. 

Bjud familj och jaktvänner på älgköttbullar à la Mackmyra
Recept av Daniel Hellman, kökschef på Mackmyra bar och bistro

Älgköttbullar
- ingredienser: 800 g älgfärs, 2 äggulor, 1 rödlök, 1 nypa torkade trattkantareller, 3/4 dl grädde, 2 msk ströbröd, 1 msk Mackmyra whisky, 2 msk viltfond, svartpeppar, smör 

Gör så här:

1. Blanda äggulor, finhackad rödlök, trattkantareller, grädde, ströbröd, whisky, viltfond och peppar.
2. Blanda i färsen och forma till färsbiffar.
3. Stek biffarna i en panna med smör. 

Potatispuré med Västerbottenost 
– ingredienser: 6 stora potatisar, 2 dl grädde, 100 g smör, 1 dl riven västerbottenost, salt och svartpeppar. 

Gör så här:
1. Skala och koka potatisarna mjuka.
2. Värm grädde och smör tills smöret smälter.
3. Pressa och blanda potatisen med salt, peppar och västerbottenost.

Gräddig whiskysås
– ingredienser: 2 schalottenlökar, smör, 2 msk Mackmyra whisky, 2 msk viltfond, 3 dl grädde, 2 dl vatten, 1 tsk soja. 

Gör så här:
1. Skala, finhacka och stek löken mjuk i smör.
2. Häll på whisky och låt fräsa en stund.
3. Tillsätt fond, vatten, grädde och soya. Låt såsen koka tills den tjocknar.
4. Servera biffarna med potatispuré och sås tillsammans med stekt brysselkål och lingon.

Rårörda lingon med whisky
– ingredienser: 100 g lingon, 1 dl socker, 1 msk Mackmyra whisky.

Gör så här:
1. Blanda lingon, whisky och socker.
2. Lått stå till sockret löst upp sig.

Smaklig måltid!